Sve istine o Titu

• Začetnik teme Začetnik teme ivoni-nk
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Да ли Тито има удела у Косовској независности? (Молим прочитајте текст претходно)

• Има

• Нема

• Не знам (Ово дугме ће вероватно служити као украс)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
pozdravljam moderatore sto reaguje na sovinisticke ispade isfrustriranog crvenog ustase, ali mislim da editovanje njegovih postova nije pravi nacin....jer na kraju jos ispadne fin, a iza toga ostane moj post upucen njegovom originalnom...

Ja nevarujem da u ovoj zemlji postoje ljudi koji vole tita ,posle svega sto je uradio ...Ili nisu srbi ,ili su ozbiljno navikli da se posipaju pepelom ...Mazohisti, sad im je sve tesko ,mora da se radi ....Onda su makar prodavali otadzibinu ,pa nisu morali da rade ,od tih para je moglo lepo da se zivi ...cccc

РТС, среда, 19. мај 2010, 21:05 -> 22:54

Интервју: Перо Симић

Иако сам тридесетак година провео у истраживању, изненадила ме је грађа коју сам пронашао о Титу, али ми смо у безнађу које је владало заборавили егзактне чињенице, јер је после Тита држава остала рашрафљена, и једина дејствујућа институција када је одлазио са власти био је он сам, рекао новинар и публициста Перо Симић, гостујући у емисији "Сведок" на РТС-у.

Гостујући у емисији "Сведок" на РТС-у, Перо Симић, новинар и публициста, и заједно са хрватским колегом Звонимиром Деспотом аутор књиге "Тито- строго поверљиво", рекао је да је то први пројекат једног српског и једног хрватског аутора на теме из новије историје у последњих педесетак година.

"Свако је на историју гледао из свог угла и на свој начин, и не дешава се често да се аутори који пишу о таквим контроверзним личностима о којима постоје супротстављена мишљења, ставе на суд критике и читалаца онолико колико су коректно интерпретирали чињенице", каже Симић.

Додаје да су се на тај храбар корак одлучили "да би помогли и читаоцима, и њима самима, да Тита почну да доживљавају више на основу чињеница, а мање на основу емоција".

На питање Главног и одговорног уредника Информативног програма РТС-а Ненада Љ. Стефановића да ли је прошло време бављења Брозом -"његовим масонским и ватиканским везама, златним полугама и сребрним тањирима, женама и љубавницама", Симић каже да је тек јануара ове године грађа из 1979., последње године Титове заоставштине постала доступна, и да је парадигматична јер серијом података прави неку врсту оставинског биланса целокупне Титове владавине.

"Грађа ме је изненадила, иако сам 30-ак година провео у великом истраживању, али ми смо још под утицајем санкција и безнађа које је владало, и мало смо заборавили егзактне чињенице, јер је после Тита држава остала некако рашрафљена, скоро виртуелна, једина дејствујућа институција када је одлазио са власти био је он сам, и под утицајем карактера није успео ни саму Југославију да сачува", каже Симић.

"Иако је Милентију Поповићу обећао другачије, до краја живота је остао и на функцији председника републике, и председника Председништва, и тиме обесмислио идеју да Председништво може да донекле обезбеди функционисање и опстанак Југославије и онда када њега не буде".

Почетак краја

О томе да су све југословенске републике већ биле припремљене за време које долази, каже да је процес "прекомпоновања федерације" трајао још од 1968., да се завршио до 1974., и додаје "да се боље читао Устав из 1974. видело би се да је још недостајао само процес раздруживања".

"То је већ тада била економски разорена земља, а врх пирамиде је да је чим је Тито отишао 3. јануара у Клинички центар у Љубљани, промењена државна шифра Југославије, што се можда могло и схватити као превенција, али та шифра је највећа тајна државе, свих комуникација са тајним службама, свих планова, и само у том одељењу радило је 70 магистара и 30 доктора наука. Ако је она тада промењена, онда нема дилеме зашто је проваљена само 30 дана касније, то је значило да је свему дошао крај, иако је Тито још увек био жив".

О томе да је дошао до података о буџету југословенске амбасаде у Вашингтону 1978. године из којих се види да је ставка за пропагирање југословенских интереса у САД шест пута мања него ставка за репрезентацију амбасаде, Перо Симић је рекао да је то била стварна слика, да ако је буџет за заштиту интереса у САД, то јест пропаганда толико био мањи, онда "ми не знамо где се налазимо у свету и какву земљу представљамо".

На питање колико је утицаја на виђење Титове улоге имало то што је био председник Омладине Србије у време либерала, и уклањање са тог места после обрачуна са руководством, када је на једном скупу рекао "да и Тито није безгрешан", Симић је одговорио да је рекао нешто што је било "супротно ономе што је Тито тада рекао, а то је да смо предалеко отишли у демократизацији и да се морамо вратити на почетак тамо где смо грешили.

"Ја сам знао да ће победити политика коју је промовисао Марко Никезић, која се сводила заправо на политику модернизације и европеизације, на доградњу компоненте несврставања која је донекле представљала изопштавање. Рекао сам шта мислим, и све касније није била никаква жртва јер сам мислио да је вредније то да сам рекао шта мислим, него цена коју плаћам, поготово јер сам могао да усмерим енергију на истраживање феномена Тита, на начин који би био што објективнији".

Време фасцинације и индоктринације

"Моје фасцинације почеле су још тада, јер ми се чак дешавало да осим његове бисте не видим ништа, да чак не чујем ни говорнике, нисам био имун од неке врсте индоктринације, уосталом као и сви ми", каже Симић и додаје да је то било такво време.

"Врх моје амбиције био је ништа друго него да откријем нове и непознате чињенице, а да притом и себе и свој суд од тога сачувам, јер у питању је личност и позитивна и негативна у исто време", рекао је Симић.

На питање шта је највише било прикривено, Симић каже да из свих фаза Титовог живота има различитих слика. Пуно је непознаница, на пример учешће у Првом светском рату, па места где сам Тито каже да није учествовао у Октобарској револуцији, па рецимо подаци о медаљи за храброст на српском фронту, па како је изашао из Русије, вратио се у Југославију..."

Један од најкоментарисанијих делова свакако је и долазак на чело партије, период великих фракцијских борби и ликвидација, а Симић каже да то јесте "најзатамњенији део у његовој каријери", да је Тито сакривао те околности и чињенице доласка на чело Комунистичке партије, и да их треба сагледавати у контексту времена. "Те околности су биле крајње проблематичне. Тито 1935. године долази у Коминтерну, и прво што говори, говори обавештајцима, а говори поверљиве податке о југословенским комунистима, и каже да је радио у апарату Коминтерне".

