Svaka treća žena žrtva nasilja: Zašto ćutimo o ovoj brutalnoj istini?

Svaka treća žena doživi makar jednom u životu, fizičko i/ili psihičko nasilje u partnerskom odnosu. Ova činjenica ostavlja dubok trag: svaka treća žena širom sveta suočava se sa seksualnim, psihičkim ili finansijskim nasiljem u vezi. To je zastrašujuća realnost, sa kojom se žene bore ,nekada i danas. Nasilje u partnerskim odnosima je tema koja se tiče svih nas.

Statistika u Nemačkoj

• Prema podacima Saveznog kriminalističkog zavoda (BKA), broj krivičnih dela protiv žena raste.
  • Tokom 2024. godine, 265.942 ljudi je doživelo nasilje u porodici, od čega je 70,4% žena.
  • Najviše žrtava bilo je pogođeno partnerskim nasiljem (171.069 osoba; 64,3%), dok je 94.873 (35,7%) doživelo nasilje unutar porodice.
  • Gotovo svakog dana dogodio se femicid, u 80,6% slučajeva povezan sa partnerskim odnosima.

Inicijative

U okviru kampanje „Ljubav bez nasilja“, YSL Beauty se obavezao da do 2030. godine, zajedno sa lokalnim organizacijama, edukuje dva miliona ljudi o nasilju u partnerskim odnosima. Dostupna je i besplatna online obuka „L.O.V.E.“ (“L.O.V.E.”-Training ), koja traje samo 15 minuta i pomaže da se prepoznaju rani znaci nasilja.

9 znakova upozorenja za toksično ponašanje

1. Ignorisanje – Partner te namerno kažnjava tako što te ignoriše.
  2. Ucenjivanje – Partner ti preti nasiljem ili nekim zlom ako mu ne poslušaš.
  3. Ponižavanje – Partner te vređa rečima ili postupcima.
  4. Manipulacija – Partner te neprimetno navodi da radiš ono što on želi.
  5. Ljubomora – Partner pokazuje preterano posesivno ponašanje i ograničava tvoj društveni život.
  6. Kontrola – Partner koristi svoju poziciju da te ograniči kao osobu.
  7. Mešanje u život – Partner zahteva uvid u sve aspekte tvog života.
  8. Izolacija – Partner ti zabranjuje ili otežava kontakt sa voljenima.
  9. Zastrašivanje – Partner te namerno nesigurnim čini, pa počinješ da sumnjaš u sebe.

izvor zhenski chasopis Glamour de

Pogledajte prilog 1824440
Ako je svaka treća žena žrtva nasilja
Onda su dva od tri muškarca žrtve ženskog nasilja

Nema tu milosti

Moderacija nije kaznila ovu pojavu,ostavila ovu provokaciju koja me karakterise kao nasilnika,samo obrisala opasku koliko sam zena ubio,@tab503
prvo su izmislili n dzendera, kao svoju vojsku, pa nas sada satiru iz osvete jer su muskarci u proslosti bili glavni, ja sam vec satrt-porazen, a ti, mislio si da ces da se izvuces? gotov si, ima da ti napakuju sto-sta, ponesto samo brisnu, kao ovo sad
Fizičko nasilje je nedopustivo. I tu i ne treba i ne smije biti tolerancije. Ali praviti nasilje od partnerske svađe...
ma rat vec bukti u musko-zenskim odnosima, sta je tebi? kako to ne vidis, da su zene naumile da preuzmu svet?

nema svetu spasa, ako muskarcima ne zabranimo da budu predsednici, samo sve zemlje kvare, od srbije do amerike, svi to vidimo

od gvozedene lejdi, do kaje kalas i ane brnbc, av nju da poturi kada resi da se penzionise, amerika ode u propas' sa gerijatrijom, donald kao dzo vise nece znati ni kako se zove, a kamoli da vodi zemlju ili cak svet

Poslednja izmena:
ali ajde recite jel nismo krivi mi muskarci, pa nemo' da se lazemo, ako zene gledamo samo kao seksualne objekte i da nam se potcine, sad cemo da platimo, gotovi smo, zene su u ofanzivi

ja cu da glasam za mtg u usa, ne privlaci me kako izgleda, vec sta govori, muskarci kao donald i dzo, na kraju bre ne znaju ni kako se zovu, dosta vise da MATORI muskarci vladaju, samo bre ratuju kada se ne izivljavaju nad zenama, neki i nad decom, WOMEN POWER NOW!

1764357280772.png

Poslednja izmena:
Nisam za nikakvo nasilje, ali ja vas pitam koliko muskarca dozivi nasilje od strane zena? To se cuti jer se vecina njih samoubije a krije se pravi razlog zasto. Mislite od tome malo kriju se uvek dublje stvari
ako ce takvi kao ti da nas zastupaju, mi i bolje da se ubijemo odmah - jel tebi dopire do svesti sta znaci femicid, a sta suicid?

Back