Sušenje voća, povrća, začinskih i lekovitih biljaka..

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
Sa sušenjem začinskih biljaka sam već uveliko počela. Sušila sam peršun,
nanu, matičnjak i koprivu. Ovih dana planiram da ošišam mirođiju.
Imam neke plastične prozračne gajbice, pa u njih stavim biljke i ostavim to
negde u hladu na promaji. U par dana jednom promešam. Kada se lepo
osuši zdrobim i stavim u papirne kese ili tegle.

To mi ide prilično lako. Brine me kako ću sušiti voće. Do sada mi nije uspevalo.
Čitam na internetu o nekim sušarama, pa se pitam, kako su naši stari sušili
voće bez sušara. Mora da postoji način.

Kakva su vaša iskustva?

To mi ide prilično lako. Brine me kako ću sušiti voće. Do sada mi nije uspevalo.

Kakva su vaša iskustva?

Da, sa začinskim biljkama i povrćem je veoma lako. Ne može mnogo da se pogreši, samo može da se presuši. Sa sušenjem voća je već teže.
Recimo za šljive, znam da imaju one električne sušare koje su prilično skupe i komplikovane.

Što se tiče starih, tradicionalnih metoda, pretpostavljam da je sličan sistem bio kao sa sušenjem mesa, kombinacija toplote i vetra. S tim što se kod mesa ipak akcenat stavlja na dim a kod voća toplota. Znao sam iz priča kako su te sušare ranije izgledale i pravljene ali sam zaboravio.

Da, sa začinskim biljkama i povrćem je veoma lako. Ne može mnogo da se pogreši, samo može da se presuši. Sa sušenjem voća je već teže.
Recimo za šljive, znam da imaju one električne sušare koje su prilično skupe i komplikovane.

Što se tiče starih, tradicionalnih metoda, pretpostavljam da je sličan sistem bio kao sa sušenjem mesa, kombinacija toplote i vetra. S tim što se kod mesa ipak akcenat stavlja na dim a kod voća toplota. Znao sam iz priča kako su te sušare ranije izgledale i pravljene ali sam zaboravio.
Da kod susara za voce glavna je toplota,gabaritima su mnogo manje od susnica za meso,posebno po visini jer se u susare za voce ne ulazi,ne znam za elektricne ali starinske osafane nisu toliko skupe,samo su teske za stvaranje optimalne temperature,znam ljude koji su se ispocetka dobro namucili da pravilno osuse sljive jer ih obicno izgore

Da kod susara za voce glavna je toplota,gabaritima su mnogo manje od susnica za meso,posebno po visini jer se u susare za voce ne ulazi,ne znam za elektricne ali starinske osafane nisu toliko skupe,samo su teske za stvaranje optimalne temperature,znam ljude koji su se ispocetka dobro namucili da pravilno osuse sljive jer ih obicno izgore

Baš tako. Koliko se sećam priče, te starinske sušare su funkcionisale po veoma prostom sistemu ali je za njihovo pravljenje ipak bila potrebna veština i preciznost. Zato su sad te električne popularne, samo podesiš taster na odgovarajuću temperaturu i čekaš.
Da, šljive su jako teške za sušenje.

Kakva su vaša iskustva?
Mislim da voce koje se susi ne sme da bude skroz zrelo.
Najbolje su te susare ali i tavan nije los za susenje ili ako imas limenu garazu,bitno je da nije izlozeno direktom suncu...

Back