Svekrve...neicrpna tema

Pa ja sam ovo za kupovinu navela kao primer, zato što je afro rekla da njena svekrva nije dozvoljavala da se bilo šta desi bez njenog znanja. Pa mislim, kako sazna, ako joj ne kažeš? Ili kaže dragi sin? Ali onda njega za gušu, batali svekrvu. ne konkretno ti afro, znam da si batalila, nego onako, uopšteno. :D

....razumemo se nas dve...

...ali znas li koliko sinova ima koji i pored toga sto imaju godina koliko imaju, i sto imaju decu cak veliku, ne
mogu bez mamine suknje, i sve ce uraditi da budu i dalje mamini mali dobri sincici....a kad jednom shvate
da su ih mame na neki nacin samo iskoriscavale...onda je mnooooogooooo kasno.....

Pa u tom slučaju kada bi oni za mene rekli ONA mamina i tatina, takva i takva, mm bi ih oduvao u tri fine, tako da bi se samo :eek: :eek: :eek: A na svaki njihov konstruktivni predlog da je bolje tako, a ne ovako, on bi samo rekao da ih ništa nije pitao. Tako da oni nikakva uplitanja ni ne pokušavaju, jer su davnih dana videli da od toga vajde nema. I odustali.

Zato, moj muž - rulz. :D

Pa u tom slučaju kada bi oni za mene rekli ONA mamina i tatina, takva i takva, mm bi ih oduvao u tri fine, tako da bi se samo :eek: :eek: :eek: A na svaki njihov konstruktivni predlog da je bolje tako, a ne ovako, on bi samo rekao da ih ništa nije pitao. Tako da oni nikakva uplitanja ni ne pokušavaju, jer su davnih dana videli da od toga vajde nema. I odustali.

...bilo je situacija kad joj je skenuta paznja da batali, da njeno misljenje nije bitno, da je se neke stvari ne ticu...ali posle nekog vremena bi se stanje vracalo na
staro...ona nije odustajala...a za njega je to bila maaaaaaaajkaaaaaa....maaaaaaaa.............komplikovano do zla boga...nikom to ne bih pozelela, al' nikom....

Kada bi ovaj tvoj post sve snajke i svekrve pročitale i o njemu malko razmislile, hmmmm, mislim da ova tema ne bi više ni postojala. Sve je do muža, tj. sina, jer da ON ume da se postavi kako treba, sigurna sam da nikad ne bi bilo nikakvih problema među snajkama i svekrvama. Mogle bi da se ne vole i ne trpe, ali svađe, uplitanja, bockanja, provociranja, olajavanja, sigurno ne bi bilo.
Znači, ova tema bi trebala da promeni naslov: LOŠI MUŽEVI umesto ovog koji je sad. E, trebalo bi da se zamislimo sve mi i snajke i svekrve zašto dolazi do surevnjivosti i kako to izbeći. Ima nas raznih, sa nekim ljudima nikako ne možeš da se složiš. Moja pokojna svekrva je na primer bila slična afroditinoj, a i moj muž je bio sličan njenom, mama je mama i šlus. Posle desetak godina zajebancije dok sam probala i ovo i ono, jednostavno mi je dojadilo i rekla sam ono što ti reče: ako sam ja njemu dobra a njegovoj majci onakva i ovakva, e, pa dragi ima da ideš u tri lepe materine, eno ti majke, moja deca i ja ćemo kako znamo i umemo.
Da tada nije stao uz mene, danas ne bismo bili zajedno, evo već 32.g. Otišla bih sa decom pa makar prosili svo troje.
I moj muž je imao baku koja mu je bila više nego majka, i isto kao ni tebe, nije me prihvatala. Ali kada je krenula "bogu na istinu" dočekala sam i to da mi se na neki čudan način izvini, nešto u smislu, kao nisam baš takva kako su pričali o meni i neka slična sranja. Nisam obraćala pažnju na ono što je rekla, mislim da svako o svakom treba da ima mišljenje kakvo je sam stekao, ali ipak mi je bilo drago da je na neki način priznala da je prema meni bila nepravedna. Imala je 92.g. kada je umrla i samo meni je dozvoljavala da joj priđem, nešto prinesem, nešto skuvam i tako dve godine.
Mislim da smo svi mi previše "besni" to se kod nas u Vojvodini kaže kada smo previše nadobudni i kada samo mislimo na svoje potrebe, a tuđe nam nisu bitne.
Iz ove perspektive gledajući na prošle dane, godine, decenije, mislim da bih odmah, prvog dana drugačije postupila u mnogim situacijama, kako sa svekrvom, bakom, tako i sa mužem. Gledam moju snajku i divim joj se. Bili su prinuđeni (u neku ruku) da sa nama žive pola godine dok im se kuća sređivala. Mogli su u podstanare, ili kod nas. Mi smo ih pozvali, sin je rekao kako ona odluči, on nas voli i navikao je na sve naše bubice, ali ne bi želeo da i ona mora da se na nas navikava:rumenko: Nas dve smo sele i uz kaficu se dogovorile o pravilima. Ja sam "zahtevala" da me niko ne uznemirava kada popodne legnem pola sata, da me njihovi gosti ne bude ni telefonom ni zvonom, ima svako mobilni pa... Ona je reka samo jedno: da na sprat niko od nas ne dolazi bez poziva. Živeli smo zajedno pola godine, a kad im je kuća bila cakum-pakum, ostali su još četiri meseca, nikako da odu;)
I sada smo u najboljim odnosima.:heart::heart::heart: - ovo je za moju snajku, a može i za sina jer je voli i poštuje neizmerno:)

