Sve o izložbama i ocenjivanju

Labrador retriveri:
INTERMEDIA zenke

rocheby just a dream odl 1.CAC
Strong steal shelly strong orange -odlicna 2, r. cac
Vey Taile zuga balenti- odlicna 3
Scarlet( dickenlad davorin gable x trendmakers magic eye) odlicna 4
young girl de diana campo ( kanses language lessons x nerea de diana campo)- odlicna
billie jean pearls tide (laki x bright pearl golden drop)- vrlo dobar
fisherman's friend soul and rhytm ( newinn mountain rain x rosanan beauty spot) vrlo dobar
karma do sol d'arena ( rocheby dark sky over archallagan x jumping kathy d sol d arena ) odlicna
fisherman's friend sunshine- vrlo dobra
Fanky girl ( bandit x up and running of tintagel winds)- dobar

zrele zenke

shadyland final fantasy (fameflair watchout x dukeland diaman noir) CAC
Canis amicus olga- odlicna 3
abbygirl de 'etang balanced (antonine total eclipse x fisherman friend nan) odlicna 4
bracans shelly (rocheby royal marine x holy golden drop) odlicna
up and runing of tintagel winds (ballyhenry say yes say yes x lasting memory of tw ) vrlo dobra
meritt golden drop (rem x lips ihc golden drop) vrlo dobra
olivia )ave cocorde flint x yarika) vrlo dobra
sara d parker from magnificent kindom ( tjottes new years king at magnifico x zhorzheta angel from magnificent kingdom ) vrlo dobra
jane wells gold fever (foxrush davy jones x naomi) odlicna
thelma (rosanan royal prince x fiona baby mei ) odlicna
stenveys original copy ( tweedledum agains all odds x stenveys cheque for million ) odlicna

radne zenke
strong stael jizel sweet teddy(son of a gun of francos valley x strong stael barby sunny wind CAC
arwen magnifique d etang d balanced r.cac
aldamity keep on moving
odlicna 3
prekrasnaja nimfa iz shokolannoi skazki (macho gorska fantazja x cherry iz shokolannoi elize )odlicna 4
brigh pearl golden drop ( newinn best malt x barcelona golden drop) odlicna
fisherman's friend zelda( miodica samson x loresho toffee) vrlo dobra
fishermans friend canyonrose (trendmakers take a five x loresho toffee ) vrlo dobra
exactly star royal standard ( my faith tankaram x upward star tankaram ) odlicna

muzjaci cacib spectakular golden drop
r. cacib aquamarine-wave sacramento
(tjottes brocken arrow x aquamarine wave choroty

intermdia muzjaci

wisper od himalajskeho cedru cac
admiral golden drop r.cac
canis amicus zeus (chablais dream at canis amicus x canis amicus cleopatra ) odlican 3
barni gold the house of amster river (roarinf for ties of tw x sitting pretty of tw ) odlican 4

radni muzjaci

timati solid davison cac
tylah fuse about come back r.cac
double trouble (hawksmoorse webmaster x carpeny rustlove ) odlican 3

muzjaci- bebe

gilbron pride navigator master nose (ballyhenry say no say yes x stormley anaka) vrlo perspektivan 1
old yeller apache chief vrlo perspektivan 2
reval dream blistatelnyi uspeh (palabras quibble x blondess empire bussiness lady
vrlo perspektivan 3
artoa white moonlight royalquatro (rocheby smokescreen x astra )
vrlo perspektivan 4
bacardi (bandit x songiacomo mustardseed) vrlo perspektivan
mawerich golden drop (pepper od hc x dothy golden drop) vrlo perspektivan

muzjaci -najmladji

trendmakers i wish you were mine ( lab treasure's never say die x trendmaker's italian bella dona ) vrlo perspektivan 1
show must go on (unsung hero of tw x witch hazel of tw ) vrlo perspektivan 2
odakota de tolomei vrlo perspektivan 3
ron (wafel gorska fantazja x arka)
vrlo perspektivan 4
vey talie oleandr - vrlo perspektivan
armano daddema at vadanora - vrlo perspektivan

mladi muzjaci

odl1 bago de l'etang balanced
odl 2 vulkanis lakeside
odl 3 dollar golden drop
odl 4 my brand explorer tweedledum against all odds x mallorns elysee
sognio italiano (carpeny catch pole x notte di magia delle aque lucenti ) odlican
bagzy daddema lady-odlican
shakov's empire ambassador miracle ladn (timatti solid marshal guy x confidence of brown bank cottage)
vrlo dobar
endo od vadonora (amadeus x blond river hilary ) vrlo dobar
be or not to be of tintagel winds ( tam'o shanter of tw x user friendly of tw) vrlo dobar
wizard's creek tribute to mystic
(chancellor merry x preton lyma)
odlican
boss man of tintagel winds ( tam's shanter of tw x rainbows end of tw)
vrlo dobar
aquamarine wave hannuka'n (lab treasure he is a hunk x farbourne's dutch wave) odlican

