Svekrve...neicrpna tema

Moram da se uključim u konverzaciju, iako nisam ni snaja a ni svekrva.
Sredina koju pominješ je sredina u kojoj sam i sama rođena, odrasla i evo još uvek srećno u njoj obitavam. I sa dužnim poštovanjem, štrumpaš gluposti "čiko" sve u šesnaest. Po tvojim postovima bi se moglo pomisliti da su Kragujevac i okolina, mesto gde se živi u rodovskoj zajednici i gde snaje svekru peru noge a mlađi starije ljube u ruke. Tvoj etički kodeks je samo tvoj, ne generalizuj ga, niti ga uvaljuj ostalim učesnicima teme kao nešto što se dešava u 99% porodica u Šumadiji. Jer nije tačno. Čak šta više, suprotno je. Prva sam za to da se poštuju stariji, svakome govorim "vi", čak i prodavačici 10 godina mlađoj od mene. Ali stvari koje me iritiraju u tvojim postovima su:
1.) svodiš poštovanje na ličnu zamenicu i imenovanje, što je smešno; šta ti vredi da te neko oslovljava sa "gospodine" a ne poštuje te "ič";
2.) držiš slovo o nečemu o čemu pojma nemaš, nit si žensko, nit si svekrva; pre bih rekla da si dokoni penzos koga niko u kući ne zarezuje tri posto pa dolaziš na ovu temu da gnjaviš i držiš slovo; e pored svih muka kroz koje prolaze ove dame, samo si im ti falio; idi na pecanje, gaji grožđe, nađi švalerku....umesto što se butaš gde ti mesto nije.....
3.) predstavljaš moj grad kao zatucanu sredinu u kojoj su svi ljudi na nivou patrijarhata poput tebe (a nisu); i zato budi ljubazan, kad kreneš da iznosiš svoje primitivne stavove, preskoči deo kako i svi drugi ljudi u Šumadiji tako misle.

Hvala....

PS. Izvinjavam se damama sa teme, što im upadam u kadar. Bilo je jače od mene....:heart:

Ma nemoj da se izvinjavaš, samo udri, a kad budeš i ti snajka priključi se na temu ali redovno, materijala će biti bar dok i Krstarica traje ;););)

Moram da se uključim u konverzaciju, iako nisam ni snaja a ni svekrva.
Sredina koju pominješ je sredina u kojoj sam i sama rođena, odrasla i evo još uvek srećno u njoj obitavam. I sa dužnim poštovanjem, štrumpaš gluposti "čiko" sve u šesnaest. Po tvojim postovima bi se moglo pomisliti da su Kragujevac i okolina, mesto gde se živi u rodovskoj zajednici i gde snaje svekru peru noge a mlađi starije ljube u ruke. Tvoj etički kodeks je samo tvoj, ne generalizuj ga, niti ga uvaljuj ostalim učesnicima teme kao nešto što se dešava u 99% porodica u Šumadiji. Jer nije tačno. Čak šta više, suprotno je. Prva sam za to da se poštuju stariji, svakome govorim "vi", čak i prodavačici 10 godina mlađoj od mene. Ali stvari koje me iritiraju u tvojim postovima su:
1.) svodiš poštovanje na ličnu zamenicu i imenovanje, što je smešno; šta ti vredi da te neko oslovljava sa "gospodine" a ne poštuje te "ič";
2.) držiš slovo o nečemu o čemu pojma nemaš, nit si žensko, nit si svekrva; pre bih rekla da si dokoni penzos koga niko u kući ne zarezuje tri posto pa dolaziš na ovu temu da gnjaviš i držiš slovo; e pored svih muka kroz koje prolaze ove dame, samo si im ti falio; idi na pecanje, gaji grožđe, nađi švalerku....umesto što se butaš gde ti mesto nije.....
3.) predstavljaš moj grad kao zatucanu sredinu u kojoj su svi ljudi na nivou patrijarhata poput tebe (a nisu); i zato budi ljubazan, kad kreneš da iznosiš svoje primitivne stavove, preskoči deo kako i svi drugi ljudi u Šumadiji tako misle.

