Sustina prevare?

@Larra

Pozz. Bas to sam imala na umu kad sam postavljala temu a ne veze i vezice od par meseci, godinu. I da li mu onda monogamnost dodje vise kao nasilje nad sopstvenom dusom i telom nego kao ljubav prema partneru.

elenabg:
Ali zasto? To me zanima. Ko kaze da kad nekog volis i s njim ti je dobro, i imas i dobar seks, nikad vise neces pozeleti to da uradis i s nekim drugim? Zasto covek ne bi trebao da ispuni sebi zelju, i nastavi dalje kao da nista nije bilo. Volela bih neki dobar argument za to.
A kako bi volela da tebe tvoj partner vara... mislim tako povremeno... po mogucstvu da ti ne znas?

PS Inace vec 6-a tema o prevari.. al ajd ova je kao malo konkretnija i deluje energijom spremnom za zestoku raspravu....

elenabg:
@Larra

Pozz. Bas to sam imala na umu kad sam postavljala temu a ne veze i vezice od par meseci, godinu. I da li mu onda monogamnost dodje vise kao nasilje nad sopstvenom dusom i telom nego kao ljubav prema partneru.
Da li ti moralne dileme, grize savesti i nemirni snovi nisu nasilje nad sopstvenom dusom?

Zasto se onda upustati u brak uopste? Zasto se onda upustati u vezu uopste? Lepo su te pitali jel zelis brak ili ne. To ti je ono Da/Ne koje izgovoris. Ako si rekla DA onda si ti sama napravila takav izbor i to prihvatila i onda je totalno bezveze sad reci e pa ja se predomislila....

Ebote ova krstarica ce napraviti revoluciju i ukinuti monogamnost u svetu kao glupost...

Petar_Pan:
A kako bi volela da tebe tvoj partner vara... mislim tako povremeno... po mogucstvu da ti ne znas?

PS Inace vec 6-a tema o prevari.. al ajd ova je kao malo konkretnija i deluje energijom spremnom za zestoku raspravu....

Ja sam muskarce i imala na umu vise nego zene. Pa eto moj stav je takav da to mogu da razumem. Mogu da shvatim potrebu za tim i nemam iluzije o tome da ce neko da provede 30, 40 godina sa mnom i da me nikad ne prevari. Jednostavno mogu da razdvojim ljubav i seks. I ne bih ga ostavila zbog toga. Ja nikoga ne dozivljavam kao svoje vlasnistvo. Ako ostaje sa mnom znaci da ima razloga za to u suprotnom uvek je slobodan da ode zar ne.

Petar_Pan:
Da li ti moralne dileme, grize savesti i nemirni snovi nisu nasilje nad sopstvenom dusom?

Zasto se onda upustati u brak uopste? Zasto se onda upustati u vezu uopste? Lepo su te pitali jel zelis brak ili ne. To ti je ono Da/Ne koje izgovoris. Ako si rekla DA onda si ti sama napravila takav izbor i to prihvatila i onda je totalno bezveze sad reci e pa ja se predomislila....

Ebote ova krstarica ce napraviti revoluciju i ukinuti monogamnost u svetu kao glupost...

A deliti zivot sa nekim je po meni mnogo vise od seksa.

Uh. I mene muce bas ta pitanja. Ja se donekle sazem sa tvojim razmisljanjem, ali mislim da je idealisticko, moguce kada postoji bezuslovna ljubav izmedju dve osobe, a samim tim gotovo neostvarivo.
Pretpostavljam da smo svi negde nesigurni i u sebe, u kvalitet svojih veza, da nedovoljno poznajemo i razumemo partnere. PretpostavljamI da bi, kada bi bili sigurni u sve to 'ladno presli preko prevare...ali da je to jako tesko, prirodno je da ne znamo iz kojih pobuda se prevara desila, da je dozivljavamo kao znak da nismo voljeni i da strahujemo da ne izgubimo ono vredno sto imamo.

