СВЕ И СВАШТА (2. део)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vidi kako ja na to gledam: NIsu naši matorci provodili više vremena sa nama, skoro sve što smo u životu naučili, naučili smo od drugara ispred zgrade. Ako se sećate, u vreme našeg detinjstva, matorci su imali i popodnevni odmor kad je bar jedno od njih džonjalo. Ali, oni nisu imali neke aktivnosti tipa aerobik, ples i sl. a i sa svojim prijateljima družili su se po kućama, vikendom. Izlasci nisu bili svakog petka i subote, već za posebne datume. Mi smo nekad i po mesec dana bili kod baba leti, ujaka, rodjaka, sve što naša deca danas nemaju, a i mi ih ne bi ostavili kod nekog deda strica da ga njegova snaja pazi... svet se promenio...
U uzrastu od 5 godina, ja sam kod kuce bila samo za vreme obroka i spavanja...ne znam za vas...a ko bi od nas ostavio svoje dete ispred zgrade na pola dana dok kuvamo, spremamo kucu? Zato roditelji vode svoju decu na razne aktivnosti, da se tamo druže i sl. A i psiholozi ispiraju mozak sa pričama o razvoju deteta u predškolskom uzrastu...

dobar dan.....
ja sam za ko je u mogućnosti što novčano što odvoz-dovoz djeteta
na bar jednu aktivnost, normalno ako ono želi da ide....
ja ne znam sa koliko vremena pustiti djete samo ispred zgrade....
ja nešto mislim da je Lazar još mali za to ili sam ja malo blesava...
trenutno imamo snjim problem neće u vrtić....promjenio je grupu prije dva mjeseca
i nikako, probudi se u noći,plače i govori kako neće da ide, sad kad bi baš trebao da ide
on jednostavno neće....non stop ga ubjeđujemo, pričamo snjim već dva mjeseca na fin način....
ali jednostavno on neće pa neće...nisam pametna:neutral:

Meni je baš kuma u nedelju pričala da je pustila klinca od 6 godina sa starijom sestrom od ujaka ispred zgrade.
Ja se sećam da sam sa 6 godina išla ispred zgrade i čuvala mlađeg brata koji je tada imao 3 godine. Ali je bilo gomile dece svih uzrasta i ne sećam se da su se matorci vrzmali oko nas.
Ja sad ni nemam gde da pustim klinca, mi živimo u kraju gde su sve kuće, a kroz ulicu jure automobili. I nigde nema jednog deteta. Sva komšijska deca su po kojekakvim aktivnostima, a roditelji nemaju vremena za druženje. Jednom mesečno nam dođe jedan mali komšija od 7 godina da se igra sa mojim klincima u našem dvorištu, ali ne može češće jer je teško uklopiti sve pošto on ide na dva sporta, dva jezika i tražio je da uči gitaru. Kažu da on to sve traži. Dete vunderkind!:eek:

...ja se cesto salim sa mm da cemo decu da upisemo na tri jezika, dva sporta i bar dva instrumenta... :D hehe...

Inace, Andrija je jako muzikalan, i mogao bi ranije krenuti u Muzicku...posebno sto i mm i ja radimo tu, ali ja stvarno ne zelim...ako je istinski talentovan, talenat ce se istaci i ako na vreme krene, tj.kad je predvidjeno. Sa jezicima je isto...kazu da deca mogu da uce i da brze uce dok su mala, ali, negde oko 4 osnovne to upijanje prestaje, pa i ona deca koja su "redovnim" putem isla na engleski, dakle od treceg osnovne, stignu na njihov nivo u cetvrtom...sto onda pritiskati dete...pri tom ne znam da li sam losa majka ili je moje dete neambiciozno... :) a mozda i jedno i drugo... :D

...ja se cesto salim sa mm da cemo decu da upisemo na tri jezika, dva sporta i bar dva instrumenta... :D hehe...

Inace, Andrija je jako muzikalan, i mogao bi ranije krenuti u Muzicku...posebno sto i mm i ja radimo tu, ali ja stvarno ne zelim...ako je istinski talentovan, talenat ce se istaci i ako na vreme krene, tj.kad je predvidjeno. Sa jezicima je isto...kazu da deca mogu da uce i da brze uce dok su mala, ali, negde oko 4 osnovne to upijanje prestaje, pa i ona deca koja su "redovnim" putem isla na engleski, dakle od treceg osnovne, stignu na njihov nivo u cetvrtom...sto onda pritiskati dete...pri tom ne znam da li sam losa majka ili je moje dete neambiciozno... :) a mozda i jedno i drugo... :D

Kad se kod vas krece u muzicku, je li od prvog osnovne ili kasnije?

A sta pricaju na tu temu?