Hvala....

PS. Izvinjavam se damama sa teme, što im upadam u kadar. Bilo je jače od mene....:heart:

:klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap:

:bye:

Moze da se obrati kao i nekom komsiji,nema potrebe za mamanjem i tatanjem.Ali samo po imenu ,to nisam video.
Da ne duzim vise,pozdrav i uzzivajte,i,i to je zivot.:bye:

Ako vi niste videli, zapravo mogli ste samo da cujete, to ne znaci da takva pojava ne postoji a jos manje da nije ispravna.
To je stvar dogovora u okviru same zajednice.
Kljucna je vasa recenica, citiram :
ne moraju svi da budu istomisljenici

Ako vi niste videli, zapravo mogli ste samo da cujete, to ne znaci da takva pojava ne postoji a jos manje da nije ispravna.
To je stvar dogovora u okviru same zajednice.
Kljucna je vasa recenica, citiram :
ne moraju svi da budu istomisljenici

Naravno da ne moraju,i nisu.Nekome kad se prdi u prepunom autobusu,on prdne.Neko drugi izadje na prvoj stanici pa to obavi napolju.Stvar kulture.Sve je u kulturi sredine i pojedinaca.

Poredjenje vam je zaista :bljak:
Hocete reci da u "kulturnim" sredinama (???) nema onih koji to rade u punom autobusu?
Zaista je sve stvar pojedinaca i nema potrebe generalizovati stvari i govoriti o "kulturnim" sredinama.
Presudno je da mi ovde imamo razlicita poimanja kulture, a ko je u pravu?
I ko je taj koji ce reci sta je kulturno a sta ne???
Sve sto mene ne ugrozava od strane drugih osoba, nalazim da je kulturno, pa tako i vi.
Vas ugrozava da vam sa snaja obraca imenom i smatrate to nekulturom.

:bye:

Ma ti o svima sve znas,svakoga znas da savetujes,genijalna si,samo si problem sama sebi.Sta ti radis,sedis za kompom i delis savete.Bravo.Sta si ti postigla u zivotu osim sto mlatis praznu slamu ovde?! Bravo,imas cak i funkciju,moderator si.Posteno zaradjeno na znanje,verujem.Ali to znanje u zivotu ne znaci nista,ako uopste i znas sta je zivot.Cisto sumnjam,prosto ne verujem.
Da ne kritikujem samo tebe,a da ne pomenem i sebe: Sve u zivotu sam stvorio sam,a stvorio sam dosta.Imam i snajku,a i unuku hvala Bogu.Postujemo se,ali i znamo ko je stariji,ne mora to da se naglasava kod pametnih,to se podrazumeva.Ne moram vise da radim,a radim koliko hocu,dosadno bi mi bilo bez nekih obaveza.ovde gledam mlade osobe koje grese u startu,ali ne vredi svakome reci istinu,lepse je ziveti u zabludi.Pa zivite,niko vam na brani,pricamo ono sto mislimo i obrazlazemo to.Ja mislim ovako,drugi misle drugacije,razumljivo.Samo nemoj da mi pricas o kragujevcu,mentalitetu ljudi,obrazovanim i pametnim ljudima u tom gradu.Sve ih licno poznajem,svakoga ko iole nesto znaci u mom gradu.Ne zivim sada tu,ali sam svake godine po nekoliko meseci,pa i ove bio takodje.Nije to grad kao pre 40 godina,slazem se,sve se menja,dosta je ljudi doslo sa strane,uticalo je to i na mentalitet sredine.Ali ne presudno.Domace vaspitanje se prepoznaje u startu.Ko ga ima,ima.ko nema,nema.Svako neka se nadje gde je.Ja ,i danas,ne znam ni jednu sredinu gde se snajka obraca svekru ili svekrvi samo po imenu,ja to nisam jos video.Moze da se obrati kao i nekom komsiji,nema potrebe za mamanjem i tatanjem.Ali samo po imenu ,to nisam video.Da ne duzim vise,pozdrav i uzzivajte,ne moraju svi da budu istomisljenici,i to je zivot.:bye:

