Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Malima daju i antibiotik, da se ne razvije u nesto gore, to im je valjda neka procedura...A za savete... zavisi koliko je stara beba. Nos da je cist, nesto za razbijanje sekreta, da l' hemijsko(sirup) ili prirodno, beli slez, svinjska mast isprana u "9 voda", maslinovo ulje namazano na grudi pa tzv. plava koverta izbusena (msm. ovo stvarno apsurdno zvuci ali nekako pomaze, to su neki recepti iz naseg detinjstva koje i ja primenjujem na svojoj deci). Ja sam neki tip koji voli da kombinuje klasicno i alternativno, zavisno od situacije. Ne bezim od Ab, ali ni od cajeva i nekih ulja koja se vekovima koriste u lecenju blazih tegoba. Zapravo, u osnovi nejveceg broja lekova su prirodni lekovi.

..kolika je beba..?

..jel dr chuo krkljanje ili se pojavilo kasnije..?

dr slusao pluca pre dva-tri dana i cista bila
a danas su bili i dao im antibiotik
nije mi rekla dal je oept slusao, verovatno jeste al nalazi pokazuju na virus
sad mi javlja da i kaslje i kija i da povrca slajm, sirotica :(
ima nekih pet i po meseci i dr je rekao da joj ne daju nikakav sirup jer se on daje tek posle 6. meseca

Sad cu ove recepte da prebacim na temu "narodni lekovi, sujeverja i sl" :) :) :)
A ja sam cak od nekih komsija uzela tzv "neopranu vunu", vunu koja ostane kad se ovce ostrizu :) To se nekad koristilo za lecenje raznih upala. Jos nisam primenila, to mi bas radikalno :)

..krkljanje moze da bude od proste kolichine sekreta, ali moze da bude i znak opstrukcije,
zato pitam da li ga je dr chuo..
..ako nije ukljuchio neke spazmolitike, verovatno je samo puna shlajma a ne ume da se iskashlje..

..opet ne reche kolika je beba, ali ako je starija od tri meseca - fizichko izazivanje kashljanja, golicanje, prevrtanje, drenaza,
dosta technosti, ako povrati shlajm neka povbrati, bar ga je izbacila, ali neka pazi da bebac nadoknadi technost i mleko koje tako izbaci..

..nema previshe pameti tu, mora da prodje.. :)

..krkljanje moze da bude od proste kolichine sekreta, ali moze da bude i znak opstrukcije,
zato pitam da li ga je dr chuo..
..ako nije ukljuchio neke spazmolitike, verovatno je samo puna shlajma a ne ume da se iskashlje..

..opet ne reche kolika je beba, ali ako je starija od tri meseca - fizichko izazivanje kashljanja, golicanje, prevrtanje, drenaza,
dosta technosti, ako povrati shlajm neka povbrati, bar ga je izbacila, ali neka pazi da bebac nadoknadi technost i mleko koje tako izbaci..

..nema previshe pameti tu, mora da prodje.. :)
dodah posle u post
pet i po meseci ima
pa kontam i ja tako
jednostavno mora da prodje
i od jedne moje drugarice klinac je bio od onih koji stalno povrate kad im se skupi slajm
i ja sam od tih, a vid kolka sam
jednostavno ne znam da pljunem,. a gadi mi se....
verovatno i ona tako... mala je da zna, a tera je na povracanje... sad cu da joj prenesem za tecnost i ovo sve

Malima daju i antibiotik, da se ne razvije u nesto gore, to im je valjda neka procedura...A za savete... zavisi koliko je stara beba. Nos da je cist, nesto za razbijanje sekreta, da l' hemijsko(sirup) ili prirodno, beli slez, svinjska mast isprana u "9 voda", maslinovo ulje namazano na grudi pa tzv. plava koverta izbusena (msm. ovo stvarno apsurdno zvuci ali nekako pomaze, to su neki recepti iz naseg detinjstva koje i ja primenjujem na svojoj deci). Ja sam neki tip koji voli da kombinuje klasicno i alternativno, zavisno od situacije. Ne bezim od Ab, ali ni od cajeva i nekih ulja koja se vekovima koriste u lecenju blazih tegoba. Zapravo, u osnovi nejveceg broja lekova su prirodni lekovi.

beli slez se daje za smirivanje suvog kaslja a jagorcevina za razredjivanje slajma i lakse izbacivanje....

dodah posle u post
pet i po meseci ima
pa kontam i ja tako
jednostavno mora da prodje
i od jedne moje drugarice klinac je bio od onih koji stalno povrate kad im se skupi slajm
i ja sam od tih, a vid kolka sam
jednostavno ne znam da pljunem,. a gadi mi se....
verovatno i ona tako... mala je da zna, a tera je na povracanje... sad cu da joj prenesem za tecnost i ovo sve

inace, mleko ima karakterisiku da doprinosi stvaranju slajm te je preporuka kod vece dece da se smanji mleko ako je dete puno slajma da ne bi povracalo.....