Pričaju, između ostalog, da je deci potrebno i malo više nestruktuisanog i neisplaniranog vremena, da nauče kako da se sami zabave, a ne da ih stalno neki profesionalac animira. Pričaju i da već mnogim generacijama u gradovima, nedostaje malo vremena da sami rešavaju probleme i grade neke odnose kad ih roditelji ne vide (pa makar i pravili pzdarije) i da je to što ih roditelji ili neko odrastao baš uvek nadgledaju loše za razvoj, al ajd ti nađi u gradu gde da ih pustiš same. :think:

Ja nemam gde da ga pustim samog. Ali sam npr primetila da u poslednje vreme ume lepo da se zaigra auticima i da bas kaze, ,,zaboravio sam to i to ili ne mogu sad to i to igram se``. Inace postojao je jedan period kad mu paznju osim tv-a i kopjutera nista nije moglo zadrzati duze od koji minut. Umeo je kao beba da se lepo zaigra necim i evo sada opet. Mozda su to sve normalne razvojne faze ali sada drasticno manje pratim literaturu nego u prvih godinu-dve.

Meni je u svemu tome zao sto mi se cini da deca provode sve manje vremena sa roditeljima ili u tom jurcanju napolju sa drugarima u tom predskolskom uzrastu.
да се не понављам, lazycat је то лепо објаснила
Pričaju, između ostalog, da je deci potrebno i malo više nestruktuisanog i neisplaniranog vremena, da nauče kako da se sami zabave, a ne da ih stalno neki profesionalac animira. Pričaju i da već mnogim generacijama u gradovima, nedostaje malo vremena da sami rešavaju probleme i grade neke odnose kad ih roditelji ne vide (pa makar i pravili pzdarije) i da je to što ih roditelji ili neko odrastao baš uvek nadgledaju loše za razvoj, al ajd ti nađi u gradu gde da ih pustiš same. :think:

dobar dan.....
ja sam za ko je u mogućnosti što novčano što odvoz-dovoz djeteta
na bar jednu aktivnost, normalno ako ono želi da ide....
ja ne znam sa koliko vremena pustiti djete samo ispred zgrade....
ja nešto mislim da je Lazar još mali za to ili sam ja malo blesava...
trenutno imamo snjim problem neće u vrtić....promjenio je grupu prije dva mjeseca
i nikako, probudi se u noći,plače i govori kako neće da ide, sad kad bi baš trebao da ide
on jednostavno neće....non stop ga ubjeđujemo, pričamo snjim već dva mjeseca na fin način....
ali jednostavno on neće pa neće...nisam pametna:neutral:

јао, баш гадно а и предуго траје то његово плакање
јел сте разговарали са васпитаицом, шта она каже
како се понаша у вртићу?

ti drugari sa kojima se on družio su otišli u tu predškolsku grupu tako da tamo nemože....
sve se nadam da će da se navikne, nije da on baš toliko plače ali na spomen vrtića
toliko postane tužan da se bojim više...
vaspitačice kažu da se ponaša sasvim normalno....
vidjet ću još neko vrijeme kako i šta:aha:
Mici, Gabriel je med medeni:heart:

E, a Luka mi se opasno zagrejao za Milicu, drugaricu iz vrtića. Ona je njega odabrala i neko vreme se dvoumio da li da pristane da joj bude momak pa me pitao da li će morati da je oženi i kada sam mu rekla da ništa ne mora onda se složio. I sad mu je Milica zvanično devojka.
Ali Milica ima nevaljalu sestru bliznakinju koja stalno nervira Luku i zbog nje ih nije zvao na svoj rođendan pa ni Milica nije bila.
Elem, danas sav iznerviran priča kako Milica nije došla jer je bolesna, a Anđela (sestra bliznakinja) mu je rekla kako Milica plače jer joj je rekla da Luka više ne voli nju nego Dunju.
I onda je molio da napiše Milici pismo i da joj pošalje. :heart: Baš je bio tužan, bilo mi ga nešto žao.
Kada smo prolazili pored njenog ulaza ja ga pitam jel hoće na interfon da joj kaže to što je hteo i on oduševljeno pristane.
Pozvonimo mi, javi se njena mama, a Luka lepo izdeklamuje: "Ovde LP, da li je tu Milica?". I stiže Milica, a on njoj krene čitavo litanije da drži i da objašnjava i kad je završio, ućutao se, a Milica mu kaže: "Dobro Luka, sad moraš ići kući!". A on odgovori: "Dobro".:zcepanje:
Znači već se zna ko tu kome komanduje.:cool:

hahaha....znaci Eli ulepsala si mi dan...kako je to diiiiiivno,kada se tako prvi put zaljubiskaju....jooooooooooooooooooooooooj,rastu....a naravno zensko drzi sve u rukama...Gabriel je momak jedne Mie,on pojma nema sta to znaci,ali ona ga uvek drzi na oku,koliko i kako se igra sa drugim devojcicama,u redu uvek mora da drzi Miu za ruke,da se poljube kada stignu i odlaze iz vrtica...a najveci fazon,Mia je unuka mog direktora...hahaha...pa ga tako ponekad zezam na probi,da ce mu buduci zet napraviti red...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back