Vegetativno razmnožavanje biljaka > REZNICA-ma

• Začetnik teme Začetnik teme Plant
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sve ovako radiš ?
FINESE : (male tajne velikih majstora) :)

1.Reznice u početnom stadijumu ožiljavanja trebaju biti na slabijem svetlu i umerenoj temperaturi

Naša terasa: - Izabrao sam da stoje u prozor ostave ispod stepeništa - desno- .
Zidovi zgrade će ublažiti oscilacije temperature, a sunce ne dopire do "propagatora" sa reznicama biljaka.

Kasnije im pojačavam svetlo - premeštam na svetlija mesta (dok su pod plastikom, ne smeju na sunce, ugrejaće ih previše ), i povremeno im skidam plastiku.. najbolje ujutru, jer tada je vazdušna vlaga najveća.

Iznad mog DIY "propagatora", su ideje za Propagatore koje možete lako nabaviti - posude u kojima se prodaje voće ili se kupuje kafa, sok za poneti... Ima naravno i puno drugih mogućnosti- trebaju imati rupe da ode višak vode ,... - glavno je da se sačuva vazdušna vlaga oko reznica... barem u početku ožiljavanja... Vremenom se reznice sve više (duže) otkrivaju.

Pogledajte prilog 1738138

Vlažni truleksi ispod lagano isparavaju i daju vazdušnu vlagu (mada isparava i podloga u kojoj su biljke).

Ili kako ?.. a da li je gotovo sa ožiljavanjem, bumo videli :kafa:

Našao sam neko rešenje, da viri kroz prozor deluje živahno :mrgreen:
U stanu klima 26°

1000004346.jpg

Inače sam par puta probao samo da ih držim u vazni sa vodom i odmah su crkle a voda se usmrdela.

Da, da zadržimo pažnju :)

Jutros:
IMG_20250607_064535.jpg

Daklem, uspeh se očekuje :) reznice veselo stoje... @Lorelajn
U oba medija, oleandri dobro stoje,.. i u vodi i u pesku (pesak sa plaže operite od soli, možete ga i prokuvati ).. i reznice Jasmina su super...

Levo su dva "propagatora" koja su vam i na moru uvek dostupna (providna ambalaža...)
Reznica se uvek seče ispod kolena (nodus-a) jer je tu najviše hormona rasta i odatle će izaći žilice korena.
Kako. ja uzimam reznice, vidi se na slikama (listove sečem ili se neki otkidaju- da bih smanjio transpiraciju - ne sme reznica da dehidrira).

... I suvenir jednog leta će čuvati uspomene.. :)

Prilozi

• IMG_20250607_064614.jpg
    IMG_20250607_064614.jpg
    100,4 KB · Pregleda: 5
Poslednja izmena:

Back