Pročitam ovu temu i što je više čitam sve me više strah.
Ako budem živa, kroz koju godinu ću verovatno biti svekrva. Da li ću i ja da se izmetnem u neku zlu ženu, da li će moja snajka o meni misliti najgore, da li će moj sin umeti da se postavi kako treba, da li, da li...
Ni na jedno pitanje nemam odgovor. Znam samo da sam, izgleda, imala mnogo sreće u životu i nije bilo konfliktnih situacija. Ni sa bliskima, ni sa prijateljima, ni na poslu. Znam da se oduvek čuvala prejake reči i da ću radije nešto oćutati nego planuti. I da nikada, ni o kome, ni o komšijskom psu a kamo li čoveku ne bih rekla ružnu reč, čak i kada o nekome ili nečemu ne mislim najbolje. Živeli smo u zajednici, pa sami, pa sada opet u zajednici, iako sa mojima, ali u dosta komplikovanoj situaciji. I svi se trudimo da ne uđemo u konflikt, svi ponekad možda brojimo do pedeset, ali verujem da jednom izgovorena teška reč povlači mnoge druge.
Ipak priznajem da bih jako volela da imam dobar odnos sa snahom, kao i sa ostalim ljudima. Sa njom još ponajviše. Sada se bojim da su ti odnosi komplikovaniji nego što sam mislila i sve što mi pada na pamet je da moram da svom sinu ozbedim bilo kakav stan u kom će na miru živeti sa svojom ženom, bez nas koji bi možda bili okidači za eventualno loše odnose. Ali ko zna da li ćemo biti u redu čak i ako se budemo trudili.

...sta kad ti sa decom dodjes kod nje, a ona ne zeli ni minimum paznje da posveti toj istoj deci sem da zahteva
da je postuju...i da se samo ona slusa...
...sta kad ukrade od dece cokoladu od dece da bi dala svom sinu koji je pritom stariji ihahaj godina od te iste dece...
...sta kad izjavi da ne da da se deciji ves pere u njenoj masini, jer nije higijenski....
...sta kad izjavi da nece i ne zeli da im da tanjir rucka????????????????/
...kad neko izjavi da ne voli svoje unuke, da nema za njih ama bas nikakvih osecanja, sta bi mislila o njoj??
Znaš kako afro... sad ću ti reći kako sam se ja šokirala kad je moja sveki posle par meseci rođenja drugog unuka izjavila da ne može da čuva zajedno obojicu...:eek:
Bila sam blago šokirana... naravno, ne tiče me se, nisu moja deca... ali u momentu mi došlo da joj kažem:''Ne možeš da čuvaš dva deteta!!!! Svoja unuka!!!! Kako je tvoja majka i svekrva!!! One su mogle po 4... svi dovedu unučiće pa se babe snalazite!!!'' ali prećutah...

Kad je njen mlađi unuk imao 2-3 meseca, ostao je kod nje nedelju dana... ja sam izlazila sa posla ranije da joj pomognem, jer sam videla da ona nema živaca i snage da ceo dan nosaka bebicu, kuva, previja... sve sama... da bi 6-i dan moj muž otišao umesto mene, mali je plakao ceo dan, dal su bili grčići ili nešto deseto, ili mu prosto došao dan da kmezi... elem ona od 55 godina ga je ceo dan nosala, usput kuvala, mixala mu hranu, presvlačila, pokušavala da uspava... da bi na kraju prišla mm, uvalila mu malog u naručje i rekla:''Evo ti ga, ja više ne mogu!"
A mm nikad u životu bebu uzeo nije...

I tako, mm ga je uspavao... a ja sam shvatila da ona žena stvarno ne može da čuva dvoje... jedva i jedno...:lol: mislim, može ona, ali brate žena se raspadne, posle dva dana kao zombi...

I zašto bi ona bila loša baka, ako prizna da nešto ne može?
Meni je draže da znam kako stoje stvari, nego da joj jednog dana nakačimo 5-oro dece a ona se raspada i psuje nas u sebi...
Brate, nije ih ona rodila...
Moramo shvatiti da su oni ljudi u godinama, da njima više nije sve baš kako ćemo lako ćemo...

