Све врсте пејзажа

piza-1.jpg

Поново имам питање. Да ли је неко успео да успешно фотографише са екстренмо малим отвором бленде (Ф намбер већи од 16) ?
Негде сам прочитала да сваки објектив има oтвор бленде за који даје најбољу оштрину детаља. (Ф8-Ф11)
Користила сам статив, спору брзину окидања, мали отвор бленде, мануално фокусирала објекат који се налази на 1/3 пута до хоризонта, али и даље не добијам задовољајуће фотографије.
Да ли је основни Никонов кит 18-105 ВР стварно лимитиран, где правим грешку?

Поново имам питање. Да ли је неко успео да успешно фотографише са екстренмо малим отвором бленде (Ф намбер већи од 16) ?
Негде сам прочитала да сваки објектив има oтвор бленде за који даје најбољу оштрину детаља. (Ф8-Ф11)
Користила сам статив, спору брзину окидања, мали отвор бленде, мануално фокусирала објекат који се налази на 1/3 пута до хоризонта, али и даље не добијам задовољајуће фотографије.

18-105 je odličan objektiv u svojoj klasi, oštriji od svog pandana kod Canona, 18-135. Jeste limitiran što se tiče maksimalnog otvora blende, ali to ne zavisi od objektiva već od zakona fizike. Najbolje da ga koristiš do maksimalne blende od f/8, eventualno do f/11.

Ja sam fotografisao sa f22 .

Kit objektivi i nisu bas nesto. A reci nam... f16, a kolika je brzina okidaca? Iso 100, el tako?

Фотографисала сам три пута са различитим отвором бленде, разлике су мале али ипак приметне на већим резолуцијама и најбољи резултат постигнут је са Ф7.1, 1/400сек.
На доста фотографија користила сам искључиво Ф22. Што је још горе био је укључен ауто фокус, који је увек бирао далеки хоризонт и небо. Почетничка грешка, знам.

Фотографисала сам три пута са различитим отвором бленде, разлике су мале али ипак приметне на већим резолуцијама и најбољи резултат постигнут је са Ф7.1, 1/400сек.
На доста фотографија користила сам искључиво Ф22. Што је још горе био је укључен ауто фокус, који је увек бирао далеки хоризонт и небо. Почетничка грешка, знам.

Malo to ,malo objektiv. No nema to vbeze. Samo ti sledeci put sacekaj da se malo smrci.

Poslednja izmena:
Veca je dubinska ostrina. Dake svi objekti i daleko i blizu ce biti ostri. Dakle tu se ne radi o fokusu,nego o dubinskoj ostrini.
Хе, могло би ово да се пребаци на саветодавну тему. :)
А која је разлика кад се фотографише из руке или са стативом, а у вези с отвором бленде? (При слабијим светлосним условима, наравно).
Да ли уз статив иде затвореније бленда, а из руке отворенија?

И, да ли је исто и аутоматски сразмерно: отворенија бленда - краћа експозиција и затворенија бленда - дужа експозиција?

Хе, могло би ово да се пребаци на саветодавну тему. :)
А која је разлика кад се фотографише из руке или са стативом, а у вези с отвором бленде? (При слабијим светлосним условима, наравно).
Да ли уз статив иде затвореније бленда, а из руке отворенија?

И, да ли је исто и аутоматски сразмерно: отворенија бленда - краћа експозиција и затворенија бленда - дужа експозиција?

Sad sam na putu. Nek prebace ovo na savete, da ne spamujemo , pa odgovor stize.

Back