Svekrve...neicrpna tema

Moja je prolupala od kada je po drugi put postala udovica ,od tada jedina joj je preokupacija da zadovolji svoje potrebe narocito na ljubavnom planu ,a unuci sta su to? ...Onog momenta kada sam shvatila da se u tom pogledu nista nece promeniti na bolje i da nikada necu doziveti od nje da mi pricuva dete ili barem ispolji neke emocije prema mojoj cerki ili ti njenoj unuci zavrsila sam sa njom na jedan kulturan nacin .A sta i sta bi drugo kada sam naisla na naj EGOCENTRICNIJU od svih .

73DEA:
Moja je prolupala od kada je po drugi put postala udovica ,od tada jedina joj je preokupacija da zadovolji svoje potrebe narocito na ljubavnom planu ,a unuci sta su to? ...Onog momenta kada sam shvatila da se u tom pogledu nista nece promeniti na bolje i da nikada necu doziveti od nje da mi pricuva dete ili barem ispolji neke emocije prema mojoj cerki ili ti njenoj unuci zavrsila sam sa njom na jedan kulturan nacin .A sta i sta bi drugo kada sam naisla na naj EGOCENTRICNIJU od svih .

Šta ćeš kad žena ima potrebe, mislim priroda je priroda...

I ja bih vam se prikljucila sa mojom pricom. Ja i moj muz se poznajemo jos iz srednje skole. O svojim roditeljima mi je iskreno ispricao sve ,a to ni malo nije bilo ohrabrujuce. Otac alkoholicar, majka se rano udala iz interesa i posle "terala kera" ( ako se to tako kaze). Onda otac pokusao da se obesi, deca sve gledala i stradala. Cesto je bio tucen i bezao od kuce. Moj muz je, verovali ili ne,
izasao iz svega toga sa jako malo posledica, a sa godinama koje smo proveli zajedno,uspeo je da mu to postanu samo ruzna secanja. Izmedju nas je uvek sve bilo OK, ja sam njegove roditelje uvek drzala na distanci, a tako se ponasao i moj muz.Da su se oni pitali ,mi se nikad ne bi ni vencali.
A i kada smo se vencali u manastiru, samo sa kumovima, oni to nisu priznavali.Pa i kada smo se registrovali u opstini, opet nista. I dalje su se ponasali kao da sam mu prijateljica a ne supruga. Tek kada nam se rodio sin poceli su da pomalo kontaju da smo u braku. Svih ovih 5 godina koliko smo u braku uvek su se samo svadjali sa nama, gledali da nas iskoriste ako mogu a od pomoci nama skoro nista.Jedino u cemu se slazu je oko toga da nas treba mrzeti i otezavati nam u svemu.
Svakom nasem uspehu oni su se podsmevali i koristili svaku priliku da nas zavade ako mogu,naravno bez uspeha. Odjednom su se setili da imaju decu (dva sina), ali umesto da im pomazu oni im svojim baksuzlukom, odmazu.

jaoooooooo
ccccc
u svakoj priči po malo prepoznajem našuuuu...
uh.
mi sada radimo po kući, a oni umesto da pomognu,(mada im niko i ne traži)
oni sada ispituju odakle nam sve te silne pare...i ne shavtaju zašto smo ih bacili kada smo baš imali super (svinjac)stan....
i ondak...posvađati nas...bio bi pun pokodak,ali ćorak.
uh kakvih sve mediokriteta ima...

Mi pokusavamo da stvorimo svoj krov nad glavom, sto je u Srbiji vise nego nemoguce ( na posten nacin). Zivimo kao suvlasnici manjeg dela u stanu moje pokojne baba-tetke, dok nam ostali suvlasnici vise nad glavom da se sto pre iselimo.Sa dvoje male dece to nimalo nije lako.Plac na kome bi gradili kucu, je takodje moje nasledstvo od moje pokojne majke,koja je umrla od raka.
I dok se ja i muz upinjemo iz petnih zila da nesto zaradimo i stvorimo sebi i svojoj deci dom, moji svekar i svekrva samo cute i pokusavaju nekako da se na nas racun otarase i drugog sina koji se jos nije ozenio i zivi sa njima. Nasu komplikovanu situaciju se cak ni ne trude da razumeju, a o nekoj novcanoj pomoci oko kuce nema ni govora.
Kada ih duze vreme ne kontaktiramo,zovu i deru se , kako su se toboze uzeleli dece.
Ali meni nije jasna ta briga, a ustvari ih nije briga da li ce ta deca sutra ostati na ulici.
Moj zakljucak o mojoj prici, ali i o drugima je sledeci. Moja generacija (1974.), ima roditelje, koji su odrastali u komunistickom rezimu.On je potpuno unistio svaki osecaj za zajednistvom i solidarnoscu u porodici a i medju prijateljima.Ako pogledate film "Moja mrsna pravoslavna svadba"( ili tako nekako), videcete da to nije tako u normalnim porodicama. Tamo se na svadbe i druga veselja ne prave samo da bi se neko pokazao pred familijom vec da bi se ljudi pomogli,dogovorili, brinuli o svakom clanu porodice...Jedino resenje bi bilo da se ti nasi roditelji lepo ispovede za grehe koje su u proslosti ucinili( a bilo je teskih i mnogih), da se isplacu, i postanu bolji, umesto sto nas kinje.
To naravno vazi za sve, ne samo za njih.