Smatram da babe i dede nemaju obavezu da vole našu decu, da se brinu o njima... a na nama je da to shvatimo(ma koliko tužno zvučalo) i svoju decu shodno tome postavimo i zaštitimo...
....ne sumnjam da lazes niti imam bilo kakav razlog za to....ali isto tako znam da si jedna od milion i da je to prosto cinjenica.....

....ja ti od srca zelim da i dalje bude tako kako jeste, pa da u slozi i ljubavi docekate i unucice i praunucice...:D
Pa nije baš tako...
bokica, zadovoljna domaćica, ja... dosta nas je pisalo o tome kako gradimo za sada uspešne odnose sa svekrvom...

...ne u tom smislu, nego mesanje tipa, gde cemo na odmor, zasto tamo ako mozemo ovamo, i odakle nam pare, i zar nije fer da se pare daju njoj jer nema od cega da registruje
auto a mi se razbacujemo...a ne bi to tako bilo da nije ONA razmazena jedinica mamina i tatina smislila bas to, i znas li ti da imas brata, da je momak pa mu treba, a tvoja
deca su mala, sta njima treba, vrlo vazno sta ce obuci, neces valjda toliko para da das na njih......i da ne nabrajam, samo mi se prevrce zeludac i vracam se godinama u nazad....
.
Što bi moj tata rekao:''Matorce uvek saslušaj i radi kako ti želiš'';)

I da, muž mora da ima nekakvu ulogu u svemu tome... ne može sve preko tebe da se lomi...
Ako vi odlučite da idete u Tursku na more... ko njoj javi gde idete? Koga ona zove i ubeđuje u suprotno?
Ako vas dvoje donesete odluku, kako ona nju može da promeni? Sem ako tvoj muž ne menja mišljenje prema majčinim željama?

...vidi ovako, kad to izdvojis i boldujes, pa se procita moze svakako da se tumaci....ali moja deca su tada vec bila dovoljno velika da niko nije trebao
ni da ih nosa ni uspavljuje, ni brise guzu....znaci vec velike devojcice....
...cuvala ih u zivotu nije nikad ni jedan jedini dan...niti joj je ko trazio...sama je u startu rekla da ne voli da se petlja oko dece, nije ni svoje gajila
ona vec ih je gajila baba, rodbina, svi smo ne ona...ona ih je rodila i to je od nje dosta....
...sve u svemu jedna cudna osoba koja nikad ali nikad nije pomazila ni svoje ni tudje dete, nikad pokazala ljubav, ali je znala odlicno da sebe
postavi na mesto da je ona glavna....najvaznija i da ce tako biti dok je ziva.....
...i sad je bitna verovatno ali sama...cak joj ni mladji sin ne dolazi, ne vidja ni njegovo dete, ne zeli.....

...ma sve je to jako komolikovano, ja sam mirna, znam da sam sve od sebe dala da bi sve bilo bar koliko toliko normalno, nije vredelo, a onda
sam rekla da je dosta.....i sto se mene tice mirno spavam, a ona , ne znam.....

...mogla bih tacno roman da napisem samo o situacijama vezanim za nju, za nauk drugim zenama sta ne treba da rade...ako nalete na slicnu
osobu, ne isplati se.....

....vama mladim zenama najiskrenije zelim da izgradite lepse odnose, da postujete to sto imate, isto kazem i svom detetu jer zivi slicno kao ti
sa svojom svekrvom, i puno mi je srce kad to vidim, jer ima dobrih i razumnih zena i majki.....

e izvinte, ja stvarno nemam iskustva ali mi nikako nije jasno kako može da od zle svekrve izađe dobar sin, čovek za koga žena odlučin da se uda, rodi decu itd?
Ni meni to bas nije jasno. Ko je te sinove vaspitavao da budu tako valjani a majke kalasture?
:think:

Moramo biti svesni i svojih i tudjih vrlina, mana, nacina zivota, doba zivota, odgajanja.
Moja sveki ima bolju svekrvu od mene... Ona to i sama priznaje... Kad se udala, otisla u njihovu kucu, moj svekar otisao u vojsku a ona se taman porodila... I kad njenoj svekrvi ujutru nagrnu komsinice na kafu, sve odreda pitaju:'''Gde ti snaja, sto ona ne kuva?'' a njena sveki(sadasnja divna baba mm-a) kaze:''Ne moze, eno gore, pegla!'' , a snaja spava, baba je ujutru samo pokrije... ali ta zena je takva, divna, ona je tako i svoju decu...

