Све врсте пејзажа

Dopadaju mi se sva 4 motiva. Malo me zbunjuje deo mutnoce na fotkama, ali si mozda taj efekat i hteo da postignes. Ali nisam ni ja neki expert vec pocetnik slican tebi koji voli fotografiju :). Sve u svemu, vrlo lepo. Dopala bi mi se tako neka fotografija da mi ukrasava zid, a mislim da je to mozda i najbitnije :ok:.

Zalazi....zalazi....

DSC00002.jpg

Rechke nabavi polarizacioni filter ;) super su ti fotke ali on bi ti mnogo pomogao ;)

Hvala na savetu! Ne bih da se hvalim, ali svi mi kažu da pravim dobre fotke, ali aparat mi je loš, najobičniji digitalac :( Mada, trealo bi uskoro da diplomiram, pa su matorci obećali da će mi uzeti neki fin aparat.

Imaš li možda još neki savet oko filtera? Koji bi valjalo uzeti?
Ja se stvarno ne razumem u te stvari...

Hvala na savetu! Ne bih da se hvalim, ali svi mi kažu da pravim dobre fotke, ali aparat mi je loš, najobičniji digitalac :( Mada, trealo bi uskoro da diplomiram, pa su matorci obećali da će mi uzeti neki fin aparat.

Imaš li možda još neki savet oko filtera? Koji bi valjalo uzeti?
Ja se stvarno ne razumem u te stvari...

Nazalost nemogu te mnogo posavetovati ali ovde znam...pogledaj ovde http://forum.krstarica.com/threads/288235 tema je o nabavci istog... videces na dnu strane primer sto je clan foruma napravio ;)

Sto se tice opreme srecno sa nabavkom ;) mada i kompakti mogu lepe fotke da naprave ponekad [stavio sam ja 4 komada u temu Fotografije na koje ste vi ponosni [ili tako nesto ide naziv]] ali je steta da talenat propadne zbog nedostatka opreme ;)

E da, sta jos mozes da probas na fotkama. Probaj ako imas photoshop da podesis levelse. Ides Image/Adjustmens/Levels i onda prvu i zadnju strelicu pomeras levo desno. I trik je da pomeris levu strelicu dok ne krenu ona "crna brda" [ne znam kako se zovu videces kad otvoris] i desnu levo pomeris isto tako dok ne pocnu "brda" a srednju ne diras... to ce ti takodje pomoci da fotka nema isprane boje, isto kao i polarizacioni...

Izvinjavam se ako je ovo neko vec napisao ali nemam vremena da citam moram na pijacu. Elem zavisi koji photoshop imas ja znam da namestim za cs3 i cs4 moguce je da je za cs2 slicno kao za cs4 ali nisam upoznat. Ovako, kada otvoris photoshopCS3 ides na Edit>preferences pa general ili options ne mogu da se setim pa nadjes File handling sa leve strane. U tom prozoru nadji Prefer adobe camera raw for JPEG files i stikliraj to i stisni OK. Za CS4 ides isto Edit>preferences>file handling i u sredini prozora "Camera RAW preferences..." klikni na to. Nov prozor se otvara i u dnu prozora imas "JPEG and TIFF handling a ispod JPEG: pa odaberes i odaberi "automatically open all supported Jpegs" i klikni ok.
Kada otvoris Jpg fajl otvorice ti se novi prozor mozda ga nikad nisi video ali ce ti pokazati fotografiju i opcije sa strane. E sada u dnu prozora u sredini imas plavim slovima informacije o fotografiji i klikni na to. Videces nov prozor i na dnu resolution i sam upises 300 i budi siguran da sa strane pise pixels per inch a ne cm per inch. Takodje pod size mozes da menjas velicinu fotografije i same megapixele (pise sa oznakom M) sto cini fotografiju mnogo fleksibilnijom za obradu. Ima jos dve stvari koje bi trebalo da znas u vezi Adobe Camera Raw a to je da je taj program u sklopu Photoshopa namenjen za RAW fajlove koje proizvode DSLR aparati ali je savrsen za namestanje DPI a da se pri tom ne menja velicina fotografije nekonrolisano a druga je posto si uklucio opciju u Edit> file handling svaki fajl ce se otvarati tako bio on Jpeg ili TIFF ili RAW ako ne zelizs da se otvara tako moras da ga iskljucis.
Nadam se da sam pomogao :)

Vidim da se vrlo tesko snalazite oko tih rezolucija pa da pokusam da vam pomognem.
Prvo i osnovno sto morate znati da bi shvatili igru oko rezolucija je da postoji vise vrsta rezolucija:

ppi - pixel per inch definise velicinu fotografije u pixelima i tacka.
(batalite sada 180 i 300 jer su vam to babe i zabe.) Pa tako sto aparat ima vise Megapixela to ce format fotografije biti veci 3008 x 2000 je fotografija koju pise aparat sa 6 MP, 2256 x 1496 je fotka velicine 3,3 MP. To je znaci jednostavno racunas kao povrsinu pomnozis, 3000 pixela sa 2000 pixela.

dpi - dots per inch definise rezoluciju slike u tackama. E, to je izlazna rezolucija. Kada izaberes 300 dpi to znaci da ce svaki inch na fotografiji biti opisan sa 300 tacaka (ne pixela) Kada izaberes 72 dpi svaki inch iste fotografije ce biti opisan sa 72 tacke po inchu. Znaci da ce druga fotografija imati znatno manje izlaznih informacija te ce biti ruznija tj mutnija kako na ekranu tako i na stampacu. Namerno ne zelim da vam pricam o rasteru i rasterskoj tacki da ne bi otisli jako daleko.

lpi - lines per inch e to je rezolucija koja definise linijaturu rastera o kome nisam hteo da vam pricam a to mozete skapirati kod pretvaranja fotke u B&W i izabiranjem vrste i gustine linijature rastera.
Linija po inchu znaci koju ces gustinu rastera izabrati, standard za offset stampu je 80 do 100 linija, za sito u zavisnosti od opreme od 20 do 50. Ali ovo je vrsta rezolucije koja vas sada ne dotice pa necu objasnjavati.

To je vrlo pojednostavljeno objasnjenje kako bi se stvorila sto jasnija slika.

Poslednja izmena:

Back