Ненад
Iskusan
- Poruka
- 6.595
hoces reci, "Blic" tvrdi da je to on rekao (po svom obicaju...bulevarske stampe)
Da vidimo sta kaze Kapicic u svojim memoarima
Да те подсетим да мени ниси одговорио на питања која сам ти горе поставио...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
hoces reci, "Blic" tvrdi da je to on rekao (po svom obicaju...bulevarske stampe)
Да те подсетим да мени ниси одговорио на питања која сам ти горе поставио...
Jevđević mi šalje neke morske depeše, kao da mi digne moral. Zbog očitih laži izgubio sam poverenje u sve izveštaje, a ovo mi je najgore jer na osnovu toga moram donositi odluke, ali kakvu odluku da doneseš kad mi Jevđa javlja da njegovi nastupaju prema jablanici a 11 me obaveštava da se jake partiz. kolone kreću 8 ov. m. niz Neretvu.
Zatim mi javlja da je uhvatio vezu sa Pejovićem (Mitar) a Pejović(Milorad) bio u Bijeloj. Objasni mu da ja nisam Italijan, da mi daje inekcije za podizanje morala ja znam šta mi je dužnost.
Molim te hitno tačne podatke gde se koja naša kolona nalazi i koje je jačine.
Izgleda mi da i tebe lažno obaveštavaju.
Zagorski bataljon je napustio takođe položaj ostao je samo komandir sa nekoliko
ljudi. Radi sa njima šta znaš. Ali dobro bi bilo kad bi mi uputio za njih zamenu onu drugu stotinu i to sa automatskim oruđima a ne bez ijednog automatskog oruđa kao prvi put i to većinom ljude koji nijedanput nisu bili u borbi.
11 tvrdi da 22 od njega iz Sarajeva nije tražio municiju. Sinoć su mi dali 12 sanduka
od svoje.
Pobeda je naša.
S verom u boga za Kralja i Otadžbinu
Draža nas vodi ka veličini i slobodi
Konjic, 9/III/43
Voj. S. Lukačević
Upućujem u Mostar moga šefa propagande da štampa letke, dao sam mu pismo za
Jevđevića.
Zbornik XIV, 2, str. 403-405
lukacevic dobiva municiju od nemaca kod jablanice:
11 su nemci
22 su talijani
33 ustase
44 domobrani
55 muslimani
У операцији Форстрат маја 1942. Немци су за хватање Драже употребили чувену антигерилску јединицу Бранденбуршки пук.
Zasto nisu pokrenuli 7 ofanziva protiv njega plus desant jos cuvenije padobranske jedinice? Zasto im je Tito sve vreme rata bio glavni cilj a ne Draza?
О чему ти уопште причаш?Прва офанзива је била против оба покрета. Операција Долина Западне Мораве са подоперацијама Ужице и Михаиловић.
Друга офанзива је заправо била усмерана првенствено против четника. У тому 12 Зборника докумената има наредба генерала Хофмана, ком. 342. дивизије да ће дивизија дати нарочиту награду ако се Дража жив ухвати(Немци су веровали да је Дража отишао у Босну код Дангића, незнајући да је он у ствари испод Рудника).
У Четвртој офанзиви Италијани су требали да разоружају четнике. Они су међутим то одбили, као и учешће против партизана.
Пета офанзива(операција Шварц) је најпре била уперена против четника, и Немци су заробили Ђуришића са 3000 четника и још 500 херцеговачких четника, па је касније само проширена на партизане.
Немцима је до новембра 1943. главни циљ Дража, а не Тито. Ја још нисам видео ниједан немачки документ који означава Тита за непријатеља број 1 пре новембра 1941.
Уосталом, осим у операцији Форстрат и у операцији Шварц Немци су желели да ухвете живог Дражу. Зато су у фази операције против четника на Колашин, верујући да је ту Дражин штаб(преместио га је крајем априла у Заостро код Берана) послали 1. брдску и Бранденбуршки пук.
Мало знања уместо што само гледаш Булајићеве филмове.
Nemci su 1944 poslali najelitniju jedinicu na Drvar da uhvati Tita, 502nd SS Jäger Battalion, jedinicu kojom je komandovao Otto Skorzeny, "najopasniji covek Evrope" kako su ga nazvali saveznici, zasto nije isao da lovi Drazu?
![]()
Није био Скорцени нити његови људи у тој акцији,а да је био он ухватили би Тита 101%.
