СВЕ И СВАШТА (2. део)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E, a kad se prijavljuju deca za vrtic, ili za jaslice?
jel ima neko pravilo?

Verovatno se razlikuje od mesta do mesta.
U NS-u je upis u aprilu za polazak dece u septembru i ne mogu da se upišu deca koja nisu napunila godinu dana. To je prilično kretenski jer dete koje u aprilu puni godinu dana treba već da ide u vrtić u tom momentu jer mamino porodiljsko traje godinu dana tj.do detetovih nekih 11 meseci. Onda se ljudi dovijaju na razne načine pa neko čuva tu decu do septembra. Znači Jexy, sledeće godine se prijavljujete za vrtić.

Ija, za moju decu je bolje što ih ja nisam vodila u vrtić jer bih ja dušu isplakala sa njima.
Već sam pisala na forumu kad je Luka polazio u vrtić, tata ga je vodio i privikavanje je bilo teško, ali tata je mnogo jači od mene pa mu je pričao razne priče i umeo da izdrži njegovo plakanje.
U tih prvih mesec dana privikavanja smo se razboleli svi jedni za drugim, ali mm prvi, pa sam ja jedan petak morala voditi dete u vrtić jer mm nije mogao da ustane iz kreveta. Em sam ga vodila u 6h i dovela ga u prazan vrtić gde nije bilo ni vaspitačica, a kamoli dece, em je plakao on, em sam plakala ja sa njim. Držali smo se zagrljeni jedno za drugo i plakali u glas, ja sam ridala, a on je vrištao i spremačica mi ga je iščupala iz ruku i oterala me napolje. Posle mi je mm držao slovo kako sam gora od deteta i moram zbog njega biti jaka, da njemu nikad nije tako dramio zato što se tata ponašao kao da je to nešto normalno i da se podrazumeva.

Inače, ja sam Luki kad je bio veći takođe objasnila da je vrtić njegov posao i jako mu se svidela ta verzija.:lol:

Moje ne idu u vrtić trenutno, strarija treba da se operiše pa da ne zakači nešto. Iz istog razloga ne vodim ni malu, kod nas je to efekat domina, sve se prenosi sa jednih na druge.
I da, krenuli smo na balet...rekla mi je da joj se jako sviđa...dvaput nedeljno, čisto da malo igra i glumi Anđelinu balerinu :heart:

godinu dana u trenutku prijavljivanja ili u trenutku polaska u vrtic?
pre neko vece setamo pa prolazimo pored vrtica
mm kaze da svrati da ga prijavi, za svaki slucaj:D
pa zato pitam kako to ide
Imam ja hvala Bogu ko da ga cuva, ali bih mnogo vise volela da ide u vrtic
znam da ce svekrva da mu popusta sve, posto je vec sad pocela
a i opet nek oni malo odmaraju, dosta je i njima cuvanja decice

Dobar dan :cao:
Ja samo da vas sve pozdravim iz Beca jednom slikicom nase plave Sheherezade :heart:
Ljubite nam drugare i drugarice :zag: :cvet:

Untitled-12_resize.jpg

godinu dana u trenutku prijavljivanja ili u trenutku polaska u vrtic?
pre neko vece setamo pa prolazimo pored vrtica
mm kaze da svrati da ga prijavi, za svaki slucaj:D
pa zato pitam kako to ide
Imam ja hvala Bogu ko da ga cuva, ali bih mnogo vise volela da ide u vrtic
znam da ce svekrva da mu popusta sve, posto je vec sad pocela
a i opet nek oni malo odmaraju, dosta je i njima cuvanja decice
Godinu dana u trenutku prijavljivanja valjda, nisam sigurna.
Ali svakako ako ima ko da ga čuva nemoj ga bar do druge godine slati u vrtić tj.dok ne skine pelene i koliko-toliko se osamostali jer u grupi od 20-30 dece na dve vaspitačice mene hvata jeza kad pomislim da bebe ništa ne mogu same, a one fizički ne mogu sve da ih opsluže.:sad2:

Kockice plava šeherzada je preslatka :zag:
jel to imala neku priredbu?

ja sam primjetila jutros da je Lazara malo sramota kad ulazi u vrtić u sobu njegovu,
odmah potrči da što brže sjede sa ostalom djecom...jer kad se vrata otvore svi pogledaju...
baš mi je bilo i slatko i tužno nekako :(

Dobro jutro!
I ja sam mislila na Tamaru jer je pisala o vrtiću.

