Sutjeska - bitka nad bitkama

Mislim da mi ne radi dobro prijevod s ćirilice na latinicu u tvom postu stoji da komunisti nisu znali razliku između Hrvata i Srba u Dalmaciji. Očito je neka greška u pitanju jer u suprotnom stvarno ne znam šta bi ti reka..
Šta se tiče operacije Schwarz mislim da se nećemo složit pa nema smisla da idemo dalje u raspravu na tu temu.
Знали су разлику али су људе из Хрватске рачунали у Хрвате, из Црне Горе у Црногорце из Србије у Србе у складу са својом политиком.

"Бројно стање читаве групације, заједно са рањеницима и болесницима Централне болнице, износило је укупно 22148 бораца...
Национални састав: 3295 Црногорци, 5220 Хрвати, 11851 Срби, 4 Македонци, 21 Словенац, 866 Муслимани, 757 Југословени, 74 Јевреји, 3 Шиптари, 6 Чеси, 5 мађари, 3 Словаци, 3 Русини, 5 Пољаци, 9 Руси, 10 Италијани, 4 Немци, 2 Енглези, 1 Канађанин, 1 Бугарин, 1 Ирац, 1 Украјинац и 6 неутврђено.
Територијална припадност: 8293 из Босне и Херцеговине, 3337 из Црне Горе, 8925 из Хрватске ( од тога: 5195 из Далмације,733 из Книнске Крајне, 2179 са Баније, 256 са Кордуна и 329 из Лике), 1492 Србије ( од тога: 131 из Војводине и 13 са Косова и Метохије), 21 Македоније, 19 Словеније, 38 из иностранства и 22 неутврђено."
Виктор Кучан - књига Борци Сутјеске ( стр. 33, Београд 1996)

Како год.

Ovo je iz izvadak iz knjige Split u NOB str. 743 i zanimljivo da je za ovaj dio opet bia zadužen više puta spominjani Viktor Kučan. Kako u ovom slučaju on i komunjare znaju razliku između Hrvata i Srba pa tako na popisu poginulih na Sutjesci iz ondašnje općine Split uz 526 Hrvata imamo i 18 poginulih Srba? Po tvome to bi sve tribali bit Hrvati jer komunjare nisu radile razliku među žiteljima Dalmacije nego su ih sve smatrali i pisali kao Hrvate.

U Bici na Sutjesci, u tim jednomjesečnim teškim borbama u okruženju protiv 127.000 njemačkih, talijanskih, bugarskih i kvislinških vojnika, Operativna grupa NOV je izgubila više od jedne trećine svog ukupnog brojnog stanja. Na osnovu dugogodišnjih istraživanja prikupljeni sui sređeni pojedinačni podaci za 7360 poginulih boraca i starješina, štočini 37% ukupnog brojnog stanja čitave grupacije. Poginuli borci su rodom iz 1700 sela i gradova širom Jugoslavije, i to:4246 ili 58% s područja Hrvatske, 2081 ili 28% s područja Bosne i Hercegovine, 713 ili 10% s područja Crne Gore, 265 ili 3,6% s područja užeSrbije, dok su 21 poginuli iz Vojvodine, 6 s Kosova, 3 iz Slovenije, 3 iz Makedonije, a za jedan manji broj poginulih nije utvrđeno mjesto rođenja. S područja Dalmacije u bici na Sutjesci je poginulo 2908 boraca, ato je 68% od broja poginulih s čitave teritorije Hrvatske, odnosno oko40% od ukupnog broja poginulih iz svih jedinica Operativne grupe i Centralne bolnice. S područja Splita u toj bici je poginulo 545 boraca i starješina (501muškarac i 44 žene), tj. 19% svih poginulih iz Dalmacije, odnosno 7,4%od ukupnog broja poginulih u bici na Sutjesci. Najveći broj poginulih boraca s područja Splita nalazio se u sastavudalmatinskih brigada — 411 ili 75'Vo (115 u 1. dalmatinskoj, 69 u 2. dalmatinskoj i 227 u 3. dalmatinskoj brigadi), dok ih je u sastavu ostalih jedinica poginulo 134 ili 25% (16 u 1. proleterskoj. 6 u 2. proleterskoj, 5 u 3. proleterskoj sandžačkoj, 30 u 4. proleterskoj, 14 u 5. crnogorskoj i {]u 10. hercegovačkoj brigadi, 7 u prištapskim jedinicama štabova divizije, a 50 u sastavu Centralne bolnice. Od 545 poginulih Splićana njih 464 ili 85°/o bili su borci, a 81 ili 15°/«vojno-političke starješine ili rukovodioci u stručnim službama. Poginulo je: 10 komandira odjeljenja, 13 komandira vodova, 9 političkih delegatavodova, 3 ekonoma čete, 21 četna bolničarka, 8 komandira četa, 8 političkih komesara četa, 1 intendant bataljona, 1 referent saniteta bataljona, 2omladinska rukovodioca bataljona i 1 divizijski veterinar. Socijalni sastav poginulih: 321 ili 59,5°/o zemljoradnici, 181 ili 33,5°/oradnici i 43 ili 7°/o ostali (24 daka, 5 studenata, 5 službenika, 1 podoficir bivše jugoslavenske vojske, 3 domaćice i 5 neutvrđenog zanimanja).Nacionalni sastav: 526 Hrvata, 18 Srba i 1 Židov. Prosječna starost poginulih iznosila je 24 godine. Njih 241 ili 45%bili su mlađi od 21 godine, a svega 11 ili 2°/o poginuli bili su stariji od40 godina. Među poginulima je i sedmero djece mlađe od deset godina.Do sada je utvrđeno da su od 545 poginulih boraca s područja Splitanjih 80 bili članovi KPJ i 38 članovi SKOJ-a, tj. ukupno 118 ili 22°/o politički organiziranih.

