Sve primetnije raslojavanje medju osnovcima

Napisah kilometarski post ali mi nestade u akciji.

Elem, iz nekog razloga pod "pružiti detetu" i odreći se zarad deteta smatra se ići u probušenim cipelama da bi dete imalo tablet (koji mu by the way ne treba). Za to sam da se detetu pruži dodatno obrazovanje, muzička škola, sport, časovi crtanja, stranih jezika i sl, nešto što će mu koristiti i fizički i intelektualno. Za to sam da mu se priušti zdrav obrok i boravak u prirodi. Ljudi generalno nemaju novca i to je činjenica ali za šetnju u parku nije potreban novac. Ako nemaš za pozorište možeš pozajmiti knjigu iz biblioteke (u dečijim bibliotekama je članarina uglavnom besplatna) i pročitati mu neku lepu priču ili pesmicu. A zatim sa njim diskutovati o pročitanom. Već pisah o jednoj mami koja je dovodila sina od 5 godina u biblioteku da mu čita knjigu o vitezovima koje je on obožavao jer nije imala novca za knjigu (izdanje Mono&Manjana od nekih 50e) a knjiga nije mogla da se iznosi. Dok je ista čamila pocepana na polici moje druagrice jer njena deca ne vole da čitaju ali vole da cepaju.

Sa druge strane razvijamo kreativnost dece puštajući ih da rade kao im je volja. Pa piške u pampers dok žele, doje dok im ne dosadi, hranimo ih do srednje škole. Red, rad i disciplina je model vaspitanja koji se smtra zastarelim. Sad je aktuelno dati detetu prava ali niko ne govori o obavezama. I dete ne snosi odgovornost ni za šta. Ako krešti po restoranu živahno je. Ako se popiški na plaži, šta će kad je malo. Ako ne ume da piše, kriva je učiteljica koja ga nije naučila. Potom loši nastavnici, teško gradivo i nezainteresovani profesori. Nepoložen ispit je odgovornost korumpiranog ili kretenskog profesora. Tražimo odgovornost u svima osim u sebi i sopstvenom lošem vaspitanju.
Odgajamo prinčeve i princeze koji smtraju da se svet okreće oko njih i da će mama i tata rešiti sve. I ništa nije dovoljno dobro za njega. Praksa je glupost. Stažiranje nepotrebno. Volontiranje gubljenje vremena a rad u kafiću ili trafici ponižavajući. Za našeg potomka je samo direktorsko mesto i velika plata. A dokle se ne zaposli i postane direktor mama i tata će rmbačiti za piće sa društvom, krpice i letovanje sa devojkom.

Bravo,ovo je tako realno i slikovito receno.Od reci do reci je sve kao sto kazes i potpuno se slazem

Na ovu temu raslojavanja samo bih se nadovezala i na ostale varijante raslojavanja a ne samo na materijalna.Primetila sam da se deca vec u osnovnoj skoli razlikuju mnogo po rekla bih duhovnom vaspitanju da ga ne bih nazvala nekako grublje jer su u pitanju najmladji.Vidim decu koja su lukava,namazana,podla,bahata i decu koja su blaga,naivna(ne glupa vec dobrodusna)naucena da vole vrsnjake bez obzira na bilo koju vrstu razlike medju njima.Mene vise brine ta razlika medju decom.Namece se pitanje sta ce biti u zivotu sa ovom drugom vrstom dece i kakva je njihova perspektiva?Nije li zabrinjavajuce da se vec u detinjstvu toliko i tako razlikuju?Znam da su i te razlike poreklom od roditelja i kucnog vaspitanja i to je mozda veci problem gledano globalno.Tako sve vise razmisljam da nam je buducnost sve teza i crnja jer nam deca rastu u karakterno lose ljude.