imam roditelje i samo njih mogu da zovem tatom i mamom.
kad sam postala punoletna, mama mi je rekla da nije kulturno da se starijima obracam sa teta i cika..za cikaranje i tetkaranje imam svog strica i svoje tetke..
jedino svom sestricu dozvoljavam da mi se obraca sa tetka, pokusaj njegovog drustva sam sasekla u korenu..njemu sam tetka, a njihov respekt je sasvim dovoljno izrazen sa - Vi dive..

imam roditelje i samo njih mogu da zovem tatom i mamom.
kad sam postala punoletna, mama mi je rekla da nije kulturno da se starijima obracam sa teta i cika..za cikaranje i tetkaranje imam svog strica i svoje tetke..
jedino svom sestricu dozvoljavam da mi se obraca sa tetka, pokusaj njegovog drustva sam sasekla u korenu..njemu sam tetka, a njihov respekt je sasvim dovoljno izrazen sa - Vi dive..

...skroz se slažem i isto tako se postavljam prema svim mlađim osobama...:ok:

Kaze meni moja svekrva pri jednoj svadji `` Ne seri bre ``Ja je pogledam, vise mi je dozlogrdilo, sa prostima moras prosto jer drugacije ne shvataju, i odgovorim joj istim. Tek ce ona `` A, kako te nije sramota to da mi kazes ? `` A, pitam ja nju `` Kako vas nije sramota da meni tako kazete`` `` Nisam ja to tebi rekla `` . I da ne bese mog supruga tu, jos bi me ubedila da ona to meni nije rekla. Pa kad je videla da nema gde odmah pocinje za hvatanje na godine `` Da ali ja imam 65 god. , ja sam matora ...`` Imam utisak da je u njenoj glavi to da su joj godine protekcija za njeno ponasanje. Imam toliko godina i dozvoljeno mi je da se ponasam kako ja hocu.

Ovo često viđam. Ne razumem zašto neki stariij ljudi smatraju da su im godine izgovor za nekulturno i samoživo poašanje; kao da je ta starost nešto što su zaslužili svojim vrlim delatnostima, pa sad treba svi da ih hlade palmama. Svi ćemo jednog dana biti stari - neki samoživi, neki manje samoživi...ali podjednako odgovorni za svoje postupke.

Dugo me nije bilo i ne zivim vise sa svekrvom da bih pisala nesto ovde :aha: ali cesto virnem da vidim kako ste :D
Elem samo sam htela napisati da prosto ne mogu da verujem na kakvo ponasanje su neki ljudi spali :eek: od coveka koji je jos nedavno tvrdio da je srpski domacin, dobar muz, otac, deda i covek naroda... postade covek koji pljuje, vredja i donosi zakljucke o drugima a u sustini ima vise postova i manje zivota od svih nas zajedno :think: zahvaljujem Bogu na mojim roditeljima, jesu teski (sto su stariji sve su tezi, ali valjda je to majka priroda tako namestila da sto blize osecaju da se smrt priblizava vise se bore za sebe i postaju sve vise egoisti koji ne gledaju nikoga drugog) ali nisu ovakvi :worth: ponosna sam sto znam da moje dete ostavljam kad treba ljudima koji nece dici ruku na nju ako ikad bude nazvala nekog matorog dedu imenom koji je uzasan prema njoj ili drugima :roll: sve u svemu... bruka... bruka i sramota :aha:

Sve bih mu oprostila, samo da nema majku!
Majka - to je najveća mana svakog oženjenog muškarca! Ne može, to je isključeno da jedna čovek može da ima i majku i ženu! Isključeno! Ili - ili! Ili ćeš da budeš mamin sin ili muž! To dvoje ne može nikad da ide zajedno! Čini mi se, lakše bih ga delila sa nekom drugom ženom nego sa majkom!
Ne mogu!
Jeste, tačno je, sve nas je majka rodila, to nije mala zasluga. Ali, dođe vreme da i mi rađamo svoju decu. Nije moja majka poslednja majka! I ja sam majka, pa će, danas-sutra, i moja ćerka da bude majka... To je normalno. To od nas zahteva sam život.