veterani

odlican 1 biss (ithaque winds of sould diweon x maya de gue de la rebouesiere
odlican 2 newinn mountain rain
vrlo dobar 3 tylah speed limit

bebe zenke

heatherboune wedgewood (sandylands wait and see x loch more sokeri at heatherbourne ) vr. pers 1
gilbron pride nixieb sparkling smile (ballyhnry say no say yes x stormley anaka ) vr pers. 2
lembas santa lucia (unsang hero of tw x lembas wish upon a star) vr. pers. 3
old yeller's africa sunrise vr. pers. 4
old yeller abbey road vr per.

zenke razred najmladjih

odette de tolomei vr per 1
tylah my way jayncourt significant star x tylah fortunate cookie ) vr per 2
pipers magic melody (unsang her of tw x witch hazel of tw vr per3
querelle de tomei vr per 4

mlade zenke

rocheby most charming (rocheby state occasion x rocheby sandylands wind sharm V1
april smile holsteps (mallorns cocomania x delightfull lolita)
odl 2
stalight delle acque lucenti V4
bracanas pepsiny (newinn mountain raian x bracans shelly ) 5
azra black rock siscia (ficherman's friend cosmonaut x emotion strong wind ) 5
eby od vadanora (amadeus x blodn river hilary )5
dance away ( excellent treasure tankaram x african queen royal standard ) 5
dressed to impress ( excellent treasure tankaram x african queen royal standard ) 5
stenveyz chestnut shade (stenveyz get popular x mallorns rosamunda )4
midnight sun beautufull (mallorns brave heart x maloorns cloe )5
odorosas amelie (loresho liberty x loresho real romance) 5
amuse royal standard black slate (lab treasure he is a hunk x born for royal standar) 5
espe od vadonora (amadeus x blond river hilary ) 4
ena ( fisherman's friend nook x noli)4
evi od vadanora ( amadeus x blond river hilary ) 5
l-snoopy's gang do sol d arena odlicna
dee fair many rumours vrlo dobar
aquamarine wave heaven ( lab treasure he is a hunk x farbourne dutch wave ) 4

OVO JE SAMO DEO REZULATA

Rin@ nemoj da se ljutis ali FCI grupa se ne bira kao cipele!

Da bi bila dobar sudija prvo moras dobro poznavati rasu koju zelis da sudis, da imas za sobom neka odgaivacka i izlozbena iskustva, da znas linije i odgaivacke pravce u rasi, pojedinacne pse koji su ostavili traga u uzgoju , koja su trenutna stremljenja u uzgoju, da se prati rad maticnih klubova.....
Da znas kako raste i razvija se jedinka te rase, kako izgleda sa 2, 5 ,9 ,18, meseci , kako se krece....
Zasto treba tako da izgleda...
Nauciti standarde i poloziti ispite je lako, zato i imamo situaciju sa sudijama koju imamo u zemlji. Svi znaju sve i sude sve a ustvari neznaju nista. Iz te gomile mogu na prste izbrojati ljude cije misljenje cenim.

pa naravno da ne bi sudila ako ne bi imala pojma o rasi! Ja bi sve sto si ti nabrojala da cini dobrog sudiju morala i htela vrlo rado da naucim i proucim do tancina. Takva sam osoba da ako u necemu nisam izuzetno dobra,onda ne zelim to ni da radim.Nikad ne bi pristala da sudim,ako bi pravila budalu od sebe,tim sto nisam dovoljno upoznata sa rasom.Ma koliko ovo glupo zvucalo,meni je misljenje ostalih ljudi jaaako bitno,tako da ne bi nikad htela da sudim,ako ostali ljudi ne bi mislili da sam dobra u tome.. Ja nemam pravo da polazem za su7diju odmah,moram da idem na izlozbe,da staziram,polozim niz ispita i tak 6 meseci nakon svega toga,mogu da dobijem sertifikat. To je naravno samo za nacionalnog sudiju i to samo za one rase,za koje sam sve savrseno uradila na ispitu,tj.imala maximalan broj poena.. I onda je pitanje da li bi mogla igde da sudim na pocetku,u tom poslu se jako sporo napreduje. Naravno ima i ljudi koji su sve to postigli preko veze i od njih se i ocekuje da nece dobro biti upoznati u rasu. A pitala sam za vase misljenje sto se tice FCI grupe,samo zato sto od neceg moram da krenem,trazili su mi u startu da se opredelmi za nesto,a ne bih htela da pogresim, pa sam zato htela i misljenje drugih ljudi.