Klasičan tekst o socijalnom raslojavanju, kakav postoji decenijama, a verovatno i duže, tipski, jedino što se sada psiholog zove "psihološkinja" i što nije zaposlena baš u reprezentativnoj školi.
Tačno sam znao da će da budu pomenute đačke kecelje i slični stereotipi. Kao što postoje pamenta i nemirna deca, tako baš postoje i bogata i siromašna.
Poslom sam išao u jednu privatnu gimnaziju, sarađujemo sa njima. Kad sam video vozni park, naravno da sam naduvan predrasudama i saznanjima koliko košta, očekivao neki decu koja su tako sva usporena i dosadna ili ekstremno "puštena sa lanca". Da ih ništa ne zanima. E, oni nose uniforme i tipske duxeve, imaju sve živo, ali su to obična, deca baš kao i svaka druga.
Skromnost, umernost, učenje o poštenju, vrlinama, sve se to nosi iz kuće, decu u tom smislu ne može škola, pa ni pedagoškinja iz Padinske Skele da oblikuje...Tu novac nije uvek presudan, zavisi od porodice do porodice.

Bravo,ovo je tako realno i slikovito receno.Od reci do reci je sve kao sto kazes i potpuno se slazem

Na ovu temu raslojavanja samo bih se nadovezala i na ostale varijante raslojavanja a ne samo na materijalna.Primetila sam da se deca vec u osnovnoj skoli razlikuju mnogo po rekla bih duhovnom vaspitanju da ga ne bih nazvala nekako grublje jer su u pitanju najmladji.Vidim decu koja su lukava,namazana,podla,bahata i decu koja su blaga,naivna(ne glupa vec dobrodusna)naucena da vole vrsnjake bez obzira na bilo koju vrstu razlike medju njima.Mene vise brine ta razlika medju decom.Namece se pitanje sta ce biti u zivotu sa ovom drugom vrstom dece i kakva je njihova perspektiva?Nije li zabrinjavajuce da se vec u detinjstvu toliko i tako razlikuju?Znam da su i te razlike poreklom od roditelja i kucnog vaspitanja i to je mozda veci problem gledano globalno.Tako sve vise razmisljam da nam je buducnost sve teza i crnja jer nam deca rastu u karakterno lose ljude.

Шта ће бити са том другом врстом деце? Одрашће у нормалне људе.

Ja sam misljenja da djeci uopste ne treba dati pristup internetu a narocito drustvenim mrezama medjutim pitanje je koliko je to danas borba sa vjetrenjacama. Napravljen je civilizacijski iskorak u komunikaciji i ne mozes se praviti da se nista ne desava. Tehnologija tacnije telefon iz teme je dio te price.

Moje iskustvo kaže da to nije tačno i da ta vrsta komunikacije je drukčija i za nas odrasle, samo nas je dočekala zrele (nismo za to znali i nije postojalo kad smo bili mali).

To samo znači da su deca tu u prednosti. S tim što ih, naravno, treba usmeravati i objašnjavati neke stvari jer su ipak samo deca.

Moje iskustvo kaže da to nije tačno i da ta vrsta komunikacije je drukčija i za nas odrasle, samo nas je dočekala zrele (nismo za to znali i nije postojalo kad smo bili mali).

To samo znači da su deca tu u prednosti. S tim što ih, naravno, treba usmeravati i objašnjavati neke stvari jer su ipak samo deca.

Предшколска деца немају шта да траже за компјутером.

Предшколска деца немају шта да траже за компјутером.
Моја деца су научила да пишу, састав, писмо цело, пре поласка у школу захваљујући Ворду. И то сами, у ствари деда уз Политку, па онда комп..
Такође, нису "килава деца" која се не играју са вршњацима јер је то управо највећа глупост да једно искључује друго.
Могуће, код оних који деци укључе игрице и то што дуже да не их не узнемиравају, па наравно да ће тога бити штете јер се претерује.

Poslednja izmena:
Моја деца су научила да пишу, састав, писмо цело, пре поласка у школу захваљујући Ворду. И то сами, у ствари деда уз Политку, па онда комп..
Такође, нису "килава деца" која се не играју са вршњацима јер је то управо највећа глупост да једно искључује друго.
Могуће, код оних који деци укључе игрице и то што дуже да не их не узнемиравају, па наравно да ће тога бити штете јер се претерује.