Moja sveki je zena koja je odrasla u izobilju i nikada joj i zivotu nicega nije falilo. Nikada nije morala da radi, radila je zbog sebe, nikad u zivotu nije morala dici nista teze od kasike...
I sad da je vidite, ona izgleda kao avion...
Neki ljudi bi rekli 'razmazena', ja to ne gledam tako. Njen zivot je njena stvar, ako ona ne zeli da bude zrtva cuvanja unucica, i ugadjanja svima sa osmehom na licu, pa posle da mi prevrce ocima... To ne zelim...

Svesna sam toga, i hvala joj na onome sto mi/nam pruza!
Lepse se osecam kad ona nesto zeli da uradi za nekog, nego da joj je to nametnuto ili ''se ocekuje'' od nje.

Ona je zena koja nama
kuva svaki dan na zimovanju(umesto da baza po prodavnicama)
svako malo zakolje 15ak pilica i isecka da imamo domace
bez povoda ode i kupi nam tepih npr.
Vodi unuka na letovanje/zimovanje jer zna da ce mu goditi, iako bi to trebao da bude njen odmor.

Milion stvari radi nama, a i nju cine srecnom, i volim kad su ljudi zadovoljni.

Kao sto rodjenoj majci ne dozvoljavam da se raspadne od posla kad dodje kod mene, od pranja sudja, vesa, itd... Ne zelim da se umara... Kao sto njoj zelim da vodi jedan lagodan ugodan zivot i da sada ispunjava svoje zelje, naravno, da mi pomogne malo ali ne da se raspada... Tako zelim i svekiju...

Zelim zadovoljne ljude oko sebe... Iskrene... Da jedni drugima pomazemo, da budemo malo siri deo tima...

e izvinte, ja stvarno nemam iskustva ali mi nikako nije jasno kako može da od zle svekrve izađe dobar sin, čovek za koga žena odlučin da se uda, rodi decu itd?

jesi li bila u situaciji da vidis dvoje dece u jednoj porodici - jedno andjeo, drugo kriminalac, narkoman - zlo..

ne treba da osudjujemo druge zbog situacije u kojoj su, a koja nije najsjajnija..
ljudi u razlicitim fazama zivota reaguju na razlicite nacine..

ono sto nama ne smeta, druge raspamecuje..

odnos sa ljudima je vrlo kompleksna stvar..jos ako su porodicni odnosi u pitanju - to samo otezava stvari..

ko ima sveki andjele - uzivajte sa njima..
nisu sve takve..

mozda vam je odnos sa njima takav, jer bas te idealne svekrve gutaju zarad mira svog sina i pisu na nekom drugom forumu kakve aspide od snaja imaju..;)

Ni meni to bas nije jasno. Ko je te sinove vaspitavao da budu tako valjani a majke kalasture?
:think:

Moramo biti svesni i svojih i tudjih vrlina, mana, nacina zivota, doba zivota, odgajanja.
Moja sveki ima bolju svekrvu od mene... Ona to i sama priznaje... Kad se udala, otisla u njihovu kucu, moj svekar otisao u vojsku a ona se taman porodila... I kad njenoj svekrvi ujutru nagrnu komsinice na kafu, sve odreda pitaju:'''Gde ti snaja, sto ona ne kuva?'' a njena sveki(sadasnja divna baba mm-a) kaze:''Ne moze, eno gore, pegla!'' , a snaja spava, baba je ujutru samo pokrije... ali ta zena je takva, divna, ona je tako i svoju decu...

Moja sveki je zena koja je odrasla u izobilju i nikada joj i zivotu nicega nije falilo. Nikada nije morala da radi, radila je zbog sebe, nikad u zivotu nije morala dici nista teze od kasike...
I sad da je vidite, ona izgleda kao avion...
Neki ljudi bi rekli 'razmazena', ja to ne gledam tako. Njen zivot je njena stvar, ako ona ne zeli da bude zrtva cuvanja unucica, i ugadjanja svima sa osmehom na licu, pa posle da mi prevrce ocima... To ne zelim...

Svesna sam toga, i hvala joj na onome sto mi/nam pruza!
Lepse se osecam kad ona nesto zeli da uradi za nekog, nego da joj je to nametnuto ili ''se ocekuje'' od nje.

Ona je zena koja nama
kuva svaki dan na zimovanju(umesto da baza po prodavnicama)
svako malo zakolje 15ak pilica i isecka da imamo domace
bez povoda ode i kupi nam tepih npr.
Vodi unuka na letovanje/zimovanje jer zna da ce mu goditi, iako bi to trebao da bude njen odmor.

Milion stvari radi nama, a i nju cine srecnom, i volim kad su ljudi zadovoljni.

Kao sto rodjenoj majci ne dozvoljavam da se raspadne od posla kad dodje kod mene, od pranja sudja, vesa, itd... Ne zelim da se umara... Kao sto njoj zelim da vodi jedan lagodan ugodan zivot i da sada ispunjava svoje zelje, naravno, da mi pomogne malo ali ne da se raspada... Tako zelim i svekiju...

