I meni je iz 12 godina ropstva ostala u secanju samo sporedna glumica, mlada, lepa crnkinjiica...bas tako, kao skulptura za diviti joj se...
Preporucila bih curama dva filma...
1. A royal affair
Danski film o ljubavi izmedju Nemca koji pomaze ludom danskom kralju i kraljice. Mnogo je lep film, isplakala sam se kao dete.
Istinita prica je u pitanju, Danska je kaskala za razvijenim evropskim kraljevstvima i drzala se starinskih normi.
Kraljica je pristigla iz, daleko slobodnije Engleske, puna ideala, a lepi Nemac je zapravo lekar zadojen francuskom slobodrskom kulturom.
Prica je tuzna ali pokazuje kako zrtva jedne generacije menja poglede njihove dece, u smislu sta ja poceh ti nastavi, te je kraljicin sin kasnije vladao 50 godina, sproveo sve zakone za koje se majka zalagala i uveo Dansku u najrazvijenije kraljevine Evrope, sto je ostala do danas. Topla preporuka.
2. The invisible woman
Solidan film za ljubitelje viktorijanskog doba.
Reziser i glavni glumac je Ralph Fiennes, moj apsolutni miljenik. Ljubavna prica izmedju ostarelog Dikensa i premlade ljubavnice u saradnji sa majkom devojke (Kristin Scott Thomas)...prikazana je tajna veza koja je mozda inspirisala starijeg coveka ali isto tako unistavala jedan mladi zivot.