Verujte, radije bih ga poslala u kafanu nego kod majke! Pre se otrezni pijan čovek nego onaj koga majka truje i huška protiv mene! To je naučno potvrđena stvar! Majka je kao zver, i ona ne da svoje mladunče. To je u redu, ali kad se mladunče oženi, kad postane muž i otac... oprostite, to je sada novi život, to je novi krug života. Ne može sad ceo svet da stane, sve da se ukoči zbog (ovo izgovaram veoma tiho: moje ili) tvoje majke!

Ceo svet je imao majku - svaka joj čast! Pa niko nije stao, svi su gurali napred! Pa i ta tvoja majka, i ona je imala svoju majku, pa ni ona nije ostala da čuči i plače, nego se udala, osnovala svoju porodicu...
Prema tome, ako gledamo konkretno i pragmatično - za oženjenog muškarca nema veće mane nego što je majka!
Svaka druga mana je kudikamo manja i lakše se podnosi!

Majka - to je najveća mana svakog oženjenog muškarca! Ne može, to je isključeno da jedna čovek može da ima i majku i ženu! Isključeno! Ili - ili! Ili ćeš da budeš mamin sin ili muž! To dvoje ne može nikad da ide zajedno! Čini mi se, lakše bih ga delila sa nekom drugom ženom nego sa majkom!
Ne mogu!
Jeste, tačno je, sve nas je majka rodila, to nije mala zasluga. Ali, dođe vreme da i mi rađamo svoju decu. Nije moja majka poslednja majka! I ja sam majka, pa će, danas-sutra, i moja ćerka da bude majka... To je normalno. To od nas zahteva sam život.

Verujte, radije bih ga poslala u kafanu nego kod majke! Pre se otrezni pijan čovek nego onaj koga majka truje i huška protiv mene! To je naučno potvrđena stvar! Majka je kao zver, i ona ne da svoje mladunče. To je u redu, ali kad se mladunče oženi, kad postane muž i otac... oprostite, to je sada novi život, to je novi krug života. Ne može sad ceo svet da stane, sve da se ukoči zbog (ovo izgovaram veoma tiho: moje ili) tvoje majke!

Ceo svet je imao majku - svaka joj čast! Pa niko nije stao, svi su gurali napred! Pa i ta tvoja majka, i ona je imala svoju majku, pa ni ona nije ostala da čuči i plače, nego se udala, osnovala svoju porodicu...
Prema tome, ako gledamo konkretno i pragmatično - za oženjenog muškarca nema veće mane nego što je majka!

:hahaha::hahaha::hahaha::cmok2::cmok2::cmok2:
Ništa lepše, pametnije, licemernije, istinitije ne pročitah na ovoj temi u poslednjih nekoliko meseci.
Hvala ti dragi kojote, dok se budem mučila sa nesanicom, bar ću imati čemu da se smejuckam sebi u bradu.:hahaha::zag:

Ne mogu!