"Ја никада Тита нисам назвао ни денунцијантом, ни злочинцем, само објављујем чињенице до којих сам дошао, а једна од најпарадигматичнијих његових карактеристика свакако је она дата у лето 1936., о Ивану Гржетићу, представнику КПЈ у Коминтерни, која каже да је он неморалан, лењ, пијаница, да не покреће политичка питања..." Годину дана касније Гржетић је ликвидиран, не само политички, него и физички. То је хтели, или не, директна веза, ја бих волео да није тако, јер сам био поданик те партије и тог шефа државе", каже Симић.

Без сумње у аутентичност докумената

Што се тиче могућности да део докумената који је објавио није аутентичан и да је неко преко тих докумената можда покушавао да дискредитује Тита, Симић је рекао да је то апсолутно искључено, јер је совјетско руководство, после разлаза са Титом спремало једну компромитујућу књигу о њему, и да је у тим рукописима пронашао документа која су били у рукопису, на пример разговор Тита и генералног секретара Коминтерне, у којем се види да је Тито далеко од било какве озбиљне кандидатуре, а камоли од функције генералног секретара, па на пример о његовом богатству, али нема говора о подметању, то је проверљиво, јер сваки документ је у досијеу Титовом и у кадровском одељењу Коминтерне, под контролом КГБ-а.

"Постоје процедуре провере докумената у сваком архиву, ја сам рецимо нашао податак у Титовој књизи пријема, да 22. јуна 1966., осам дана пре најспектакуларнијег политичког обрачуна у његовој каријери, обрачуна са Александром Ранковићем, треба да прими делегацију Косова и Метохије, а са стране је написано 23. јуна-Бриони., и зато није познато историографији да је било каква припрема за Брионски пленуму постојала".

Симић објашњава и како је, захваљујући једној реченици, коју је написала сарадница Титовог Кабинета Љубица Михић, да стенографске белешке нису вођене, одлучио да то провери.

Нашао је, каже, фотографију на којој су Тито и председник покрајинског комитета Косова, на којој се види и микрофон. Разговор, међутим, никада није скинут са траке.

"А то је, по свему судећи, почетак одвајања Косова од Србије", каже Симић.

Кључ тајни у Москви

На питање Главног и одговорног уредника Информативног програма РТС-а Ненада Љ. Стефановића како то да нико пре њега није дошао до совјетских докумената одговорио је да се знало да се "Титове највеће тајне које се односе на чистке могу одгонетнути само у Москви", и да је то било довољно да 1990. године дође до Москве, и потом обезбеди пријем у архив Коминтерне.

"Добро сам се за ту авантуру спремио, она је трајала до 2008. док нисам добио Титов досије из Стаљиновог архива, тражио сам грађу за коју сам знао да постоји, и истина је да у свакој фасцикли постоји евиденциони лист, сигнатура докумената гледаних и копираник, и то није маркетинг, али заиста на 90 одсто тога није било ни једног имена, али Руси су тада мало опустили стеге империје СССР-а, али није било лако, и заиста нисам имао никакве тајне везе".

О тврдњи да је у мају 1945., Тито наредио да се ликвидирају ратни заробљеници, Симић каже да је пронашао да је "Титов говор из Љубљане 27. маја означио крај ликвидација у Словенији, "до које је дуго Тито ишао", све док ствари нису биле зреле, и да је са балкона љубљанског универзитета рекао да је већину стигла "рука осветница".

Ликвидација преосталих била је такозвана "акција потковице", то је ноћна мора савремене Словеније, јер су на тој малој територији премашили цифру од 600 колективних гробница, и ту се Словенија дели са јаким и емотивним конфронтацијама, на оне који му признају заслуге због којих је могла тада да има велики утицај, и на оне који то не могу да му опросте. Слично је и са Хрватском, и зато је ово све тамо јако присутно", рекао је Симић.

Деспот, не диктатор

На питање да ли би се могло рећи да је у периоду после Другог светског рата, како то тврди Алекса Ђилас, Тито био "диктатор вегетаријанац", и да после тог периода чистке нису биле крваве, а противници су склањани да би били заборављени, у циљу да он остане на власти, Симић каже да се из тога мора искључити Голи оток, али период после можда јесте као та синтагма, или "диктатура свилених рукавица". Али, каже, диктатура ипак подразумева силу, па је можда боље рећи деспот.

"То је неограничена власт, а Тито је до краја живота јесте имао".

О томе да ли је Тито 1948. направио највећи искорак у свом животу сукобећи се са Стаљином, зато јер је, како каже Латинка Перовић "припадао том идеолошком свету и јер је изашао из тог оквира и да је то био почетак хуманизовања Југославије", Симић је рекао да је то тачно, али да је важно рећи да "Тито није вољно отишао од Стаљина, јер је почетна иницијатива била Стаљинова, а проблем је настао када је Тито својевољно послао две дивизије у Албанију, и кад је схватио да то може да га угрози, и да Стаљин неће да га превише угрози, послао је Кардеља да извади ствар, али није успео, па је и сам говорио да је то за њега био шок. "Па теза да је вољно отишао од Стаљина није тачна".

"Велико питање остаје колико је он касније искористио потенцијале дестаљинизације у југословенском систему, и да ли је то уствари била једна само козметичка и реторичка дестаљинизација, јер је по основним параметрима Југославија остала нека врста неостаљинистичке земље", рекао је Симић.

Од Стаљина до САД

На питање колико је тачна прича да нас је Тито на неки начин већ почетком 50-их увео у НАТО, а да је тек 1957. отказао америчку војну помоћ, Симић каже да је оно што Тита већ тада декларише као виспреног јесте да га је када се одвојио од Стаљина, Америка једва дочекала, и имала је интереса да га награди, и да награди и Југославију, и да је само после три године од склапања аранжмана са САД у Југославију ушло око пет стотина авиона, а израчунато је да је то око 102 милијарде долара.

"Тито је прихватио обавезу да са трупама Грчке и Турске, оружане снаге Југославије представљају стратешке снаге САД и НАТО-а за заштиту Средоземља. И занимљиво је то како је он успео да излобира подршку САД, али прави циљ му није био да буде само поданик, као код Стаљина, па тако шаље Ђиласа који се често састаје са конзервативцима и елегантно објашњава да је срце на страни лабуриста који су на власти, али да је глава уз конзервативце који ће касније и имати веома важну улогу у формирању Покрета несврстаних", каже Симић.

О интересантном детаљу на који је недавно указао књижевник Иван Ивањи, да је 1974. Тито у Дизелдорфу на вечери у његову част, у одговору на здравицу председника локалне владе који је рекао да је Тито био један од првих гастарбајтера у Немачкој јер је био пробни возач у "Дајмлер бенцу", али да је и тада сањао Америку, Тито је рекао да би био милионер да се то догодило, Симић каже да је то истина, и да би човек као он успео у било ком систему који производи самог себе, јер је сам свој и предак и потомак".