Ma, sanja&darko, nije komunizam unistio porodicne veze, mada u teoriji nije bio narocito sklon "osnovnoj jedinici drustva", nego je coveku lakse ako nadje bilo kakvo objasnjenje zasto su samozivi egoisti deda i baba bas moje dece...
Upoznala sam jednu normalnu baku sa Zapada, ona voli svoje unuke i posvecuje im vreme i paznju, ali kaze da je zahvalna bogu sto nije baka kod nas - znas ono trk na pijac, kuvanje rucka, cuvanje dece, pranje sudova... Tamo ce ti pricuvati dete ako ides kod lekara i ne mozes da nadjes bebisiterku, ali nikada ako ides u soping sa prijateljicama, i obavezno, cak i majci, za tu uslugu das neki dinar - kao, za frizera i sl. A u tome da li kupujes ili ne kucu, po pravilu ne ucestvuju - sam placas svoje kredite, u najboljem slucaju mogu da ti POZAJME nesto para, pa da vratis! Kod nas su obicaji drugaciji, srecom po mladje generacije. Pa tako imas bake koje se ljute sto deca idu u vrtic "a ja sedim po celi dan u kuci", pa one koje pomazu koliko mogu i koliko im se dozvoli, a na kraju i sebicnjake.
A nije na odmet zapaziti da je pomoc cesto mac sa dve ostrice, posle si stalno duzan i nikako da se oduzis za "zrtvu"...
Meni je mnogo gore gubljenje ogromne enrgije na ogovaranje, podrivanje braka rodjenog sina pravljenjem smicalica i svadja itd... cime se bave neke dokone i zlobne svekrve. Hocu reci, to sto imas manje je zlo. Jednom, kad napravis kucu, pa postavis sto pod suncobranom u basti, zavalis se s nekim koktelom u ruci pomislis - ovo smo moj dear i ja sami napravili.... - bices neizmrno zadovoljna. Ali, prethodno kupi muzu neki prirucnik za pravljenje koktela!

sanja&darko:
I ja bih vam se prikljucila sa mojom pricom. Ja i moj muz se poznajemo jos iz srednje skole. O svojim roditeljima mi je iskreno ispricao sve ,a to ni malo nije bilo ohrabrujuce. Otac alkoholicar, majka se rano udala iz interesa i posle "terala kera" ( ako se to tako kaze). Onda otac pokusao da se obesi, deca sve gledala i stradala. Cesto je bio tucen i bezao od kuce. Moj muz je, verovali ili ne,
izasao iz svega toga sa jako malo posledica, a sa godinama koje smo proveli zajedno,uspeo je da mu to postanu samo ruzna secanja. Izmedju nas je uvek sve bilo OK, ja sam njegove roditelje uvek drzala na distanci, a tako se ponasao i moj muz.Da su se oni pitali ,mi se nikad ne bi ni vencali.
A i kada smo se vencali u manastiru, samo sa kumovima, oni to nisu priznavali.Pa i kada smo se registrovali u opstini, opet nista. I dalje su se ponasali kao da sam mu prijateljica a ne supruga. Tek kada nam se rodio sin poceli su da pomalo kontaju da smo u braku. Svih ovih 5 godina koliko smo u braku uvek su se samo svadjali sa nama, gledali da nas iskoriste ako mogu a od pomoci nama skoro nista.Jedino u cemu se slazu je oko toga da nas treba mrzeti i otezavati nam u svemu.
Svakom nasem uspehu oni su se podsmevali i koristili svaku priliku da nas zavade ako mogu,naravno bez uspeha. Odjednom su se setili da imaju decu (dva sina), ali umesto da im pomazu oni im svojim baksuzlukom, odmazu.[/QUOTE