..,mislim da ta beba samo sisa..

Pa sa pet ipo meseci može i da joj se kuva neko povrće već! I mi imali taj problem sa šlajmom ali prošlo, ja sam davala koren belog sleza u nosić i jagorčevinu i pomoglo. Nikakav antibiotik, i nisam mu često čistila nosić jer to može upravo suprotno biti, samo pre sisanja ili obroka i pre spavanja. I nije povraćao uopšte, izbacivao je taj sekret preko stolice...

Pa sa pet ipo meseci može i da joj se kuva neko povrće već! I mi imali taj problem sa šlajmom ali prošlo, ja sam davala koren belog sleza u nosić i jagorčevinu i pomoglo. Nikakav antibiotik, i nisam mu često čistila nosić jer to može upravo suprotno biti, samo pre sisanja ili obroka i pre spavanja. I nije povraćao uopšte, izbacivao je taj sekret preko stolice...

..moze ali ne treba.. :) ..a sigurno ga ne bi trebalo uvoditi sad kad je bolesna..

..a ako prochitash drugu tvoju rechenicu, videcesh da si i sama napisala da niste imali ni priblizno isti problem kao ova beba..

drugaricina beba pokupila onaj virus sada, ali nije jos bolje, msm, vadili su krv i znaju da je virus, al mala sad pocela i da krklja, skuplja joj se sekret, mama se plasi da ne ode na pluca, a dr im dao palitrex
ja nisam za ab, kad se zna da je virus u pitanju, al razumem i nju, plasi se, mala krklja
savetovala sam neke inhlacije mozda, drenazu, da joj sto vise cisti nosic....
sta jops moze, msm, ja nisam pametna sta bi s mojim malim radila, pu pu, nismo jos bili bolesni....
sta vi savetujete, racunam na vas mame iskusne?

Pa ovakav je bio i naš problem,na to se i nadovezah malopre. I ja sam se plašila da mu ne ode na pluća.. Jedino što nije povraćao! Ali nama nisu dali antibiotik, mada ovde više i ne smeju tako često da prepisuju antibiotike..

Beba ima 5 meseci Zabice, nije isto sa 9 i sa 5. A nos mora da je cist jer je moguce da dodje do upale uha. I have been there :) Ne znam je li Cicak probala ukapavanje svog mleka u nos, da mi rekne utiske :)
Neizreciva, jesi li sigurna da majcino mleko doprinosi stvaranju slajma? Kravlje mleko da, ali ne i majcino, koliko ja znam.

Beba ima 5 meseci Zabice, nije isto sa 9 i sa 5. A nos mora da je cist jer je moguce da dodje do upale uha. I have been there :) Ne znam je li Cicak probala ukapavanje svog mleka u nos, da mi rekne utiske :)
Neizreciva, jesi li sigurna da majcino mleko doprinosi stvaranju slajma? Kravlje mleko da, ali ne i majcino, koliko ja znam.

koliko sam citala svi mlecni proizvodi od krave, ne spominje se majcino mleko, ali moguce je da imaju slican efekat....mada, i da jeste i da nije, dete sisa i tu nema sta da se kalkulise, svakako ne moze da joj smanji mleko nego neka samo pazi da beba ne dehidrira....to je jako opasno.....ja bih davala po malo ali cesto i vodu....

koliko sam citala svi mlecni proizvodi od krave, ne spominje se majcino mleko, ali moguce je da imaju slican efekat....mada, i da jeste i da nije, dete sisa i tu nema sta da se kalkulise, svakako ne moze da joj smanji mleko nego neka samo pazi da beba ne dehidrira....to je jako opasno.....ja bih davala po malo ali cesto i vodu....

E ja sam mom davala vodu od početka po malo, a leti je pio vodu kao lud.. Čaj sam počela da mu dajem kasno, posle 6 meseca ali nije nešto oduševljen a patronažna nam nije savetovala čaj ranije a nije ni bilo potrebe, nismo ni osetili grčeve!

Bolesne bebe koje imaju povišenu telesnu temperaturu, proliv ili povraćaju, treba pojiti, ali se pre...