Компјутер је навада и боље да су што дуже далеко од њега.

Имам пример у комшилуку - момак савијене кичме и спуштених рамена.

Компјутер је навада и боље да су што дуже далеко од њега.

Имам пример у комшилуку - момак савијене кичме и спуштених рамена.

Па добро, ја носим наочаре од раног пубертета, да је тада постоја комп. комшиница би рекла да је он кривац :)
Шалим се, наравно да није добро, само седење је погубно и за нас, а камоли за неког ко се тек формира..

Па добро, ја носим наочаре од раног пубертета, да је тада постоја комп. комшиница би рекла да је он кривац :)
Шалим се, наравно да није добро, само седење је погубно и за нас, а камоли за неког ко се тек формира..

Носим и ја, од петог разреда.

Не знам, добро је што тога није било раније, не знам да ли бих школу завршила с обзиром какав сам зависник сада. :mrgreen:

И да, боле ме леђа.

Шта ће бити са том другом врстом деце? Одрашће у нормалне људе.

Verujem da ce izrasti u normalne ljude ali se pitam zbog ogromne kolicine ovih prvih da li ce imati bar neke prednosti u zivotu?Obzirom da je sve ono o cemu su mnogi ovde govorili vezano za materijalno i cinjenicu da to nekako jos uvek ima prvenstvo prolaza u nasem drustvu,plasi me da ce ti buduci dobri ljudi biti uskraceni za snalazenje u zivotu medju piranama.

- - - - - - - - - -

Носим и ја, од петог разреда.

Не знам, добро је што тога није било раније, не знам да ли бих школу завршила с обзиром какав сам зависник сада. :mrgreen:

И да, боле ме леђа.

Ha,ha...nadam se da su tvoja deca dovoljno odrasla da te nauce odvikavanju.:D

- - - - - - - - - -

Naravno,kompjuter,internet i sva tehnoloska dostignuca pozdravljam!Roditelji su ti koji treba da nadju meru i usmere dete sta je i koliko korisno a sta stetno.

Klasičan tekst o socijalnom raslojavanju, kakav postoji decenijama, a verovatno i duže, tipski, jedino što se sada psiholog zove "psihološkinja" i što nije zaposlena baš u reprezentativnoj školi.
Tačno sam znao da će da budu pomenute đačke kecelje i slični stereotipi. Kao što postoje pamenta i nemirna deca, tako baš postoje i bogata i siromašna.
Poslom sam išao u jednu privatnu gimnaziju, sarađujemo sa njima. Kad sam video vozni park, naravno da sam naduvan predrasudama i saznanjima koliko košta, očekivao neki decu koja su tako sva usporena i dosadna ili ekstremno "puštena sa lanca". Da ih ništa ne zanima. E, oni nose uniforme i tipske duxeve, imaju sve živo, ali su to obična, deca baš kao i svaka druga.
Skromnost, umernost, učenje o poštenju, vrlinama, sve se to nosi iz kuće, decu u tom smislu ne može škola, pa ni pedagoškinja iz Padinske Skele da oblikuje...Tu novac nije uvek presudan, zavisi od porodice do porodice.

Naravno da nisu sva bogata deca bahata i losa kao sto ni sva prosecna ili siromasna nisu plemenita i dobra ali cinjenica je da se uvek vise forsira u drustvu pojam bogatih i lakorukih na novcaniku od prosecnog gradjanina koji razvlaci platu.Kad god sam bila na roditeljskom sastanku cim se pomene novac svi do jednog od roditelja se hvataju za dzepove i pitaju:JEL TREBA ODMAH DA SE PLATI?Ima dana kad imam novca ali ima dana i kad trazim sicu po dzepovima tako da nisam uvek spremna da u istom momentu na roditeljskom odmah izvadim pare.Onda se osetim pomalo bljaksi...jer ima onih koji su uvek,bas uvek spremni da tresnu pare odmah i to onako kaaaao lezerno potenciraju.