Meni je mm rekao da će Miloš cele nedelje biti sa dedom u vrtiću, a jutros mi kaže da danas i sutra treba da ostane sam na 2 sata. A juče su vaspitačice rekle dedi da se sakrije malo da vide kako će Miloš reagovati i plakao je.:sad2:
Nisam se psihički spremila da mi dete pati.:(

Kod nas od jutros opet isto, pocne da place jos u kuci, kad ga oblacim i obuvam. Danas skoro da je poceo da se histericno batrga pa se smirio. Plakao je celim putem do obdanista, osecam se kao najgori zlotvor kad ga cujem kako mi kaze nemoj da me vodis u skolicu necuuuuuu, ne svidja mi se tamo :sad2:.

i moj je malo kašljucao danas...ja sam pomislila da mu je samo suvo grlo,ponudila mu vodu,ali nije hteo da pije...probudio se u 5 zbog toga i nije više mogao da zaspi...dala sam mu toplog čaja da pije,i posle pre nego što smo krenuli u vrtić Tantum verde i prošlo ga je...sad čekam da vidim popodne šta će biti...

Phe svi mi tako reagujemo na plač svog deteta,nisi najgora od svih veruj mi...a to što se loše osećaš to je normalno,svaki normalan roditelj tako reaguje...samo treba da budeš istrajna,da mu stalno govoriš kako će tamo da nauči mnoooooooooooooogo lepih i zanimljivih stvari,da će se puno igrati i učiti pesmice,ići da gledaju predstave i da će imati mnooooooooooooooooooogo drugara...i nikako ne dopusti da na tebi vidi da si ti nervozna zbog vrtića...

Eli zar Miloš mukica da plače?..ipak je on još mali,i treba sigurnost što mu je deda značio....samo se ne trzaj mila previše,par dana i naviknuće se mališa...ljubim ga...

Mici bodrim ga ja stalno i pricam i pricam i pricam kako je skolica super i da ce steci tamo puno drugara i da ce se druziti i igrati ali za sada mu to nesto ne dopire do glave i srca. Jedino sto nam stvarno pomaze je sto mu je u grupi njegov drug iz detinjstva i kad je on tu onda je sve podnosljivije, juce kad sam dosla po njega sedeli su jedan pored drugog i drzali se za ruke. Tako da ga hrabrim svakog jutra da ga taj drug ceka da se tamo igraju al kad zaguasti ni to ne pomaze, uhhhh, jedva cekam da ovo prodje, ove nedelje dolazim na posao poluluda.

dobro jutro mi ne idemo od juce u vrtic ...spremamo se za operaciju tj ne mesamo se previse sa decom zbog virusa koji je krenuo polako ali sigurno kroz vrtice traje 3-4 dana al temperatura nosic i slicno...al zato uzivamo...juce smo bili na izlozbi dinosaurusa i stvarn je bilo lepo lep je prostor a i dinosaurusi su super lazar je bio odusevljen ceo dan je pricao kako su veeeeejiki didosusi :))) popodne smo bili na nasem drugom sisanju i malisa je bio miran da ne mozete da verujete sve je slusao frizerku :) a onda samo isli da se vidimo sa drugarima iz parkica...tata nam 2 nedelje radi 1 smenu tako da se popodne vidjamo i to mi je drago...

Jutroooo...evo i mene, da se prijavim...
Ja se taman ponadala da mi je dete proslo adaptivni period sto se ifekcija tice, kad sipaaaaak!!! Poceo je opet da kaslje,za sad ne strasno, ali tako su nam pocele i predjasnje infekcije...Odmah je, naravno i Nadja fasovala...pocela je da slini i nos joj je nocas bio zacepljen, od cega nas dve nismo celu noc spavale kako treba... Ne znam sta da radim...dr nam je rekla za neke kapi koje se zovu Otporil za imunitet, i ako se nastavi ovako, moracu poceti da mu dajem...iako bih vise volela da se organizam sam izbori...pocela sam mu davati neki sirup, pa cemo da vidimo kako cemo napredovati...