"Мислим да је све амбиције на плану спољне политике задовољио и цена је била прескупа јер је сарадницима превише препуштао унутар Југославије, и временом је запао у контрадикцију са самим собом, а није ни дозволио да се формирају институције које ће имати капацитета да се носе са својим надлежностима".

Реал политика и слушање без промишљања

"Као реал политичар он је склањао оне који су мислили својом главом, и то је суштина приче тог времена, истовремено није однео ниједну велику тајну а да је остала иза њега, поготово не тајну владања, обрачуна, јер то може бити тајна само за оне који неће да уђу у суштину свега".

Што се тиче мишљења да се после 1972. код Тита више није ишло на разговор, већ на реферисање, каже да је то висока цена коју је платио, али да је још више платила Југославија, јер се само слушало, ништа се није промишљало".

О стварној Титовој харизми, рекао је да је стварао од малих ногу, био је опседнут својом пројекцијом у очима других, фасцинирао је Вилија Бранта, и многе велике људе тога доба, на пример Макариос, председник Кипра, рекао је - ако постоји рај, онда је рај на Брионима".

"Радио је на томе да сваког фасцинира, а та харизма га је надживела, и дан данас она производи конфликте чак и међу онима који нису ни били рођени у време када је он живео".

О још једној у низу енигми везаних за Броза, да ни правој породици, а ни оној југословенској није оставио ништа трајно, Симић каже да "је то прави Тито, опседнут само самим собом".

Није било другог узора

"Ни за његовог живота није било непознато да ће се Југославија распасти, али начин њеног распада је и нека врста суда о њеном владару који је са њом правио најразличитије експерименте", каже Симић.

Одбрана Титовог имена била је главни разлог и за сазивање историјске 8. седнице, његову слику као икону носили су рудари Трепче у протестима на улицама Приштине, Туђман и Изетбеговић наплаћивали су касније то што су једно време робијали у његовим затворима, сви су владали на његов начин, а Симић каже да су "сви прогледали његовим очима, јер није било другог узора".

"То је једна кафкијанска ситуација, било је ту много контрадикторних чињеница, ко боље иде његовим путем, и тако даље, и тако је распад Савеза комуниста почео, па се испоставило да не важи оно- И после Тита Тито, него Титаник", рекао је Симић.

Нови талас носталгије, каже Симић, има везе са тим да је људима важан неки осећај сигурнисти тог времена, радних места, слободе кретања, и осећаја социјалне правде, да је Тито створио представу о себи која ни данас није безначајна, и то је како слика о њему, тако и о овом времену.

"Сви ми са носталгијом доживљавамо време младости, али ту има и понешто рационално, јер смо од демократије очекивали нешто друго, очекивали смо хуманији капитализам, и раширеније руке Европе, па све то некако призива начин на који је Тито комуницирао са светом", рекао је Симић.

Додаје да се сви помало осећамо понижено јер смо "сведени на неку врсту протектората".

Суд о Титу, каже Симић, увек је у спрези са историјским контекстом, и "о свему што сам говорио постоје чињенице, тако да није у питању никакав мој суд".

РТС

Суд о Титу, каже Симић, увек је у спрези са историјским контекстом, и "о свему што сам говорио постоје чињенице, тако да није у питању никакав мој суд".
Ne znam na šta je mislio Simić ali
pominjanje istorijskog konteksta u oceni neke ličnosti ima smisla ako se radi o ličnosti koja je bila aktuelna u dalekoj prošlosti .Tako npr. ne možemo našim srednjevekovnim vladarima da zamerimo zbog despotizma jer je to odlika i drugih vladara u to vreme.U 20-tom veku (i u vremenu Broza) slobodne zemlje i narodi su se opredelili da izgrađuju društva koja poštuju ljudska prava i slobode ,čemu je opet socijalizam ili komunizam u stvarnosti bio čista suprotnost.Zato u oceni Broza nije ni potrebna neka istorijska distanca ni uzimanje istorijskog konteksta u obzir.

Poslednja izmena:
Ne znam na šta je mislio Simić ali
pominjanje istorijskog konteksta u oceni neke ličnosti ima smisla ako se radi o ličnosti koja je bila aktuelna u dalekoj prošlosti .Tako npr. ne možemo našim srednjevekovnim vladarima da zamerimo zbog despotizma jer je to odlika i drugih vladara u to vreme.U 20-tom veku (i u vremenu Broza) slobodne zemlje i narodi su se opredeli da izgrađuju društva koja poštuju ljudska prava i slobode ,čemu je opet socijalizam ili komunizam u stvarnosti bio čista suprotnost.Zato u oceni Broza nije ni potrebna neka istorijska distanca ni uzimanje istorijskog konteksta u obzir.

Da nisi mozda mislio da je Jugoslavija tada SAMA mogla da bira svoj put? :dash:

За шта би Тито био осуђен да је Дража победио?

1.што је као челник КПЈ у рату створио партијску паравојну формацију названу,,НОП''и командовао њоме ,дакле као државни издајник
2.што је ту своју формацију ставио под команду стране државе,односно
СССР,дакле као велеиздајник државе и народа
3.што је ту своју формацију ставио у борбу против легалне Југословенске војске ради борбе за освајање власти и тиме изазвао грађански рат,дакле као велеиздајник државе и народа
4.што је до 22.6.1941.сарађивао са немачким окупатором у циљу освајања власти,дакле као сарадник окупатора и велеиздајник државе и народа
5.што је сарађивао са усташама,дакле као сарадник квислинга
6.што је наређивао ,,конфискацију добара од народних непријатеља'',што је према римском праву разбојништво,и што је издавао геноцидна наређења и наређења којима подржава ратне злочине,дакле као ратни злочинац
7.што је са Немцима у марту 1943.потписао уговор о заједничкој борби против Западних савезника у случају њиховог искрцавања,дакле као сарадник окупатора и велеиздајник државе и народа
8.што је у своју паравојну формацију мобилисао жене и децу што је забрањено Међународном конвенцијом,дакле као ратни злочинац
9.што је његова паравојска оснивала своје сопствене судове што је забрањено Међународном конвенцијом,дакле као ратни злочинац
10.што је у циљу освајања власти Албанцима обећао Космет,дакле као
велеиздајник државе и народа
11.што је прогласио своју нелегалну владу,названу АВНОЈ,чиме је изразио свој циљ рушења легалне владе,дакле као велеиздајник државе и народа

Pretenciozan naslov, da li je moguce da cemo saznasti bas SVE tajne?previse ih je i dobro ih kriju. Jedan dobar tekst:
http://ksmiroslavantic.freeforums.org/josip-broz-tito-t1006-15.html

Umrli bravar-Broz imao je 9 prstiju, deseti mu je odsekla mašina.Onaj koji je postao maršal pod pseudonimom Tito svirao je izuzetno dobro klavir sa svih 10 prstiju.
u60068-91409_tito-klavir_blogshow.jpg

Bio je jedan you-tube snimak njegovog desetoprstog sviranja, ne mogu sada da ga nadjem.