elenabg:
I takodje se slazemo da je to zadovoljstvo svoje vrste. E sad, kakve to veze ima jedno s drugim? Zasto ljudi misle da kad nekog volimo vise nam se niko na svetu nece svideti i nikad nikog vise necemo pozeleti. I jos bolje, zasto misle da tu zelju treba gusiti? I cemu tako teska rec>prevara?
Naravno da imaju veze ljubav, sex, emocije i vernost.
Naravno da ce nam se uvek neko nekad svideti i to je sasvim normalno i prirodno. Ako si planirala da budes sa svakim koji ti se svidi nisi trebala ulaziti u brak. Jer brak je nesto drugo od skakanja na svakog/u. To je bio tvoj izbor... Mogla si to komotno i menjati partnere ali bez braka... da si odabrala taj put... Naravno da moz i sad ali se to drugacije gleda...

S_K_V_O:
Uh. I mene muce bas ta pitanja. Ja se donekle sazem sa tvojim razmisljanjem, ali mislim da je idealisticko, moguce kada postoji bezuslovna ljubav izmedju dve osobe, a samim tim gotovo neostvarivo.
Pretpostavljam da smo svi negde nesigurni i u sebe, u kvalitet svojih veza, da nedovoljno poznajemo i razumemo partnere. PretpostavljamI da bi, kada bi bili sigurni u sve to 'ladno presli preko prevare...ali da je to jako tesko, prirodno je da ne znamo iz kojih pobuda se prevara desila, da je dozivljavamo kao znak da nismo voljeni i da strahujemo da ne izgubimo ono vredno sto imamo.

Vidis ova poslednja recenica je meni motiv za razmisljanje.

Cinjenica je da neki ljudi i ne znaju da su "varani", pa zive u blazenom neznanju, i mozda ovde pricaju kako apsolutna vernost postoji...

I nije mi svako neverstvo isto. Sta znam, dosta je ovo slozeno, i kao i ostale stvari vezane za ljudsku prirodu, mislim da nema jedan kratak i jasan odgovor.

@Petar Pan

A sta tacno mislis da gubis time sto te je partner prevario? A da i ne govorim o tome da i ne znas. Ali recimo, ni na koji nacin to ne osecas, ona te voli, tu je s tobom, nece nigde, nece te ostaviti zbog tamo nekih pola sata seksa. Spavala je i s drugima pre tebe, pa sta onda mislis da gubis time sto je sad spavala s jos nekim. Ona moze da bira izmedju tebe i njega i bira tebe. Zar to nije dovoljno?

Larra:
Vidis ova poslednja recenica je meni motiv za razmisljanje.

Cinjenica je da neki ljudi i ne znaju da su "varani", pa zive u blazenom neznanju, i mozda ovde pricaju kako apsolutna vernost postoji...

I nije mi svako neverstvo isto. Sta znam, dosta je ovo slozeno, i kao i ostale stvari vezane za ljudsku prirodu, mislim da nema jedan kratak i jasan odgovor.

Potpuno se slazem s tobom.

Kuc, kuc, evo i ja da se prikljucim temi
Naravno da kada nekog volis mislis da mu sve mozes oprostiti, ali da li je bas tako? Sex je sex, ali ko moze da ti garantuje da se u jednom trenutku nece u sve to ukljuciti emocije, na mogu ljudi da se isprogramiraju. Da li bi bas tako lako pustila nekoga da ode iako ga volis... Niko ne moze da tvrdi da ce dvoje biti 100% verni, ali ni da ce vecita ljubav postojati. Sex ima veze i sa sujetom i ljubomorom i posesivnoscu i ljubavlju, naravno ne u bolesnim kolicinama, ali prosto je tako. Zbog toga ce ti retko ko reci da je prevara ok, a pogotovo oni koji varaju...