Prosto ne mogu da odolim a da te još jedared ne citiram, ovaj put gledajući iz drugog ugla.
Moj muž ima još jednu živu tetku, pregurala osamdesetu. Ima dva sina, obojica preko pet banki.
Mlađi se oženio vrlo rano sa nekih 25.g. oboje iste stručne spreme samo je ona imala sreće da je imala bolje plaćeno radno mesto. Našoj tetki to jako zasmetalo i počela da rovari i sina ubeđuje da se ona udala za njega samo da se eto uda i ne ostane stara cura, i da joj on ne treba. Trajalo pola godine, snajka ostala trudna, svekrva odmah sina počela da nagovara da čim se beba rodi, da traži utvrđivanje očinstva jer eto, ona je bila u pravu, ONOJ je izgleda samo trebalo da u braku rodi dete, a ko zna čije je. Snajki konačno dopizdilo i ostavila muža kad je bila u poodmakloj trudnoći. Posle porođaja, naravno uz majčinu sugestiju moj dever tražio potvrdu da je on ili nije otac deteta. U to vreme se samo u Ljubljani tako nešto radilo, veeeelike pare bile u pitanju. On platio (usput ostao i bez gaća bukvalno :hahaha:), mala cura njegova, opaaaa, odmah poželeo da se pomiri sa bivšom ženom, ona bila pametna i rekla kuuuuušššššš idi tvojoj mami.
Stariji tetkin sin poučen bratovim "lošim iskustvom" nikad se nije ni ženio, ima 57.g. živi sa majkom, idu zajedno na pijac, u šetnju, u bioskop i svugde gde se sete da bi mogli zajedno, i kanda im je baš lepo. Tetka srećna i presrećna, ima jednog "normalnog" sina, jer ovaj mlađi posle nekih desetak godina rešio da pokuša ponovo sa bračnim životom, našao devojku i oženio se. Ova nova snajka nije tako trpeljiva i blaga kao prva pa svekrvi odmah dala do znanja gde joj je mesto :hahaha:

Prosto ne mogu da odolim a da te još jedared ne citiram, ovaj put gledajući iz drugog ugla.
Moj muž ima još jednu živu tetku, pregurala osamdesetu. Ima dva sina, obojica preko pet banki.
Mlađi se oženio vrlo rano sa nekih 25.g. oboje iste stručne spreme samo je ona imala sreće da je imala bolje plaćeno radno mesto. Našoj tetki to jako zasmetalo i počela da rovari i sina ubeđuje da se ona udala za njega samo da se eto uda i ne ostane stara cura, i da joj on ne treba. Trajalo pola godine, snajka ostala trudna, svekrva odmah sina počela da nagovara da čim se beba rodi, da traži utvrđivanje očinstva jer eto, ona je bila u pravu, ONOJ je izgleda samo trebalo da u braku rodi dete, a ko zna čije je. Snajki konačno dopizdilo i ostavila muža kad je bila u poodmakloj trudnoći. Posle porođaja, naravno uz majčinu sugestiju moj dever tražio potvrdu da je on ili nije otac deteta. U to vreme se samo u Ljubljani tako nešto radilo, veeeelike pare bile u pitanju. On platio (usput ostao i bez gaća bukvalno :hahaha:), mala cura njegova, opaaaa, odmah poželeo da se pomiri sa bivšom ženom, ona bila pametna i rekla kuuuuušššššš idi tvojoj mami.
Stariji tetkin sin poučen bratovim "lošim iskustvom" nikad se nije ni ženio, ima 57.g. živi sa majkom, idu zajedno na pijac, u šetnju, u bioskop i svugde gde se sete da bi mogli zajedno, i kanda im je baš lepo. Tetka srećna i presrećna, ima jednog "normalnog" sina, jer ovaj mlađi posle nekih desetak godina rešio da pokuša ponovo sa bračnim životom, našao devojku i oženio se. Ova nova snajka nije tako trpeljiva i blaga kao prva pa svekrvi odmah dala do znanja gde joj je mesto :hahaha:

E,ovo je bas poucan i lep primer.Zena sve svoje zivotne probleme resila,pa resava probleme dece od tetke svoga muza.Bravo!

