Sustina prevare?

procitala sam skoro sve:)

sustina se svodi na sledece..zagovornici prevare tvrde da sex sa strane ne narusava osnovnu vezu, naprotiv...potpomazu je..ta teorija stoji samo pod uslovom da se sex zadrzi na animalnom, na strasti, i da je sam po sebi beznacajan..svaki pravi sex uzdrma svaku zicu u coveku, i nema sanse da ne utice na odnos sa drugim covekom-zenom
ako je zaista toliko beznacajan, i zaista ne utice, onda je , sto se mene tice, i nepotreban...potpuno izlisan...
ne znam da li sam jasna..recimo, imas coveka koga volis i sa kim imas sjajan sex i dobar odnos..i onda utrci neki dasa, koga pozelis...tu se javljaju dva problema
1.sta ako bude dobro?
2.sta ako bude lose?:wink: :lol: :lol: :lol:
-ako bude dobro, udaljava te od coveka sa kojim zelis da ostanes, i sve dovodi u pitanje...
-ako bude lose, cemu sve to?:roll:
to sve znaci ako je dogovorno slobodna veza..odnosno razlozi zasto ne verujem u takve varijante
ona varijanta sa laganjem ne dolazi u obzir zbog laganja..dalje nema..mcmilan je super rekao-koliko si covek da posle hebanja dodjes kuci i pogledas onog sa kim si u oci?

@paradizo, cini mi se..ja sam skoro deset godina starija od anakin, i moje kocnice su sasvim dobro, hvala na pitanju:) nema to veze sa godinama, prijatelju...to je stav, ko si , sta si..i sta prihvatas , a sta ne...

sustina prevare je slabost osobe koja je pocinjava, neodlucnost, nedostatak komunikacije i razumevanja u svojoj vezi. na sve to mozes sam da utices! a ne da pobegnes kod nekog ''da te utesi" jer nisi dovoljno dobar da se snadjes u svom zivotu.
lazes tako i sebe, komplikujes svoj zivot, od manjih problema pravis vece... a lepo narod kaze ko hoce vece - izgubi iz vrece.

Ah, draga Elena,od pamtiveka su ljudi ucheni da potiskuju svoje nagone, i prihvataju neke opshte stavove kao sopstveno mishljenje.
Naravno da nas ima raznih. A, ja potpadam pod onu, sa tvoje strane opisanu grupu ljudi. :wink:

U to ime ZHIVELI!!!! Svakoj prevari godi malo tequile....
Ali ako ON pogleda drugu!!!!!!!!! :evil: :evil: :evil:
(valjda mislimo da ako nekog volimo, imamo puno pravo da posedujemo i njegovo telo, nagone i ... uostalom SVE!)

Ja mislim da, bez preteranog udubljivanja u temu, to otprilike ovako funkcionishe. :rolleyes:

Sustina prevare...Ljubavi...Braka...Zivota....
Ne vidim zasto traziti sustinu.....
Svi mi pokusavamo da prozivimo ovaj zivot najlakse sto mozemo a u stvari samo ga komplikujemo...
Po meni je kljucno pitanje da li su ljudi stvoreni da zive sa jednom osobom do kraja zivota...ili smo se zbog drugih, recimo ekonomskih razloga odlucili za to pa to s vremenom postalo pisano pravilo?
Bila sam voljena i volela sam ali i u trenucima najvece srece ne mogu reci da nisam primecivala druge...i da mi nisu bili privlacni....
Desavalo se da nekog drugog bas pozelim...Mozak kaze NE, neki nagon kaze DA....U svakom slucaju ne osecas se prijatno.....I zbog toga se pitam jesmo li stvoreni za zivot u paru?:confused:

Što tebe toliko muči šta je na kraju , da bi se odrekla lepog početka....

Kad bi čovek tako "zrelo" razmišljao i naravno znao da je na kraju samo starac i starica, da li bi se od počekta života krio pod staklenim zvonom od straha od virusa i prljavštine, ili nikad ne bi zavoleo zbog znanja da sve ljubavi pre ili kasnije izblede....Ovo ide na ruku onima koji se namerno prave glupi , a posle kukaju , ali i znaju da to rade sa namerom....

Anakin da to mogu ne bi to ni nazivao "prljavom" sexualnom energijom, jel tako? U dugoj vezi sva intima, koliko god, perverzna, uzbudljiva ili strasna bila postaje normalna i ustaljena. Ako tebi nije tako ili se lažeš ili znaš nešto što ja ne znam...

