Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja planiram da bebca dam sa godinu dana u jaslice
ako postavka stvari ostane ovakva kakva jeste sumnjam da cu imati drugi izbor, nemamo nikog u blizini ko bi mogao da ga cuva ni povremeno (sto mi vec deluje malo nezgodno) a kamoli svakodnevno...

jedino sto bih gledala da to bude skraceno, da ne bude celodnevni boravak, nego da se ja organizujem tako da radim skraceno ... vidim da svi smatraju da je to nuzno zlo i da ga treba izbeci ali jbg, tako je kako je...

ja sam radila skoro dve godine u vrtićima po ns....
jaslice - samo ko mora. problem je što su tad, moram napomenuti pre 10 god, u jaslenim grupama radile medicinske sestre a ne vaspitači. što je ok, za neku brigu oko dece, ali što se tiče "pedagoškog" rada - 0. od svih jaslenih grupa koje sam obišla u ns, možda u 2-3 vrtića su jaslice bile ok. znači da se ne svodi na čisto čuvanje, hranjenje, presvlačenje beba dok roditelji ne dođu, već su se sestrice malo potrudile da osmisle dan, da malo razvijaju klince...tuga.
pa onda, naravno puuuno beba, njih dve, možete misliti kako stignu svako dete da animiraju.
pa bolesti....

ne bih da plašim odve, preživeće se i to doba, i opet možda se situacija promenila od tad u ns...

mana privatnih vrtića, što je tamo manje klinaca, pa ne mogu formirati grupe po starosnoj kategoriji, nego budu zajedno svi od 1-6 god. malo strada pedagoški rad..ako su vaspitačice spretne to može ispasti i vrlina, mislim deca raz.starosti...ali kod nas baš i ne postoji montesori ili waldorf obrazovanje za vaspitače...

Narode, mozete misliti koliko sam ocajna kad sam stvarno zapucala u knjizaru i kupila onu knjigu "Naucite dete da spava".
Ne cini mi se losa, ima poucnih stvari i mislim da bi taj metod mogao i da deluje, ali kad moj kmezavac prestane da sisa.
Poenta je da se dete nauci samo da zaspi i uvece i u toku noci kad se probudi, a bez pomocnih sredstava (dojka, ljuljanje, pevanje, pricanje, duda...)...ali ja ne znam kako da izvedem da mi on ne zaspi na dojci uvece. On se uspava tako sto vuce posle kupanja i onda ga samo bacim u krevetic, a trebao bi kao da legne budan ali pospan i da sam zaspi.
Mislim da je na moju situaciju ovaj sistem neprimenjiv (a i tvoju, Cickava) i da cu morati da sacekam sa obukom dok ne prestane dojenje :(
Do tad ce me urnisati, nocas se od 01 do 5 h budio 4 puta, odlepila sam.

Narode, mozete misliti koliko sam ocajna kad sam stvarno zapucala u knjizaru i kupila onu knjigu "Naucite dete da spava".
Ne cini mi se losa, ima poucnih stvari i mislim da bi taj metod mogao i da deluje, ali kad moj kmezavac prestane da sisa.
Poenta je da se dete nauci samo da zaspi i uvece i u toku noci kad se probudi, a bez pomocnih sredstava (dojka, ljuljanje, pevanje, pricanje, duda...)...ali ja ne znam kako da izvedem da mi on ne zaspi na dojci uvece. On se uspava tako sto vuce posle kupanja i onda ga samo bacim u krevetic, a trebao bi kao da legne budan ali pospan i da sam zaspi.
Mislim da je na moju situaciju ovaj sistem neprimenjiv (a i tvoju, Cickava) i da cu morati da sacekam sa obukom dok ne prestane dojenje :(

i kod mene ista situacija. možda da ga podojiš pre kupanja? pa onda malo igranja u spavačoj sobi, prigušeno svetlo, šta ja znam. pa kad vidiš da mu se prispava stavi ga u krevetac...
a što sam pametna kad je drugo dete u pitanju ahahahahahah
meni za sad odgovara da mi zaspi uveče posle podoja...preko dana je lako uspavam, ako je sanjiva. dam joj dudu i legnem pored nje. ona se zabije u mene, gleda moje oči pa kad ja zažmurim i ona....
ali se isto budi 156 puta noću, hoće dudu, pa hoće flašicu....joj. valjda će naučiti dudu sama da strpa u usta. počeću da joj pokazujem gde je duda pa nek noću to sama uradi.

a jel, kad ti se probudi noću, šta radiš? jel traži da sisa ili šta, kako?

