Sun Tzu "Umeće ratovanja"

Neki od Sun Tzu-ovih citata:

Prilika da osiguramo sebe od poraza leži na našim rukama, ali priliku da se pobijedi neprijatelj ti može dati jedino neprijatelj.
Vrhunska vještina se sastoji u slamanju neprijateljskog otpora bez borbe.
Nepobjedivost leži u odbrani. Mogućnost pobjede leži u napadu.
Ukoliko se nalaziš daleko od neprijatelja natjeraj ga da misli kako si blizu.
General je vješt u napadima kada njegov neprijatelj ne zna šta da brani, a general je vješt u odbrani kada njegov neprijatelj ne zna šta da napadne.

Neprijatelja možeš pobijediti jedino ako ga imaš. To je stvarni problem. Pobijeđeni 'neprijatelj', iako pobijeđen, je još uvijek neprijatelj, za sigurno nije postao prijatelj. Pobjeda nad neprijateljem ne donosi nikakvu sigurnost, slobodu. Istinska sigurnost se postiže kroz prijateljstvo, davanjem Sebe, bez straha. To se može postići jedino poznavanjem podloge iz koje manifestujuća realnost postaje, iz koje se projektuje. Najnesigurniji ljudi su oni koji imaju potrebu da ratuju, da se sukobljavaju sa 'svijetom'. Porobljavanjem jednog neprijatelja ne rješava se istinski problem (kreacija neprijateljstva) već se postojanju tog problema daje punomoć, opravdanje njegovog postojanja. Pri tome i dalje ostajemo ne-svjesni.

Vidi se da nisi razumeo napisano.
U tekstu koji je citiran nigde nije bilo reči o "porobljavanju" neprijatelja.

jasno je naglašeno da se prednost daje nepobedivosti spram mogućnosti pobede.
(a nepobedivost nije u mogućnosti da se porobljava, nego da se odbrani)

Otac i braća moje bake su pobijeni u logoru.
Da si živeo u ono vreme, šetkao bi kraj njih dok su ih prve komšije (komšija i njegovi sinovi kojima je moja prababa, žena tog sprovedenog i majka tih sprovedenih, bila dojilja) sprovodile u logor i objašnjavao im kako su neprijatelje utripovali?

Onaj ko ima nameru i snažnu volju da te sjebe, povredi, porobi, ugrozi, i deluje u tom pravcu - je neprijatelj.
I treba ga jasno percipirati kao neprijatelja, i prema njemu se postaviti kao prema neprijatelju.

Poslednja izmena:
Kome je manje poznat taj deo istorije, iako nije sa sigurnošću potvrđeno, Sun Tzu je bio general države Wu koja je bila pod invazijom osam puta brojnije države. On nije sigurno mogao njih da smatra prijateljima ili da pregovara, to je bilo vreme rata. Zato je on kako bi spasao svoju zemlju učinio ono što protivnik nije očekivao, izvršio invaziju na njihovu zemlju. Bukvalno se igrao mačke i miša i napadao im samo slabe mete što je dodano ljutilo neptijatelja. Jedna od genijalnih primena njegove filozofije ogleda se u momentima kada neprijatelj želi napasti njegove saveznike, a da bi to sprečio, Sun Tzu je samo prišao bliže kako bi umesto na saveznika pojurili njega, ipak je on njima glavna meta oduvek bio. I tako bez izgubljenog ratnika pomerao je neprijatelja gde je on želeo i pomogao savezniku. U tome je trik, poznavao je svoj neprijatelja veoma dobro. Jedan od njegovih citata:

"Engage people with what they expect; it is what they are able to discern and confirms their projections. It settles them into predictable patterns of response, occupying their minds while you wait for the extraordinary moment — that which they cannot anticipate. – Sun Tzu"
Odnosno ko ne zna engleski rekao je da protivnika trebaš napasti baš kako on očekuje, jer to potvrđuje njegove projekcije, njegova očekivanja, stavlja protivnika u predvidljiv obrazac odgovora i dok ste mu okupirali um čekajte na taj inzvanredan momenat koji on ne može da predvidi. Tj. uradite nešto što neprijatelj sigurno ne očekuje, na šta on neće imati odgovora i zbog čega će njegova vojska ostati zbunjena.

U tome je trik, poznavao je svoj neprijatelja veoma dobro.

