Све о бебама 0-12 месеци

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@Cicak, bebac ima 4,5 meseca. Nas doca kaze da je minimum 400gr mesecno, ako se dobro secam sa sinom. Kako kravlje posle godine, ko je tebi to rekao? Od 6 moze. Ja sam sinu tako, fomulu nije hteo ni lud, a morali smo od 4 jer nisam imala dovoljno mleka za sve podoje na dan. Formula premostila od 4'6, pa onda kravlje. Nish mu ne fali. Jesi li ti doktor?
Znam da je mleko ok za moju bebu, ali joj nije samo to dovoljno, ocigledno. Ne prestajem da dojim samo pojacavam hranu.

Slusala sam nekog pedijatra pre neko jutro na TV (svojevrsna obrazovna institucija danasnjice, hmpf) i kaze da je bitno da dete od 4-6m nauci da guta i jede blendirano, od 6-8m pasirano, a posle 8 sitno seckano zbog razvoja govornog aparata i kojecega jos. Mislim, ni to nije u kamen upisano, pa koliko dece ne prate tu semu pa se normalno razvijaju...

Secam se da je kuma moje dobre prijateljice samo dojila svoju cerkicu do 8, 9 meseca, jer, boze mili, mala nije htela nista drugo da jede. Ne moram da pominjem da je slabo napredovala, bila mrsava i sitna, a da je njen doktor slao u savetovaliste kod drugih lekara, mislio da je nedokazna i da lose radi za svoje dete.
Tvoj doktor je blago receno moron po definiciji!
Za njega sam tri doktora.
Nema potrebe da dete napreduje vise od 200-300 g mesecno.
Bitno je da NAPREDUJE!
Moje dete posle prva tri meseca nikad nije dobilo vise od 300g.
Ko uopste meri precizno i tacno posle treceg meseca?!

Ko mi je rekao da se kravlje mleko ne daje do godine?!
Zdrav razum, i svaki pedijatar, procitaj malo, nije internet samo za zezanje.
Kad bih isli malo dalje, rekla bih ti da kravlje mleko nije preporucljivo nikad u zivotu,
a pogotovo ne u tom uzrastu.

I moram da te pitam:Ko je ustanovio da nemas dovoljno mleka?

PS. Ima ovde zena koje su iakljucivo dojile godinu dana a bebe bile apsolutno nutritivno zadovoljene.
Uparvo tako do 6 mjeseci nebi trebalo nikako, od 6-12 MOZE kravlje ali ako moze formula jos bolje, posle 12 meni je debilno davati formulu mada je to samo moje misljenje znam i za zene koje djetetu od 2-3 godine i dalje daje formulu.
Ja sam moju djecu dojila starijeg do 18 mjeseci a mladje sa 16 jos dojim ali sam obojici u hranu vec sa 6-7 mjeseci pocela da ubacujem kravljeg mljeka gdje je trebalo da se stavi mljeko jer nikada nisam uspjela da izmuzem dovoljno za jedan obrok, a kupovati formulu radi 200-300 ml sedmicno mi je bilo bezveze.
Pa ok je da uvedes npr.griz na mleku itd... mislim ok, meni nije, ali ako dete ne reaguje a ti zelia, tvoje pravo i odluka
ja pricam o deci koja piju kravlje mleko
p.s. sto se tice kravljeg mleka i prica kako su nase bake davale i slicno je jos jedna budalastina i to na kub. nekada su postojale zene koje su da kazem po profesiji samo dohile decu - svoju i bilo ciju cije majke nisu imale mleka. pogotovu je toga bilo na selu (da bas tamo gde ima izbora mleka).
al jbg cise se para zaradi na proizvodnji formula i slicno nego na edukovanju i pomaganju zenama

I nasim babama umiralo svako 3 dete... Pa se to uvek nekako izostavi... ;)

Više puta sam pisala da je moj stariji sin rođen u vreme kriznih 90 - ih. Iz nekog razloga (ja neuka, dr nije insistirala na dojenju) prestao je da sisa sa 4,5 meseca. Nije bilo da se kupi adaptirano mleko. Ono što je stizalo u apoteke bilo je iz humanitarne pomoći, i dr mi je savetovala da ga ne uzimam, nego da počnem da mu dajem 2/3 kravlje. Ja je poslušala, moj svekar kupio kravu, i Dušan se othranio na kravljem mleku.

Možda se ne preporučuje, možda nije dobro, nisam nikada ulazila u bilo kakve analize, ali njemu ništa nije falilo.