Na "štafetnoj" svečanosti vide se neki:
tito2.jpg

U Vatikanu, na poklonjenju, ratnih godina
tito&cerkev.jpg

On je mogao da bude i narkoman,ali je batica odvladao 35 godina bez problema...Neko za godinu dana ko ovi Grci,pa naprave krizu,onolike strajkove,pobune,poginule...

Bilo je bez problema-na početku vladavine je , po kratkom postupku, pobio mnogo ljudi.
Iako su arhive davno uništeno, iz sačuvanih delića Mr.Srdjan Cvetković, posle dugogišnjeg istraživanja, sabrao je svedočanstva i dokumente o zločinima komunista u Srbiji.
Ovo je samo deo knjige za free download:
http://www.scribd.com/doc/14429469/Izmedju-Srpa-i-Cekica

I jedna nova
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...tavljena+knjiga+Tito+-+strogo+poverljivo.html
Ратно савезништво са Југославијом Черчил је «потврдио», најблаже речено, на крајње чудан начин – бесомучним бомбардовањем «савезничких» градова Србије и Црне Горе! Прва жртва англо-америчких бомби је био град Ниш 20. октобра 1943. године.До 18. септембра 1944. године Черчилова и Рузвелтова авијација је бомбардовала Ниш – град мученик укупно петнаест пута! Београд је разаран ''савезничким'' бомбама једанаест пута, Краљево је рушено шест пута, Подгорица, Земун и Алибунар четири пута, Нови Сад три пута, Смедерево, Никшић, Ћуприја и Поповац код Параћина по два пута...У бомбардовањима Београда живот је изгубило око 2000 мушкараца, жена и деце, а рањено је више од 5000 Београђана. Бомбе су бацале «летеће тврђаве» Бе-17 и четворомоторни бомбардери Бе-24 који су се звали „Liberators”. Ови «ослободиоци» су тада између многих «војних» циљева као што су Каленићева и Бајлонијева пијаца, разорили прво београдско породилиште у Крунској улици, и убили неколико породиља са тек рођеним бебама!
Девет дана после другог «празничног» бомбардовања, у среду 26. априла 1944, Радио Лондон је јавио да је «маршал» Тито Енглезима и Американцима упутио поруку захвалности за бомбардовање југословенске територије.

...У овом трећем бомбардовању Београда изгинуло је близу 2000 људи, жена и деце!
Истовремено, Радио Бејрут је у извештају на румунском језику обавестио слушаоце да су у многим енглеским авионима који су сејали смрт по Београду и Србији биле југословенске «партизанске» посаде које је Тито почетком те 1944. године послао на обуку у англоамеричке базе смештене на југу Италије!

„Mi se u Srbiji moramo ponašati kao u zemlji koju smo okupirali”
rekao je J. B. Tito deset dana po zauzimanju Beograda
http://www3.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/21/013647140/beograd-uskrs-1944.html?13

Poslednja izmena:
Ja nevarujem da u ovoj zemlji postoje ljudi koji vole tita ,posle svega sto je uradio ...Ili nisu srbi ,ili su ozbiljno navikli da se posipaju pepelom ...Mazohisti, sad im je sve tesko ,mora da se radi ....Onda su makar prodavali otadzibinu ,pa nisu morali da rade ,od tih para je moglo lepo da se zivi ...cccc
U Titovoj Jugoslaviji bilo je 2,5 miliona registrovanih clanova SKJ, od tog broja 1,6 miliona su bili Srbi. I nije bilo nezaposlenih, niti krize, nije bilo ni podzemlja, a za crveni pasos nije bila potrebna viza za ulazak u skoro svim zemljama Sveta. U to nase najduzi miran period bez ratova, nikli su brojni univerziteti, od kasaba kakve su bile Nis i Kragujevac postali su moderni industrijski i univerzitetski centri. Izrastao je beograd od blizu 200 hiljada stanovnika na dva miliona, a Novi Beograd, nikao na pescari, ima oko 300 hiljada stanovnika. Samo IMR je proizvodila 40 hiljada traktora godisnje i svu mogucu poljoprivrednu mehanizaciju, Kragujevac 250.000 automobila, a da ne govorimo da su svake godine nicale brojne nove fabrike.Sva su sela elektirifirana, putevi asfaltirani, i td. da ne nagbrajam dalje. Danas imamo tri puta veci spoljni dug ove male skvrcene Srlbije nego sto je bio dug SFRJ u vreme njenog raspada.

Dosta je bilo propagande, malo statistike nece vam skoditi. Politicara takvog formata Srbija je imala samo u Milosu Obrenovicu koji je Srbiji, posle ustanka, obezbedio nezavisnost bez ratova, vec mudrom politickom igrom.
:rtfm:

Poslednja izmena:
U Titovoj Jugoslaviji bilo je 2,5 miliona registrovanih clanova SKJ, od tog broja 1,6 miliona su bili Srbi. I nije bilo nezaposlenih, niti krize, nije bilo ni podzemlja, a za crveni pasos nije bila potrebna viza za ulazak u skoro svim zemljama Sveta. U to nase najduzi miran period bez ratova, nikli su brojni univerziteti, od kasaba kakve su bile Nis i Kragujevac postali su moderni industrijski i univerzitetski centri. Izrastao je beograd od blizu 200 hiljada stanovnika na dva miliona, a Novi Beograd, nikao na pescari, ima oko 300 hiljada stanovnika. Samo IMR je proizvodila 40 hiljada traktora godisnje i svu mogucu poljoprivrednu mehanizaciju, Kragujevac 250.000 automobila, a da ne govorimo da su svake godine nicale brojne nove fabrike.Sva su sela elektirifirana, putevi asfaltirani, i td. da ne nagbrajam dalje. Danas imamo tri puta veci spoljni dug ove male skvrcene Srlbije nego sto je bio dug SFRJ u vreme njenog raspada.

