Ovo imam i ja, iako živim na selu, iako sam domaćica, jer, jelte nisam zaposlena. I imam svekrvu u istom dvorištu koja mi kuva, a jednom nedeljno idemo kod mojih na ručak.
Ali moram da priznam da pomalo i ne razumem ovu temu. Da li su domaćice žene koje nisu zaposlene, ili su sve žene domaćice? To je ono što mene buni. A evo i zašto. Ja nisam zaposlena, ali se bavim povrtarstvom. To zahteva najmanje desetosatno angažovanje van kuće, bar 6 meseci godišnje. Ja tada, dok traje sezona, puno vremena provodim u rasadniku i na njivi. I tada, veš moram da ispeglam, jer opere ga mašina, neko reče

, moram da usisam, izbrišem prašinu, povremeno skinem zavese i operem prozore, ribam kupatilo,počistim dvorište, ponekad skuvam, napravim kolače....Iako više vremena provedem van kuće nego da sam negde zaposlena, ja sam i tada domaćica, jer nemam poslodavca ni fiksno radno vreme.
Onda postoji jedan mesec, najčešće od polovine septembra do polovine oktobra, kada se poljski radovi privode kraju ( bar u mojoj kući je tako, u nekim drugim kućama još nisu završeni ) kada još uvek nisam po ceo dan u kući, pa i onda radim sve što treba napolju i sve po kući. I opet sam domaćica.
I onda nailazi period od 5 meseci zimskog sna, kada ja pravim torte i kolače po narudžbini i jednom nedeljno nosim kolače na pijacu, a jednom nedeljno pravim jednoj ženi da ih prodaje, tako da sam i u ovom periodu 3 dana nedeljno totalno zauzeta, kao da radim negde dve smene. I sve radim kao i u sred sezone, i tokom prelaznog perioda. I domaćica sam.
I sada ja ne znam da li ovo liči na suvoparan život, ili dinamičan, ali meni svakako nije dosadno. Jeste da se određene radnje ciklično ponavljaju, ali isto je i kada nastavnik po n - ti put predaje Pitagorinu teoremu, i kada kasirka zna koja će mušterija čekati dinar kusure, i kada varilac troši zilionitu elektrodu u svom životu.
Mislim da su retke žene koje su samo domaćice. One koje kuvaju i spremaju kuću, i to su im jedine obaveze. Bar na selu, žena iako nije zaposlena, ima puno obaveza oko bašte, njive ili stoke, ili kombinacije pobrojanog, tako da ne vode suvoparan život domaćice.
A wc šolju ribam isto kao i afro.