Zelim zadovoljne ljude oko sebe... Iskrene... Da jedni drugima pomazemo, da budemo malo siri deo tima...

Bravo.....to i jeste poenta dobrih odnosa.Greška mladih žena jeste što očekuju da neko ( svekrva najčešće) preuzme većinu njenih obaveza.Što manje očekuješ, manje češ da se razočaraš. Niko ne razmišlja da je većina tih žena jurila na posao, na pijacu, i vrtić, u školu i godinama tako u krug.......I sad na kraju snaje koje ih posmatraju pod mikroskopom.(Jednu moju prijateljicu strašno je nervirala svekrva, kad joj je peglala veš ,što joj je daska za peglanje škripala).I ja sam u početku očekivala više nego što je to realno....ali uvidela sam da su moja deca ipak moj problem i da je sve što neko pripomogne čist ćar.....ali baš da neko neće nikada da pričuva unuke ili da im da da jede to je baš glupost..........

mozda vam je odnos sa njima takav, jer bas te idealne svekrve gutaju zarad mira svog sina i pisu na nekom drugom forumu kakve aspide od snaja imaju..;)

sve napisano ti je ok, sem ove recenice
sasvim nepotrebna u celoj prici
zasto imate potrebu i u svemu lepom da trazite nesto lose i da nipodastavte to ovakvim recenicama...
ili sto bi nas narod rekao, trazite dlaku u jajetu...

ovo me je setilo na nesto
volim da citam dnevne novine na netu a jos vise komentare citalaca
pa znate ono, kad se objavi neka lepa vest
prvo sto mi pada na pamet je ono sto sam citala da se ona mala Mirka udala i da je trudna
i sad umesto da lepo svi uzivaju jer su mladi i srecni
svi imaju neku potrebu da analiziraju njihovu vezu na neki izvrnut nacin
pa na kraju je sve vrvelo od negativnih komentara... i komentara prepunih neke sumnje u njihovu ljubav i srecu...
msm, cemu to...
pa u stvari mi i nismo za nista sto nije crna hronika
jedino nas takve vesti raduju
izgleda da volimo kad cujemo da su svi u istom sosu ko mi
a i ako nisu, ma sigurno jesu, samo se foliraju....

pa vidim
bio je ovaj smajli ;)
ipak, recenica mi se nije svidela
pa da je bilo na kraju i jos 5 smajlija
ima ona grupa na fejsu, nesto u fazonu, pisem sta hocu, bas me briga, stavim smajli na kraju pa nista ne vazi...
evo ja cu sad da stavim smajli ;)

ne znam za tu grupu, a ne bih sigurno ni usla na nju posto uvek znam sta pisem..i zasto pisem..
i smajlija uvek stavljam kd ga koristim tamo gde mu je mesto..pravog..

Pročitam ovu temu i što je više čitam sve me više strah.
Ako budem živa, kroz koju godinu ću verovatno biti svekrva. Da li ću i ja da se izmetnem u neku zlu ženu, da li će moja snajka o meni misliti najgore, da li će moj sin umeti da se postavi kako treba, da li, da li...
Potpuno isti strah me hvata.Šta reći,uraditi, kako..,zašto...?Živa nisam! Samo znam da sam imala "sreću" u životu, da imam savršenu svekrvu! Ništa joj nije teško kad smo mi u pitanju - mm,ja i njen unuk! Ništa ne radi na svoju ruku, o svemu se konsultuje sa nama, ne nameće se.Ponekad pomislim kako nema načina da joj vratimo svu ljubav i dobrotu! Elem, da li ću ja imati sreće da mi buduća snajka bude neko ko će me prihvatiti bez predrasuda o "zloj svekrvi", ko moju ljubav i želju da pomognem neće shvatiti kao nametanje, mešanje u lični život...! Videćemo! Ja ću se potruditi, pa šta bude da bude!

Pa ja sada ne bih da se ubeđujem ni sa kim, da li može ili ne može, ali...Moj život iako je harmoničan i idiličan, nije bogomdan da bude takav. Mnogo truda se ulagalo, i još ulaže, da bi bio i ostao takav.

Ono gde ja smatram da sam imala sreću jeste odabir životnog saputnika. Jer ako napišem, a zaista i jeste tako, jer nemam koga i zašto da lažem, da se mm i ja za 19 godina braka (10.10. nam je godišnjica) ni jednom nismo posvađali, mislim da sam dosta toga rekla. Da ne pričam da se nismo svađali ni dok smo se zabavljali, a zajedno smo 22 godine.