elenabg:
@Petar Pan

A sta tacno mislis da gubis time sto te je partner prevario? A da i ne govorim o tome da i ne znas. Ali recimo, ni na koji nacin to ne osecas, ona te voli, tu je s tobom, nece nigde, nece te ostaviti zbog tamo nekih pola sata seksa. Spavala je i s drugima pre tebe, pa sta onda mislis da gubis time sto je sad spavala s jos nekim. Ona moze da bira izmedju tebe i njega i bira tebe. Zar to nije dovoljno?

jel za tebe sex nesto kao ciscenje kuce, odlazak u teretanu, kafa? zar ne osecas bas nista prema tom nekom sa kojim varas partneta? ne mora biti ni zaljubljenost ni ljubav...ali makar strast?
i u cemu je onda poenta bilo kog usputnog sexa ako je to bas tako nista, ako ne ostavlja nikakvog traga, ti su potpuno ista prema svom partneru pola sata posle kresanja sa nekim drugim?
i nemoj pricati tako glupe price...u sexu se covek prilicno ispuca..i strast i zelju i sve redom...neposredno posle sexa ti si zadovoljila ono sto ti je falilo pre sexa...i sta ako je tvoj partner bas u tom momentu zeli to isto a ti si sve to vec dozivela sa nekim drugim?
kako onda mozes da kazes da to ne utice na vezu u kojoj si? utice na najbazicnijem mogucem nivou, da ne pricam o ostalim stvarima...
sta za ti dobijas iz avantura? mani price da li se to vidi na tebi ili ne jer ti to ne mozes da znas...zanima me iz koje svoje potrebe ti to radis...

anakin:
jel za tebe sex nesto kao ciscenje kuce, odlazak u teretanu, kafa? zar ne osecas bas nista prema tom nekom sa kojim varas partneta? ne mora biti ni zaljubljenost ni ljubav...ali makar strast?
i u cemu je onda poenta bilo kog usputnog sexa ako je to bas tako nista, ako ne ostavlja nikakvog traga, ti su potpuno ista prema svom partneru pola sata posle kresanja sa nekim drugim?
i nemoj pricati tako glupe price...u sexu se covek prilicno ispuca..i strast i zelju i sve redom...neposredno posle sexa ti si zadovoljila ono sto ti je falilo pre sexa...i sta ako je tvoj partner bas u tom momentu zeli to isto a ti si sve to vec dozivela sa nekim drugim?
kako onda mozes da kazes da to ne utice na vezu u kojoj si? utice na najbazicnijem mogucem nivou, da ne pricam o ostalim stvarima...
sta za ti dobijas iz avantura? mani price da li se to vidi na tebi ili ne jer ti to ne mozes da znas...zanima me iz koje svoje potrebe ti to radis...

Evo ti pravi zivotni primer> npr. da je jedan partner zbog posla cesto odsutan.Ili oboje. Malo malo pa na put po 7, 10, 15 dana. A ti ga cekas i cekas a oko tebe prilika i ponuda na sve strane. I ko zna sta on tamo negde radi. I ako veceras bas i spavas sa nekim dok ga budes videla za par dana, na to ces i da zaboravis. A vi imate jednu stabilnu i lepu zajednicu koju ni jedno od vas ne zeli da narusi.I ti seksualni partneri sustinski nisu ni primaci tvom decku -muzu. U ostalom on je tvoj izbor za sva vremena. I nikad ga ne bi ostavila zbog takvog nekog. I obrnuto i on ima isto toliko prilika i ti mozes samo da pretpostavljas da li ih iskoristi ili ne ali u svakom slucaju ti si jedna>njegova zena/devojka. I kad ste zajedno pruzate svu ljubav i paznju jedno drugom. Ali eto, zivot je takav, komplikovan.

anakin:

30.gif

elenabg:
Evo ti pravi zivotni primer> npr. da je jedan partner zbog posla cesto odsutan.Ili oboje. Malo malo pa na put po 7, 10, 15 dana. A ti ga cekas i cekas a oko tebe prilika i ponuda na sve strane. I ko zna sta on tamo negde radi.
A znaci u tom grmu lezi zeka,tacno sam znao jos danas kad si postavila temu.:D :-D :-D :grin:

elenabg:
Ni malo ironije nije na odmet. Da bas sam htela da isprovociram moraliste. Volela bih da mi svi zagovornici vernosti daju i neki dobar razlog za to. Objektivan. I pri tom ne mislim ja na seks uvek i svuda sa bilo kim. Mislim na realne zivotne situacije kada zaista sretnete nekoga kome ne mozete da odolite i udovoljite sebi a nicim ne ugrozite svog partnera ni vasu vezu. Zasto bi to bilo pogresno? I sta je tu strasno? Ko ima dobro objasnjenje volela bih da ga cujem.

Nista ako si ti ta(j) ko vara!

LUDICA:
Postoji bezbroj razloga za prevaru. Samo je jedan protiv nje.
Ali, istovremeno, svi ti razlozi za prevaru se mogu svesti pod jedno: nedostatak ljubavi prema partneru.
Kada varam, vec unaprijed sam u svojoj glavi svjesna da nesto nije u redu sa vezom. Mozda samo trenutno, ne mora znaciti zauvijek, ali definitivno znaci da nesto skripi.
Jer, nikad mi se nije desilo da ako sam zaljubljena u nekoga i ako su mi misli ispunjene njime pozelim da budem s nekim drugim. Svakako, primjecujem ja i dalje druge muskarce, i ne gubim sposobnost da kazem koji mi se svidja a koji ne, ali totalno gubim zelju da se nesto konkretno desi izmedju mene i drugog muskarca. Mislim,zasto traziti hljeba preko pogace? :roll:

Da, ali taj osecaj nemozes imati dovjeka, taj osecaj ce se preneti u dogledno vreme na nekog drugog i pozeleces da vidis kakav je on u intimnom druzenju, to je to zlo, koje svakog uhvati, pitanje je samo vremena, to je zivot.

-Prevara je pocetak jedne veze (izmedju dvoje od kojih je jedno ili oboje vec u nekoj vezi,prevara je veza koja moze trajati jedno veche a moze trajati i duze,ta veza moze biti uspesna ili neuspesna kao i svaka druga veza,ja bih ukinula pojam prevara,prevara je veza)

Nema sta elena ti bi se odlicno slagala sa Lerijem Flintom,ali on je spavao sa mnogim ribama i njegova zena sa muskarcima i oboje su to znali,cak su to radili zajedno (ako si gledala film "Narod protiv Lerija Flinta" znas ),ali oni nisu lagali jedno drugo i po meni to je cool.ALI ako bi meni devojka koja je "za mene posebna i koju ne bih menjao za neku drugu" radila tako nesto PRSO BIH ki lajsna.Ipak je anakin u pravu "sex nije odlazak na kafu".Sustina prevare po meni nije u sexualnom cinu vec u lazi:godinama onaj koga volis mislice da ti je samo on potreban ,dok mu ti radis tako nesto
P.S. Leri Flint nije varao svoju zensku jer je nije lagao
Nadam se da necu naleteti na takvu

elenabg:
Ni malo ironije nije na odmet. Da bas sam htela da isprovociram moraliste. Volela bih da mi svi zagovornici vernosti daju i neki dobar razlog za to. Objektivan. I pri tom ne mislim ja na seks uvek i svuda sa bilo kim. Mislim na realne zivotne situacije kada zaista sretnete nekoga kome ne mozete da odolite i udovoljite sebi a nicim ne ugrozite svog partnera ni vasu vezu. Zasto bi to bilo pogresno? I sta je tu strasno? Ko ima dobro objasnjenje volela bih da ga cujem.