Car Zg:
Anakin da to mogu ne bi to ni nazivao "prljavom" sexualnom energijom, jel tako? U dugoj vezi sva intima, koliko god, perverzna, uzbudljiva ili strasna bila postaje normalna i ustaljena. Ako tebi nije tako ili se lažeš ili znaš nešto što ja ne znam...

pa nikako ne moze da mi bude tako jer meni tu nista nije prljavo...samo je razlika prema kome je ta zelja..
ako nije vise prema decku, onda yebiga...
i tu ti je to osnovno neslaganje ljudi ovde...neki ljudi ne smatraju da im se veza izlizala kad pocnu da varaju a neki da jeste...ja mislim da nije uobicajeno kad vise ne osecas strast prema partneru, mislim makar neku dovoljnu kolicinu da sa njim mozes da ispucavas sve sto hoces....nego ljudi puste to tako i umesto da resavaju to u vezi, oni odu kod nekog drugog i misle da su popravili stvari...a nisu, veruj na rec...

teresa:
Ne vidim zasto traziti sustinu.....
Svi mi pokusavamo da prozivimo ovaj zivot najlakse sto mozemo a u stvari samo ga komplikujemo...
Po meni je kljucno pitanje da li su ljudi stvoreni da zive sa jednom osobom do kraja zivota...ili smo se zbog drugih, recimo ekonomskih razloga odlucili za to pa to s vremenom postalo pisano pravilo?
Bila sam voljena i volela sam ali i u trenucima najvece srece ne mogu reci da nisam primecivala druge...i da mi nisu bili privlacni....
Desavalo se da nekog drugog bas pozelim...Mozak kaze NE, neki nagon kaze DA....U svakom slucaju ne osecas se prijatno.....I zbog toga se pitam jesmo li stvoreni za zivot u paru?:confused:

Pitam se i ja. covek po svojoj prirodi nije monogamno bice, da je tako svi bi imali po samo jednog partnera u zivotu. Ali lakse je i lepse ziveti u paru, podeliti sa nekim sve i mislim da je to sva poenta. A to s nasim zeljama, i nagonima nema veze. I onda ostaje pitanje sa koliko se toga covek u zivotu zadovolji i misli da mu je dobro i dovoljno.

KAMI CIAO, da "pokusam" da ti ukazem na neke tvoje kontradiktornosti svatanja. Rekao si "sloboda zene", ja sam uvjek bio za tu slobodu, i iz tog razloga ne mogu da svatim tako negativno prevaru kao sto svatas ti, jer ako se slazes sa regulativima zapada u vezi prevare, onda sve ono sto si do sada pisao o prevari ti pada u vodu, jer zapad ne osudjuje prevaru, i o njoj nema takvo misljenje kao sto imas ti, ili si promjenio misljenje, i odlucio da budes zapadno prosveceni covek.
Nije mi jasno kako ti je dobro poznat taj kako si ti rekao "ZAPADNI STOL", kad jos nisi izlazio iz nase zemlje.
Mnogo si kritikovao, i da nije lepo da mladje generacije citaju moje postove u vezi prevare, i da to nije dobro u edukativnom smislu, i pokusao sam da te svatim, veoma mnogo sam se trudio u tome, ali sada kad ti govoris, da bi vise volio da tvoj sin ili cerka konzumira drogu nego seks, u varijanti prevare, i to prevare u kres semi, onda vise nemam reci, jer rec EDUKACIJA nema nikakvog smisla kad moze da se poredjuje SEKS i DROGA, ili bolje reci PREVARA i NARKOMANIJA.
Normalno je da svako voli svoje dete, i da sustina njegovog problema, nemoze umanjiti ljubav roditelja, to je sigurno i prirodno. Ali nije prirodno i primjereno da vise volis da ti se djete opredeli za NARKOMANIJU, nego za PRELJUBU. Iz ove moje perspektive, koju smatram normalnom, nemogu te uopste svatiti, ne samo tvoje rezone, nego ni tvoje razmisljanje na buducnost.