Uhvatili bi moj q, izgubili su 75 % vojnika u toj akciji, njegovi ljudi su bili, ali on licno ne na licu mesta
Prema omiljenjenom izvoru komunističke forumske nejači- Wikipediji,u desantu na pećinu
Nemački gubici su bili 789 ubijenih, 929 ranjenih i 57 nestalih. Procenjeno je da su partizani imali 6.240 mrtvih zajedno sa zarobljenima, uključujući i mnogo civilnih žrtava.[1]
Komunisti su i ovo predstavili kao pobedu.![]()
Да, као што ви комунци у Зборнику немачких докумената објависте немачки извештај о губицима 25.5.1944.
0 мртвих 70 рањених.
7) Ukupni gubici potčinjenih jedinica Komande korpusa na dan 6. 6. iznose:
Kod naših jedinica: 136 mrtvih (među ovima 4 oficira), 432 ranjena (među ovima 2 oficira), 41 nestao (među ovima 1 oficir). Kod neprijatelja: mrtvih izbrojano 1452, proce-njeno 705 (među ovima 2 komandanta brigade, 2 engleska oficira, 1 komesar brigade), 63 zarobljena, 29 prebeglih. Neprijatelj je izgubio: 3 protivavionska topa, 3 bacača granata, 79 mitraljeza, 1 engleski Piat, 5 protiv-tenkovskih pušaka, 9 puškomitraljeza, 325 pušaka. Municija: 42.500 mitraljeskih i puščanih metaka, 45.000 metaka za puškomitraljez, 1100 metaka dum-dum, 2300 protivavi-onskih metaka 2 cm, 20 mina, 8 radio-aparata, 1 tajni odašiljač, 1 kino-kameru, 1 kamion, 2 tenka, 2 skladišta odeće, 2 mašinske radionice, 1 skladište hrane, 41 konj, 8 neprijateljskih lovaca sigurno a 1 verovatno oboren, sanitetski materijal.
Naši gubici: 1 četvorocevni protivavionski top, 2 protivten-kovske puške, 1 protivoklopni top 7,5, 2 mitraljeza, 1 radio--aparat, 98 automobila, 4 oklopna izviđačka kola, 1 oklopni transporter, 1 tenk, 1 komandna kola i 1 pontonska kola (komplet). Ispalo iz stroja za duže vreme: 46 automobila, 2 oklopna izviđačka kola i 1 transporter. Od toga: 373. pd: 40 sopstvenih poginulih (među ovima 2 oficira), 85 ranjenih (među ovima 1 oficir), 22 nestala, 472 izbrojano i 55 procenjeno poginulih kod neprijatelja, 34 zarobljena, 9 prebeglih, 1 protivavionski top, 3 bacača granata, 21 mitraljez, 1 engleski Piat, 3 protivoklopne puške, 6 puškomitraljeza, 189 pušaka. Municija: 20.500 mitraljeskih i puščanih metaka, 45.000 puškomitraljeskih metaka, 1100 metaka dum-dum, 2300 protivavionskih metaka 2 cm, 1 radio-aparat, 1 tajni odašiljač, 2 tenka, sanitetski materijal, 4 neprijateljska lovca oboreno. Sopstveni gubici: 54 automobila, 1 tenk, 1 pontonska kola (komplet), za duže vreme ispalo iz stroja 15 automobila. 1. puk »Brandenburg:« 10 sopstvenih izginulih, 105 ranjenih. Neprijatelj: 298 izbrojano a 63 procenjeno mrtvih, 7 zarobljenih, 3 prebegla, 1 protivavionski top, 7 mitraljeza, 24 puške, 17.000 mitraljeskih metaka, 20 granata, 1 neprijateljski avion oboren.
Sopstveni gubici: 11 automobila za duže vreme, 1 sanitetski automobil, 1 oklopna izviđačka kola, 1 komandna kola potpuno ispala.15
Zasto nisu pokrenuli 7 ofanziva protiv njega plus desant jos cuvenije padobranske jedinice? Zasto im je Tito sve vreme rata bio glavni cilj a ne Draza?
Pa to jednostavno nije tacno i ti nemas dokaze za to...citav rat Nemci Drazu smatraju neprijateljem broj 1 na Balkanu, ja sam takve izvestaje postavljao, ti ne...a kazes da se sluzis nemackim izvorima, lol! mozda vikipedijom na nemackom, hehe...
Према немачким изворима, у обручу се нашло 15.000, а према комунистичким 16.000 партизана бораца. Они су припадали следећим јединицама:
- 1. пролетерска дивизија,
- 2. пролетерска дивизија,
- 3. ударна дивизија,
- 7. хрватска (банијска) дивизија,
- 3. далматинска бригада (из састава 9. дивизије),
- 6. источнобосанка бригада,
- 15. мајевичка бригада (раније Мајевички ударни батаљони).