Sreća je da se vas dvoje lepo slažete , u stvari to je najvažnije. Ali ne možete očekivati od ljudi koji su imali čitav život loš brak i loš odnos, da uživaju u tudjoj sreći makar to bila i njihova deca, jednostavno oni nisu navikli na harmoniju, na porodicnu sreću. Vi pravite vama i vašoj deci krov nad glavom, a ovi neka žive kako su naučili, ne dajte da vas sekiraju. Pozdrav

zorab:
Jednom, kad napravis kucu, pa postavis sto pod suncobranom u basti, zavalis se s nekim koktelom u ruci pomislis - ovo smo moj dear i ja sami napravili.... - bices neizmrno zadovoljna. Ali, prethodno kupi muzu neki prirucnik za pravljenje koktela!
Jao sto mi se ovo svidja pa bas ti hvala na lepim zeljama.Ja svima nama zelim da se jednog dana probudimo u mnogo uredjenijoj drzavi od ove sada.

sanja&darko:
Jao sto mi se ovo svidja pa bas ti hvala na lepim zeljama.Ja svima nama zelim da se jednog dana probudimo u mnogo uredjenijoj drzavi od ove sada.

Ma to sa svekrvama nema nikakve veze sa modernim drzavama i na zapadu je isto, a i na istoku,svekrve su svekrve. Na zapadu ako treba da ti pricuvaju dete to rade za dzeparac jer im je penzija kao mala, a na istoku kazu, ja sam glavna dok ne umrem i ti moras da me postujes jer si mladja, tako da je to samo snalazenje s njima i nista drugo, nema veze s politiko, nazivom drzave, drustvenim uredjenjem i ostalim spoljnim faktorima

E pa moram da vam ipak napishem da i izuzetci postoje poshto svi blatite svekrve.Razvela sam se sa prvim muzem i imala ochaj kao vecina vas jer smo "na srecu" ziveli sa njegovima (naravno i sa ne udatom sestrom od 36god)!!
Sad sam u braku vec duze vreme i pored toga shto mi se ne mesha u brak(zivimo odvojeno iako bi i kod nje imali podosta mesta) ne mesha se ni u vaspitanje nashe dece. uvek hoce da ih prichuva,skoro svaki vikend su kod nje(iako ja ne radim),i zaista i kad im popusti u onome u chemu ja nikad ne bih ne ljutim se-za to babe sluze!
Mislim da samo treba da zauzmete svoj stav i kod muza i kod nje i da se toga drzite po svaku cenu.
Pozdrav svima

nemam sad vremena da sve citam al i ovo mi dosta.
ja se sa buducom svekrvom za sada lepo slazem. i pomalo mi je zao nje- rastzana je izmedju posla, kuce, muza, sina, baste, prosto nema vremena za sebe. mozda je ona zadovoljna al ja to valjda gledam u sta bih ja mogla da se pretvorim za nekih 20 godina pa mi se ne svidja slika. ja sam u njihovoj kuci vec kao domaca- ne spavam tamo i ne dam da me zovu snajka- i kad tako pricamo o tome sta cemo da radimo u kuci(kad se uzmemo) i pitamo nju sta misli ona samo kaze-kako VI hocete(ovo zato sto ne kaze TI SINE).
inace nemam izbora u vezi stanovanja jer je on jedinac, kuca je veeelika(vec sam mu rekla on ce da usisava!), jedino hvalim boga sto nemam jetrve ili zaove jer mi je dosta i ova njegova nadzak-baba. ona je stvarno odvratna prema svojoj snaji a mojoj buducoj svekrvi i hipohondar je, stalno trazi paznju, i zato mislim da ce moja svekrva prema meni biti malo bolja jer je ona propatila. a babu sam ja vec odj.bala tako da tu nece biti problema.