elenabg:
covek po svojoj prirodi nije monogamno bice,
Hajd' sad, reci mi kako si došla do tog zaključka?
U nekim od prvobitnih zajednica trpali su se svi odreda, i to mahom rodbina... Najbliža... Danas primećujemo da se od toga rađaju, pa... Drugačija deca :rolleyes:
Ovakve izjave sam došla da demantujem, a ne činjenicu da, tu i tamo, neki sredovečni čovek cepne neku cicu.
elenabg:
A evo bas konkretno Lexi ako obratis paznju videces da na brojne postove nisam odgovorila, namerno,
Baš me interesuje zašto mi to namerno nisi odgovarala? Da li sam ja ta koja te je napala? Tj. da li sam te nečim vređala? Jedina osoba (izuzev povremenih upadača) koja te je ovde sasvim očigledno napala je Anakin, ali ona tako svakome odgovara, to joj je, kanda, neki stil :rolleyes:
Tako da ne razumem koji si to razlog imala da mi ne odgovoriš? Sad me baš zanima, zbog ovog komentara...
Nisi valjda očekivala od neistomišljenika da pasivno posmatraju temu i progunđaju: "Paaaa, ja se ne biK složila..." :?
Uzgred, mislim da je Sindi (opet) odlično objasnila suštinu prevare...

teresa:

Po meni je kljucno pitanje da li su ljudi stvoreni da zive sa jednom osobom do kraja zivota...
E to jeste kljucno pitanje i jedino koje ima realnog osnova za poljuljavanje hipoteze monogamije.

Ali pogledajmo sta bi bilo da nije monogamija. Da li bi onda kao bilo bolje? Ja mislim da ne bi. Bile bi brojne ako ne i tragicne posledice za ljudsko drustvo. To su i ljudi pre mnogo milenijuma shvatili i zato su i odabrali monogamiju kao ispravnu.
I istina je da covek u svojoj prirodi NIJE monogamno bice ali je to usvojio kao ispravno ponasanje i zato ga NAMECE drugim(mladjim) pokoljenjima. Istina jeste da su svima mozgovi isprani sa monogamijom (i to neki vide i osecaju kao nepravdu) ali je to ipak ucinjeno zarad viseg i ispravnog cilja.

Lexa:
Hajd' sad, reci mi kako si došla do tog zaključka?
U nekim od prvobitnih zajednica trpali su se svi odreda, i to mahom rodbina... Najbliža... Danas primećujemo da se od toga rađaju, pa... Drugačija deca :rolleyes:
Ovakve izjave sam došla da demantujem, a ne činjenicu da, tu i tamo, neki sredovečni čovek cepne neku cicu.

Baš me interesuje zašto mi to namerno nisi odgovarala? Da li sam ja ta koja te je napala? Tj. da li sam te nečim vređala? Jedina osoba (izuzev povremenih upadača) koja te je ovde sasvim očigledno napala je Anakin, ali ona tako svakome odgovara, to joj je, kanda, neki stil :rolleyes:
Tako da ne razumem koji si to razlog imala da mi ne odgovoriš? Sad me baš zanima, zbog ovog komentara...
Nisi valjda očekivala od neistomišljenika da pasivno posmatraju temu i progunđaju: "Paaaa, ja se ne biK složila..." :?
Uzgred, mislim da je Sindi (opet) odlično objasnila suštinu prevare...

Lexa, draga, ne, nisi dobro shvatila. Nema razloga ni da se ljutis ni da se vredjas. Moja izjava da ti na brojne postove nisam odgovarala je ,videla si sigurno i sama, bila u kontekstu odgovora na napad kako eto nije lepo, ni zrelo takve stvari govoriti mladjoj populaciji i rusiti nekom snove. Ja zaista iz dobre namere nisam imala volje da ulazim sa tobom u raspravu jer sam videla iz tvojih postova i iz sadrzine i kolicine, s koliko vere, nade i entuzijazma govoris o vernosti. znala sam da si mlada i jednostavno nisam zelela da ulazim s tobom u ono tipa shvatices kad porastes. Uostalom mislim da bi te to i uvredilo na neki nacin, a ja zaista mislim da si ti vrlo pametna i zrela za svoje godine. Ali iskustvo je ipak cudesna stvar. A i okolnosti u kojima covek ima prilike da bude, ljudi koje ima prilike da upozna, situacije u kojima se nadje....sve to ima svoje, iskustvo nisu samo godine nego i zivotne okolnosti. A Sindin post sam vec drugacije shvatila, da zena je jednostavno takva i svaka joj cast, pozdravljam. Njen post govori u prilog tome da nismo svi isti. A tebi sta da kazem , vidim da iskreno verujes u to sto govoris a vreme ce tek pokazati da li je to zaista tako ili ces promeniti stav po ovom pitanju.
Pozdravljam te i zahvaljujem ti na aktivnom ucescu u temi. :)

@ Lexa
A da ti odgovorim i na prvi deo, ljudi nisu po svojoj prirodi monogamna bica.