Da li možeš da zamisliš život u porodici gde su tri žene, i dolazim ja četvrta, kao stranac. I tu odmah postoji gard, jer zalazim na njihovu teritoriju. Ne mogu reći da nije bilo provokacija i pokušaja da nas posvađaju, ali posle bezuspešnih pokušaja, odustali su. Neke provokacije baš i nisu bile bezazlene, no nas dvoje se nismo dali. Baba mm, koja je živela sa nama, recimo mene nikada nije prihvatila kao nekog svog. Njen gard je ostao do poslednjeg dana, i uvek me je doživljavala kao stranca. Ali ja sam je razumela. Gledala je kako ja divno živim sa svojim mužem, dok je ona sama imala užasan brak, tako da joj je momenat kada je ostala udovica došao kao spasenje, i sa druge strane imala je u kući unuku, za koju je bila svesna da joj nije tu mesto, a ova opet nije imala, niti ima, gde da ode. Ali ja sam živela sa tom ženom bez ijedne ružne reči, persirala sam joj do kraja života, prala njen veš, peglala, kupovala joj garderobu, pravila joj tortu za rođendan. Jer ja sam razumela zašto je ona takva.

Mogla bih ja ovako pisati do sutra, ali smatram da je osnov mog /našeg harmoničnog života moj muž.

Ovo sto si ti opisala podudara se u mnogo cemu i mom zivotu.I ja se mogu pohvaliti izborom partnera,mada meni je ovo drugi brak,isto su me svekrva i dve zaove docekale kao nejgoreg neprijatelja,ali imala sam zastitu muza!Samim tim,sto su me te zene,bez ikakvog razloga docekale na noz,ne mogu tvrditi da zivim u idealnoj porodici!Drugo je sto smo muz i ja istrajali i odrzali svoju komunikaciju i pozitivna osecanja,ali i dalje ostaje cinjenica da me njegova porodica nije prihvatila dobronamerno!Zato ja tu ne vidim nikakvu harmoniju!Dobar odnos mene i muza,da,ali ostalo je daleko od harmonije.
Iz tvog posta se vidi da si ti ta koja je trpela,sto sam vec rekla da u takvim porodicama uvek neko vise tolerise,ali si opstala jer si imala podrsku miza,a ne srecu da si usla u harmonicnu porodicu.

Nigde ja nisam ni rekla da sam ušla u harmoničnu porodicu. Harmoniju smo napravili svi mi, zajedničkim snagama. Veliki doprinos tome imao je odabir partnera, jer da on nije takav kakav jeste, od harmonije možda ne bi bilo ni h. Nisu oni mene dočekali kao najgoreg neprijatelja, oni su jedva čekali da se on oženi, jer je kao momak bio prilično neobuzdan. Pa su se nadali da će ga, kada se oženi, uz pomoć njegove žene, dovesti u red, da postane mamin i tatin sin. E kada su videli da smo nas dvoje na istoj strani, onda su podigli gard, jer se stvari nisu odvijale kako su zamislili. Vremenom je sve došlo na svoje mesto, i ja nemam harmoničan odnos samo sa mužem, nego i sa njegovim roditeljima i sestrom.

Ti iz mog posta vidiš da sam ja ta koja trpi, a ja ti kažem da ti nešto nisi dobro shvatila. Svi mi trpimo jedni druge, jer živimo u istom dvorištu, zajedno se hranimo, zajednički nam je posao od kog živimo. Ako ti kažem da moja svekrva kuva, a ja za to vreme igram igrice na kompu, da li to znači da ona trpi? Ili ako ona kuva, a ja peglam, ko trpi?

To o čemu ti pričaš kao idealnom je utopija. To ne postoji. Jer ako ne postoji tolerancija između partnera koji žive sami, brak nije idealan. Ni harmoničan. Ako ne tolerišeš neke stvari svojoj deci, koju si rodila i vaspitala, i po logici bi trebalo idealno da se slažete, nema harmonije. Nego ćeš ti u klin, oni u ploču. A onda je to sve, samo ne harmonija i ideal.

Nigde ja nisam ni rekla da sam ušla u harmoničnu porodicu. Harmoniju smo napravili svi mi, zajedničkim snagama. Veliki doprinos tome imao je odabir partnera, jer da on nije takav kakav jeste, od harmonije možda ne bi bilo ni h. Nisu oni mene dočekali kao najgoreg neprijatelja, oni su jedva čekali da se on oženi, jer je kao momak bio prilično neobuzdan. Pa su se nadali da će ga, kada se oženi, uz pomoć njegove žene, dovesti u red, da postane mamin i tatin sin. E kada su videli da smo nas dvoje na istoj strani, onda su podigli gard, jer se stvari nisu odvijale kako su zamislili. Vremenom je sve došlo na svoje mesto, i ja nemam harmoničan odnos samo sa mužem, nego i sa njegovim roditeljima i sestrom.

