Svekrve...neicrpna tema

dugo vec pratim ovu temu , jer na zalost ni ja ne mogu da se pohvalim dobrim odnosima s a svekrvom.......i sto vise o tome razmisljam sigurnija sam da je tu glavni problem najcesce muz/sin jer ne ume da kaze dosta jednoj ili drugoj strani ili obema.....ne znma, mozda zato sto sam snaja sam pristarsna , ali ipak mislim da je cesce problem u svekrvama nego u snajama.....znam par snaja (nisu moje hhehehe) koje jesu teskeeeee ali mnogoooooooo vise znam svekrva koje su takve.......tu verovatno ima svea i zenske zavisti i ljubomore i sl ali najvise ima nepostovanja prema snajama i zelje da se pokaze "ko je glavni"...valjda u svojim uvrnutim logikam a i ispraznim zivotima nemaju sta da drugo rade sem da "traze" sta ne valja i ostavruju neke "pobede" tipa one da odrede sta ce bracni par da radi ili kako ce da vaspitava dete ili gde ce na more ili kkao ce da trosi apre......... i generalno samo da nesto "traze" - konstantu paznju, novac, uvazavanje , postovanje a nisu spremne da nude nista......i naravno svako ko i malo ceni i postuje sebe to nedozvoljava i onda BUUUUM eto belaja.......resenje? pa da postoji tokom ovih hiljada godina bi se valjda naslo......savet? budite sto nezavisnije u svakom smislu (finansijkom, stambenom, sl) i NE DAJTE NA SEBE! - ko vama dobro vi njima bolje, ko vama lose vi njime gore

HEBEHA:
...Neke ovdje su bile u braku par sati kada su mogle da ukapiraju da im je muza rodilo djubre posesivno.
Mislim da ce sve biti ok i u buduce jer po prirodi zena nije tako zla, a uz to mi ne pada na pamet da zivim niti sa njom niti sa mojom dragom mamom.
Elem, ja sam osoba koja razumije necije ishitrene ispade tako da mi se nece niko zamjeriti ako mu se omakne tu i tamo greska.
.....

Nijedna od nas nije rekla da joj je svekrva djubre posesivno, da je zla... i cini mi se da niko nije uopste koristio nikakve pogrdne nazive.
Kako to da ti koja imas divnu svekrvu, u svom repertoaru imas takve opisne prideve, a zene koje su imale nesrecu da im zapadnu ove "nezgodnije" nemaju takav izbor reci?
Bice da je problem je sto mi "ne razumemo necije ishitrene ispade" tako da nam se svekrve "zamjeraju ako im se omakne tu i tamo greska"...

ja se DOBRO sećam (nakon venčanja) da sam bila u Jagodini, poslom,i pitaju me kakva mi je svekrva...
ja rekla, pa nije loša, može se reći i da je fina!
i tada mi jedna reče...čekaj još malo,
pa onda dođi da nam pričaš.
za mesec dana sam ponovo otišla.
i imala sam svašta da im ispričam.
ma sve su bre iste!

U "mom slucaju" - nije moglo da se primeti pre vencanja, jer moja svekrva ima filozofiju da sve sto se desava u porodici treba da ostane u kuci i da se pred svima treba ponasati kao da ti u kuci cvetaju ruze kakva god da je realna situacija, a pogotovo pred nekim koga tek upoznajes - e stariji brat moga muza bio je u to vreme vec ozenjen, a ja sam bila nova, buduca snaja - pred kojom se ona ponasala kao da svoju prvu snaju OBOZAVA, da je atmosfera kod njih sjajna itd.... He, he, kako me je z*****la :shock:

Pa, da se prema meni neko ponasa kao prema mnogim zenama ovdje, da, stajala bih iza toga da je ta osoba zla. Da neka baba trazi priliku za svog sina pored mene zive i moje dvoje djece,da me izbace iz kuce, da mi izgovori neke stvari... Hm, da mislim da zasluzuje najpogrdniji repertoar i mislim da su mnoge koristile i teske rijeci, a sa punim pravom.

Ako se tema odnosi na svekrve, jel to znaci da ne mogu da kazem da je moja (evo ogradjujem se, za sada) sasvim u redu. I ne vezujem u cemu je problem.

Ne znam da li ce se pokazati kao ovakva ili onakva, ali mi je za sada sve ok. I ne vidim u cemu je problem. Svasta.