Suki kako ti planiras?

ja imam tu privilegiju da će je svekar i svekrva čuvati. jaslice ne bih, ako je ikako moguće. u vrtić već može, tu negde sa tri godine.
a pošto "PLANIRAM" ahahahhahahahaha da zatrudnim tačno pre nego što bih počela da radim, mogu i ja da je čuvam i dalje. odmah bi otišla na ordžavanje....
kad bi samo bilo tako lako zatrudneti ponovo....ja još nisam ni dobila...

E da, jedno pitanje za mame sa vecom decom: do kada je njima poslednji obrok pred spavanje mleko?
Kad se to ukida i vecera oko recimo 19h postaje poslednji obrok?
Da li to dete samo izbaci?
moj je izbacio(kao i vecina njegovih vrsnjaka) sa 2,5 godine,kada je krenuo u vrtic...dotle je obavezno trazio flajku pre spavanja i stucao 300ml mleka posle normalne vecere...a od kad nema vise flajke mleko ne pije uopste,ni da lizne...ponekad par gutljaja u vrticu,kada vidi drugu decu da piju...ali jogurt,pavlaku,sireve itd, tamani samo tako..

jaslice - samo ko mora. problem je što su tad, moram napomenuti pre 10 god, u jaslenim grupama radile medicinske sestre a ne vaspitači. što je ok, za neku brigu oko dece, ali što se tiče "pedagoškog" rada - 0. od svih jaslenih grupa koje sam obišla u ns, možda u 2-3 vrtića su jaslice bile ok. znači da se ne svodi na čisto čuvanje, hranjenje, presvlačenje beba dok roditelji ne dođu, već su se sestrice malo potrudile da osmisle dan, da malo razvijaju klince...tuga.
pa onda, naravno puuuno beba, njih dve, možete misliti kako stignu svako dete da animiraju.
pa bolesti....

ne bih da plašim odve, preživeće se i to doba, i opet možda se situacija promenila od tad u ns...

mana privatnih vrtića, što je tamo manje klinaca, pa ne mogu formirati grupe po starosnoj kategoriji, nego budu zajedno svi od 1-6 god. malo strada pedagoški rad..ako su vaspitačice spretne to može ispasti i vrlina, mislim deca raz.starosti...ali kod nas baš i ne postoji montesori ili waldorf obrazovanje za vaspitače...

..upravo iz tog razloga ni moji nisu ishli u jaslice..
..i sve to u periodu kada uche najintenzivnije, govor, motorika..

..o montesori i waldorf idejama ostavih pre neki dan link na velikim bebama,
volela bih da imam vremena da pishem slichan blog..

E da, jedno pitanje za mame sa vecom decom: do kada je njima poslednji obrok pred spavanje mleko?
Kad se to ukida i vecera oko recimo 19h postaje poslednji obrok?
Da li to dete samo izbaci?

..izbaci samo, kad se oseti "veliko", negde izmedju drugog i treceg rodjendana..
..jaksha je izbacio skoro, pisala sam o tome, mogao je i ranije ali sam chekala da bude sasvim spreman, da ne bi zavideo bebi.. :(

meni su savetovali prvo zumance pa mlecne proizvode pa meso..

mada je nasa dr bila u fazonu ima 6 meseci moze da jede sve po redu sto se smatra ok za decu do 1god..
al sam se ja povodila po savetima moje mame i jedne vrlo drage prijateljice koja ima veliko iskustvo u svemu tome..

pa bolesti....

Pre svea da pitm kko si ti i kako je Luca? Jel prosla prehlada? Bili smo danas u bebi-klubu i bas sam razmisljala da li da te zvrcnem, ali rekoh sta ako si u guzvi. Siti smo se izigrali i bas je bilo lepo.

Slazem se sa svim recenim. Najbolje bi bilo da nadjem nekog ko bi cuvao Juniora kod nas u stanu jer je tu navikao, ali ne poznajem nikoga kome bih ga mogla mirne duse poveriti. Ako ti znas nekog, molim te preporuci nam :cmok: Bas smo danas pricali u bebi-klubu da bi se mogle izorganizovati pa nekako naci vaspitaca za to 4-5 dece. Onda bi ipak bilo drugacije jer ne bi bila tolika guzva itd, ali je problem mesto, koga naci i sama organizacija. Ne znam, nekako mi je blizu taj novembar, a nisam uspela nista pametno da smislim :dash:

Sa druge strane razmisljam kako na zapadu posalju bebe od 6-7 nedelja u jaslice, pa se i oni nekako izbore sa svim tim. Mada ne znam kako bih ja to mogla, meni je Junior jos uvek maleni za jaslice iako ima vec polako godinu dana. Verovatno da moram, smogla bih snage za to.

@Micimacko: Cena u ovim jaslicama je 175eur 8 sati dnevno za mesec dana. U onim drugim je bilo 150 eura fixno i u zavisnosti koliko puta je rucao u vrticu +180dinara/dan sto odprilike izadje na isto. Znaci malo je skuplje od Radosno detinjstva. Mislila sam da je u drzavnima jeftinije. Verovatno je skuplje jer su mala deca.