Шеста источнобосанска и 15. мајевичка бригада имале су по 600 бораца, плус по један батаљон, вароватно од по стотинак партизана, остављен на матичним територијама.30
Као што смо раније видели, 1, 2. и 3. дивизија имале су по око 4.000 партизана, 7. нешто преко 1.000, а 3. далматинска бригада неколико стотина бораца. Тешко је проценити да ли је тачна немачка или комунистичка процена о бројном стању партизанске главнине у ово доба, тј. да ли их је било 15.000 или 16.000. Исто тако, нема тачних података о броју рањеника, нити о томе да ли се рачунају у ових 15-16.000 партизана, да ли се броје преко ове цифре, или су се на пример лакши рањеници водили у бројном стању јединица, а тешки у Централној болници.
Не знам, стварно, како те није срамота да тако безочно лажеш и фалсификујеш?Eno ti gore knjiga gde lik Drazu uopste ne spominje kao protivnika, na 400 stranica su u najsitniji detalj opisane borbe Nemaca protiv NOVJ, a ti i dalje ubedjuj sebe i druge kako su se Svabe borili protiv cetnika ...
"citav rat Nemci Drazu smatraju neprijateljem broj 1 na Balkanu"
![]()
preterujes ....
iz:IZVEŠTAJ KOMANDE 15. BRDSKOG ARMIJSKOG KORPUSA OD 8. JUNA 1944. KOMANDI 2. OKLOPNE ARMIJE O POSTIGNUTIM REZULTATIMA I OBOSTRANIM GUBICIMA U OPERACIJI »RESELŠPRUNG«
http://www.znaci.net/00001/4_12_4_79.htm
Ма све су изгубилиUhvatili bi moj q, izgubili su 75 % vojnika u toj akciji, njegovi ljudi su bili, ali on licno ne na licu mesta
Не знам, стварно, како те није срамота да тако безочно лажеш и фалсификујеш?
Ото Кум је у 7.С.С. био у преиоду 30. јануар 1944-20. јануар 1945. ( као комадант јединице). Сама књига ''Напред, Принц Еуген'' је обично ђубре: глорификација 7.С.С. и покушај аболиција њених припадника од свих злочина.Написана је седамдесетих година у оквиру свеобухватне медијске кампање ХИАГ-а која је имала за циљ да Вафен С.С. прикаже не као злочиначку организацију у служби Трећег рајха, већ у основи ( основни мотив њених припадника) пан-европску, ати-бољшевичку, која је бранила ''европске вредности''
Тако је Ото Кум стигао да направи разлику између ''партизана''-бандита, које је стрељао и ''партизана'', које је по књизи видео само на пропагандним фотографијама.
![]()
![]()
А ево како четнике не спомиње (односно помиње их као немачке савезнике):
![]()
![]()
![]()
![]()
Ипак, вама црвендаћима фалсификати никада нису били страни?
![]()
Cuj falsifikati, nisam ja pisao tu knjigu
![]()
Pa to jednostavno nije tacno i ti nemas dokaze za to...citav rat Nemci Drazu smatraju neprijateljem broj 1 na Balkanu, ja sam takve izvestaje postavljao, ti ne...a kazes da se sluzis nemackim izvorima, lol! mozda vikipedijom na nemackom, hehe...
11. Whereas the Partisans have fought steadfastly against the Axis occupying forces, other Yugoslav groups have not done so. The Ustasha are the Himmlerite terrorists of the Croatian puppet state and the evidences of their ferocious treatment of Partisan communities can be seen on all sides. The Domobrans are the conscripted soldiers of the puppet state. They have never fought effectively and never attempted to do so. The Chetniks under Col. Mihailovitch and other officers of the Yugoslav Army fought for a time against the occupying Axis troops in conjunction with the Partisans. But Mihailovitch made the fatal mistake of allowing his political beliefs and his plans for the future to overcome his better judgment. He feared Communism more than he feared the common enemy. He and his leaders were more concerned with their plans for themselves after the war than with the actual ending of the war by defeating the Axis. Acting upon these misconceptions, Mihailovitch ordered his Chetniks to attack the Partisan forces, and thus commenced the bitter civil war which has become so savage that it is difficult to see how a reasonable understanding can be brought about.