Hvala. I moje je da se nadam, ali posto sam sasvim ok prema njoj, ne vidim razlog. Mislim znam da ima svakakvih.
Jedna moja rodica je zaboravila godisnjicu braka sinu i snahi. I snajka, ne budi luda nazove ej toga dana, ko fol, da popricaju i kaze "e, hvala sto ste se sjetili godisnjice". Ova joj odgovori "Ne sjetis se ni ti moje", a snajka - "Istina, ali cu sigurno dobro paziti da ne zaboravljam dan kada se moj sin ozenio.

Ne mora mene niko da voli, samo nece moci ni da me kinji. Kazu mi kao, hvala Bogu, imas divnu svekrvu. Da nije ona divna, ne bi bila ni ja... Naravno, nismo djeca da se pregonimo ko ce koga vise...

Cinjenica je da su majke muskaraca jako osjetljive na svog sina i po meni se radi o najbezobraznijem obliku ljubomore kada provocira ili maltretira zenu koju njen sin voli.

Rece neko kako treba da se postuju stariji, makar zbog godina. Istina, ali nisam neko ko ce istolerisati ruzno ponasanje sa onim ''ma neka, jadna, matora je''.

anam1970:
dugo vec pratim ovu temu , jer na zalost ni ja ne mogu da se pohvalim dobrim odnosima s a svekrvom.......i sto vise o tome razmisljam sigurnija sam da je tu glavni problem najcesce muz/sin jer ne ume da kaze dosta jednoj ili drugoj strani ili obema.....ne znma, mozda zato sto sam snaja sam pristarsna , ali ipak mislim da je cesce problem u svekrvama nego u snajama.....znam par snaja (nisu moje hhehehe) koje jesu teskeeeee ali mnogoooooooo vise znam svekrva koje su takve.......tu verovatno ima svea i zenske zavisti i ljubomore i sl ali najvise ima nepostovanja prema snajama i zelje da se pokaze "ko je glavni"...valjda u svojim uvrnutim logikam a i ispraznim zivotima nemaju sta da drugo rade sem da "traze" sta ne valja i ostavruju neke "pobede" tipa one da odrede sta ce bracni par da radi ili kako ce da vaspitava dete ili gde ce na more ili kkao ce da trosi apre......... i generalno samo da nesto "traze" - konstantu paznju, novac, uvazavanje , postovanje a nisu spremne da nude nista......i naravno svako ko i malo ceni i postuje sebe to nedozvoljava i onda BUUUUM eto belaja.......resenje? pa da postoji tokom ovih hiljada godina bi se valjda naslo......savet? budite sto nezavisnije u svakom smislu (finansijkom, stambenom, sl) i NE DAJTE NA SEBE! - ko vama dobro vi njima bolje, ko vama lose vi njime gore

Potpuno si u pravu, tvoj uvid je jedan od najrealnih što se tiče ove "goruće" problematike... ma potpuno si im provalila psihologiju.
I tačno je da treba biti što nezavisniji u svakom smislu...ali ponekad i tada duga borba predstoji do svog mira...kada imaš posla sa nedokazanom, nerazumnom ženom koja nikog ne poštuje i ništa ne uvažava (osim sebe naravno)

Možda je na putu od uloženog do stečenog, od očekivanog do dobijenog nastao kratak spoj?

Pitanje Žene: "Sve sam uložila u njega! Sopstvene snove, nade, moguće uspehe...Sve sam to gurnula u stranu, a dobila sam - šta!?"

Pitanje Majke: "Od prvog dana negovala sam tu njegovu natprosečnost. Čak sam i strpljenje njegovog oca žrtvovala, samo da dečaku ništa ne stoji na putu. I šta!? Na prvu rupu na koju je naišao, on je i upao!"

Pitanje muža (i sina): "Ama, ima li na ovom svetu bar jedno mesto, dovoljno zabačeno, dovoljno skromno mesto, gde u mene niko neće ulagati kao u trkaćeg konja!?"