Pa kao sto si rekla Lexa, a taj covek u prvobitnoj zajednici nije bio neki drugi covek nego ovaj isti, sve promene kasnije su nametnute, to je drustveno uredjenje, to dolazi spolja a ne iznutra. Pa da smo po prirodi monogamni ne bi menjali toliko partnera u zivotu, ne bi bilo toliko neverstava, toliko paralelnih veza. Lexa, prevara nije retkost kao pojava uvek je bilo i uvek ce je biti i to velikom procentu (samo ostaje uvek ono da li se za to zna ili ne). I nije tu stvar u prevari, za to pitanje je nebitno da li ces da varas ili ces da jednog partnera zamenjujes nekim drugim, ali definitivno postoji potreba za promenom.
Jedino sto postoji U coveku sto ga sputava da to radi je STRAH. Ne ljubav, ne postenje, ne vaspitanje, moralnost ili ne znam vec sta, nego strah od gubitka osobe koju voli ili ne, ali koju ima pored sebe i ne zeli da je izgubi. A to nije ljubav to je jednostavno strah. Strah da ne izgubis ako prevaris i strah da ne izgubis ako te bude varao. Posesivnost-zelis samo za sebe jednu osobu (i necu reci kad je volis, ljudi su posesivni i kad vole i kad ne vole ali zele nekog da zadrze pored sebe). A sve to Lexa nema veze s ljubavlju, niti dobrotom i ostalim dobrim i lepim razlozima kojima ljudi to pokusavaju da objasne. Potrebe su potrebe i one uvek postoje, a da li ces im udovoljiti je voljni momenat. I kao sto su Anakin i Lady U spominjale glad, potrebu za hranom. Jeste ista je stvar. Ali ja cu je spomenuti u drugacijem smilsu. Glad mozes da utolis tako sto ces svaki dan do kraja zivota jesti isto jelo, neces biti gladan, ko voli, moze i tako. Sve je stvar izbora. Ali i hrabrosti. I zelje za istrazivanjem.

Petar_Pan:
E to jeste kljucno pitanje i jedino koje ima realnog osnova za poljuljavanje hipoteze monogamije.

Ali pogledajmo sta bi bilo da nije monogamija. Da li bi onda kao bilo bolje? Ja mislim da ne bi. Bile bi brojne ako ne i tragicne posledice za ljudsko drustvo. To su i ljudi pre mnogo milenijuma shvatili i zato su i odabrali monogamiju kao ispravnu.
I istina je da covek u svojoj prirodi NIJE monogamno bice ali je to usvojio kao ispravno ponasanje i zato ga NAMECE drugim(mladjim) pokoljenjima. Istina jeste da su svima mozgovi isprani sa monogamijom (i to neki vide i osecaju kao nepravdu) ali je to ipak ucinjeno zarad viseg i ispravnog cilja.

E s ovim se potpuno slazem.

Elena, mislim da si izvukla iz konteksta ono sto sam ja rekla. Prevaru kao praksu ne podrzavam i nikada necu. Mislim da su ti ljudi kukavice, koji nemaju hrabrosti da zive potpun zivot, nego se kriju iza forme "srecnih" veza i brakova i lazuci i varajuci nekoga, pokusavaju da ispune sebe i svoje zivote, jer nemaju ni snage ni morala da se istinski pogledaju u ogledalo i da sami sebi priznaju da je njihov zivot i njihov izbor pogresan. Kao svi pricaju o nekom, iskakanju iz normalnih tokova, vodjenju slobodnih zivota, pa ako ste takvi dzekovi, sta ce vam predstava za druge. Nego ste se svi sakrili iza veza i vezica, a pricate o nekoj slobodi. Pa vi prvi nemate hrabrosti da zivite zivot onako kako sami zelite. U tome je problem, pa optuzujete sve ljude koji imaju muda da rizikuju i da budu verni nekoj osobi i nekoj ideji..da su licemeri. Ne, licemer je onaj koji je u braku a vara i predstavlja to kao neki model ponasanja. I uopste, to sto mnogo ljudi to isto radi, ne opravdava taj postupak. Ni najmanje. Da ne pominjem momenat, precutkivanja svojih radnji. Svi vi znate da kada bi bili iskreni i priznali sta stvarno radite, da bi izgubili pozicije kod svojih muzeva i zena...Sta je to onda? Pretvaranje, jer vasi partneri vole i postuju neku drugu osobu, onu imaginarnu a ne vas kakvi ste. Koji muskarac moze da voli i postuje zenu koja ga vara? Ne voli tebe, voli onu koju misli da si ti...to je sustina prevare. Sve se vrti oko lazi, lazne predstave, laznih emocija...