Da bi to sto sam ja nabrojala dobro naucila i proucila moras uz pse da se uz njih budis i lezes, da ih spremas za izlozbu, izlazes...
Te stvari se ne uce iz knjiga, to se uci posmatrajuci svoje i tudje pse kako rastu i razvijaju se, iz price sa velikim i priznatim odgajivacima...
Maksimalan broj bodova na testu znaci da si dobro naucila standard rase, ali znati standard na papiru i razumeti ga u praksi i dobro ga primenjivati je velika razlika.

Poenta svega je da po meni tesko mozes biti dobar sudija za neku rasu ukoliko nemas bliski kontakt sa njom, ili njoj slicnom rasom. Jer tek kada se upustis u uzgoj, kad pokusas da sam stvoris jedinku koja odgovara standardu, tek tada mozes osetiti sta te reci na papiru ustvari znace, kolika je prava tezina nekih mana i kolika je prava vrednost pojedinih vrlina...
Ne mislim ovim sto pisem nista lose, svidjas mi se kao osoba na osnovu onoga sto sam procitala iz tvojih postova, samo hocu da ti objasnim da je to sto zelis mnogo kompleksnije i teze nego sto mislis. Postati sudija nije pocetak bavljenja kinologijom, pocetak je nabavka kvalitetnog izlozbenog psa, nego krajnja korak jer zahteva i veliko znanje iz prakse, pogotovo da bi se ta funkcija obavljala na nacin na koji ti to zelis.

Znam da ne mislis nista lose,cenim to sto kazes,jer znam da imas puno iskustva i da zelis da mi ukazes da nije sve tako jednostavno. Pored svega sto sam navela,zaboravila sam da kazem i to da nameravam da u nekoj buducnosti stvorim sebi uslove za uzgoj neke rase. Znam da je sve to tesko,da nije jednostavno,treba puno ulaganja,finansijskog i emotivnog troska,ali ako to zelim to cu i postici.

Zdravo!
Meni nije jasno kako to treba da izgleda kad se izlaže šten eod npr. 6 ili 9 meseci. Šta treba da zna? Je l' treba da zna već da se kreće u ringu, uz nogu hendlera (il kako se već zove)? Pogotovo ako je u pitanju pas za pratnju i razonodu.

evo da malo osvezimo temu....
ljudi treba mi jedna informacija...ako iko znam da mi ili private ili javno kako za mene i za druge da postavi...
elem, imam kucu mesanca starog godinu dana i jako bih zelela da ga vodim na neki izlozbu mesanaca, znam da se odrzavaju , ali nikad ne zanm datum i uvek zakasnim, da li neko zna kad se odrzava ove godine, videlka sam da je bila u subotici 1 maja prosle godine
hvala unapred svima :D;)

milentisha, potpuno si u pravu. Veliki odgajivaci zive od tih pasa i saradjuju sa sudijama (neki od njih su i sami sudije). Moj pas ima jako puno titula, ali kad se na istoj izlozbi sa nama pojavi odgajivac"sa renomeom" i znatno losijim psom (mogu to slobodno reci jer jako dobro poznajem standrad labradora) i uzme titulu, dodje mi da odustanem od svega. Ali, ja uzivam u izlozbama i pokazivanju mojih lepotana :)bez obzira na sve
Pozdrav,citam svasta,vidim da ste bili na puno izlozba.Ako moze pomoc Vasa,znacilo bi mi.Neznam koga bi pitala...Kome se dodeljuju rozet u Srbiji?Sta je potrebno da pas sve osvoji,koje titule? Ako je moj pas osvojio titulu CAC ili CACIB,da li bi trebao da dobije rozetu?Da li je istina da se u crnoj gori na izlozbi placaju rozete ako pas osvoji?

Pozdrav,citam svasta,vidim da ste bili na puno izlozba.Ako moze pomoc Vasa,znacilo bi mi.Neznam koga bi pitala...Kome se dodeljuju rozet u Srbiji?Sta je potrebno da pas sve osvoji,koje titule? Ako je moj pas osvojio titulu CAC ili CACIB,da li bi trebao da dobije rozetu?Da li je istina da se u crnoj gori na izlozbi placaju rozete ako pas osvoji?
Zdravo, Marija.. najbolje je da se o tome raspitaš direktno u Kinološkom savezu Srbije..
Izvoli link njihovog sajta, pa upotrebi na njemu stranicu za kontakt: https://ksrs.rs/
Pozdrav.. i srećno na izložbama!! :)

Back