Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb strane. Trebalo bi da ga nadogradite ili koristite alternativni pregledač.
sve preko 12 palca sirine (12x25.4=305mm) tesko da ces odstampati igde "mokrim" stampanjem (foto papir, osvetljavanje, razvijanje, ucvrsavanje, pranje, susenje).
Suvi proces stampanja, moze bilo gde i na vecim formatima i rade mnogo njih. Kvalitet moze da bude arhivni, ne bas kao vodeno razvijanje ali dovoljno dugo.
Poceo sam da koristim Epson Perfection V700 za skeniranje negativa. Milina kad mozes da uguras to 6400dpi iz negativa ili slika. Odlicna rezolucija za arhiviranje.
Ali.
Tehnika skeniranja negativa je izleda naucna fantastika za neupucene.
Retki su negativi koji su idealno planarni, svi imaju neki oblik uvijanja i najgrdje je kada su odrezani u grupe 4-6 snimka koji su uguglavljeni u nosac negativa. Fokus i intezitet slike se menja jer je negativ uvijen poput starih tv ekrana.
Da li postoji neka (ne)naucna tehnika "peglanja" negativa da postanu ravni a da nije pogubna ili mozda neka posebna tehnika skeniranja? Mozda postoje programi koji peglaju promene intenziteta?
Evo primera slike na kojoj su stranice i uglovu drugacijeg intenziteta usled izvitoperavanja negativa
Na Šar planini, i ja sam se iznenadio kad sam je video. Na žalost, bila je u šumi, u tamnom delu tako da nisam mogao da odradim fotku kako treba.
Postaviću nešto što sam takođe slučajno našao.
Kakav ulov
Jesi li ti to brao?
Ova dole je, cini mi se iz tog ugla, sumska pecurka, jestiva i i zuzetno ukusna, a one crvene (amanita muscaria) su nejestive (kazu da su otrovne ako se pojedu u veeelikim kolicinama), ali imaju jednu osobinu, udaraju u glavu, menjaju stanje svesti.
Zato oprezno ako beres.