Jasno je meni da nije veza samo raj...jasno mi je da nije ni prava linija, jer svaka ima svoje uspone i padove, i da svako ljudsko bice ima momente slabosti, da se svako u nekim momentima preispituje da li je napravio dobar izbor, i da u tim nekim momentima moze da se dogodi da ti neko drugi privuce paznju. Ali moze da se desi jednom, a ne 5 puta...mislim jbg...onda to vec nije greska, vec stvar karaktera.

Sandy_BG:
Elena, mislim da si izvukla iz konteksta ono sto sam ja rekla. Prevaru kao praksu ne podrzavam i nikada necu. Mislim da su ti ljudi kukavice, koji nemaju hrabrosti da zive potpun zivot, nego se kriju iza forme "srecnih" veza i brakova i lazuci i varajuci nekoga, pokusavaju da ispune sebe i svoje zivote, jer nemaju ni snage ni morala da se istinski pogledaju u ogledalo i da sami sebi priznaju da je njihov zivot i njihov izbor pogresan. Kao svi pricaju o nekom, iskakanju iz normalnih tokova, vodjenju slobodnih zivota, pa ako ste takvi dzekovi, sta ce vam predstava za druge. Nego ste se svi sakrili iza veza i vezica, a pricate o nekoj slobodi. Pa vi prvi nemate hrabrosti da zivite zivot onako kako sami zelite. U tome je problem, pa optuzujete sve ljude koji imaju muda da rizikuju i da budu verni nekoj osobi i nekoj ideji..da su licemeri. Ne, licemer je onaj koji je u braku a vara i predstavlja to kao neki model ponasanja. I uopste, to sto mnogo ljudi to isto radi, ne opravdava taj postupak. Ni najmanje. Da ne pominjem momenat, precutkivanja svojih radnji. Svi vi znate da kada bi bili iskreni i priznali sta stvarno radite, da bi izgubili pozicije kod svojih muzeva i zena...Sta je to onda? Pretvaranje, jer vasi partneri vole i postuju neku drugu osobu, onu imaginarnu a ne vas kakvi ste. Koji muskarac moze da voli i postuje zenu koja ga vara? Ne voli tebe, voli onu koju misli da si ti...to je sustina prevare. Sve se vrti oko lazi, lazne predstave, laznih emocija...

Jasno je meni da nije veza samo raj...jasno mi je da nije ni prava linija, jer svaka ima svoje uspone i padove, i da svako ljudsko bice ima momente slabosti, da se svako u nekim momentima preispituje da li je napravio dobar izbor, i da u tim nekim momentima moze da se dogodi da ti neko drugi privuce paznju. Ali moze da se desi jednom, a ne 5 puta...mislim jbg...onda to vec nije greska, vec stvar karaktera.

Ne Sandi nije to predstava za druge, covek takodje ima zelju da zivi u zajednici sa nekim, da deli sa nekim svakodnevnicu i lepe i ruzne stvari, da ima decu, porodicu. Da li iko zeli da doceka starost sam. Lepse je i lakse je ziveti u paru. Znaci i to je iskrena zelja. Nije predstava.

elenabg:
Ne Sandi nije to predstava za druge, covek takodje ima zelju da zivi u zajednici sa nekim, da deli sa nekim svakodnevnicu i lepe i ruzne stvari, da ima decu, porodicu. Da li iko zeli da doceka starost sam. Lepse je i lakse je ziveti u paru. Znaci i to je iskrena zelja. Nije predstava.