Dosta je bilo propagande, malo statistike nece vam skoditi. Politicara takvog formata Srbija je imala samo u Milosu Obrenovicu koji je Srbiji, posle ustanka, obezbedio nezavisnost bez ratova, vec mudrom politickom igrom.
:rtfm:

Није било подземља, политичари су сами крали.:mrgreen:

Није било подземља, политичари су сами крали.:mrgreen:
:rotf::hahaha:Oborio si me s nogu. Kakav kontra-argument. Gde su fabrike, cementare, duvanska industrija, u cijim su rukama banke, osiguravajuca drustva, Ceo finansijski sistem je u rukama stranih banaka. MMF nam kroji finansije i privredu, Ameri nam odredjuju ko ce da vlada u Srlbiji i kolika ce zemlja Srbija biti velika, koliko ce nam vojska biti snazna, EU nam stano podmece nekakve bezvezne i idiotske uslove da bi smo bili primljeni u tu Uniju. Ne znam zasto tamo hrlimo. Vidim Grci neznaju sta ce od para, Spanija takodje, da ne govorim o Rumuniji i Portugaliji, pa i Bugarskoj. Kinezi kupuju americke drzavne obveznice i tako odrzavaju Ameriku da ne kolapsira totalno. Evropa zavisi od ruskog gasa i nafte, da ne govoprimo o repromaterijalu koji Rusi izvoze za zapadna trzista.

Ajde, "brale" potrudi se da to sto iznos i dokazes. Tvoja rec nije dovoljno jak argument. Zapravo, nije nikakav argument. :rotf::lol::per:

:rotf::hahaha:Oborio si me s nogu. Kakav kontra-argument. Gde su fabrike, cementare, duvanska industrija, u cijim su rukama banke, osiguravajuca drustva, Ceo finansijski sistem je u rukama stranih banaka. MMF nam kroji finansije i privredu, Ameri nam odredjuju ko ce da vlada u Srlbiji i kolika ce zemlja Srbija biti velika, koliko ce nam vojska biti snazna, EU nam stano podmece nekakve bezvezne i idiotske uslove da bi smo bili primljeni u tu Uniju. Ne znam zasto tamo hrlimo. Vidim Grci neznaju sta ce od para, Spanija takodje, da ne govorim o Rumuniji i Portugaliji, pa i Bugarskoj. Kinezi kupuju americke drzavne obveznice i tako odrzavaju Ameriku da ne kolapsira totalno. Evropa zavisi od ruskog gasa i nafte, da ne govoprimo o repromaterijalu koji Rusi izvoze za zapadna trzista.

Ajde, "brale" potrudi se da to sto iznos i dokazes. Tvoja rec nije dovoljno jak argument. Zapravo, nije nikakav argument. :rotf::lol::per:

Ја не спорим да је Тито имао велике политичке квалитете, нити сам икад спорио.
Ја спорим његове људске квалитете у које се сви куну.
А што се тиче питања ко је крао, па зар није било тако?
И по чему је то обичан човек боље живео него данас? Дај ми доказ.

Grci,Portugalci,Španci imaju nekoliko puta veći životni standard nego što su Srbi ili Jugosloveni ikad imali,čak i sad kad su u krizi.Mi se zavisnosti od MMF-a i stranih banaka možemo odmah osloboditi ali onda nema novih kredita a naša je zemlja ekonomski i u svakom drugom pogledu zaostala što je opet u najdirektnijoj vezi sa 55 godina komunizma.

Ovo polako, ali sigurno, prelazi u dnevno-političke vode.

Hoćemo li da se vratimo na Tita, ili su sve istine o njemu u ovoj priči ispričane?

Edit:

Spojio sam sa jednom starijom temom kako bi bilo materijala za dalji tok rasprave.

Poslednja izmena:
Grci,Portugalci,Španci imaju nekoliko puta veći životni standard nego što su Srbi ili Jugosloveni ikad imali,čak i sad kad su u krizi.Mi se zavisnosti od MMF-a i stranih banaka možemo odmah osloboditi ali onda nema novih kredita a naša je zemlja ekonomski i u svakom drugom pogledu zaostala što je opet u najdirektnijoj vezi sa 55 godina komunizma.
Proizvoljan zakljucak bez ikakvih argumenata. Kasnih osamdesetih mi smo imali priblizno isti nivo proizvoda per capita i spadali u srednje razvijene zemlje. Danas Srbija nema svoju proizvodnju, nema izovoza, a uvoznicki lobi enormno zaradjuje na nerealno precenjenim dinarom. Naravo, strane banke svake godine izvoze iz jugoslavije veliki deo svog profita(izuzetno visoke kamate), pa sa te strane smo gubimo znacajna sredstva za kapitalizaciju i investiranje u infra stgrukturi i proizvodnim kapacitetima. Prodate fabrike, osim onih koje smo za veoma nisu cenu prodali u prvim godinama, tzv. tranzicije (cementare, duvanska industrija i sl.)su zamrzle proizvodnju. O tome prisu nasi ekonomski i finansijski strucnjaci. Ovo nisu moja "dijalekticka" razglabana. Danas imamo prebogate politicare iako se oni ne bave business-om vec blelbetanjem po skupstini i namestanjem poslova. Nedavno procitah u "Politici", inace rezimskom listu" da drzava Srbija godisnje gubi blizu milijardu evra samo na namestene tendere. Ta milijarda nije usla u budzet, niti u izgradnju infrastrukture, skola i bolnica, vec u djepove politicara. Eto, to je nasa stvarnost.:gace:

Kršten pre rođenja!

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=16&status=jedna&datum=2010-05-23&feljton=7654&title_add=

citajte o ponavljacu Nize pucke skole u Kumrovcu, koji je svom zvaničnom biografu Vladimiru Dedijeru tvrdio da je bio "odličan đak" i da je "skoro svake godine dobijao prvu nagradu za učenje"....
Izvor je "boli glava" Feljton???:hahaha:::hahaha: Imas li ista ozbiljnije da navedes osim skrabanja pojedinih grafomanijaka. Tema je, inace, isplativa. Tito je i dalje velika inspriacija za sve, a narocito sa kolaboracioniste i kvlislinge. Njemu ste se svi :worth:i podizali :gace:

Koji si ti Dorcolac, majko moja... :hahaha:

Izvor ne moze da bude feljton :dash:

Izvor je KNJIGA "Tito - strogo poverljivo", Pere Simica i Hrvata Zvonimira Despota...feljton je predstavljanje knjige u novinama...

grafomanijak? lol....Znas li uopste ko je Pero Simic, pratis njegov rad, procitao si neku njegovu knjigu, znas kojim se izvorima sluzi i imas protivargumente? lol...ne bih rekao...

Knjiga dokumenata

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...tavljena+knjiga+Tito+-+strogo+poverljivo.html
http://www.vecernji.hr/kultura/knjiga-tito-strogo-povjerljivo-predstavljena-beogradu-clanak-142073

probaj bar osnovne stvari da uocis pre nego sto nesto prokomentarises...

