СВЕ И СВАШТА (2. део)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, u stvari ima 23,5 kg i 4 godine i 2 meseca, da budemo precizni :). On je pio 5 ml kad je imao oko 12,13 kg. Mi nikad nismo dozirali po uputstvu, uvek nam je dr preracunavao po kilazi. A u uputstvu je mislim nesto po godinama. Na klinikama doziraju i vise, max doza koju mozes da dajes na 6 h je 1/2 od kilaze. To bi za vas bilo oko 8,5 ml. Brufen se i ne preporucuje za nize t jer deluje agresivnije nego paracetamol. Ja do 38.5 nikad nista i ne dajem, a kad je tu negde onda eferalgan a kad presisa 39 onda brufen, a kad je frka dajem jedan i drugi naizmenicno na 4 h.

ja sam sad utripovala da je moje dete baš sitno...već je i lazyn Nik iste visine kao on,a jači,a više od godinu dana mlađi od njega...:sad2:

E pa ja bi trebala da tripujem da mi je dete veeeliko :). Na onim mesecnim kontrolama u prvih godinu dana jednom me je dr pitala da li u porodici imamo nekoga ko je dzin jer je on napredovao sumanutim tempom :). Negde sam procitala da svako dete ima svoju krivu rasta i dok nema nekih velikih odstupanja na gore ili dole to je sve ok. Ovaj moj je od rodjenja u ekspanziji, tvoj raste tako kako njemu odgovara :)

raste on sasvim okej za svoj uzrast,mada je među sitnijom decom....sada je 105,5cm visok i 17,5kg težak...a ima 4 godine i 7 meseci...sitan je,ali jako mišićan...pucaju mu mišići svugde,kao da ozbiljno trenira neki sport...

a ovo za skidanje T,ni ja nikad ne dajem ništa ispod 38,5...a onda Efferalgan,jel mu taj najbrže skida...Brufen samo kada na 4h moram da menjam...

Mini-me slažem se sa tobom...naravno da treba decu naučiti da budu samostalni,da slušaju na času,i samo ih prekontrolisati,ali u današnje vreme to je nenormalno koliko domaćeg dobijaju i kojim tempom uče gradivo...eto ja se toga ne sećam da smo mi imali toliko domaćeg i lektire,koliko klinci imaju u današnje vreme...ali svakako ne treba raditi umesto njih,a treba pomagati na zahtev i kontrolisati...po mom mišljenju čak je i dobro kada poneki put zaborave domaći a mi ih ne opominjemo...neki put i svojoj koži treba da uče da ne budu zaboravni itd.

Ozbiljno?? :eek: Pa zašto? Šta je poenta? Osnovna škola koliko znam i dalje traje osam godina :confused:
Slažem se što se tiče rada sa decom, biti u toku i pomoći baš kad vidiš da ne ide ali objasniti a ne uraditi umesto njega...i to ako i zaboravi nekad da uradi, opeći će se pa sledeći put neće zaboraviti. Meni nije normalno da sve bude tip top, da nema greške...Pa na svojim greškama se uči ne? Ili je došlo vreme da ne smeš da imaš greške jer nećeš biti dovoljno dobar, da ne daj bože budeš lošiji od drugog...O kako ja ta poredjenja dece ne shvatam...

првом полигодишту првог разреда сам седела поред Јована,док је радио домаћи после све мање,тако да у другом радио потпуно самостално,али ја пратим да ли је урадио,шта су радили у школи и сл. и све знам колико он зна....итд

седела сампоред њега,јер он иначе не би ни радио домаћи, али ето,мало по мало,одвико се од тога
наравно да дете треба само да ради домаћи,јер је то његов домаћи,не мој
али,такође,родитељ треба да прати дететово учење
е треба показати мудрост у томе да неђе граница између праћења и подстицања дететовог развоја и израде дететовог домаћег уместо њега

Mislim da roditelj treba da bude u toku otprilike sa gradivom i naravno ocenama, ponašanjem i to, da pratim to da li on uči ili lelemuda...Ali da pratim tačno svaki dan, tj svaki sat šta tačno uči i to, pa za šta mu služe nastavnici u školi? Da ga ja učim posle škole umesto njih tamo??
Ovo boldovano je definitivno tačno, kontam da je veoma teško naći sredinu, kao u ostalom i u svemu :confused:

