blizance
Ističe se
- Poruka
- 2.391
Napisah kilometarski post ali mi nestade u akciji.
Elem, iz nekog razloga pod "pružiti detetu" i odreći se zarad deteta smatra se ići u probušenim cipelama da bi dete imalo tablet (koji mu by the way ne treba). Za to sam da se detetu pruži dodatno obrazovanje, muzička škola, sport, časovi crtanja, stranih jezika i sl, nešto što će mu koristiti i fizički i intelektualno. Za to sam da mu se priušti zdrav obrok i boravak u prirodi. Ljudi generalno nemaju novca i to je činjenica ali za šetnju u parku nije potreban novac. Ako nemaš za pozorište možeš pozajmiti knjigu iz biblioteke (u dečijim bibliotekama je članarina uglavnom besplatna) i pročitati mu neku lepu priču ili pesmicu. A zatim sa njim diskutovati o pročitanom. Već pisah o jednoj mami koja je dovodila sina od 5 godina u biblioteku da mu čita knjigu o vitezovima koje je on obožavao jer nije imala novca za knjigu (izdanje Mono&Manjana od nekih 50e) a knjiga nije mogla da se iznosi. Dok je ista čamila pocepana na polici moje druagrice jer njena deca ne vole da čitaju ali vole da cepaju.
Sa druge strane razvijamo kreativnost dece puštajući ih da rade kao im je volja. Pa piške u pampers dok žele, doje dok im ne dosadi, hranimo ih do srednje škole. Red, rad i disciplina je model vaspitanja koji se smtra zastarelim. Sad je aktuelno dati detetu prava ali niko ne govori o obavezama. I dete ne snosi odgovornost ni za šta. Ako krešti po restoranu živahno je. Ako se popiški na plaži, šta će kad je malo. Ako ne ume da piše, kriva je učiteljica koja ga nije naučila. Potom loši nastavnici, teško gradivo i nezainteresovani profesori. Nepoložen ispit je odgovornost korumpiranog ili kretenskog profesora. Tražimo odgovornost u svima osim u sebi i sopstvenom lošem vaspitanju.
Odgajamo prinčeve i princeze koji smtraju da se svet okreće oko njih i da će mama i tata rešiti sve. I ništa nije dovoljno dobro za njega. Praksa je glupost. Stažiranje nepotrebno. Volontiranje gubljenje vremena a rad u kafiću ili trafici ponižavajući. Za našeg potomka je samo direktorsko mesto i velika plata. A dokle se ne zaposli i postane direktor mama i tata će rmbačiti za piće sa društvom, krpice i letovanje sa devojkom.
Bravo,ovo je tako realno i slikovito receno.Od reci do reci je sve kao sto kazes i potpuno se slazem
Na ovu temu raslojavanja samo bih se nadovezala i na ostale varijante raslojavanja a ne samo na materijalna.Primetila sam da se deca vec u osnovnoj skoli razlikuju mnogo po rekla bih duhovnom vaspitanju da ga ne bih nazvala nekako grublje jer su u pitanju najmladji.Vidim decu koja su lukava,namazana,podla,bahata i decu koja su blaga,naivna(ne glupa vec dobrodusna)naucena da vole vrsnjake bez obzira na bilo koju vrstu razlike medju njima.Mene vise brine ta razlika medju decom.Namece se pitanje sta ce biti u zivotu sa ovom drugom vrstom dece i kakva je njihova perspektiva?Nije li zabrinjavajuce da se vec u detinjstvu toliko i tako razlikuju?Znam da su i te razlike poreklom od roditelja i kucnog vaspitanja i to je mozda veci problem gledano globalno.Tako sve vise razmisljam da nam je buducnost sve teza i crnja jer nam deca rastu u karakterno lose ljude.