Švedska zatvara istragu o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
78.039

Švedska zatvara istragu o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2​

Beta-APdanas 11:16
Švedska zatvara istragu o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2 1
Foto: Bernd Wuestneck/dpa via AP, File

Švedski zvaničnici saopštili su danas odlukui da zatvaraju istragu o eksplozijama u septembru 2022. na gasovodima Severni tok 1 i 2, kojim se u Nemačku transportuje ruski gas zato što nemaju jurisdikciju.

Pored Švedske i Danska i Nemačka takođe ispituju eksplozije. Javni tužilac Mats Ljungkvist iz švedskog tužilaštva ocenio je u saopštenju da je „istraga bila sistematska i temeljna“.
„Nemačka istraga se nastavlja i zbog tajnosti koja vlada u međunarodnoj pravnoj saradnji, ne mogu dalje da komentarišem saradnju do koje je došlo. Takođe, neću moći dalje da komentarišem zaključke švedske istrage niti da komentarišem bilo koje osumnjičene osobe u švedskoj istrazi“. rekao je Ljungkvist.
On je dodao da je imao dobru saradnju sa istragom koju su vodile nemačke vlasti.

Severni tok 1 i 2, dva gasovoda koji su postavljeni paralelno ispod Baltičkog mora, spajali su direktno najvećeg proozvođača gasa Rusiju i najvećeg evropskog kupca Nemačku.
U eksploziji ispod mora prekinut je Severni tok 1 a oštećen Severni tok 2 koji nikada nije ušao u funkciju jer je Nemačka obustavila proces sertifikacije neposredno pre nego što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022.
Osim geopolitičkog uticaja, curenje gasovoda Severni tok je bila ogromna ekološka katastrofa sa pogođenim lokalnim divljim životinjama i ogromnim količinama metana ispuštenim u Baltičko more, što analitičari veruju da bi moglo biti najveće ispuštanje metana usled ljudske aktivnosti.

https://www.danas.rs/svet/svedska-zatvara-istragu-o-eksplozijama-na-gasovodima-severni-tok-1-i-2/

Suština rata u Ukrajini je učiniti Evropu nezavisnom od ruskog gasa. Mada to ima posledice koje se često ogledaju u protestima širom EU.
 
Zasto su uopste nesto istrazivali ako nemaju jurisdikciju?
Па да би спојо између редова ''извршена детаљна истрага'' и ''нећемо да коментаришемо без јурисдикције због Немаца'', због који су помагали Путина да нападне Украјну и тиме задуго успори ЕУ економију...

Дакле саботаже ''због Немачке'' су данас аксиом у ЕУ... Уместо да Немци чувају ЕУ плебс, радили су против њега и сад ће опет Америка морати да их учи демократији и слободном тржишту малтретирањем и преваспитавањем
 

Back
Top