Da, svako odlucuje sta ce dati svom detetu i kada da jede. Malo mi je histericna ta panika da se deci ne daje ovo nikako pre ovoliko meseci, ono nikako uopste, a sve to verovatno potkrepljeno novim studijama u kojima navode kako deca umiru od kravljeg mleka pre 6 meseca, ili imaju razvojne poremecaje, ili im se desava nesto isto tako strasno. Ako ce dete biti alergicno na kravlje bice i u 5 i u 6 i sa godinu dana.
Znam da je kravlje mleko od svih najmanje hranljivo i da bi, npr. magarece bilo idealno, jer je po sastavu najslicnije majcinom i apsolutno sterilno bez kuvanja, ali 1L kosta oko e (ovo znam jer sam starijem sinu jedne zime kupila 2l zbog imuniteta)

Link: http://www.zasavica.org.rs/proizvodi/product-category/magarece-mleko/

tekst ukratko Magareće mleko su stari narodi visoko cenili. Grci su ga smatrali odličnim lekom, a Rimljani luksuznim pićem. Hipokrat ga je preporučivao za mnoge bolesti, naročito trovanja i rane. Ono ima revitalizujuće dejstvo na ceo organizam. Veoma je efikasno protiv problema kože, za jačanje imuno sistema, za oporavak i protiv hroničnog umora. Magareće mleko je po sastavu najsličnije majčinom. Ova činjenica ima značaja za mnoge ljude, posebno novorođenčad, budući da ne izaziva alergije za razliku od kravljeg. Takodje sadrži šezdeset puta više vitamina C nego kravlje i budući da ima vitamina A,D I E i da je bogat izvor kalcijuma i fosfora čini ga zaista nutricionistickim zlatnim rudnikom. Mleko, takođe sadrži imunoglobulin, protein koji ojačava imuni sistem i čini ga savršenim picem za prevenciju borbe protiv virusnih i bakterioloških agresora. Preporučuje se pacijentima pod hemoterapijom,kod plućnih bolesti,asme,bronhitisa i suvog kašlja. Jača imuni sistem

Ja smatram dojenje zaista najboljom opcijom, ali kada dete trazi da sisa na sat i po i budi se nocu na 2,3 sata zrav razum kaze da samo mleko vise nije dovoljno. Pa nije 6 meseci magicna granica i apsolutna istina za svako dete. Jasno mi je da svi mi zelimo najbolje za nasu decu, ali da nismo postali malo paranoicni?

Cicak, vidis kako lepo dajem linkove i argumentujem neke svoje informacije. Malo manje ironije i malo vise arumenata. I tolerancije.

e, jel kad je beba na ad mleku, mora u dogovoru sa pedijatrom da se menja mleko ili mogu samo da kupim drugo?
nesto mi slabo napreduje od nana....ne znam dal aptamil da probamo
juce je imala isto kg u gram, kao na kontroli u bolnici :think:
mozda da sacekam jos nedelju dve pa da pitam dr... :think:\

a moje mleko ide ko ludo,uspela sam sinoc ceo jedan obrok njen da izvucem ali opet ne smem da joj dam jer pijem onaj aciklovir zbog boginja :roll:
nikako da dam detetu mleko
odrzavacu pa kad prestanem da pijem to sr.anjce, davacu joj,makar i mesala sa formulom, ako ne bude htela da ga pije

Dojene bebe sike na 2-3 sata a i cesce jer je majcino mleki idealna hrana i treba mu (mleku) max 3 ssata da se svari. To sto se budi nocu nije da je mleko slabo vec da je digestivni sistem bebe bolje razvijen. Formuli treba duze.da je beba svari pa deca na istoj obocno spavaju duze i navodno su redje gladna.
To sto su ljudi neobrazovani a pedijatri nezainteresovani ne znaci da majka ima lose mleko.

Lepo rece Novka ali nema ko da procita...
GLADNA DECA NE PLACU :(
(a komsinica moze da ukljuci zdrav razum da skapira zato je tako)

Ko nece da doji neka kaze lepo necu da dojim i dovidjenja a ne da kuka slabo mleko i sta ga ja znam...

Dojene bebe sike na 2-3 sata a i cesce jer je majcino mleki idealna hrana i treba mu (mleku) max 3 ssata da se svari. To sto se budi nocu nije da je mleko slabo vec da je digestivni sistem bebe bolje razvijen. Formuli treba duze.da je beba svari pa deca na istoj obocno spavaju duze i navodno su redje gladna.
To sto su ljudi neobrazovani a pedijatri nezainteresovani ne znaci da majka ima lose mleko.

Lepo rece Novka ali nema ko da procita...
GLADNA DECA NE PLACU :(
(a komsinica moze da ukljuci zdrav razum da skapira zato je tako)

Ko nece da doji neka kaze lepo necu da dojim i dovidjenja a ne da kuka slabo mleko i sta ga ja znam...

Hvala za info. Znam za gladnu decu. :(

Slazem se, ko ne zeli da doji neka ne doji. Ja hocu te i dalje dojim. To sto ukljucujem i drugu hranu po malo i pitam za iskustva drugih forumasica je zato da bih uzela i tudja iskustva u razmatranje, nisu na odmet, a ne zato sto mislim da ne znam sta radim. Samo ukljucujem pomalo i drugu hranu. Na kraju, imam jos jedno, starije dete. Mislim da svako ima pravo da odgaja decu kako misli da treba a ovde smo se nasle da posavetujemo, ne da osudjujemo. Nadam se.