Tito je najsramniji kolaboracionista, pocev od saradnje sa ustasama, aprilskog rata 41. preko ''Martovskih pregovora'' 43....i tako dalje....Sam Staljin ga 48. naziva fasistom,, heheheh

ti da nekog nazivas kolaboracionistom i kvislingom....lol

U knjizi "Tito - strogo poveljivo" neka poglavlja nose nazive "Tito nudi primirje Nemcima", "Vrhovni štab želi da se bori samo protiv četnika", "Nemamo više nikakvog povoda da se borimo protiv nemačke vojske, niti da nanosimo štete nemačkim interesima u Jugoslaviji"...
Autori u predgovoru tvrde da je Brozu osvajanje vlasti bilo važnije od borbe protiv fašizma, te da je 1943. godine nacističkoj Nemačkoj ponudio sporazum o strateškom partnerstvu, jer se bojao da bi iskrcavanje saveznika na jugoslovensku obalu Jadranskog mora moglo da ojača pozicije četničkog pokreta Dragoljuba Mihailovića. "Komanda Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) smatra da u datoj situaciji ne postoji nikakav razlog da nemački Vermaht vodi ratna dejstva protiv NOVJ s obzirom na situaciju, protivnika i interese i jedne i druge strane... NOVJ smatra četnike glavnim neprijateljima", navodi se u dokumentu bez signature Vojnog arhiva u Beogradu.
Broz je, navodi se, na pregovore sa Nemcima poslao svoje najpoverljivije ljude, Milovana Đilasa, Konstantina Popovića i obaveštajca Vladimira Velebita.
"Kada su pregovori o partnerstvu Titovih i Hitlerovih snaga vođeni u Zagrebu, vođa jugoslovenskih komunista bio je veoma konkretan: 'Pod takvim okolnostima (iskrcavanje Angloamerikanaca u Jugoslaviju) mi nemamo više nikakvog povoda da se borimo protiv nemačke vojske, niti da nanosimo štete nemačkim interesima u celoj zemlji... Ne tražimo nikakvu protivuslugu. Treba nam samo dati priliku da se borimo protiv četnika da bi ih uništili", navodi se u knjizi.

http://forum.krstarica.com/threads/330009
http://forum.krstarica.com/threads/292173
http://forum.krstarica.com/threads/295456

Zlocinac...i zvanicno na 10.mestu najmasovnijih ubica u 20.veku

http://forum.krstarica.com/threads/290743
http://dalje.com/en-croatia/rummel--titos-regime-took-million-lives/71942
http://www.hawaii.edu/powerkills/20TH.HTM

Poslednja izmena:
Ексклузивни документи и фотографије о тајним договорима Броза са шиптарским руководством који су узроковали данашњи проблем око Косова и Метохије.

Он нам је отео Косово и Метохију

Тек после Брионског пленума 1966, Шиптари (тада је то био политички прихватљив назив) почињу безрезервно да подржавају Тита и партију. Прессмагазин ексклузивно објављује документа која показују да је још тада, протерујући Србе са састанка али и са Косова и Метохије, Јосип Броз тајно ударио темеље за независну албанску државу у јужној српској покрајини

020-1.jpg

Срби му подигли највише споменика,
а Црногорци поклонили и главни град 30 година
освешћивања

У свим догађањима око распада СФР Југославије запад је врло пажљиво заобилазио име и дело Јосипа Броза Тита. Није им сметала његова комунистичка прошлост, заборавили су да је Југославија формирана 1918 а не 1945 на војним успесима српске војске. Да је победама српске војске Аустроугарска протерана из Босне, Далмације, данашње Хрватске и Словеније – те да су се Србији придружили народи са тих простора стварајући тако Југославију. Ако су Краљевину Југославију створила три чиниоца Срби Хрвати и Словенци како је Тито на штету Срба стварао нове квази нација да би 90-тих СФР Југославија била подељена према комунистичким границама на шест федералних јединица.
Светска истраживања кажу да ако је нешто уништавано и разарано 50 година, да би се обновило, потребно је бар половина тог периода, односно 25 година. Да би се српски фактор, као традиционално руски савезник на Балкану, што више ослабио Тито је у томе имао и обилну подршку запада, која је постала јасно видљива тек када је почело разбијање СФРЈ. Све значајније радње у процесу разбијања српског корпуса урађене су још давно за време владавине Броза, а у овом тексту биће речи о Брозовим тајним састанцима и договорима са Шиптарима на Космету. Тако кад се дугорочна политика противу Срба сумира, стварање „државе Косово“ од стране запада само је наставак Брозове политике у правцу слабљења српског утицаја у СФРЈ и на Балкану.
Собизором да и данас на власти имамо директне потомке комуниста и следбенике Броза није логично очекивати да ће Србија и Српски корпус у целини направити искорак у правцу враћања свог утицаја на Балкану. То се може очекивати тек када са политичке сцене буду уклоњени сви остаци комуниста и њихових синова – са само промењеним шињелима.

Тајни договори против Срба
У мају ће проћи тачно тридесет година од када су Срби сахранили јединог човека у својој историји кога су прихватили као свог владара, а да није био Србин. Неизлечиве југоносталгичаре никада није напуштала љубав према Титу, а после две деценије тешке политичко-економске кризе на „западном Балкану" (Тито се вероватно преврће у гробу на овај израз) популарност „друга Старог" поново оживљава широм некадашње државе са шест буктиња.
Управо због те носталгије према Титовим временима која ће у мају достићи врхунац у Кумровцу и Кући цвећа, Прессмагазин први у Србији отвара питање какво је заиста наслеђе које нам је оставио Броз, и да ли сви проблеми који нас данас оптерећују имају корене у његовој политици.

020-2.jpg

Другови против Србије... Тито с раскопчаном краватом и Вели Дева с цигаретом
у устима, што је редак призор опуштености на Титовим
фотографијама