PS nakon ovog teksta u knjizi su poimenice navedeni svi poginuli s područja općine Split uz neke osnovne podatke uključujući i nacionalnost.

Nakon šta smo ustvrdili da su komunisti znali i pravili razliku između Hrvata i Srba idemo dalje s prebrojavanjem krvnih zrnaca poginulih na Sutjesci. Kad je to već nekima najdraža tema i kad osporavaju obol koji su Hrvati i ostali narodi dali u NOB. Svi podaci su iz knjige Viktora Kučana - Borci Sutjeske

Prva dalm. brigada
Druga dalm. brigada
Treća dalm. brigada

Prva proleterska brigada
Druga proleterska brigada
Treća proleterska sandžačka brigada
Četvrta proleterska brigada
Peta proleterska crnogorska brigada
Deseta hercegovačka brigada

Па рекао сам ти како су правили ту разлику.Код формирања прве далматинске као Србе су рачунали православце из Босне.И четврти корпус НОВЈ се до 1943. звао први хрватски корпус а тамо било преко 90% Срба, шести корпус НОВЈ се до 1943 звао други хрватски корпус а већина били Срби.
Са тим што треба рећи да су комунисти драстично надувавали број својих бораца.
Нико овде не спори допринос других народа али он је далеко мањи од оног који су дали Срби што је такође чињеница.Да ствар буде гора на Сутјесци се Хрвати боре и на другој окупаторској страни, у склопу 369. легионарске дивизије.
https://www.politika.rs/scc/clanak/437507/goldstajn-srbi-dali-najveci-doprinos-hrvatskim-partizanima

Napisa si ovo: Komunisti su sve borce iz Dalmacije smatrali Hrvatima, zato imate toliko Hrvata, samo su pravoslavce iz Bosne računali kao Srbe, a one iz Crne Gore kao Crnogorce.

I potvrdia: Znali su razliku, ali su ljude iz Hrvatske smatrali Hrvatima, iz Crne Gore Crnogorcima, a iz Srbije Srbima u skladu sa svojom politikom.

Na osnovu toga ja te pitam, ako su sve borce iz Dalmacije smatrali Hrvatima odakle onda 18 Srba među poginulim Splićanima na Sutjesci?

Samo neki od razloga zašto su Njemci izgubili strpljenje s četnicima i zašto su ih prije bitke na Sutjesci razoružali i izbacili iz svojih budućih planova za suradnjom:

1) Prepiska Zaharije Ostojića s Dražom Mihailovićem:

Po žestini napada sigurno je da imamo posla sa njihovim proleterskim brigadama odlično naoružanim... Italijani neaktivni i kao jagnjad idu mirno pod nož. Očigledno da će sva pojačanja iz Crne Gore stići dockan za održanje sadašnjih položaja, a Vi znate kako pada moral ljudi pri povlačenju. Bojim se da odlazak Crnogoraca iz Čajniča kući umesto kod mene, ne bude katastrofalna greška po sve ove krajeve.