Not all the Chetnik leaders obeyed the order to attack the Partisans and some of them came over to the Partisans. Since then more have come and are coming over every day. The above is the story they tell. Unquestionably it will not be the story of Mihailovitch, but that the Chetniks are now fighting the Partisans is a fact to which the observer can personally testify. Furthermore, the Allied Mission has numerous captured Chetnik documents including routine correspondence, orders, pay books, pay rolls, etc. which afford ample concrete evidence that the Chetnik forces have been fighting with the Germans and Italians against the Partisans.
ISTINA O DRAZINIM OFICIRIMA
PO OCENI KOMANDANTA DUŠANA RADOVIĆA
Dušan Radovič, komandant Zlatiborskog korpusa, piše poručniku Sirni Mitroviču, komandantu Leteće brigade Tara.
U PONORU - Hteli bi da kroz borbu i plamen revolucije izvojujemo bolje i novo, služeći se pritom pilićarskim metodama koje su nam od ideloški jačeg protivnika sugerisane kao demokratske. Mesto da se ispenjemo na vrh obasjan novim i jačim sjajem, silazimo niz brdo u ponor prepun tame.
OFICIRSKA BRUKA - Čamimo i dosađujemo Bogu, seljaku i sami sebi zanoseći se ličnim, budućim položajem, ordenom, vilom, automobilom ili poslaničkim mandatom, dok neprijatelj svakog sekunda stvara i to punom parom savjesno postavljenim ciljem: da nas sruši i sabije nam ionako skučene glave u prah i ništavilo. Sto nećemo postati belogardejci, soferi taksija, izmećari, makroji, besprizorni i slično nije velika šteta, ali zato će nas prokleti Bog i Srpski narod, jer ćemo ga zajedno sa prestolom besmrtnih Karađorđevića izdati i upustiti crvenoj nemani i crvenom ološu. Sto su izvesni probisveti i moralna trulež Peko Dapčević i komp. stvorili VOJSKU u pravom smislu te reči, iako laici u poslu, naša je oficirska bruka.
RAD - IZDAJA - Naš sadašnji rad graniči sa izdajom ili sabotažom borbe koju je proklamovala Ravna Gora.
UMESTO VOJSKE - RULJA - Od nas se traži da stvorimo VOJSKU I ništa drugo. Mi smo stvorili rulju ili gomile čeljadi koje vodimo sa sobom planinskim bespućima...
Mi starešine krivci smo i niko drugi. Evo dokaza; Komandanti brigada i ostalih formacija vrše smenu ljudstva posle nekoliko dana provedenih u jedinici i to bez ičijeg odobrenja - samovoljno;
OBUKA - Naređeno je da se danonoćno izvodi obuka sa celokupnim ljudstvom u vojničkim veštinama po planu - obuka se izvodi samo u pevanju i to nakaradnih pesama kao što je ona "Zaklah joj sina Jovana "
ODBAČENI INTELEKTUALCI - Naređeno je da se sve starešine, naročito intelektualci po brigadama zaposle i da budu u stalnom i korisnom kontaktu sa boračkim ljudstvom, međutim komandanti brigada i više starešine puštaju intelektualce na odsustvo ili neki 'odmor*po desetinu dana;
NADZOR - Naređeno je da se celokupno boračko ljudstvo drži čvrsto u ruci i pod stalnim nadzorom raspoređeno po sistemu vojničke hijerarhije - međutim, naišao sam na slučajeve da vojnik ne zna ni ko mu je šef trojke, a za komandire čete i dalje da ne govorimo;
BEKSTVA - Naređeno je da se po svaku cenu spreči bekstvo ljudi iz jedinica - međutim kolone dezertera prolaze putevima i selima. Komandant brigade nema tri čiste da strelja kolovođu. Pištolj mu služi za ukras spoljašnosti a ne kao oružje za viteška pregnuća ili simbol staresinstva.
Sistematično i ustrajno Dušan Radović slaže jedno po jedno naređenje kako ie šta trebalo i moralo da se uradi, a urađeno je suprotno, naopako i kako ne treba raditi. Pa nastavlja:
POŽRTVOVANJE - Naređeno je da se kod jedinica u borbi razvije najveće moguće po žrtvovanje i poštovanje komande na vatrenoj liniji - međutim, dešava se da ljudstvo, posle prvog neprijateljskog rafala, ostavi samog komandanta brigade da se sam bori a ono traži najkraći put za debelu pozadinu. Posle boja komandant brigade plače kao žena mesto da istupi kao vitez i pokaže svoj starešinski autoritet.
RANJENICI - Naređeno je da se po cenu života ranjenici izlače iz borbe
međutim dešava se da naše ranjenike (čak i komandante) hvata i strelja neprijatelj.