У првом делу наш најпознатији истраживач и аутор највећег броја књига о Ј. Б. Титу Перо Симић открива према њему у народу најмање познату чињеницу, а то је - да је управо врата отцепљења Косова отворио „највећи син наших народа и народности" и то још шездесетих година, као једно од основних средстава обрачуна са српским руководством и Леком Ранковићем. О томе Пера Симић нуди бројна документа, почевши од документа из Титове архиве да је непосредно пре чувеног Брионског пленума, Тито одржао тајни састанак са албанским руководиоцима са Косова, на ком - супротно правилима - нису присуствовали представници ЦК Србије.
У тајном протоколу пријема код председника републике, Симић проналази извод о припреми састанка из 22. јуна 1966. на ком су поред Тита требало да присуствују председник покрајинске скупштине Станоје Аксић, председник покрајинског комитета за КиМ Вели Дева и председник покрајинског Извршног већа Али Шукрија. Састанку је првобитно требало да присуствују и представници српских власти из Београда, али су њихова имена у Титовом кабинету накнадно прецртана.
- Према редовном плану, тај састанак је заказан у Београду 23. јуна, али је Тито у последњем тренутку померио састанак за сутрадан на Брионима. Очигледно му је било потребно место где би водио дискретније разговоре, а Бриони су били место за то. Заведено је и да стенографске белешке нису вођене - каже Перо Симић.
Међутим, на фотографији коју је ексклузивно доставио Прессмагазину, види се да је постојао микрофон који је бележио о чему су причали. - То говори да им није одговарало да остане запис о том разговору. Мислим да је прилично јасно о чему су разговарали, ако знамо да је у наредним данима на Брионима припремана седница за смену српског руководства - каже Симић.
Лека Ранковић је смењен под формалним оптужбама да је прислушкивао Тита, а за доказе су узети и озвучавање неких објеката које је лично наредио Тито. Данас се већ узима као историјска чињеница да је Тито склонио Ранковића зато што се осећао угроженим, док је комунистичка пропаганда касније све називала обрачуном с повампиреним српским наципонализмом.
Од тада и у речнику албанских политичара на Косову сви покушаји југословенске полиције да спречи илегалне активности албанских сепаратиста називају се „терором Ранковића и великосрпских националиста". Акција југословенске војске која је 1944. угушила сепаратистичку побуну, баш као и акција одузимања илегалног наоружања на Косову 1955/1956. користиће се као доказ угњетавање албанске мањине. Тада је већ небитно било што је те акције одобрио сам Тито.

020-3.jpg

Спремају отимање Косова... Тито, Вели Дева и Али Шукрија 24. јуна 1966. на Брионима у разговору на коме „нису вођене стенографске белешке", иако се на слици јасно види микрофон на сточићу испред Тита

Иначе, све закључке о деформацијама српске државне безбедности на Косову засноване су на појединачним тужбама, од којих је највише дошло из села Србице, које су партизанске снаге још 1944. обележиле као једно од главних упоришта албанских сепаратиста. Покрајинском секретаријату је замерено што је 1965. године, дакле годину дана пре смене Ранковића, забележио сепаратистичка струјања у покрајини. А српски републички секретаријат за унутрашње послове је оптужен зато што је као непријатељско деловање означио физичке нападе на Србе и Црногорце са циљем да се отерају са Косова.
Тек после Брионског пленума Шиптари (тада је то још било политички прихватљив назив) почињу безрезервно да подржавају Тита и партију, а Албански врх је послао Титу писмо у коме се обавезао на спровођење одлука „историјске брионске седнице". Фебруара идуће године поново ће их примити на Белом двору, а месец дана касније одлази у прву посету Косову. У тим првим разговорима на Белом двору 23. фебруара 1967. године, архивира се да је Титу у посету дошла делегација Косова и Метохије, а не представници покрајинског комитета српске партије. Што значи да је за Титов кабинет Косово већ постало независан субјект од Србије.
Вели Дева је у том разговору рекао Титу да су до тада широм покрајине на Дан независности Албаније 28. новембра редовно избијали инциденти са дизањем албанске заставе, али да се то први пут није догодило. На тај начин је Дева уверавао Тита да су после Бриона смирени и албански националисти. Албанац је, међутим, издвојио само ексцесе до којих је дошло у кафанама приликом Српске нове године на шта је Тито одговорио: - Та православна нова година је уперена против нас горе.
Како је Тито у међувремену дао помиловање Ранковићу, Вели Дева је напоменуо Титу да је после аболиције Ранковића дошло до „општег страха и неизвесности", јер су људи почели да говоре да је друг Тито опростио Ранковићу.
Тито је на то одговорио: „Нисам опростио Ранковићу. Ту су у питању многи разлози, спољнополитички и други... Да смо Ранковића судили и затварали, можда бисмо допринели да постане херој. Сада се он све мање помиње. То је тежа ликвидација него да је затворен, јер би се у затвору осећао херојем..."

Косово независан субјект
У првим разговорима на Белом двору 23. фебруара 1967. године, архивира се да је Титу у посету дошла делегација Косова и Метохије, а не представници покрајинског комитета српске партије. За Титов кабинет Косово је већ постало независан субјект од Србије

Настaвак >>>

Настaвак >>>

Из Титове архиве се види да се после 1966. године за свако питање о Косову заобилази власт у Београду. Тито је тих година разговарао са представницима Косова више него са челницима било које републике. Од 1966. до 1971. регистровано је пет званичних сусрета, више него са представницима Србије и Црне Горе заједно. У једном од тих разговора, у јесен 1968. Тито им је рекао да не разуме зашто Србија онемогућава Албанце да Косово и Метохију прозову социјалистичком аутономном покрајином, када то „још није опредељење за самосталну државу", чиме је практично наговестио да осамостаљење Косова постоји као започет процес.
У личној архиви где су записани Титови сусрети са албанским врхом са Косова, забележен је захтев председника покрајинске скупштине Илијаза Куртешија из 1971. где је писмено захтевао да састанку не присуствују другови из Србије, на шта је Тито кратко одговорио: „Сагласан. Т." - И на састанцима на којима су присуствовали такозвани србијански функционери, били су обичан украс. Петра Стамболића је 1968. године Тито на крају разговора питао има ли шта да каже, а Марка Никезића ће 1970. када су Албанци председника позвали у посету, иронично да упита: „Неће имати другови из Србије ништа против тога?" - објашњава Симић.
У Титовом архиву налази се и поверљиво писмо које је председнику републике послао Фадиљ Хоџа, председник скупштине Косова, где се захтева уставно прекомпоновање покрајине, тако да одлуке републичких власти у Србији не обавезују покрајину, као и да Косово треба да има сва права као остале југословенске републике.