Ti iz mog posta vidiš da sam ja ta koja trpi, a ja ti kažem da ti nešto nisi dobro shvatila. Svi mi trpimo jedni druge, jer živimo u istom dvorištu, zajedno se hranimo, zajednički nam je posao od kog živimo. Ako ti kažem da moja svekrva kuva, a ja za to vreme igram igrice na kompu, da li to znači da ona trpi? Ili ako ona kuva, a ja peglam, ko trpi?

To o čemu ti pričaš kao idealnom je utopija. To ne postoji. Jer ako ne postoji tolerancija između partnera koji žive sami, brak nije idealan. Ni harmoničan. Ako ne tolerišeš neke stvari svojoj deci, koju si rodila i vaspitala, i po logici bi trebalo idealno da se slažete, nema harmonije. Nego ćeš ti u klin, oni u ploču. A onda je to sve, samo ne harmonija i ideal.

Draga moja zadovoljna, gde god da nabasam na neki tvoj post, pročitam ga sa uživanjem. Na ovoj temi si uvek bila i fina i kulturna i nadasve pozitivna sa željom da svim ovim ogorčenim snajkama pokažeš i dokažeš da sve može biti drugačije kada su u pitanju bilo kakvi rodbinski odnosi. Ti i mala čičkava me baš razgalite i oduševite kad je ova tema u pitanju. Ti si odmerena i prizemna, čičkava je veoma neodmerena ali vrlo prizemna, zato vas i upoređujem. Obe, na svoj način pokušavate da nekim ženama pokažete kako se može u zajednici živeti vrlo normalno i prilično harmonično, ali mrka kapa. Kad neko želi loše, loše i dobija, tako bar kaže neka stara kineska poslovica.
Imala sam veoma loš odnos sa svekrvom i imam divan odnos sa snajkom. Par puta sam i pisala o tome i šta misliš šta sam dobila??? Dobila sam priličan broj reputacija (bez javnog komentara na moje postove) i nekoliko prekora da sam dosadna pričom da volim i poštujem moju snajku :worth::worth::worth:
Mani se curo ćorava posla, onaj ko zna da čita redove i između redova, jasno mu je šta ti hoćeš reći, ko bi da vidi samo negativno čak i u pozitivnom, takvima ti nikad ne možeš ništa ni dokazati ni pokazati.
Mnogo je lakše i jednostavnije biti besan i mrzeti, nego razumeti i prilagoditi se, jedino što duša strada u takvim situracijama, ali o tome ćemo brinuti kada nam bore naruže lice, ili ćemo i tada, ili baš tada biti još bešnje, ljuće, ogorčenije, kako-god, čuvaj svoj mir takav kako ga (baš lepo) opisuješ i ne jedi se kada tvoj post neko shvati onako kako ne bi trebalo.
Još nekoliko tvojih i čičkovih postova možda i promene neke stvari na ovoj temi, bar sam ja optimista, a onih kojima smeta sve što nije po njihovim aršinima će uvek biti, takve nemoj ni da konstatuješ:zag:

Poslednja izmena:
:) samo da vam se javim jer nemam sta da pisem....nemam kontakt sa muzevljevom porodicom i tako je ispalo najbolje.....ne najidealnije, jer ipak bi bolej bilo da se neke stvari nisu izdesavale ali se nazad ne moze.....moj muz je taj koji balansira i koji je izmedju dve vatre :))) ali vidim da je smiren i srecan....

ovo me je setilo na nesto
volim da citam dnevne novine na netu a jos vise komentare citalaca
pa znate ono, kad se objavi neka lepa vest
prvo sto mi pada na pamet je ono sto sam citala da se ona mala Mirka udala i da je trudna
i sad umesto da lepo svi uzivaju jer su mladi i srecni
svi imaju neku potrebu da analiziraju njihovu vezu na neki izvrnut nacin
pa na kraju je sve vrvelo od negativnih komentara... i komentara prepunih neke sumnje u njihovu ljubav i srecu...
msm, cemu to...
pa u stvari mi i nismo za nista sto nije crna hronika
jedino nas takve vesti raduju
izgleda da volimo kad cujemo da su svi u istom sosu ko mi
a i ako nisu, ma sigurno jesu, samo se foliraju....

O, kako je ovo istinito. :ok:

melita-m:
Ti si odmerena i prizemna,

Mislim da je u dobroj meri ovo doprinelo mom harmoničnom odnosu sa svima u mojoj okolini.

meliat-m:
Još nekoliko tvojih i čičkovih postova možda i promene neke stvari na ovoj temi,

Da znaš da mi je bilo drago kada mi je jedna forumašica napisala da uči od mene, i da joj se kvalitet života poboljšao. :D

Tebi melita hvala na lepim rečima, i želim ti da i dalje gajiš harmonične odnose u svojoj porodici, a i šire.