Hm.
Vidiš ti to.
Sad mi dolazi da ono "ko zna zašto je to dobro" primenim na situaciju od tri godine u kojima sam veoma glupo zanemarila intuiciju da je neprijatelj neprijatelj, i omogućila mu da me povredi.
U tom periodu, naime, jako sam ga dobro upoznala.

Sad moje znanje o neprijatelju nije samo intuitivno, nego i razumsko.
Sad moj odnos ne mora više biti intuitivan, nego strateški.

Btw, neki dan sam sanjala da razvijam neku strategiju. I onda se ti pojaviš s ovom temom :)

Hm.
Vidiš ti to.
Sad mi dolazi da ono "ko zna zašto je to dobro" primenim na situaciju od tri godine u kojima sam veoma glupo zanemarila intuiciju da je neprijatelj neprijatelj, i omogućila mu da me povredi.
U tom periodu, naime, jako sam ga dobro upoznala.

Sad moje znanje o neprijatelju nije samo intuitivno, nego i razumsko.
Sad moj odnos ne mora više biti intuitivan, nego strateški.

Btw, neki dan sam sanjala da razvijam neku strategiju. I onda se ti pojaviš s ovom temom :)

Sanja a ko je tvoj neprijatelj ako nije tajna ?

Mozes li malo bolje-preciznije da mi objasnis sta je onda i kako se manifestuje ?
Slobodno mi reci i zanemari glupe komentare drugih...
Ja sam se recimo skroz otvorio ovde na forumu o onome sto me muci i sto jesam ja...
Da nije nesto slicno onome sto Kasteneda opisuje ?

Vidi se da nisi razumeo napisano.
U tekstu koji je citiran nigde nije bilo reči o "porobljavanju" neprijatelja.

Idi begaj... a ti si razumjela o čemu sam ja uopšte pisao...
Mene uopšte ne interesuje kontekst ispisanog, mene interseuje postavka, koja je suštinski neshvaćena i pogrešno postavljena. Sam koncept 'neprijatelja' govori više nego li sve riječi koje su poslije toga mogle da budu ispisane.

jasno je naglašeno da se prednost daje nepobedivosti spram mogućnosti pobede.
(a nepobedivost nije u mogućnosti da se porobljava, nego da se odbrani)

Od čega da se braniš i zašto, moj komentar govori o tome.
Branila se ti ili napadala isto ti je; nesvjesna si. I jedno i drugo ukazuju na nizak nivo svjesnosti iz kojega proizilazi projekcija realnosti, i ništa drugo. Da bi to uvidjela, moraš da budeš bar jedan nivo iznad... :)

Otac i braća moje bake su pobijeni u logoru.Da si živeo u ono vreme, šetkao bi kraj njih dok su ih prve komšije (komšija i njegovi sinovi kojima je moja prababa, žena tog sprovedenog i majka tih sprovedenih, bila dojilja) sprovodile u logor i objašnjavao im kako su neprijatelje utripovali?

Ne samo da su tvoji utripovali i sebi projektovali realnost kakvu su doživjeli, nego si i ti sa njima još uvijek u istom tripu.
U ovom zadnjem ratu u Bosni, i moji roditelji su bili u središtu rata. Mogli su da poginu od granata od noža ili... ali ja sam sebi rekao da me ništa neće navesti da mrzim one koji bi im omogućili takvu realnost. Ja sam već godinu dana prije rata znao da će biti rat i godinu dana ranije sam svojim roditeljima to i rekao, na što su se oni nasmijali i rekli mi da nema šanse, da umišljam. Međutim, u to vrijeme ja sam dobijao informacije izvan ove dimenzije... kroz san, a onda sam imao svo vrijeme svijeta da ih analiziram i postavim ih u praktičnu primjenu. Nije mi bilo lako zamišljati 'šta bi moglo da se desi' ali nikada, ni u jednom momentu nisam pomislio optuživati niti sam optuživao hrvate niti muslimane za realnost našeg srpskog naroda pa ni mojih najbližnjih. ZNAO sam da bi takav stav prema ljudima stvorio neprijatelje u meni... a ja to nisam dozvolio. ZNAO sam takođe da me niko i nikada neće navesti da budem dio ičijeg sukoba, i nije niti će. Nisam opravdavao postupke, niti onih koji su se boriili na jednoj niti na drugo strani, nisam podržavao niti vođe, niti uzurpatore, niti one koji su naivno upadali sosptvenu klopku prateći jedne ili druge. Bilo mi je žao, moram priznati, da je nad ljudima vladala tolika ne-svjesnost. Jedino što sam odlučio tada jeste da budem posmatrač i da, ako se i desi da neko od mojih najbližnjih padne kao žrtva takvog ne-svjesnog izbora, da nikad ne tražim krivce u drugima, NIKADA. U tome sam uspio. Ti, vidim još nisi na tom nivou, i ne vidim da ćeš uskoro i biti. No neću da dajem prognoze, naše Biće je svemoguće i zašto se ne bi moglo desiti da se i tvoja Svjesnost u momentu uzdigne na viši nivo. Zasad nije. :(