Da, svako odlucuje sta ce dati svom detetu i kada da jede. Malo mi je histericna ta panika da se deci ne daje ovo nikako pre ovoliko meseci, ono nikako uopste, a sve to verovatno potkrepljeno novim studijama u kojima navode kako deca umiru od kravljeg mleka pre 6 meseca, ili imaju razvojne poremecaje, ili im se desava nesto isto tako strasno. Ako ce dete biti alergicno na kravlje bice i u 5 i u 6 i sa godinu dana.
Znam da je kravlje mleko od svih najmanje hranljivo i da bi, npr. magarece bilo idealno, jer je po sastavu najslicnije majcinom i apsolutno sterilno bez kuvanja, ali 1L kosta oko e (ovo znam jer sam starijem sinu jedne zime kupila 2l zbog imuniteta)

Link: http://www.zasavica.org.rs/proizvodi/product-category/magarece-mleko/

tekst ukratko Magareće mleko su stari narodi visoko cenili. Grci su ga smatrali odličnim lekom, a Rimljani luksuznim pićem. Hipokrat ga je preporučivao za mnoge bolesti, naročito trovanja i rane. Ono ima revitalizujuće dejstvo na ceo organizam. Veoma je efikasno protiv problema kože, za jačanje imuno sistema, za oporavak i protiv hroničnog umora. Magareće mleko je po sastavu najsličnije majčinom. Ova činjenica ima značaja za mnoge ljude, posebno novorođenčad, budući da ne izaziva alergije za razliku od kravljeg. Takodje sadrži šezdeset puta više vitamina C nego kravlje i budući da ima vitamina A,D I E i da je bogat izvor kalcijuma i fosfora čini ga zaista nutricionistickim zlatnim rudnikom. Mleko, takođe sadrži imunoglobulin, protein koji ojačava imuni sistem i čini ga savršenim picem za prevenciju borbe protiv virusnih i bakterioloških agresora. Preporučuje se pacijentima pod hemoterapijom,kod plućnih bolesti,asme,bronhitisa i suvog kašlja. Jača imuni sistem

Ja smatram dojenje zaista najboljom opcijom, ali kada dete trazi da sisa na sat i po i budi se nocu na 2,3 sata zrav razum kaze da samo mleko vise nije dovoljno. Pa nije 6 meseci magicna granica i apsolutna istina za svako dete. Jasno mi je da svi mi zelimo najbolje za nasu decu, ali da nismo postali malo paranoicni?

Cicak, vidis kako lepo dajem linkove i argumentujem neke svoje informacije. Malo manje ironije i malo vise arumenata. I tolerancije.

Nisi u pravu, jer se razvoji nekih bolesti danas mogu

Pozdrav mame, ja sam moju bebu iskljucivo dojila do punih 6 meseci, sem nekih dvadesetak dana kad sam imala problema sa mlekom pa smo se malo dohranjivali, vec sam pisala o tome, skoro je napunio sest meseci pa smo polako skoro uveli jedan obrok, pa sam pocela da mu dajem i vodu na kasiku, e sad ja bih da mu uzmem onu Aventovu casu 6+, pa kakva su vasa iskustva sa njom, iz cega su vase bebe u tom periodu pile vodu?

Moj sin je obozavao tu solju, iako mu je na prvi pogled izgledala kao igracka i nije znao sta da radi sa tim piskom u ustima. Trik koji sam ja primenila jeste bio da jednom prilikom kada je kroz polu san trazio dudu, ja mu stavila flasicu, on povukao i sve ostalo je bilo kasnije kao po loju. Super jer se ne prosipa i sto je potrebno napraviti vakum da tecnost krene, a ide uz vrlo malo napora. Brzo je i naucio da je drzi i cesto se i igrao sa njom, a kasnije je i nosao svuda sa sobom. Toplo preporucujem.:thumbup:

Pozdrav mame, ja sam moju bebu iskljucivo dojila do punih 6 meseci, sem nekih dvadesetak dana kad sam imala problema sa mlekom pa smo se malo dohranjivali, vec sam pisala o tome, skoro je napunio sest meseci pa smo polako skoro uveli jedan obrok, pa sam pocela da mu dajem i vodu na kasiku, e sad ja bih da mu uzmem onu Aventovu casu 6+, pa kakva su vasa iskustva sa njom, iz cega su vase bebe u tom periodu pile vodu?

Ne znam koja je ta, mi smo joj uzeli nuk first choice flasicu (pa samo menjamo dodatke gore, u skladu sa uzrastom), u pocetku je koristila cuclu, pa onda pisak (prosipajuci..tj ide voda sama kad nagnes, jel) a otkad ona sama drzi flasicu dok pije, koristi pisak neprosipajuci, tu mora malo jace da vuce, ali jedino nam to radi posao, jer ona ume flasicu da okrene naopacke i vuglja je sa sobom svuda, a u ovom slucaju nece nista prosuti po sebi..

Jogurt pije iz case, sama. Ali vodu joj ne dajem iz case, jer bi joj curila niz bradu, jogurt je gust pa je to lakse

Back