...Možda kod one male konobarice iz noćne...?
...U staničnom bifeu...?

mackica ns:
Mene samo zanima da li je taj muž i sin nekad nešto SVOJE uložio u nekoga:?
I ako jeste, pored sve svoje sebičnosti, da li je očekivao da mu se bar delić toga vrati?
Ovo je zaista pravo pitanje ;) I dodatak: Uziva li u tome sto je centar takve borbe izmedju dve zene, ili aminuje po sistemu :Zenu mogu da nadjem i drugu, a majka je samo jedna" :?:
Zanimljiva recenica moje bivse svekrve, na pocetku mog braka: "Ja sam sina odgajila od 2 kg mesa :confused: , kupala, vodila u .... Bla, bla, a ti si se pojavila, i dobila ga na gotovo :confused: " :!: Elem, mene je majka, po njoj posle rodjenja, ostavila na grani, da me kisa kupa, vetar susi,jednom recju da sam Samonikla :confused:

mahamaja:
Ovo je zaista pravo pitanje ;) I dodatak: Uziva li u tome sto je centar takve borbe izmedju dve zene, ili aminuje po sistemu :Zenu mogu da nadjem i drugu, a majka je samo jedna" :?:
Zanimljiva recenica moje bivse svekrve, na pocetku mog braka: "Ja sam sina odgajila od 2 kg mesa :confused: , kupala, vodila u .... Bla, bla, a ti si se pojavila, i dobila ga na gotovo :confused: " :!: Elem, mene je majka, po njoj posle rodjenja, ostavila na grani, da me kisa kupa, vetar susi,jednom recju da sam Samonikla :confused:
Skoro isto to je i meni rekla svekrva, doduse malo drugacije upakovano, gledajuci kako ja kupam svog sina (a njeno unuce):" Eto, negujes ga, gajis ga da bi ga DOBILA(!!!!!!!!) neka druga zena..." Ja sam joj odgovorila:" Hvala Bogu, i treba da nadje zenu, a nece pripadati ni meni ni njoj." Nesto u tom stilu sam joj odgovorila...
A, da, pricala mi na pocetku naseg braka, (posto je ona mladolika i lepo je izgledala u to vreme), kako su se ona i njen sin (moj muz) setali, a ona je bila extra sredjena,pa ga je uhvatila za ruku, i "svi su sigurno mislili da su njih dvoje mladic i devojka" (sve to mi prica sa neizrecivim ushicenjem i osmehom od uva do uva) :shock: :shock: :shock: Meni je bilo KRAJNJE odvratno, ocutah i nasmesih se kiselo... Sva sreca, pa on nije edipovac, potpuno je SVOJ (ni moj ni njen), i to mi se najvise svidja kod njega (ljubi ga zenica :razz: )

Dinna:
Skoro isto to je i meni rekla svekrva, doduse malo drugacije upakovano, gledajuci kako ja kupam svog sina (a njeno unuce):" Eto, negujes ga, gajis ga da bi ga DOBILA(!!!!!!!!) neka druga zena..." Ja sam joj odgovorila:" Hvala Bogu, i treba da nadje zenu, a nece pripadati ni meni ni njoj." Nesto u tom stilu sam joj odgovorila...
A, da, pricala mi na pocetku naseg braka, (posto je ona mladolika i lepo je izgledala u to vreme), kako su se ona i njen sin (moj muz) setali, a ona je bila extra sredjena,pa ga je uhvatila za ruku, i "svi su sigurno mislili da su njih dvoje mladic i devojka" (sve to mi prica sa neizrecivim ushicenjem i osmehom od uva do uva) :shock: :shock: :shock: Meni je bilo KRAJNJE odvratno, ocutah i nasmesih se kiselo... Sva sreca, pa on nije edipovac, potpuno je SVOJ (ni moj ni njen), i to mi se najvise svidja kod njega (ljubi ga zenica :razz: )

boze, samo mi pamet sacuvaj! :shock:

baki 75:
boze, samo mi pamet sacuvaj! :shock:
E, vidis, Baki, svega ima, svako je lud na svoj nacin... Moja svekrva je imala uzasno los brak, koji je valjda samo ona mogla da trpi, bojala se razvoda, i kao i vecina zena sa ovih prostora, a te generacije, ostala je zrtva, mucenica, jer nije imala hrabrosti da izadje iz ponizavajuceg polozaja. A onda joj je najstariji sin postao zamena za bliskost sa muzem...Neka psihopatologija, valjda, reklo bi se... Sve u svemu, nekim cudom, ovaj moj decko ostade zdrav, valjda sto je izuzetno jaka licnost i ne dozvoljava da se manipulise njime niti da mu iko soli pamet...

Back