Onaj ko ima nameru i snažnu volju da te sjebe, povredi, porobi, ugrozi, i deluje u tom pravcu - je neprijatelj.

I treba ga jasno percipirati kao neprijatelja, i prema njemu se postaviti kao prema neprijatelju.

Ne postoji niko ko može da ti učini išta ukoliko to što 'on-ona' tebi čini već nije tvoj izbor, bilo da je to svejstan ili pak ne-svjestan izbor. Naravno, u ovom slučaju, u slučaju stvorenog neprijatelja, radi se o ekstremno ne-svjesnom izboru. Stoga, i ona izreka Isusa u bibliji 'da voliš svog neprijatelja' je čisto neshvatanje postavke te realnosti. Zašto? Zato, kad već pomisliš da ti je neko neprijatelj, u tvojoj Svjesnosti već postoji oformljeno ubjeđenje da postoji neko ko ugrožava tvoju egzistenciju, tvoj mir. Nije ni čudo da niko još nije uspio da voli svoje neprijatelje. Neprijatelji se ne vole, ali zato se može ne-stvoriti neprijatelj. Ako ga nisi stvorila nećeš imati ni razlog da mu se odupireš, da se od njega braniš, niti da ga napadaš.

Poslednja izmena:
.. pa .. ti si sa prometnog puta .. onda ..
.. ja nisam ..
(.. a ima ko zna .. i to je dovoljno ..)

Izvini gledao sam ovaj video gore o vestini ratovanja :)
Bio put prometan ili ne samo ja hodam njime ,kao sto i ti cinis...
Ne bi mi verovala sta sam sve i ja doziveo...
Ovo sto ovde vodim kao neki svoj zivot je prica koja staje u samo 6 meseci mog zivota :)
Znam da si u nekakvoj zabludi svoga Bica i ne moras mi reci...
Sanjice da li ti se svidja ova pesma :)?

Poslednja izmena:
Poludecu vise...Opet mi se promenio tekst u pesmi a i cela pesma u odnosu na ono sto sam ranije slusao-video-mislio...
Bilo je : Be my mirror-my sword,my shield a sada je and shield...aaaaaaaaaaaaaa...Slusao sam ovu pesmu toliko dugo da je znam napamet
Zasto mi to radis????

Nije ni čudo da niko još nije uspio da voli svoje neprijatelje. Neprijatelji se ne vole, ali zato se može ne-stvoriti neprijatelj. Ako ga nisi stvorila nećeš imati ni razlog da mu se odupireš, da se od njega braniš, niti da ga napadaš.

Da,ali i ako ih mi ne stvaramo drugi ih stvaraju...Tu se ne slazemo...Voleti svog neprijatelja kao sto je Isus rekao znaci pobediti ga na neki nacin i prigrliti ga da postane ono sto si ti ustvari-Ko tebe kamenom ti njega hlebom...Mislim da nema mocnije i jace oruzije od toga...Na svirepost odgovoriti miloscu i time bice koje te napada pretvoriti u samilosno jer to i jeste sustina svih nas da ono sto nas cini je Dobrota a da zablude u koje upadamo -takvo ponasanje moze trgnuti tu projekciju da se priseti sta u sustini ona jeste...

- - - - - - - - - -

Pa sam sebi verovatno :)

@Ja koji jesam: Ti stalno pričaš kako ne treba stvarati neprijatelje kao da to sad jeste neka mudrost. To svi znaju i tu nema šta da se priča. A šta ti misliš, da ljudi trebaju nemo gledati one koji žele da te unište? Primera radi drugi svetski rat i hitlerovo istrebljenje jevreja. Šta su ljudi tada trebali da rade, da gledaju to sa strane i govore hitler je moj prijatelj, sigurno će biti milosrdan prema meni. Malo sutra će biti. Neki ljudi se sami postave kao neprijatelji i teže da unište druge i porobe ih. Pametan se suprotstavi i spreči porobljavanje ili ubijanje naroda, ili po mom mišljenju budala samo sedi i čeka.