Ne usuđujem se ni da kažem ljudima da će pojačanja stići tek za sedam do deset dana... Dok sam živ neću zaboraviti da se u ovakav kritičan položaj došlo zbog odnošenja pljačke...

Pavle i njegovi komandanti nisu shvatili da se na Neretvi brani Crna Gora.

2) Vojislav Lukačević šalje dramatičan izveštaj Ostojiću, da su durmitorski četnici razbijeni i beže u paničnom bekstvu:

Sada smo se stabilizovali ali dosta slabo. Zapravo stabilizovali smo se što su boljševici stali...

7 ov. mes. u 8h izvešten sam da je Bojović razbijen, da su partizani prešli Neretvu i zauzeli s. Krstac. Odmah sam naredio letećoj pokret a ja automobilom krenuo napred... Uz put oko već u 8,30 sreo sam celu Bojovićevu brigadu kod samog Konjica u paničnom bekstvu. Jedva sam ih zadržao, možeš misliti šta sam im sve radio. Pokrenuti ih napred nisam mogao... Sa kose gledao sam kako grupice četnika beže bezobzirice prema Konjicu...

Kakva je panika bila sve zahvatila nemogu ti opisati o tome ćemo razgovarati kada se budemo videli, ako se ikad vidimo.

3) Karakteristično je jedno zapaženje iz depeše poslate 30. marta 1943. iz Vrhovne komande JVuO (autor je vjerovatno sâm general Mihailović), u trenutku kada je postalo gotovo izvjesno da su četnici pred potpunim porazom:

Jedini uzrok dosadanjih neuspeha jeste užasno rđav starešinski kadar. Osim malog broja najhrabrijih, ostale starešine kukavice. Hrabrost starešina ubuduće merilo za dodeljivanje komandovanja.

4) Procjena situacije komande Jugoistoka za mart 1943. (1. april 1943.)

Dosadašnje borbe pokazuju da je Mihailović kao vojni komandant zatajio. Mihailović snosi glavnu krivnju za dosadašnje neuspjehe zbog nepravilne procjene vremena, prostora i zemljišta i zbog toga što nije iskoristio opće date mogućnosti

5) Paul Bader njemački opunomoćeni komandant Srbije u izvještaju o situaciji u okupiranoj Jugoslaviji za drugu polovinu marta 1943. godine, Bader ističe:

Snage Draže Mihailovića nisu položile svoj prvi ozbiljni ispit. Tome su pridonijeli mnogi razlozi: nesposobnost, kukavičluk, nedostatak discipline kod komandanata, nedostatak čvrstog vođenja vojnika i konačno, ne od najmanje važnosti, precjenjivanje borbene snage vlastitih trupa s najviših komandnih mjesta.

Napisa si ovo: Komunisti su sve borce iz Dalmacije smatrali Hrvatima, zato imate toliko Hrvata, samo su pravoslavce iz Bosne računali kao Srbe, a one iz Crne Gore kao Crnogorce.

I potvrdia: Znali su razliku, ali su ljude iz Hrvatske smatrali Hrvatima, iz Crne Gore Crnogorcima, a iz Srbije Srbima u skladu sa svojom politikom.

Na osnovu toga ja te pitam, ako su sve borce iz Dalmacije smatrali Hrvatima odakle onda 18 Srba među poginulim Splićanima na Sutjesci?
Да у оном партизанском извештају на који си се позвао.Списак са Сутјеске је већ по националности накнадно рађен.

Samo neki od razloga zašto su Njemci izgubili strpljenje s četnicima i zašto su ih prije bitke na Sutjesci razoružali i izbacili iz svojih budućih planova za suradnjom:
Не видим о каквом стрпљењу је реч овде!Немци износе оно што су успели да запазе на терену, а у току су биле интезивне борбе четника и партизана, и бележе продор партизана кроз четничке формације према Дурмитору, а разлог таквог стања је то што су четници нападнути и од партизана и од Немаца, и траже излаз из обруча, чега партизани још нису свесни.

Back