@Zlobnica: Svaka cast devojkama za zubice. Junior ima za sada 2 jedinice gore i donju levu jedinicu. Polako se oseti i desna donja jedinica, ali nije jos probila.

nismo davno o uvođenju :)
jel ovako ide : meso, gluten, mlečni proizvodi, žumance

Mi smo ovako, ali ne mora:
gluten (6 meseci), meso (6.5 meseci), zumance, ml proizvodi (jogurt i sir), mleko u kasicama (sa 10 meseci), mleko u flasici, belance

Ostala nam je riba (pre jaslica), med (pre jaslica), lesnici, orasi i kikiriki (ova tri polako kada budem na zimskom raspustu). Jagode, maline i kupine ce sacekati sledecu sezonu.

Suki, tebi nisu rekli da moras bar 2 godine pauze zbog carskog? Meni to dr.stalno naglasava. Danas sam pocela da radim vezbe:30 trbusnjaka. Za prvi dan ok... samo da nastavim... :)

Novka, pisi nam o rim metodama, bas me zanima sta je to? Naravno ako imas vremena... ;)

cran, ja sam mog naucila da sam zaspe i preko dana i uvece... e sad, sto mi tata, babe i dede to remete preko dana to je druga prica.
Uvece zaspi na siki recimo jednom u nedelju dana... trudim se da ga budnog spustam u krevetac... bas iz tog razloga. Ja sam taj metod procitala na netu, pa te neke korisne stvarcice primenjujem kad mozem. ;)
I to budjenje nocu... npr.zadnjih noci je bio zub(i to dva komada), nekad je upisan, nekad se ukaki, nekad navika... sve u svemu, kad bi na njegovo budjenje ja prvo davala vodu/dudu/proverila pelenu/ili dala mm da ga ununa on bi i nastavio da spava... ali smo mi komirani i cim ga cujemo stavljaj na sisu...
Bas smo jice pricali kako bi trebali stisnuti zube 4-5 noci i odvici ga... ali nikako da to zapocnemo...
Cak sam razmisljala da ga ostavim kod mojih na spavanje... Ali mi zao, zamisljam kako bi se osecao da me doziva a mene nema... :(
On mene sad doziva jasno i glasno:"MA-MA!!!" :heart:

PS. Evo veceras je zaspao sam, skroz bdnog sam ga posle podoja spustila u krevetac, samo se okrenuo na stomakni zaspao u sekundi... ahahah..
Medo je sebi uveo spavanje od 19-20h... i svi su mislili da posle toga nema sanse da spava ali ne, on jos lepse zaspi...

Npr.danas: sikio u 16h, pa rucao u 18:30h(to inace bude u 17 ali danas se ispomeralo) i zaspao... spavao do 20h, okupali ga, malo se igrali, podoj i krevetac... zaspao u sekundi... :) ;)
A danas je srecan kao nikad do sad... valjda ti zubi izbili pa mu prestale muke... ahaha...

Probaj cran, nemas sta izgubiti ;)

Poslednja izmena:
i kod mene ista situacija. možda da ga podojiš pre kupanja? pa onda malo igranja u spavačoj sobi, prigušeno svetlo, šta ja znam. pa kad vidiš da mu se prispava stavi ga u krevetac...
a što sam pametna kad je drugo dete u pitanju ahahahahahah
meni za sad odgovara da mi zaspi uveče posle podoja...preko dana je lako uspavam, ako je sanjiva. dam joj dudu i legnem pored nje. ona se zabije u mene, gleda moje oči pa kad ja zažmurim i ona....
ali se isto budi 156 puta noću, hoće dudu, pa hoće flašicu....joj. valjda će naučiti dudu sama da strpa u usta. počeću da joj pokazujem gde je duda pa nek noću to sama uradi.

a jel, kad ti se probudi noću, šta radiš? jel traži da sisa ili šta, kako?

I mi smo razmisljali o tome, ali mislim da bi on svakako zaspao na podoju, bio on pre kupanja ili posle, pa ce mi jos ostati neokupan uvece (sto i nije preporucljivo jer polovina svakog obroka zavrsi razmazana po glavi, peremo se u medjuvremenu, ali do uvece je strokav nedajboze)

nocu nece dudu, u stvari nije nikad ni hteo dudu, hoce iskljucivo da sisa i samo to ga uspava. Vuce par minuta i ponovo se zanesvesti. Ali zato place da se ori cela soba pre nego sto se zakaci za sisorojku. Ne pomaze ljuljanje, pevanje, nosanje, voda...nista

ne znam sta cu dalje i kako, ako se ovo nastavi kad krenem na posao u januaru ima da se obesim

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back