Ok, onda sve si ti to lepo smislila. Hoces porodicu, brak, nekoga da deli sa tobom lepe trenutke, a hoces i da sa tobom bude u ruznim, da te sutra neguje kada si bolesna, da te uveseljava kada prolazis kroz sranja, da te podrzava...i da cini sve one stvari koje nisu lake da se cine i koje mu se bas ne rade u tom trenutku ali ih cini upravo zbog toga da bi ispao covek prema tebi. A ti bi opet kada malo stanes na nogice, da ga varas. E pa ne moze. Prihvatas jednu instituciju, zivi u skladu sa njom. TACKA! Ko te tera da se udajes ili zenis, ne moras...mozes da imas decu i van braka, mozes da spavas sa ljudima i da ne budes vezi, ali ******, vi hocete sve. Hocete i partnera za zivot, saputnika u lepim momentima i podrsku u teskim...a hocete i malo sa strane...ma divota. Zajednica podrazumeva i zrtvu i to veliku. Ne mozes uvek da radis ono sto ti hoces, jer to moze povrediti onoga ko je uz tebe. Prevara boli onoga ko je prevaren i zato sve ove diskusije. Nikada ne moze biti dobra jer povredjuje...ne mene ili nekoga sa ovog foruma, vec osobu sa kojom si. Onaj ko moze to da iskulira, njemu svaka cast. Ja mislim da tvoj decko ili muz, ne zna sta radis. Ispravi me ako gresim. E sada, ako ne zna, pitanje je koliko je ispravno to sto ga dovodis u zabludu. Vidis, ja to ne prastam.

Odnosi u vezi dvoje ljudi mogu da se postave na razlicitim osnovama... I to je ok, dok god pocivaju na iskrenosti...
Ok je ako su apsolutno vjerni jedno drugome, ako oboje zele takav odnos...
Ok je i ako spavaju sa drugim osobama, ako oboje zele takav odnos...
Prevara je nesto drugo i ona nije ok...

Sandy_BG:
Ok, onda sve si ti to lepo smislila. Hoces porodicu, brak, nekoga da deli sa tobom lepe trenutke, a hoces i da sa tobom bude u ruznim, da te sutra neguje kada si bolesna, da te uveseljava kada prolazis kroz sranja, da te podrzava...i da cini sve one stvari koje nisu lake da se cine i koje mu se bas ne rade u tom trenutku ali ih cini upravo zbog toga da bi ispao covek prema tebi. A ti bi opet kada malo stanes na nogice, da ga varas. E pa ne moze. Prihvatas jednu instituciju, zivi u skladu sa njom. TACKA! Ko te tera da se udajes ili zenis, ne moras...mozes da imas decu i van braka, mozes da spavas sa ljudima i da ne budes vezi, ali ******, vi hocete sve. Hocete i partnera za zivot, saputnika u lepim momentima i podrsku u teskim...a hocete i malo sa strane...ma divota. Zajednica podrazumeva i zrtvu i to veliku. Ne mozes uvek da radis ono sto ti hoces, jer to moze povrediti onoga ko je uz tebe. Prevara boli onoga ko je prevaren i zato sve ove diskusije. Nikada ne moze biti dobra jer povredjuje...ne mene ili nekoga sa ovog foruma, vec osobu sa kojom si. Onaj ko moze to da iskulira, njemu svaka cast. Ja mislim da tvoj decko ili muz, ne zna sta radis. Ispravi me ako gresim. E sada, ako ne zna, pitanje je koliko je ispravno to sto ga dovodis u zabludu. Vidis, ja to ne prastam.

Cuj, ja smislila. Niti sam ja to smislila, niti se ovde radi o meni. To jednostavno tako funkcionise od pamtiveka, kod mnogih veza i brakova, a danas je skoro pravilo, nesto sto mozes s velikom verovatnocom da iscekujes. I eto vidis da moze, praksa je pokazala.Zao mi je sto ti se to ne svidja, ali istina nije uvek lepa. Ljudi nisu dobri. J.ga, mnogi hoce sve od zivota a neki to i dobiju. A koliko njihovi partneri to znaju ili ne znaju je drugo pitanje. Uglavnom slute ali se prave kao da ne znaju i ne zele nikad tu svoju sumnju da potvrde. Cesto i kad saznaju oproste. Nekad vrate istom merom. Kako ko. Retko kad se desava da onaj drugi bas nema pojma. Ali to mu dodje kao neki precutni sporazum.

Divan ti je taj precutni sporazum zasnovan na lazima, prevarima, pretvaranjima, glumljenju ludila...
Ne mogu, a da se ne zapitam onda, cemu uopste brak?
I, nesto sto je meni jos bitnije - gdje je tu ljubav i gdje je sreca?

Sve sto tu vidim jeste goli interes i apsolutno nista drugo... Strashno!