Još nekoliko tvojih i čičkovih postova možda i promene neke stvari na ovoj temi, bar sam ja optimista, a onih kojima smeta sve što nije po njihovim aršinima će uvek biti, takve nemoj ni da konstatuješ:zag:

Ono što ja hoću da kažem je da nisu SAMO svekrve loše, neljubazne, neuviđajne, sebične... toga ima među svima...
I ne želim sada da osudim starije žene, ali ima ih dosta koje više nemaju živaca, nemaju snage da se smeškaju snajkama, ma nikome...

Evo primer iz prve ruke, moja mama.
Nismo se čule i ne pričamo već 3 dana... razlog: Tata i ona su jedno veče naišli do nas NENAJAVLJENI i ja sam kao najveći drkoš otišla da se tuširam, uz bezobrazno Odkud vi?!:roll: Oni su otišli nakon 5 minuta, inače došli su da mi donesu neke poklone od rodbine.

I sad, da je to svekrva uradila, neka snajka bi rekla: Kakva rospija, dolazi kad hoće, odakle pravo itd...
I ja to mislim, ali to je majka. I nije savršena, i ne sluša me iako sam 5 puta rekla da mi se mora najaviti. Pa jel mogu da je olajavam, ne mogu, majka mi je. Da je sveki mogla bi, ali zašto?

Nijedna to nije zaslužila... obe su grešne, a i ja sa njima...
I kad god mi dođe da ih zadavim, ja se setim toga... a i one verovatno kad im dođe da mene zadave...:mrgreen:

Nijedan odnos nije idealan, to ne postoji... sa mužem nemam savršen odnos kamoli sa nekim drugim... i zato, se trudim, ulažem, i vidim da pali...

Nadam se da me neko razume, šta želim reći, jer ponekad ni ja sebe ne razumem...:mrgreen:

Ono što ja hoću da kažem je da nisu SAMO svekrve loše, neljubazne, neuviđajne, sebične... toga ima među svima...
I ne želim sada da osudim starije žene, ali ima ih dosta koje više nemaju živaca, nemaju snage da se smeškaju snajkama, ma nikome...

Evo primer iz prve ruke, moja mama.
Nismo se čule i ne pričamo već 3 dana... razlog: Tata i ona su jedno veče naišli do nas NENAJAVLJENI i ja sam kao najveći drkoš otišla da se tuširam, uz bezobrazno Odkud vi?!:roll: Oni su otišli nakon 5 minuta, inače došli su da mi donesu neke poklone od rodbine.

I sad, da je to svekrva uradila, neka snajka bi rekla: Kakva rospija, dolazi kad hoće, odakle pravo itd...
I ja to mislim, ali to je majka. I nije savršena, i ne sluša me iako sam 5 puta rekla da mi se mora najaviti. Pa jel mogu da je olajavam, ne mogu, majka mi je. Da je sveki mogla bi, ali zašto?

Nijedna to nije zaslužila... obe su grešne, a i ja sa njima...
I kad god mi dođe da ih zadavim, ja se setim toga... a i one verovatno kad im dođe da mene zadave...:mrgreen:

Nijedan odnos nije idealan, to ne postoji... sa mužem nemam savršen odnos kamoli sa nekim drugim... i zato, se trudim, ulažem, i vidim da pali...

Nadam se da me neko razume, šta želim reći, jer ponekad ni ja sebe ne razumem...:mrgreen:

Razumemo te odlično.
Vidim da je ova tema pomalo zamrla, a bilo bi šteta, pa pomislih da se uključim:)

Potpuno si u pravu da i svekrve i majke imaju mane, ali smo svi svakako tolerantniji prema svojoj majci. To možda jeste nepravda, ali je to tako. Možda zato što smo slobodnii sa svojom majkom, pa joj odmah (po)kažemo šta nam smeta, što sa svekrvom baš iz te kurtoazije ( i neću da se svađam razmišljanja) nije baš slučaj.

Po meni su današnje devojke u prednosti jer su mnogo slobodnije i opuštenije, pa samim tim i pre kažu u čemu je problem, pa ako je svekrva normalna sve brzo može da se reši i pređe u jedan "harmoničan" odnos.

Kao majka i sina (15) i ćerke (11), moram priznati da se više sekiram oko izbora zeta i odnosa sa njim (da ne kažem prema njemu). Iako su deca školskog uzrasta, na jučerašnjoj priredbi hora kod ćerke sam shvatila kako su uveliko u pubertetu i kao momenat osamostaljivanja može vrlo brzo da se desi:( Čini mi se da mi je njihovo detinjstvo protutnjalo i osećam veliki žal za tim, mogu slobodno sa ove distance reći, bezbrižnim periodom.

Zato sam razmišljala da možda majke ustvari kroz unuke i porodicu svoje dece pokušavju da nadoknade propušteno u njihovom detinjstvu. Ne treba se ljutiti na njih (mada je to ponekad teško) i ne zamerati i vagati baš svaku reč!

Pozdrav svima na ovoj temi!

Back