Najnoviji biser moje bivše svekrve...
Bivši muž se ponovo oženio. Žena ima ćerku iz prvog braka. Komentar moje bivše svekrve je bio da joj je sin doveo "kravu sa teletom" :( I sad neće da čuva ni svoje unuče, koje je ta žena rodila :(

moja je terala moju zaovu da ide kod doktora jer je "jalova"..
čak je i njenim roditeljim arekla da je odvedu kod lekara...
dok njena keva nije rekla...pa povedi ti sina...
a oni ljudi nisu odmah hteli decu...
danas hvala bogu imaju dva šećerka:p

Nikad, ali nikad dok živim i dišem neću zaboraviti reči pokojnog svekra... Nesrećna '99, suprug mobilisan, a moj svekar kaže: "Ti da se spakuješ i da ideš kući!". Na moje pitanje zašto da idem, odgovara: "Sa mojim sinom nemaš ništa, nemaš dece, znači - nisi mu ništa. Tako, ni meni nisi ništa i u mojoj kući mi ne trebaš." Pamtiću i ton kojim je to rekao, neka mi Bog oprosti.

Jao citam ovo i nemogu da verujem kakvi skotovi zive.
Ja nazalost nemam svekrvu(umrla je dok je moj muz bio mali).
Ali to je ono Bog sebi uzima dobro.
Njegova stara baka stalno pominje svoju snajku kako je bila dobra i fina,iako je zena umrla pre 20 godina.
A mene stalno zove njenim imenom.
Mene sve to nekad pogodi,jer da je covek los nebi ga svaki dan pominjali iako je davno preminuo.
Zao mi je sto ja nemam svekrvu.
Nadam se da ima na ovom svetu jos dobrih ljudi,a da su ovi grozni kao neke svekrve,samo glasniji.

Ja jos nisam u braku, ali kako godinama vec zivim sa deckom, kao i da jesam.
Ne mogu da kazem da JA imam nekih problema u odnosu sa ( buducom) svekrvom, ali me izludjuje odnos koji ona ima prema svom sinu, koji je po njoj najlepsi, najpametniji, najidealniji, 100% nepogresiv isl.
Kako je mom decku otac umro kada je bio mali, a on je jedinac, njegova majka ceo zivot pokusava da nametne sinu osecaj zahvalnosti za bezgranicnu ljubav prema njemu ( jedna od njenih "prica" je kako su mnoge majke u slicnim situacijama ostavile svoju decu babama i dedama a one se ponovo udale, no ona nije tako, nego je ceo zivot posvetila NJEMU... )Moram da priznam da je on dosta pod njenim uticajem, u smislu da stvarno veruje da je ona ucinila nesto nesvakidasnje time sto se nije ponovo udala, i sto ga nije ostavila i sl., i nikada ne zeli da joj se suprotstavi, iako se ne slaze sa njom u necemu, jer ne zeli da je povredi i uvredi?!?

E pa ljudi moji o ovome mogu tri dana da pricam,ja sto sam imala svekrvu najgorem neprijatelju je ne bi pozelela.Ali boga ima ima da crkne kao ker nek mi Bog oprosti ali sticice je kazna za sve sto mi je uradila rastavila me od njenog sina koji me voli kao boga ali dokle god mu je tu majka mi nepostojimo.Inace ona ima 70 god.moj bivsi muz 33god.a ja 27god.Samo pogledajte tu kombinaciju godina i nemoram nista vise da vam pricam.Savet za sve ZAJEDNICA NIKOM DOBRO NIJE DONELA i to dosta zena zna jer su one te koje ispastaju.POZDRAV

ja se samo nadam da će moja da padne u krevet...
ni čašu vode neću da joj dodam.
mislim ni sinovi je neće puno gledati,toliko je zla i gluposti napravila...
pokušala je svašta.
slično kao cokicina...
ma samo se iznerviram kada se setim....
ali...nadam se da svi platimo na nekoj ćupriji...

Znate sta mi samo nije jasno one svekrve koje imaju drugo dete cerku kako se malo tu netrgnu i stave prst na celo i kazu e pa i ja imam cerku mozda ce i njena svekrva tako prema njoj i da prizna sebi da to nije u redu pa ako su one lose prolazile sa svojim svekvama pa nemoraju i njihove snaje

GoldenLady:
da moramo priznati...ima i 'normalnih' svekrva... :lol:

ne znam samo kako su naši muževi ispali tako divni muškarci, a imali su tako grozne roditelje :roll: . ko li je zaslužan što su oni postali onakvi kakvi jesu? Komšije, možda:roll:
Ni moja svekrva nije bajna, ali je poštujem jer je majka mog muža. On ne bi bio ovakva osoba da nije bilo nje, odnosno njih, njegovih roditelja.

Back