Da,ali i ako ih mi ne stvaramo drugi ih stvaraju...Tu se ne slazemo...Voleti svog neprijatelja kao sto je Isus rekao znaci pobediti ga na neki nacin i prigrliti ga da postane ono sto si ti ustvari-Ko tebe kamenom ti njega hlebom...Mislim da nema mocnije i jace oruzije od toga...Na svirepost odgovoriti miloscu i time bice koje te napada pretvoriti u samilosno jer to i jeste sustina svih nas da ono sto nas cini je Dobrota a da zablude u koje upadamo -takvo ponasanje moze trgnuti tu projekciju da se priseti sta u sustini ona jeste...

Ne ide to tako, a i dokaz tome imamo u 2000-godišnjim pokušajima ostvarenja te ne-primjenjive doktrine. Pročitaj malo pažljivije šta sam pisao o 'neprijatelju'... možda bude jasnije kada se dobro razumije. Čim si pomislio: 'neprijatelj'... već si ne-svjestan. Dokle god u drugome vidiš 'neprijatelja' 'on' se ne može promijeniti... niti ga ti ičim do svojim shvatanjem možeš preobraziti.

Poslednja izmena:
Ne samo da su tvoji utripovali i sebi projektovali realnost kakvu su doživjeli, nego si i ti sa njima još uvijek u istom tripu.

Projektovali su da su im komšije koje su ih sprovele u logor njihovi prijatelji i daim se uz njih ništa neće desiti?
Pošto je to ono kako su bili mislili i zbog čega su završili u logoru.

Najebali su jer nisu očekivali neprijatelja, i jer ga nisu videli dok im je bio pred očima - a ne zato jer su ga "priželjkivali".

nikada, ni u jednom momentu nisam pomislio optuživati niti sam optuživao hrvate niti muslimane za realnost našeg srpskog naroda pa ni mojih najbližnjih.

Nedužne ljude u ratovima ne ubijaju hrvati, muslimani, niti srbi.
ubijaju ih pojedinci koji su neljudi. Neprijatelji.

Mog pradedu i njegove sinove nisu ubili hrvati, niti slovenci, nego Alojz Slapernik i njegova dva sina.
Imenom i prezimenom.

Ne postoji niko ko može da ti učini išta ukoliko to što 'on-ona' tebi čini već nije tvoj izbor, bilo da je to svejstan ili pak ne-svjestan izbor.

naravno.
Možeš svesno izabrati da ne poslušaš svoju intuiciju koja ti govori da neko ima loše namere spram tebe.
U tom slučaju, to što si najebao je tvoj nesvestan izbor da najebeš.
Ali ukoliko si svestan toga ko je neprijatelj - i ako ga dobro znaš - onda možeš biti nepobediv (u značenju: možeš učiniti da mu postane nemoguće da ti išta učini)

Ne mogu se setiti sada tacno ko je bio to ali se radnja odvijala u logoru,neki nas vladika (i ako mi je vladika Nikolaj Velimirovic na umu nije on) i kada je ustasa dosao do njega da ga zakolje nesto su pricali(mislim da mu je rekao vladika da je sada siguran da Bog postoji jer ga je ovaj pitao verujes li u Boga sada pope...) i on mu je rekao :radi svoj posao sine.To je ostavilo dubok utisak i na tog ustasu i na sve prisutne pa i na sve nas koji se danas prisecamo toga...Da ne sirim pricu koliko je mojih stradalo u Jasenovcu,Da mi je pradeda bio partizan a njegov brat od strica cetnik koji je pevao dok su mu klali brata...Te je moja prabaka ostala udovica sa tri cerke i ako je imala i 5 sinova svi poginuli(uvek je pamtim kao vedru i nasmejanu zenu,nikada nije isla kod lekara i umrla je na nogama u svojoj 90 godini na svoj rodjendan Svetog Iliju i po tome je jedna od njih par koji su upisani u crkvenu knjigu...)A baba posto nisu dali da se pradeda sahrani na groblju vidi ima nesto u dzepicu sakoa zavuce ruku da vidi sta je a ono grkljan(bila je devojcica od desetak godina) Ali sve to ostavlja duboke utiske na nas...

Back