-
VAŠAR - Naređeno je da se u borbu ne uvode balavci i oni regruti - čobani koji drhte kad uzmu praznu pušku u ruke - međutim naše brigade iz dana u dan popunjuju se čobanima, a đidije drmaju kola po vašarima, ispijaju ljutu i okreću crnu berzu po vozovima i čaršijama. Ako se desi da nesrećnim slučajem neki od takvih đidija bude mobilisan onda ga najobičniji komandant sreza uzme za svoju pratnju da bi ga sačuvao od kuršuma, pošto mu taj čovek može kasnije valjati;
KADAR - Naređeno je da se za stalni šumski kadar mobilišu imućniji i zdraviji obveznici - međutim kad čovek prođe pored stroja naših brigada vidi skup odrpane sirotinje i zakržljalih, dok se gazdinski sinovi tove uz dobru sofru i nove gizdave fermene i anterije sa inicijalima koji kao spoljna forma svedoče da su i oni nacionalni mučenici i borci Ravne Gore;
PROTEKCIJA - Naređeno je da se jednom zauvek iskoreni protekcija kao uzrok zla i propadanja - međutim naše starešine mnogo puta ne mogu 'srcu da odole' i ostave nekog svog 'zemljaka* iz gornjih slojeva da pričeka za docnije;
ROBOVI - Naređeno je da se iznad svega čuva čistota naših redova i da se ne odlazi iz Šume u varoš dok ne dođe čas Ustanka i obračuna - međutim naši intelektualci i oficiri - silaze u Užice i spuštaju se na nivo roba, gledajući se oči u oči sa okupatorskim vojnicima;
PUŠKE - Naređeno je da svaka puška mora biti u brigadi i streljačkom stroju
međutim komore su naše prepune lepih srpskih pušaka sa dosta municije;
ODEVANJE - Naređeno je da komandanti brigada obrate pažnju na odevanje i obitvanje svojih ljudi koliko god je moguće - međutim odlično su obučeni samo pratioci komandanta, dok onaj koji gine nema ni rukava na kaputu niti opanaka na nogama. Ono što se iz višeg štaba pošalje kao neka crkavica od obuće i odela onda se to u najviše slučajeva dodeli pratnji.
ISHRANA - Naređeno je da se obrati pažnja na ishranu ljudi - međutim desilo se da je samo iz jednog bataljona 18 vojnika dobilo trovanje od nekalajisanih kazana. Vojnici na položaju i u zasedama gladuju dok oni u komori spremaju jela po izboru i časte se.
ORUŽJE - Naređeno je da se svakodnevno čisti oružje - međutim puške naših četnika izgledaju kao da su momentalno izvađene iz nekog bunara ili jazbina. Okviri s municijom se nose u kazanu i u komori dok odelenje mitraljeza u borbi ostaje bez municije i okvira.
KOMORE - Naređeno je da se komora popuni dobrom tovarnom stokom sa ispravnim samarima - naše komore pune su mrcina i šugavih crkotina, nepotkovanih,, sa rashodovanim samarima, nesposobnih da nose tovar i od 30 kg.
VEZE - Naređeno je da se naši održači veze, kuriri i releji vezbaju u prenošenju izvestaja i naređenja i kroz najjaču vatru i brisani prostor i da se probijaju do komandnog mesta - međutim odrzač veze ne zna ni kako se zove planina pred njim a kamoli da nade komandno mesto staresina.
MUNICIJA - Naređeno je da se čuva municija - međutim Četnici kad idu ‘u srez' ispaljuju senluka radi i do 80 metaka.
STROJEVA - Naređeno je da se svakodnevno izvodi strojeva obuka - međutim naš vojnik kad razgovara sa starešinom samo što ne metne i kundak od puške u džep dok mlatara rukama.
OSMATRANJE - Naređeno je da nas strazar i odeljenje za obezbeđenje osmatra i zaustavlja iz zaklona - međutim on baš izabere otvoreno i vidno mesto ili se 'nacrta' na horizontu tako da se vidi iz velike daljine.
TAJNA - Naređeno je da svaki naš pojedinac Čuva službenu tajnu - međutim i poslednji kamiondzija zna šta su u štabu brigade razgovarali oficiri i kakvu su odluku za narednu akciju doneli;
RULJA - Naređeno je da stvaramo vojsku i elitne - borbene jedinice - međutim mi stvaramo gomilu i rulju sklonu svim porocima, rasulu, haosu i bekstvu.
21 KORAK NAZAD - Mesto da svakog dana činimo jedan korak napred - mi učinimo 21 korak nazad.