Mi smo danas bili s bebanovim drugarom u igranjac... ili bežanje od drugara :lol: Sad spava pa ćemo opet napolje, prelepo mi napolju samo da ne padne kiša.
Nešto se osećam tako pospano a ne spava mi se, teška mi glava, oči...evo i malac nije dugo spavao...Baš bi mi dobro došlo da je malo duže dremnuo :rtfm:

Mini-me poenta je u tome da trenutno imamo jako loš obrazovni sistem sa još gorim planom i programom naročito od 1-4 razreda...nose torbe od 20 i kusur kg svaki dan u školu,jer za svaki predmet postoji knjiga,vežbanka,sveska,pa oprema itd....usput plan je zaista obilan,i učiteljice daju puno domaćeg jer gradivo mora da se pređe,a u školi jednostavno nema vremena za sve,takav je plan,nije do njih....i šta onda roditelj radi?...uči sa detetom,objašnjava,jer dete materiju ne poznaje,pregleda domać itd....naravno i dalje tvrdim da najbolje uče na svojim greškama,i ne treba im dahtati za vratom,ali proveravati se mora...a o obrazovnom sistemu da ne pričam,očaj..uvek preuzimamo sa zapada sisteme koji su tamo davno ukinuti jer su se pokazali lošim...e mi to onda preuzmemo...strašno..

ajoj,pa ti si rano počela sa svađom...:cmok2:
znaš za kuću koju imamo na Grbavici...svuda okolo u male dvorišne stančiće grad je uselio socijalne slučajeve što je okej,da nisu napravili haos u ulici,smeća svugde,raširen veš na ulici,dreka,policija svako veče izlazi zbog svađa...ja pokušala da prodam,pokušala da izdam....nema šanse,kada vide ko sve živi okolo okrenu se i odu...e sad,načula sam nešto da grad planira da gradi tamo,pa trebam info da li je to istina...a ako ne, da li je moguće napraviti deal sa gradom,da ja njima predam svoju nekretninu,a grad meni adekvatnu na drugoj lokaciji...godinama stoji tamo nekretnina i ne mogu ni prodati ni izdati...:rtfm:

pa tako ću ja početi,sve kao plavuša u mozgu sa osmehom 32,kao ja ništa ne znam,ali postoji ovaj problem,pa šta predlažu kako bi mogao da se reši blablabla...ma znaš me,znam da budem pravi diplomata,ali sam naoštrena ako naletim na nekog nadobudnog šalteraša...ovih dana mi je presekao sistem svega zemlje Srbije...

Mini Me, koliki je tvoj sin?

Još malo pa 19 m :) Što?

Mini-me poenta je u tome da trenutno imamo jako loš obrazovni sistem sa još gorim planom i programom naročito od 1-4 razreda...nose torbe od 20 i kusur kg svaki dan u školu,jer za svaki predmet postoji knjiga,vežbanka,sveska,pa oprema itd....usput plan je zaista obilan,i učiteljice daju puno domaćeg jer gradivo mora da se pređe,a u školi jednostavno nema vremena za sve,takav je plan,nije do njih....i šta onda roditelj radi?...uči sa detetom,objašnjava,jer dete materiju ne poznaje,pregleda domać itd....naravno i dalje tvrdim da najbolje uče na svojim greškama,i ne treba im dahtati za vratom,ali proveravati se mora...a o obrazovnom sistemu da ne pričam,očaj..uvek preuzimamo sa zapada sisteme koji su tamo davno ukinuti jer su se pokazali lošim...e mi to onda preuzmemo...strašno..

ALi od kad je to tako? To pre nekih 20ak god nije bilo tako, ne?

ALi od kad je to tako? To pre nekih 20ak god nije bilo tako, ne?

Pa sve je promenjeno u poslednjih 2 godine, a kamoli 20.
Između mojih klinaca je razlika 3 godine, a dosta stvari se promenilo u načinu odgoja dece tj.preporuka koje daju pedijatri. Koja li je tek razlika u odnosu na pre 20 godina!

