СВЕ И СВАШТА (2. део)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
e pa moram da ti kažem da mnogoooooooooo grešiš i da u mnogim stvarima nisi u pravu...
nije tačno da na nivou cele Srbije niko nikad nije reagovao...
verovatno se baziraš samo na svoju okolinu,ali ne smeš da generalizuješ stvari...

recimo...moja generacija 97 godište kojima sam bila razredna...
trebalo mi je 2 i po godine,rada,pisama,pretnji i čak i policije,ali sam uspela da nateram zajedno sa pedagogom svoje škole,da CSR izdvoji nasilnika iz porodice...
danas je to dete jedna sretna srednjoškolka i često se viđamo i pričamo...procvetalo dete...

a to ,šta je nastavnik smeo ranije ne bih sad da pišem istoriju...samo ću te pitati koje si ti godište,ako nije problem...????
ja znam kako je bilo pre,a vrlo dobro znam kakvo je stanje sada i zato sam to i napisala...

nije problem. rodjena '74. gimnaziju zavrsila '92. diplomirala biologiju na pmf-u '97. bila nastavnik biologije u osnovnoj od '96. do '99. profesor u gimnazijama u tri razlicita grada od 2000. do 2012. nije problem ni radnu knjizicu da iskopiram ako treba :lol:
radila sam i ove godine, istina samo mesec dana i nisam se zadrzavala u zbornici duze od neophodnog vremena.
znam tacno sta pisem. znam da biti prosvetni radnik nije lako, ali takodje znam da vecina zaposlenih u skolama otaljava svoj posao, potpuno nezainteresovano za bilo sta sto se desava okolo.
znam da u skoli u koju sad ide moja cerka dezurnog nastavnika mozes naci jedino u zbornici, cak i za vreme velikog odmora ili vremena kada deca dolaze ili odlaze iz skole.

nije problem. rodjena '74. gimnaziju zavrsila '92. diplomirala biologiju na pmf-u '97. bila nastavnik biologije u osnovnoj od '96. do '99. profesor u gimnazijama u tri razlicita grada od 2000. do 2012. nije problem ni radnu knjizicu da iskopiram ako treba :lol:
radila sam i ove godine, istina samo mesec dana i nisam se zadrzavala u zbornici duze od neophodnog vremena.
znam tacno sta pisem. znam da biti prosvetni radnik nije lako, ali takodje znam da vecina zaposlenih u skolama otaljava svoj posao, potpuno nezainteresovano za bilo sta sto se desava okolo.
znam da u skoli u koju sad ide moja cerka dezurnog nastavnika mozes naci jedino u zbornici, cak i za vreme velikog odmora ili vremena kada deca dolaze ili odlaze iz skole.

e pa to ti kažem,ti si pisala na osnovu ličnog iskustva,a kažeš da je u celoj Srbiji tako...
kod nas i deca tačno znaju kojih 5 nastavnika je koji dan dežurno...
postoji spisak na ulaznim vratima za roditelje...postoji spisak kad koji nastavnik prima,mada izlazimo svima u susret,znam da neki ne mogu izaći sa radnog mesta kad nama odgovara,pa često veliki odmor provodimo u razgovorima sa roditeljima koji dođu...
mora da se zna ko šta radi...nama je direktorka zavela red i mora da svako izvršava svoje obaveze...
ako mislimo da zaštitimo sebe,da od dece tražim odgovornost,onda moramo ličnim primerom da im pokažemo istu...

treba tu nekog prodrmati u tvojoj školi...:aha:
zbog takvih se priča da su svi prosvetari neodgovorni i neradni...

generacijooooooooooo....:zag:

..i toj mami sto kaze da ne zna sta ce sa detetom koje je peti razred, kazes da ces joj poslati socijalnog radnika da porazgovaraju. moje iskustvo kaze da te mama moli da joj das jos nedelju dana, a za tri dana ti dodje preporodjeno dete. naravno da neces prijaviti, ali kako ona to da zna?
o izbacivanju sa casa - vec sam pisala ovde, koliko je puta moja cerka bila izbacena sa casa (ne samo ona. to je bio redovna mera prema svim ucenicima), i to je trajalo sve dok nisam rekla da cu je prebaciti u drugu skolu. moj cilj je bio da uplasim cerku i da se ona smiri, ali je delovalo i na cerku i na uciteljicu.
sina od mog brata kada je bio sesti razred je osamario nastavnik istorije na sred hodnika. tuzili su ga i sud je presudio da se to nije desilo, iako se vidi na snimku kamera iz skole. ako niste znali, snimak nije dokaz na sudu ako se ne sloze obe strane! kako? nemam pojma! ali je tako bilo. na kraju su se nekako nagodili i nastavniku apsolutno nista nije falilo, a ove godine je postao direktor bas te skole.
hocete li jos da mi pricate o "vezanim rukama"?
vezane jesu, ali samo postenom svetu.

..i toj mami sto kaze da ne zna sta ce sa detetom koje je peti razred, kazes da ces joj poslati socijalnog radnika da porazgovaraju. moje iskustvo kaze da te mama moli da joj das jos nedelju dana, a za tri dana ti dodje preporodjeno dete. naravno da neces prijaviti, ali kako ona to da zna?
o izbacivanju sa casa - vec sam pisala ovde, koliko je puta moja cerka bila izbacena sa casa (ne samo ona. to je bio redovna mera prema svim ucenicima), i to je trajalo sve dok nisam rekla da cu je prebaciti u drugu skolu. moj cilj je bio da uplasim cerku i da se ona smiri, ali je delovalo i na cerku i na uciteljicu.
sina od mog brata kada je bio sesti razred je osamario nastavnik istorije na sred hodnika. tuzili su ga i sud je presudio da se to nije desilo, iako se vidi na snimku kamera iz skole. ako niste znali, snimak nije dokaz na sudu ako se ne sloze obe strane! kako? nemam pojma! ali je tako bilo. na kraju su se nekako nagodili i nastavniku apsolutno nista nije falilo, a ove godine je postao direktor bas te skole.
hocete li jos da mi pricate o "vezanim rukama"?
vezane jesu, ali samo postenom svetu.

auuuuuuuuuuuu,sestroooooo...:eek:

ih kol'ko bih ja jos ispisala, nego me sramota. gle kol'ko sam prostora zauzela :rumenka:

meni je stvarno strašno da čujem takve stvari...al majke mi...
gledajući moje okruženje,prosto mi neverovatno...
al znam da nisu svi isti...
i nisu svi za prosvetu...
odavno sam negde ili nekome spomenula da je potrebno da se pre nego se neko zaposli u prosveti,zaista pronađe modus da se vidi da li je ta osoba zaista za rad sa decom...

Ja sam i napisala da su problematična deca čiji roditelji su problem jer štite svoju nevaspitanu i nasilnu decu, a sva druga deca ispaštaju jer prosvetni radnici nemaju mehanizam da ih u školi sankcionišu. Kada smo mi išli u školu, delili su se ukori i deca su se izbacivala iz škole, a sada ne sme ni ocena iz vladanja da se smanji bez odobrenja roditelja, a o izbacivanju iz škole nema govora.
Koliko se sećam, ti što su izbačeni iz škole, mogli su samo na Radničkom Univerzitetu da završe školovanje. Kao i ponavljači.
Sada nema ponavljača jer roditelji urgiraju na sve moguće načine da izbace nastavnike i dokažu da njihovo dete nije loš đak nego da nastavnici ne valjaju.
Moj ujak je jednog učenika rukom spustio na stolicu nakon što je ovaj usred časa ustao i raspravljao se sa njim i nije hteo da sedne u klupu ni posle nekoliko opomena. Posle toga je stigao zahtev od roditelja da se nastavnik izbaci iz škole i jedva je uspeo da se izvuče. Epilog je da sad kada šeta učionicom da deca ne bi prepisivala dok je kontrolni u toku, mora da drži ruke na leđima da ne bi nekoga dotakao pošto može da popije tužbu ponovo. Deca su videla da to prolazi i jedva čekaju da se reše nastavnika fizike koji neće da im gleda kroz prste nego ih tera da uče gradivo.