Ma komplikuju?, PREVARA je najdivnija stvar u zivotu, koje nije dozivio taj nezna sto je ljepota zivota, u stvari da li postoji iko da je nije imao, mislim da takvih stvorenja nema, i to je dobro.
Neko je prevario devojku, ili obratno, a neko bracnog druga, i to su normalne pojave, znam da to u sustini 98% osoba radi krijusi, i to im prestavlja jos veci uzitak, vidim da dosta forumasa/ica smatra da ako je to u braku, da nije normalno, i da nije na neki nacin posteno, u cemu se donekle slazem:, ali, zar onda BRAK nije zatvor, ili neka vrsta zatvora?, jer gubimo slobodu. Imam osecaj da dosta vas ne zeli to da prizna. Zar vi zelite da tvrdoglavo tvrdite da jos uvjek postoji ljubav posle toliko godina zajednickog zivljenja/zabavljanja, to se vise ne zove ljubav nego navika, i zbok toga taj brak jos uvjek traje, i trajace sve dok ne uhvatite partnera u prevari, LJUBAV JE PROLAZNA, zar to neki jos nisu shvatili, dok god to ne svatite, varacete jedno drugog krijuci, a pravicete se kao da je sve u najboljem redu i u zestokoj ljubavi (GLUPOST), on ce varati nju, i mislice ja imam dobru zenu/devojku, a ona ce isto tako misliti za njega, i to se zove lazna ljubav, jer je od nje ostala samo navika, a vezuju ih djeca
I zato Elena varaj, jer ces biti i ti varana, a to bi bilo super da radis pre braka, jer ce te to napraviti zrelom osobom, i spremno ces usi u brak, i imaces samo jedan interes, PORODICA.

elenabg:
Evo ti pravi zivotni primer> npr. da je jedan partner zbog posla cesto odsutan.Ili oboje. Malo malo pa na put po 7, 10, 15 dana. A ti ga cekas i cekas a oko tebe prilika i ponuda na sve strane. I ko zna sta on tamo negde radi. I ako veceras bas i spavas sa nekim dok ga budes videla za par dana, na to ces i da zaboravis. A vi imate jednu stabilnu i lepu zajednicu koju ni jedno od vas ne zeli da narusi.I ti seksualni partneri sustinski nisu ni primaci tvom decku -muzu. U ostalom on je tvoj izbor za sva vremena. I nikad ga ne bi ostavila zbog takvog nekog. I obrnuto i on ima isto toliko prilika i ti mozes samo da pretpostavljas da li ih iskoristi ili ne ali u svakom slucaju ti si jedna>njegova zena/devojka. I kad ste zajedno pruzate svu ljubav i paznju jedno drugom. Ali eto, zivot je takav, komplikovan.
A sto onda jednostavno ne porazgovarate i odlucite se za neki otvoreniji tip veze? Da li bi i dalje bila za tu tezu povremenog izleta? Kada bi sigurno znala da ce i tvoj muz da povremeno da spava sa drugim zenama?
Jer, kako god postavila stvari, to se zove varanje i laganje, ako onaj drugi ne zna za to.

U redu je ako neko vara uz (precutnu) saglasnost ovog drugog.
ALI! Ako neko od to dvoje NE ZELI da ucestvuje u toj igri (sto zbog principa, sto zbog drugih stvari), prevara od strane onog drugog je, u najmanju ruku, odraz najdubljeg nepostovanja.

Neka budu varani oni koji varaju.
A oni drugi... Bilo bi lepo da ne naidju na one koji bi hteli takvu vrstu odnosa.

Uvek ces naci nekog ko ce te privlaciti, iako pored sebe imas partnera. A da li hoces ili neces uciniti to, zavisi samo od tebe. Mislim da nikom ne bi pala kruna sa glave da NE prevari. Sta prevara donosi, osim sexa, odnosno TRENUTNOG zadovoljstva? (jer, koliko sam shvatila, ne govorimo o prevari iz koje bi mogla da se izrode osecanja i neka nova veza) Da li je to nesto zaista vazno? Da li je lepo povrediti nekog ko te voli i koga, navodno, volis, zbog tog trenutka, koji te nece uciniti boljim covekom?

Back