Evo i ja da napisem nesto na ovu temu.Muza jako volim i postujem!Lecimo se od steriliteta.Problem kod muza!Dolaze neko vece svekar i svekrva na kafu kod nas i svekrva ce meni,dok suprug i svekar u drugoj prostoriji razgovaraju.,..znas bila sam kod jedne zene i rekla mi je da imam dobru snaju ali da ona nikad nece imati decu!Svesno htela da me pocasti kao i uvek i ja se po hiljaditi put dobro nasmejem i naravno ne kazem suprugu nista.Zna on kakva mu je majka,joj,jadan covek,stidi se svoje majke.Nikada mu nisam stala na muku,nekako sam uspela od pocetka da se izdignem iznad situacije.Zar je potreban komentar,toliko danas imate nepristojnih,prostih,primitivnih i ne vaspitanih ljudi.Ne znam.Bas mi je nekad zao.pojede se zena,ne znam ni sama zasto!Volela bih da joj pomognem da nikad ne oseti zavist,zlobu,ljubomoru.

Evo i ja da napisem nesto na ovu temu.Muza jako volim i postujem!Lecimo se od steriliteta.Problem kod muza!Dolaze neko vece svekar i svekrva na kafu kod nas i svekrva ce meni,dok suprug i svekar u drugoj prostoriji razgovaraju.,..znas bila sam kod jedne zene i rekla mi je da imam dobru snaju ali da ona nikad nece imati decu!Svesno htela da me pocasti kao i uvek i ja se po hiljaditi put dobro nasmejem i naravno ne kazem suprugu nista.Zna on kakva mu je majka,joj,jadan covek,stidi se svoje majke.Nikada mu nisam stala na muku,nekako sam uspela od pocetka da se izdignem iznad situacije.Zar je potreban komentar,toliko danas imate nepristojnih,prostih,primitivnih i ne vaspitanih ljudi.Ne znam.Bas mi je nekad zao.pojede se zena,ne znam ni sama zasto!Volela bih da joj pomognem da nikad ne oseti zavist,zlobu,ljubomoru.

Pored takve rospije,ti bi bila"pojedena"da je problem steriliteta kod tebe!Ovako,ona se pojede,jer je problem u sinu,pa joj ostaje samo tako tebe da zdere!
Jedino se ne slazem sa tobom da trebas takve njene ispade da precutis muzu!I moj zna kakva je njegova majka,ali ja mu svaku njenu saopstim!Opasne su takve zene,i ne smiruju se dok ne rasture sve dobro sto im je na putu!Jednostavno ne mogu podneti,da neko ima dobar odnos sa partnerom,a narocito njihovi sinovi!

Ne moze niko nista da pokvari kad se nas dvoje lepo slazemo,a i ne zivi sa nama,pa kad dodje jednom u mesec dana na kafu i ako uhvati priliku da vredja,najmanje sto mogu je da je iskuliram.Bolest je to,a muz kad je cuje da lupeta napravi joj haos.Bila bih bezobrazna kada bih mu sad tupila.Zna ona sta mislim i davno sam joj rekla.A ne zivim sa njom nego njenim sinom.Vrlo retko idemo kod nje a i ona retko dolazi!

Ај сад мирно , и немо која без везе да се жалила да неби постројаво одма.:rtfm:

Вратио се свекрва.:lol: :bye:

Kao prvo i osnovno ko si bre ti?! Stvarno ne razumem kako na temi koja je napravljena da bi se snajke jadale ti uopste imas muda da napises ovako nesto... nek se zene zale kolko hoce, a o tebi dovoljno govori sto bivas konstantno banovan i imas toliko slobodnog vremena u zivotu da iznova i iznova pravis nove profile... Sve manje pije vodu tvoja prica o eh tako dobrom muzu, ocu, dedi... mozda sam jos i verovala na pocetku, ali sad si prosto postao matori covek koji samo vredja, pljuje i umislja da je neko i nesto... eh sto ne banuju celu tvoju IP adresu, pa da ne mozes vise da siris svoje gluposti dalje na svet... ako vec mislis da si tako mudar i dobar svom gradu idi njima soli pamet...

Back