Juče mi je Luka pričao kako je ovaj njihov klinac iz razreda usred časa ustao, otišao do ćoška i čučno i kaže učiteljici: "Jao što su slatki mravi". Pitam Luku šta je učiteljica uradila, a Luka mi kaže da ga je ignorisala jer on to stalno radi i nikada ne reaguje na njene opomene. Klinja je provalio da može da radi šta hoće i sad se osilio.

vodila sam danas cerku kod ocnog.
dr rece na kraju da ne moze da joj odredi dioptriju jer ja imam negativan stav!
(samo sam sedela, cutala i cekala... nisam bas sa puno paznje ni gledala sta radi jer smo dugo cekale red pa smo vec bile umorne).
nemam pojma kakve veze ima moj stav, al eto - ima :lol:
laku noc :)

Ludo :lol:
I mi smo bili kod očnog... užas, dioptrija joj je već -3.25 :dash:
Sad čekamo nove naočare da budu gotove, naravno da ništa ne vidi sa ovima, a ćuti mula mala :roll:

Ludo :lol:
I mi smo bili kod očnog... užas, dioptrija joj je već -3.25 :dash:
Sad čekamo nove naočare da budu gotove, naravno da ništa ne vidi sa ovima, a ćuti mula mala :roll:
Ćuti zato što ne zna da ne vidi, ona misli da vidi normalno.
Ja se sećam da me je mama stalno opominjala da ne čkiljim dok gledam tv i pitala me je da li ne vidim dobro, a ja sam tvrdila da vidim normalno.
Kada su me konačno odveli kod očnog kada sam imala 8 godina, odmah sam dobila dioptriju -2. Sećam se da sam se iznenadila kada sam došla kući i ugledala tepih i skontala da tepih ima šare i rese. Meni je tepih izgledao kao neka mrlja, mislila sam da tako tepih treba da izgleda.
Elem, tek posle par godina kada je dioptrija počela da raste, dali su mi cilindrična stakla i onda sam svakih pola godine išla po nova stakla zbog veće dioptrije.
Na kraju me je mama odvela sa 15 godina privatno kod jedne dr u stan (tada je još bilo zabranjeno raditi privatno kao doktor) i ona mi je konačno rekla da imam astigmatizam i da moram da nosim polutvrda sočiva. Za pola godine mi je spustila dioptriju sa -5,5 na -3,5 i ostala je takva do posle porođaja. Onda je opet krenuo cirkus, ali to nije bitno.
Htedoh reći, proveri da li i njoj trebaju sočiva. Ako ima astigmatizam od naočara će joj samo rasti dioptrija.

- - - - - - - - - -

vodila sam danas cerku kod ocnog.
dr rece na kraju da ne moze da joj odredi dioptriju jer ja imam negativan stav!
(samo sam sedela, cutala i cekala... nisam bas sa puno paznje ni gledala sta radi jer smo dugo cekale red pa smo vec bile umorne).
nemam pojma kakve veze ima moj stav, al eto - ima :lol:
laku noc :)
Zemljo Srbijo, nigde te nema...:roll:

Регулишите деци питање вида, и због вида, и због пажње и због гримаса које троше док се напрежу да виде.
Ми смо у ОШ имали девојчицу коју је било срамота да носи цвиџе, жмиркала је и мргодила се... добила је боре 50-тогодишњакиње пре мале матуре, а и данас јој је остао надимак МРГУДА!

Jako je bitno da deca imaju stonu halogenu lampu tu gde uče za stolom. Ako gledaju televziju ili drljaju kompjuter, jako je važno da imaju upaljenu lampu kako bi se smanjio kontrast između monitora i mračne prostorije. Znači nikakvo gledanje u mrklom mraku! To je katastrofa za oči!

Nije tesko imati zlatne ruke. Evo :lol:
ruka.jpg

Dobar dan!

Drugari, da li je neko menjao licnu kartu skoro?
Meni u "agenciji" koja radi sve te stvari za MUP rekose 5100 din i stara licna karta i dobijem novu za 15 dana. Na sajtovima Ministarstva nigde nema ta cifra...
Pitacu sutra direktno, nego mi se sad mota po glavi - da li te agencije bas tako pajaju kako stignu ili je to stvarno nova cena za licnu?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back