Gazdarica:
Divan ti je taj precutni sporazum zasnovan na lazima, prevarima, pretvaranjima, glumljenju ludila...
Ne mogu, a da se ne zapitam onda, cemu uopste brak?
I, nesto sto je meni jos bitnije - gdje je tu ljubav i gdje je sreca?

Sve sto tu vidim jeste goli interes i apsolutno nista drugo... Strashno!
Potpuno si u pravu....Mnogi od nas ne vide poentu takvog braka...Ali cinjenica je da je elena u pravu...Takvih brakova i veza je mnogo...Mogla bih sada navesti bar 5 primera iz najblize okoline....meni je najgore sto prevareni partneri znaju i svi od reda reaguju po principu: Meni je vazno da sam ja prva! i Ma on zaista voli decu i nece nas nikad ostaviti!
U javnosti zaista glume ludilo tipa-Moja mila zenica...Moj dragi muzic...
Ne znam hocete li se sloziti sa mnom ali moje misljenje je da ljudi lakse prihvataju i da budu prevareni i varani konstantno nego da budu sami....Strah od samoce je kod mase ljudi jaci od bilo cega drugog....Ispada po njima da je lakse imati i los brak i vezu nego ih nemati!

Gazdarica:
Odnosi u vezi dvoje ljudi mogu da se postave na razlicitim osnovama... I to je ok, dok god pocivaju na iskrenosti...
Ok je ako su apsolutno vjerni jedno drugome, ako oboje zele takav odnos...
Ok je i ako spavaju sa drugim osobama, ako oboje zele takav odnos...
Prevara je nesto drugo i ona nije ok...

Slazem se...samo koliko je takvih "slobodnih veza" gde jedno i drugo otvoreno da ne kazem varaju, jer to ne rade, spavaju sa drugim ljudima? Jako malo...mnogo je vise ovih drugih varanja i prevara. Niko tu Gazdarice nece da gubi svoje pozicije pa da javno kaze da ga privlace druge zene ili da je privlace drugi muskarci...jer znas koliko bi paznje ili ljubavi posle toga dobila od bilo kog prosecnog muskarca? Dobila bi nogu u dupe...ili bi on dobio nogu u dupe. E vidis, svi oni to lepo znaju, zato se i pretvaraju i glume srecnu zajednicu i pravdaju svoje postupke. Pa kada je to tako ok, zasto je to nesto sto se po svaku cenu treba sakriti. To me interesuje....Ok, jasno je meni da je mnogo vise takvih brakova i veza, ali to je vise tragicno nego sto je za bilo kakvu pohvalu. To je cist interes, kao sto si rekla. Samo ono, trebamo svi biti dovoljno realani da nazovemo stvari pravim imenom.

Naravno, upravo se o tome i radi - O nazivanju stvari njihovim pravim imenom...
Licno, ne mogu da se nosim sa prevarom, ali sam i te kako svjesna da vecina ljudi jeste labilna po pitanju vjernosti... Mozemo ovdje sad da lamentiramo nad pitanjima covjekove prave prirode, monogamije, poligamije, poliandrije, istoriji i postanku braka kao drustveno najpozeljnijeg oblika zajednice dvoje ljudi, i nizom drugih pitanja...
Ipak, ma sta rekli i ma kakve zakljucke donijeli, oni ne mogu da promijene cinjenicu da odnose treba graditi na iskrenosti... Ma koliko mozda ono sto iz toga proizilazi nama ne islo u prilog...

hvala lepo, ako je to realnost-prihvatati prevaru kao nacin zivota, svesno prihvatam da sam nerealna

poligamija je moguca onda kad ti u sustini nije stalo ni do koga..pa onda mozes malo neznosti i strasti da podelis sa kim hoces..i ok, zasto da ne..zivot prolazi i ovako i onako

ali, ako volis..dusom i srcem...nema tu bre deljenja, to je laz...nikad nisam pozelela drugog muskarca kad sam imala onog koga volim..ni u glavi, a kamoli prakticno...

i zabole me bas sto je to glupo, i idealisticki, i sto je ceo svet drugaciji...ja sam ja, takva kakvu me bog napravio..
i dobro gazda kaze, treba stvari nazivati pravim imenom..sex je sex, cudna mi cuda..ali, nemojte mi pricati kako nekog volite, a kresete se sa sto drugih ljudi..to je laz:-|

Back