Tako je i sa školstvom. Nekada su nastavnici bili autoritet, a danas roditelji dođu da biju nastavnika jer je njihovom detetu dao keca, a prethodno veče je sve znao. Roditelj ga lično ispitao.:roll:
Sve je individualno. Ja sa mojima neću učiti. Škola je njihova, ne moja. Moraće da nauče da budu samostalni. Bolje što pre. Roditelji su tu da pomognu, ali ne da rade sve umesto dece.

Pitam da znam, ne sećam se da si ikada pisala na ovoj temi i nemam pojma koliko ti je dete.
A mi se ovde sve poznajemo po deci. Ona su nam centralna tema. Pa da se upoznamo.:)

:bye: Vi svi imate veću decu, to znam, ne znam tačno kolika su vam deca al znam da ti imaš Luku, kao i ja :mrgreen:

Mici, koliko vidim to lepo rade da bi nekom napravili posla, nekom bratu, ujaku, strini... da ljudi dobiju priliku da zarade :evil: A mi što večito treba neke gluposti da plaćamo ko vas j! Vidim da je preobimno gradivo, tj zaključujem na osnovu vaših iskustava i ne znam zašto? Pa kako postići sve? Zašto baš toliko opterećuju decu? Jel postižu neke pozitivne efekte time? Zašto toliko knjiga nositi svaki dan? Pa majku mu ja ne znam da li je u našoj državi NEŠTO kako valja?!!! :sad2:

Pa sve je promenjeno u poslednjih 2 godine, a kamoli 20.
Između mojih klinaca je razlika 3 godine, a dosta stvari se promenilo u načinu odgoja dece tj.preporuka koje daju pedijatri. Koja li je tek razlika u odnosu na pre 20 godina!

Tako je i sa školstvom. Nekada su nastavnici bili autoritet, a danas roditelji dođu da biju nastavnika jer je njihovom detetu dao keca, a prethodno veče je sve znao. Roditelj ga lično ispitao.:roll:
Sve je individualno. Ja sa mojima neću učiti. Škola je njihova, ne moja. Moraće da nauče da budu samostalni. Bolje što pre. Roditelji su tu da pomognu, ali ne da rade sve umesto dece.

:dash: Ja se tako plašim za svoje dete, da ne dodje u kontakt sa decom takvih roditelja ...
Apsolutno se slažem s tobom što se tiče učenja s njima, tj umesto njih, ali, čini mi se da je Mici rekla, teško je odrediti granicu, pomoći mu ali ne raditi umesto njega... A i čoveče, ako je tako, pa ja ne znam, znaš ono, sa ostalom decom rade roditelji redovno i onda moje ispadne kreten jer je radio sam dmaći i naravno ima više grešaka neg ono čiji je domaći radio tata... A onda, ako mu pomažeš, to je trenutni dobrobit, na duge staze dobijaš nesamostalno dete... J*bt ja ću izludeti kad ovaj moj podje u školu...

Mini-me na žalost tvoje konstatacije su sasvim na mestu i ja se potpuno slažem...ali možemo samo da besnimo,i podstičemo decu da uče i nauče...sad za raspust recimo klinci koji su završili 4 razred,dobil su listu od 6 knjiga koje treba da pročitaju i napišu dnevnik pročitanog..ovaj obrazovni sistem je veliko njesra,a deca ne uspevaju da drže korak,pa su izfrustrirana,pa su stalno pod stresom,ne mogu da popamte obilno gradivo,ne uspevaju da ga svare...to ja vidim kod današnjih klinaca...

inače ja imam Gabriela,4,5 godine...

a da,i naravno time što nekima roditelji rade domaći diže se kriterijum odrađenog,jer će biti bolje od onog što je moje dete samo uradilo...a opet kako učitelj/nastavnik da ocenjuje?...da li da kazni dete za koje zna da je roditelj odradio rad(a možda je roditelj insistirao a ne dte),da li će onda biti fer prema detetu...a opet da li će biti fer prema detetu koje radi sam,ali rad nije perfektan,i vidi se razlika...kako biti fer?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back