Naravno da nisu sva bogata deca bahata i losa kao sto ni sva prosecna ili siromasna nisu plemenita i dobra ali cinjenica je da se uvek vise forsira u drustvu pojam bogatih i lakorukih na novcaniku od prosecnog gradjanina koji razvlaci platu.Kad god sam bila na roditeljskom sastanku cim se pomene novac svi do jednog od roditelja se hvataju za dzepove i pitaju:JEL TREBA ODMAH DA SE PLATI?Ima dana kad imam novca ali ima dana i kad trazim sicu po dzepovima tako da nisam uvek spremna da u istom momentu na roditeljskom odmah izvadim pare.Onda se osetim pomalo bljaksi...jer ima onih koji su uvek,bas uvek spremni da tresnu pare odmah i to onako kaaaao lezerno potenciraju.

Знаш како, људи знају да ће доћи до неког плаћања и онда понесу да отаљају ту обавезу. Сад, не морају баш да се хватају за џепове тако нападно.

Verujem da ce izrasti u normalne ljude ali se pitam zbog ogromne kolicine ovih prvih da li ce imati bar neke prednosti u zivotu?Obzirom da je sve ono o cemu su mnogi ovde govorili vezano za materijalno i cinjenicu da to nekako jos uvek ima prvenstvo prolaza u nasem drustvu,plasi me da ce ti buduci dobri ljudi biti uskraceni za snalazenje u zivotu medju piranama.

- - - - - - - - - -

Ha,ha...nadam se da su tvoja deca dovoljno odrasla da te nauce odvikavanju.:D

Ма пусти материјално, нешто је и у вијугама. Интелектуално племство је ипак јаче него оно друго.

Велика су али нема шансе. Ја волим своје пороке.

Ма пусти материјално, нешто је и у вијугама. Интелектуално племство је ипак јаче него оно друго.

Велика су али нема шансе. Ја волим своје пороке.

Bicu jako zadovoljna ako vecina nase dece otvori svoje vijuge na pravi nacin jos dok su mali.;)

Bar si postena i priznajes da volis svoje poroke,ako ti je to jedini onda samo raspali!!!;)

Eto i ja se slazem sa tobom,da jedno ne iskljucuje drugo i da internet kako ima negativnu stranu,ima i pozitivnu.

Eto i ja se slazem sa tobom,da jedno ne iskljucuje drugo i da internet kako ima negativnu stranu,ima i pozitivnu.

Tako je, ali treba imati mjeru. Moji su imali određeno vrijeme koliko mogu biti za računalom, mnoge su mi majke tada zamjerale da sam prestroga jer im nisam dozvoljavala ni fejsbuk, niti da dugo igraju igrice. Ponekad mi bilo i žao, ali ostala sam ustrajna, što se kasnije pokazalo ispravnom odlukom.

vec sam napisala o temi sta mislim, ali evo za sve koji citaju samo poslednju stranu ili poslednju poruku:
tema je potpuno besmislena, a nastala kao rezultat nesposobnosti rdakcije novina koje su objavile citirani tekst. psiholoskinja koja kaze da "imati znaci biti" bi trebala da se zapita kojim poslom da se bavi.
uvek je bilo razlika. uvek je bilo da neko ima vise, neko manje. da li je to deci od presudne vaznosti? nije. vole li deca decaka u skupim patikama koji se nije skoro okupao? vole li devojcicu koja ima skupi telefon, a ne pere zube i uvek u drustvu kaze sto ne treba?
deca imaju drugacije prioritete.
da li im trebaju skupe stvari? ne trebaju im, bas kao sto ni tatama ne treba "mercedes" kad je jeftiniji "fijat". sta ce im i "fijat" kad postoji i jugic u voznom stanju i radi posao. sta ce mami "loreal" kad ima i "nevena"...
pitam se zasto uopste postoje "armani" "prada" i ostale "gluposti", kad smo mi u nasoj srbiji toliko siromasni?