Originalno objavljeno na stranici www.lepotaizdravlje.rs/porodica/vi_i_vase_dete/10-pitanja-o-bebi-ishrani © Lepota i zdravlje

Uostalom šta će mu faliti od vode, jedino se voda ne daje da bebe ne bi manje sisale. Aha, sutra malo od početka pio vodu i sada pije po dve flašice vode dnevno pa sisa kao blesav još uvek.. Dakle nema veze, sve je individualno!

Poslednja izmena:
Nisam probala sa kapanjem mog mleka jer ne znam kako da mu pridjem.
Mislila sam da izvucem siku dok sisa pa prsnem ali ne da. Moram se izmusti pa nekako pokusati u igri da mu zabacim glavu i ukapam.
To je sad citava egzibicija.

I moram da vas pitam: kako im cistite nosic?
Pedji je i dalje zacepljen, ima slince, bezbojne. I curi. Ne da mi da pokusam izvuci, nema sanse. Jedva pristane da mu nezno obrisem nos i oko nosa. Dovijam se i sa umivanjem. A malopre je kinuo, izbacio dve velike dugacke sline, mozda ce mu sad biti lakse.
Inace, od jutros kaslje kao magare. I to u naletima. :(
I plakao je dok je jeo prvih par kasikica, pretpostavljam da ga boli dok guta.

Sta vam znaci krklja?

dr slusao pluca pre dva-tri dana i cista bila
a danas su bili i dao im antibiotik
nije mi rekla dal je oept slusao, verovatno jeste al nalazi pokazuju na virus
sad mi javlja da i kaslje i kija i da povrca slajm, sirotica :(
ima nekih pet i po meseci i dr je rekao da joj ne daju nikakav sirup jer se on daje tek posle 6. meseca
Kod nas daju ab cim je grlo upaljeno.
Samo nek cesce doji i brze ce proci.
Nece dehidrirati, ako joj svako malo ponudi da sisa. Nije leto pa je utoliko lakse. I nema potrebe za vodom kad sisa
Zasto ponuditi vodu kad ima sisu? I kad je 89% majcinog mleka voda.
inace, mleko ima karakterisiku da doprinosi stvaranju slajm te je preporuka kod vece dece da se smanji mleko ako je dete puno slajma da ne bi povracalo.....

Mozda kod vece dece koja piju k.mleko

Nisam probala sa kapanjem mog mleka jer ne znam kako da mu pridjem.
Mislila sam da izvucem siku dok sisa pa prsnem ali ne da. Moram se izmusti pa nekako pokusati u igri da mu zabacim glavu i ukapam.
To je sad citava egzibicija.

I moram da vas pitam: kako im cistite nosic?
Pedji je i dalje zacepljen, ima slince, bezbojne. I curi. Ne da mi da pokusam izvuci, nema sanse. Jedva pristane da mu nezno obrisem nos i oko nosa. Dovijam se i sa umivanjem. A malopre je kinuo, izbacio dve velike dugacke sline, mozda ce mu sad biti lakse.
Inace, od jutros kaslje kao magare. I to u naletima. :(
I plakao je dok je jeo prvih par kasikica, pretpostavljam da ga boli dok guta.

Sta vam znaci krklja?

Čičkava, izmuzi malo mleka u maloj šoljici, pa uzmi recimo onu malu tubicu istrošenu od fiziološkog rastvora. Tako ćeš iz šoljice pritiskom usisati mleko u tubicu, pa mu kapni normalno kao i fiziološki. To sam ja radila i sa belim slezom..

Ja nosić čistim sa aspiratorom za nos, kapneš po kap fiziološkog sačekaš pola minute pa ''usisavaš'' sline :roll:
Ako ne koristiš aspirator, kad mu kapneš fiziološki u ležećem položaju, sačekaj minut pa ga podigni, samo će cureti.. Tako nas patronažna učila. Višak otkloni beby štapićem za uši.
Ako ni to ne pomaže od vate napravi kao fišek pa probaj sa time malo da mu očistiš ;)

Krklja, pun šlajma pa se čuje i dok diše sve se sliva niz grlo pa beba može ''krkljati'' i dok sisa, jede i sl.

..ako krklja iz grla, zbog nosa tj slinaca koji se slivaju - to je manji problem..
..moze dete da krklja i iz pluca, zbog shlajma koji treba da iskashlje, a ne moze,
nekad zato shto je mala, a nekad zato shto pluca reaguju grchenjem kanala na prisustvo shlajma..
..to je veci problem i lako dovodi do daljih komplikacija virusnih infekcija bakterijskim..
..ponavljam, ne u grlu, vec u plucima - bronhitis, upala pluca..

..zato dr ukljuchuje antibiotik, po mom mishljenju, a dok sekret iz pluca ne ode napolje, nece biti mnogo bolje..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back