A sto se tice plakanja...znam da vam je tesko, ali ja sam na ostavljanje u vrticu gledala sa druge strane...ne da je sam i bespomocan bez nas, nego da ce postati snazan i samostalan, sto ce biti dobro za njega... ;) kad sam tako postavila stvari, bilo mi je lakse...

e zenske da vas pitam ja nesto kod nas u vrticu radili deci bris valjda to radde jednom godisnje pojma nemam niko nas nije obavestio ...da li vrtic mora da obavesti roditelje o tome i da trazi saglasnost za rs ili ne?mislim po mom nekom shvatanju trebali bi bar d obaveste roditelje ne znam...sta vi kazete?

Kvi, ni ja ništa ne znam o tome. Držimo fige za operaciju i uživajte zajedno!:zag:

Phe, cela ta situacija je na žalost normalna, za decu je uglavnom traumatično iskustvo odvajanje od roditelja pogotovo ako nisu navikli ni na koga drugog. Evo moj Miloš plače iako je već nekoliko puta prespavao i bio ceo dan i kod jedne i kod druge bake.

Čula sam se sa tatom, kaže da je Miloš jako plakao jutros kad ga je vaspitačica uzela i odmah ga je unela u sobu, a kad je došao po njega bio je veseo. Nije je pitao koliko je plakao, ali je vaspitačica rekla da je jako dobar i da je sve pojeo i popio. To verovatno govore svima jer znam sigurno da nije mogao popiti kakao pošto ne zna da pije iz šolje.

ćao mame da se javim na brzinu pa odoh po moju šmizlu u vrtić, ne mogu da dočekam da idem po nju. ove nedelje sam na bolovanju da bih je vodila, prva dva dana su dobro prošla jer sam ja bila prisutna u vrtiću, samo me je povremeno tražila pogledom ili dođe kod mene da mi nešto kaže i ode da se igra. u principu se sva deca još uvek igraju sama za sebe. tina je poslušna, hoće da skuplja igračke, sluša vaspitačice. juče je bio prvi dan kada je ostala sam, ujutru je sve dobro proteklo, ostala bez problema ali kada sam otišla po nju (pre spavanja) zatekla sam je kako plače, suza suzu stiže. jako mi je bilo teško kada sam je videla takvu. problem je bio ručak pošto ona inače ništa ne jede a vaspitačice su izgleda insistirale da nešto pojede. još za ručak je bila riba a ona beži samo od njenog mirisa a kamoli da je jede. jedva sam je smirila, gušila se od plača. posle mi je odbila da ide u vrtić, rekla je da hoće da ide kod bake, da joj je dosadno u vrtiću, da joj nedostaje mama. celo popodne sam provela sa njom u priči i bojala sam se ovog jutra kako će biti, jer ja ne bih imala srca da je na silu ostavim dok plače, tako da sam se samo toga pribojavala ali ona je opet bez problema ostala u vrtiću i ovog jutra. sada žurim po nju pre ručka da ne bi bilo kao juče.
Eli potpuno te razumem, i ja sam od onih "mekanih" mama, koje ne mogu da izdrže dečije suze, budem li je videla takvu i ja ću sa njom plakati
Javljam se popodne da napišem kako je bilo danas

Kako su vaša dečica?

Moje dete je u vrticu bilo dobro ali je plakao kad me je video i izasao je iz sobe upisan. To mu se nije desilo od kad smo skinuli pelene da se upiski u gace bas, bas. Kaze mi vaspitacica da je sve to normalno i da vidi da sam ja u grcu i da se ne sekiram da ce sve to proci. Zacnulo me je to sto je rekla ali stvarno ne znam kako da se vise opustim ili anesteziram od ovoga, ja se trudim da pred detetom budem vesela i da stalno ponavljam pozitivne stvari vezane za vrtic :(.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back