Poslednja izmena od moderatora:
Racunar i mala deca.

Decenijama se, periodicno, daju TV prilozi, gde deca "uce" uz racunar i onda mucena deca zure, nesto "rade"... Gde je tu razvoj taktilnosti, koordinacije pokreta, kreativnosti? Koordinacija mis-kurzor? - veoma korisno po dete.
Najsmesnije je sto deca koja igraju igrice ne znaju osnove racunarstva i osnovne operacije da urade (sto bi danas rekli: "odrade"), a znaju da budu puni sebe...

Nasa reforma skolstva je izbacila kose tanke...: "...deca ce sama da usvoje svoj rukopis..." To sto ne drze olovku kako treba, sto ne znaju da pisu znake kako treba - pa to kreativnost.
Nama se '90-e i sve sto nam se desavalo i reflektovalo kroz podizanje, vaspitavanje dece, u takvim uslovima + ponasanje ljudi itd. vec uveliko obija o glavu... Nekome ko je ponikao u takvom okolisu je to normalno stanje stvari i onda ne vredi pricati, posebno sto takve osobe pokazuju veliku agresivnost ako uopste neko pokusa da im obrati paznja makar na deo loseg ponasanja/delanja.

@tema

1. Al. Jankovic - bez komentara;
2. uvek je bilo slojeva - ko kaze da nije, taj ili se pravi naivan ili blesav ili kombinacija;
3. kada dete dobije batine zbog skupe stvari onda dopre, tj. trebalo bi barem da dopre do mozga roditeljima zasto ne...;
4. spomenuta je zasticenost dece: u svakom sistemu postoje osobe koje ga zloupotrebljavaju. Tim pre ako je sistem los - uvek bilo i bice. Kada se bude sprovodilo kaznjavanje i uvelo strozije i drasticnije kaznjavanje - onda cemo polako da se privedemo normalni. Za sada nema ni naznaka da ce se to desiti u skorije vreme, a deca polako stasavaju i postace roditelji - kako od nekoga ko je tako stasao, da njegovi potomci budu valjani? Moguce, ali malo verovatno.
Da ne pricam kako od kuce donesu vaspitanje, za koje roditelji smatraju da je u redu, a skola nema "snage" da ispravi i popravi ono sto su nadobudni i arogantni roditelji napravili od sopstvene dece.

Tako je, ali treba imati mjeru. Moji su imali određeno vrijeme koliko mogu biti za računalom, mnoge su mi majke tada zamjerale da sam prestroga jer im nisam dozvoljavala ni fejsbuk, niti da dugo igraju igrice. Ponekad mi bilo i žao, ali ostala sam ustrajna, što se kasnije pokazalo ispravnom odlukom.

Naravno,sve sto je preterano,ono ne valja,ali i zabranjeno voce je najsladje.
Drugarica moje cere je tako krisom dolazila kod nje da bi bila na netu,sve dok ja nisam reagovala da to ne moze u mojoj kuci.Razgovarala sam sa njenom majkom,koju znam godinama,a ona tad ode u drugu krajnost,pa se poitalo odma da se kupi laptop,za koji uzgred nisu imali svog novca,vec se pozajmise.Sta znam,mojoj deci nisam zabranjivala u principu nista,ali mi je jezik otupepeo pricajuci.

:think: o ovome se prica ali kod mog sina toga nije bilo, bar koliko on kaze....nismo ni sirotinja ali ni bogati, prostojno zivimo i snalazimo se ali nikada dete nisam odgajala u materijalnom duhu....da mi je samo jendom dosao sa idejom da mora da ima najk patike bio bi debelo kaznjen....ima sve sto mu treba ali je odgajan da bude skroman i mislim da je to veliki kvalitet....ako bude stekao mnogo nece ga to iskvariti ali ako i ne bude imao znace da lepo zivi i sa malo....

Back