У овој својеврсној преписци са Титом, друг Фадиљ је у опширној аргументацији „објаснио" да Косово треба да има могућност да доноси своје законе, да у складу са тим има свој врховни суд, а онда се по логици ствари дошло и до питања покрајинског устава. Хоџа је објаснио Титу да треба имати обзира према посебностима правног система Косова, у коме влада специфично обичајно право које се не сме игнорисати. Највећи део Хоџиног писма, ипак, био је усмерен на захтев да се из имена покрајине Косово и Метохија, избаци термин Метохија, што је образложено бројним историјским аргументима највише засниваним на периоду турске окупације. А како је речено, ионако сви људи са Косова независно да ли су из Пећи или Приштине, себе називају Косоварима.
- У шиптарској топографији уопште не постоји појам Метохије ни у ужем опсегу... Само се у документима Обласног комитета КПЈ пре ослобођења употребљавао термин „Косово и Метохија"... у погледу назива АП КиМ предлаже се следеће: Да назив АП буде „Косово-Косова" што је адекватнији назив за територију ове покрајине и као такав треба да буде заступљен у уставним амандманима... - пише Титу представник албанског руководства. Тито је дакле, још пре четрдесет година обавештен шта ће албанска скупштина да усвоји после 1999. године.
Убрзо после тог писма, састављена је Комисија за проучавање питања у вези са изменама и допунама Статута КиМ, где је прихваћен највећи део захтева Албанаца, а чак је и по питању могућности народа на самоопредељење остављена формулација „закључено је да ово питање изискује даље заједничке напоре у правцу даљег изучавања и изналажења најадекватнијег решења". Тада почињу и тешке године за Србе на Косову. Осим што је настављен сталан притисак на Србе да се исељавају, организоване су демонстрације у којима су Албанци тражили своју републику. Тито је редовно добијао притужбе српских сељака на разна протеривања и убиства, али у Титовом кабинету су та писма углавном цензурисана. У једном писму чак стоји жалба на сина друга Фадиља Хоџе, који је у хотелу „Божур", у Приштини, тражио да му се на послужавнику донесе једна српска глава. У тим писмима Срби се жале свом председнику да их локални албански функционери малтретирају, а коме се не свиђа кажу му „ено ти Шумадија".
Међутим, изгледа да је Титу много више пријало подилажење албанских функционера. У једном разговору са њиховом делегацијом, у априлу 1970. године Фадиљ Хоџа је рекао Титу да док он није подржао Косовско руководство, народ на Косову није имао мајку и да су у њему и Савезу комуниста гледали своју мајку, и да је то велика ствар.
Перо Симић каже да Тито није реаговао чак ни на извештаје СДБ-а, који су говорили о томе да албански руководиоци безбедњацима на Косову имају информације да се припремају сепаратистичке демонстрације: то није ваша брига, ми одговорамо за то. У Титовој архиви и данас се налазе ти извештаји лично слати њему из којих се види да иако су добијали тачне информације о времену и месту одржавања демонстрација, албанско руководство није желело да реагује.
Устав из 1974. године само је формализовао стање у коме Србија „де факто" није била присутна на Косову. Тито је закотрљао точак историје када је Албанцима на Косову дао све. Онај точак који је само убрзао Милошевић пошто је покушао да им, одједном, одузме то све.

020-4.jpg

Срби га довели на власт, па се са Србима обрачунао...
У рату Тито је највише рачунао на Србе, који убрзо постали непријатељи и хегемони, као Србин Лека Ранковић које се мирно повукао и Црногорац Милован Ђилас који у послератној Југославији постаје најпознатији дисиденти и противници режима

Продужите путем којим сте кренули
Тридесетак година после смрти Тито у свим деловима бивше Југославије доживљава својеврсну реинкарнацију. Његово име све се чешће изговара, у свим републикама Титове сломљене државе све је више његових поклоника и обожавалаца свих узраста и занимања. Његов лик је угравиран на хиљадама значки и медаљона, на мајицама и часовницима, заставама и грбовима, на винима и ракијама. Шаловима и капама, на тетовираним људским телима. Његову славу од Ђевђелије до Триглава обнављају хиљаде парола и графита, исписаних у његову част, сваким даном све је више кафића и ресторана, клубова и удружења који оживљавају Титов култ. Његове некад одбачене и презрене бисте и споменици враћају се на своја постоља, улице многих градова опет постају Титове. Руска списатељица Надежда Мандељштам својевремено је говорила, алудирајући на Стаљина, да су диктатори обично бесмртни до краја живота, а сад би се могло рећи да Тито после смрти постаје још бесмртнији.
Посебан куриозитет представља то што је међу његовим све бројнијим обожаваоцима све више и оних који нису били ни рођени док је Тито ведрио и облачио Југославијом. Сви се они, и старо и младо, и голо и босо, и добро обезбеђено и ушушкано, већ месецима спремају да маја ове године, кад се навршавају три деценије од Титовог одласка, крену у праву инвазију на Београд и Кумровец. Многи ће Титовој „Кући цвећа" и његовој родној кући похрлити и из иностранству, а свој долазак су, кажу, најавили и многи југовићи који живе на другим континентима. По свему судећи, биће их много више него било које године од распада Титове Југославије. Више и од рекордне 2007, када је само Титов гроб у београдској „Кући цвећа" посетило више од 138.000 људи.
То показује и „Фејсбук", на коме је регистровано чак 500 група Титових фанова, више него што их имају сви бивши и садашњи лидери свих народа и држава бивше Југославије. Титоманија је слична оној 1980, када су многи Југословени нудили Титу и највиталније органе само да „највећи син наших народа и народности" продужи свој живот. Међу њима је био и 32-годишњи Живојин Павловић Мићо, који се лекарима јавио из далеке Аустралије, молећи их да му узму оба бубрега и пресаде их другу Титу. А дозволио је да му уграде и његово срце, само „да друг Тито оздрави".
Позивнице за идентификацију са Титом више не исписује ни његова болест, ни страх од његовог биолошког краја, чак ни Титова „личност и дело", које се срушило као кула од карата само десетак година после његовог краја. Данас много више призива оскудица и немаштина, страх од сутрашњице, тескоба и усамљеност југословенских народа који су од демократије очекивали много више него што су добили. Тита у живот враћа и олака поткупљивост и претерана похлепа многих демократских вођа бивших југословенских република, њихова поводљивост за бледим европским чиновницима, неупоредиво мањи значај и утицај нових југословенских држава у Европи и свету у односу на Југославију. И ништа мање сурова транзиција која богате преко ноћи чини богатијима, а сиромашне сиромашнијима.
Међу народима и мањинама екс-Југославије постоје, наравно, и не мале разлике у перцепцији Тита и његове државе. Македонцима је признао нацију, Црногорце је претворио у засебан народ, муслиманима југословенског порекла омогућио је да етнички идентитет открију у свом верском опредељењу. Словенцима је омогућио да у бившој југословенској заједници остварују знатно већи утицај од онога који им је припадао, а са Србима и Хрватима ситуација је много сложенија. Хрвати му никако не могу опростити Блајбург, а Срби имају много разлога да му не опросте кокетирање са албанским сепаратизмом на Косову и Метохији.

Сагласно против Срба
У личној архиви где су записани Титови сусрети са албанским врхом са Косова, забележен је захтев председника покрајинске скупштине Илијаза Куртешија из 1971, где је писмено захтевао да састанку не присуствују другови из Србије, на шта је Тито кратко одговорио: „Сагласан. Т."

Настaвак >>>

Back