Sunce bi 2013. moglo da ugasi Zemlju

• Začetnik teme Začetnik teme wihor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

wihor

Ističe se
Poruka
2.029
"Velika eksplozija Sunčeve energije ili tzv. Sunčeva oluja mogla bi da paralizuje zemlju za samo tri godine, upozorio je tim britanskih naučnika.

Takva bi pojava izazvala oštećenje električnih mreža, kolaps komunikacija i rušenje aviona. Bile bi uništene i zalihe hrane, a internet bi verovatno prestao da funkcioniše

Sunce prati 11-ogodišnji ciklus koji uključuje periode niske i visoke solarne aktivnosti, a trenutno napušta fazu niske faze I naučnici očekuju iznenadan porast solarne aktivnosti kao i do sada neviđen nivo porasta magnetske energije.

Vatreni prstenovi oko Sunca poseduju energiju 100 hidrogenskih bombi i mogli bi da izazovu štetu I do 20 puta veću od one koju ja napravio uragan Katrina.

Prvi je put takva je pojava na Zemlji zabeležena 1859. godine kada je Sunčeva oluja uništila telegrafsku mrežu u Evropi i SAD-u, međutim, tada još nije postojala razvijena električna mreža niti je svet bio zavistan od struje kao danas.

Nova bi katastrofa mogla pomalo ličiti na scene iz filma "2012.", upozorio je sekretar u britanskom ministarstvu odbrane Liam Foks dodavši da bi Sunčeva oluja poput one iz 1859. u modernom vremenu izazvala potpuni haos.

Zbog mogućnosti ponavljanja Sunčeve oluje Foks je sazvao hitnu konferenciju u Londonu sa koje je pozvao naučnike da osmisle strategiju koja bi umanjila katastrofu. Kazao je i da se 1989. dogodila mala Sunčeva oluja koja je paralizovala električnu mrežu u kanadskom Kvebeku, a kao jedno od rešenja pominje se preventivno gašenje satelita I svih ozbiljnijih komukacionih mreža.

Bivši američki savjetnik za odbranu dr Avi Šur rekao je da svet ne sme da čeka katastrofu i mora odmah da stupi u akciju kako savremeni sistemi komunikacije, od kojih zavisi veliki deo našeg svakodnevnog života, ne bi postali Ahilova peta našeg društva."

sta mislite koliko ovi suncevi ciklusi mogu da uticu na civilizaciju?

Nova bi katastrofa mogla pomalo ličiti na scene iz filma "2012.", upozorio je sekretar u britanskom ministarstvu odbrane Liam Foks dodavši da bi Sunčeva oluja poput one iz 1859. u modernom vremenu izazvala potpuni haos.

Naravno da bi izazvala potpuni haos.
Šta će savremen čovek bez struje (pa samim tim i vode), telekomunikacija i ostalog?
Opet kažem po ko zna koji put, previše smo se udaljili od prirode, a zaboravljamo da ta ista priroda može lako da nam pomrsi račune kad je u pitanju naša "visokotehnološka naprednost" ili bolje rečeno - zavisnost.

I da, mislim da je samo pitanje vremena kad će tako nešto da se desi (povodom same suštine teme). Jer, sve se u kosmosu menja, prolazi kroz cikluse, rast i opadanje i sl...

ja sam pre par meseci posmatrao sunce u jutarnjim ili vecernjim satima i jasno sam skoro svaki put video sunceve pege nisam hteo da rizikujem vise ali cu sledece godine da opet malo pogledam da vidim sta se desava.
Ево мој комшија прославио рођендан у ИСС на орбити па се није толико хвалио као ти гледе тих пега!:rotf:
Пријатељу, не можемо да прогнозирамо сунчеву активност ни за један једини дан унапред, а не за годину, две или више.

sta mislite koliko ovi suncevi ciklusi mogu da uticu na civilizaciju?

Suncane oluje veoma mnogo uticu na magnetno polje Zemlje koje nas stiti..

One, ako su veoma snazne, mogu da "oduvaju" magnetni omotac i to bi znacilo kraj zivota na Zemlji, ovakvog kakvog ga mi poznajemo....

Nauka smatra da se ta ista stvar desila na Marsu nekoliko stotina miliona godina ranije i on je (kao manje kosmicko telo) ostao bez magnetnog omotaca, bez vode, atmosfere i zivota....

Suncane oluje veoma mnogo uticu na magnetno polje Zemlje koje nas stiti..

One, ako su veoma snazne, mogu da "oduvaju" magnetni omotac i to bi znacilo kraj zivota na Zemlji, ovakvog kakvog ga mi poznajemo....

Nauka smatra da se ta ista stvar desila na Marsu nekoliko stotina miliona godina ranije i on je (kao manje kosmicko telo) ostao bez magnetnog omotaca, bez vode, atmosfere i zivota....
Какав, Марс, сунчана олуја и одувани марсов магнетизам???
Није то пена на врху кригле пива па да с' одува.
Марс је много мање небеско тело од Земље, чија се унутрашњост охладила, а и у унутрашњости је много мање гвожђа и никла који су битни за формирање магнетног поља планете.

Какав, Марс, сунчана олуја и одувани марсов магнетизам???
Није то пена на врху кригле пива па да с' одува.
Марс је много мање небеско тело од Земље, чија се унутрашњост охладила, а и у унутрашњости је много мање гвожђа и никла који су битни за формирање магнетног поља планете.

Interesantno.
Zna li se ili bar pretpostavlja zašto ima manje gvožđa i nikla?

Interesantno.
Zna li se ili bar pretpostavlja zašto ima manje gvožđa i nikla?
Све даље од Сунца све мање тешких елемената, јер је оно гравитационо најјача компонента у сунчевом систему, уосталом зато се тако и зове!.
Само су прве 4 планете богате тешким елементима(Меркур, Венера, Земља, Марс), остале 4 су гасовити џинови.
Највише тешких елемената у апсолутном смислу има Сунце, али и највише водоника и хелијума који су далеко присутнији у космосу.

Da li bi neko bio ljubazan da mi ukaže na natprirodni aspekat te crne prognoze naučnika?
Sve se to naravno može obistiniti... ali ne kontam da li je to izazvano od dracona, duhova, bogova ili sila nepojmljivim našem umu?

Ili je to jednostavno deo prirodnog procesa evolucije kosmosa? Ako je ovo potonje u pitanju, nema nam spasa :)

Ево мој комшија прославио рођендан у ИСС на орбити па се није толико хвалио као ти гледе тих пега!:rotf:
Пријатељу, не можемо да прогнозирамо сунчеву активност ни за један једини дан унапред, а не за годину, две или више.

ne dajem prognoze ali ti kazem da sam ih video i prepoznao.javicu vam ako dodje do nekih promena:hahaha:

Back