Sulejman Veličanstveni

10629_1062369539296_1827712623_132989_5496777_n.jpg

:per::zper:

...Miljenice i sultanije dobijaju i zlatnike, zajedno sa darovima u nakitu, odeci i luksuznim materijalima, ali se to podrazumeva i ne prikazuje eksplicitno...Zlatnicima su kupovale naklonost, lojalnost i placale razne usluge...

...I danas zene u zemljama kojima vladaju islamski zakoni, cak i onima zavidnog zivotnog standarda, poput UAE, nose burke (crnu, do zemlje dugu odecu koja vidljivim ostavlja samo lice ili oci, a nekada ni toliko - zato su burke glavni razlog za 90% saobracajnih nezgoda u kojima stradaju zene u Avganistanu, na primer) na javnim mestima, ispod kojih se kriju najnoviji modeli najprestiznijih imena iz sveta mode, vrhunski nakit i ves...

Znam sta su burke :)

Nego imam pitanje, ko vam se vise dopada sultan ili Ibrahim?

Meni se nekako kose ova dva Ibrahimova karaktera-čas je "opasan",dere se na Hurem,preti joj,kontroliše sve,a onda kad je sa Hatidže,sav mi je nekako nežan,pa poeta...:aha:
A inače sam primetila da u ovoj seriji stalno traže neke izgovore i uvek su oni isprovocirani da napadnu,uvek dolaze u miru.Postrojiše one srpske seljake tamo i kao "Nećemo vam mi ništa,sigurni ste!".Sad su ih ovi sa Rodosa kao iz čista mira napali,pa su zbog toga oni krenuli u osvetu,a Sulejman pre toga priča da će ih zaštititi.Znam kako ih je štitio...

Hoce li neko odgovoriti meni i Curritu u spojleru?Google-efendijo,lavice,schatje?? :rumenka:

...Oprosti, previdela sam pitanje...:zag:...Viktorija je Lajosev spijun sa zadatkom da ubije Sulejmana...Prihvatila je zadatak sa osvetom zbog ubistva tek vencanog muza prilikom pada zemunske tvrdjave kao jedinim motivom (ona je nevesta cija je svadba prekinuta turskim napadom)...Podmetanjem pozara i insceniranjem spasavanja princeva postize zeljeni cilj - da se priblizi jednoj od sultanija kako bi bila blize Sulejmanu i tako imala vise sanse da ga fizicki ugrozi...Dobice muslimansko ime - Sadika...Sluzice Valide, a kasnije ce biti premestena u Htidzinu palatu, gde ce provesti, neplanirano, noc sa Sulejmanom, koji ce iskoristiti priliku i njeno prisustvo u palati svoje sestre i zeta...Kada Bondzuk, sultanov strazar, koji joj je kontakt u palati, bude raskrinkan, poruke Lajosu ce slati preko Matrakcija koji se zaljubljuje u nju...Zadobila je naklonost Hatidze koja pravi planove sa Ibrahimom da je za njega i uda...Za vreme boravka u palati, Ajse joj ne veruje i prati je, otkrivsi njenu dvostruku igru...Ova je ubija, kako bi je ucutkala, a za ubistvo biva otpuzena Hurem i proterana iz palate...U poslednjoj epizodi duge sezone, u sceni kojom se sezona i zavrsava, ona konacno dobija priliku da ubije Sulejmana (par puta se pokusaj izjalovio), ali on uspeva da je savlada...Nakon brutalnog ispitivanja od strane Ibrahima, ona priznaje svoju ulogu na dvoru...Sultan prepusta Ibrahimu da odredi kaznu za nju i za Matrakcija koji ju je i uveo u palatu...Ibrahim nalaze Matrkackiju da je ubije, sto ovaj i cini, slomljenog srca, bacivsi je, vezanu u vreci, u Bosfor...

...@LPhoklica, ne sumnjam...:)...Objasnjenje je tu zbog onih koji mozda nisu imali priliku da se susretnu sa terminom...:zag:...Kao odgovor na pitanje - u fizickom smislu, Velicanstveni (slaba sam na testosteron i harizmu)...Ibrahim je daleko bolje razvijen, slojevito psiholoski i dramaturski profilisan lik, bogatog unutrasnjeg zivota, dok je Sulejman jos uvek (i nakon 51 epizode) u tom smislu gotovo potpuna nepoznanica...

...Night Nurse - :vatromet::orkestar: :ok:

Intervju s Okanom Yalabikom:
Okan Yalabik rekao je novinaru koji je vodio intervju da je to najduži intervju koji je dao do sad. Razgovarali su sat i 48 minuta. Novinar kaže da je zatvoren i tajnovit, i nije ga lako pročitati. Ne voli dati intervjue. Kao što sam reče: ''Ako puno govoriš o sebi, gubiš verodostojnost.“ Tokom celog intervjua bio je odmeren. O svakom pitanju bi najpre razmislio. Dugo je oklevao, odgovorio bi na moja pitanja pomno biravši reči. Dogodilo se da je odgovorivši na neka pitanja, tražio da se zapis izbriše i ponovo bi odgovorio. Ovo je sažetak našeg razgovora.

1. U ''Seti se voljene'' radnja se odvija od 1960 - 1990. U SV 1550-ih. Do sad Vas nije zanimala istorija. Je li ovo sudbinski obrt?
O.Y: Nikad nisam voleo istoriju u školi. Učio sam je samo zbog toga što mi je trebala da položim prijemni ispit. Period Osmanskog carstva nikad me nije privlačio.

2. Jeste li promenili mišljenje radeći na seriji?
O.Y: Ne baš. Još uvek mislim da je znanje o istoriji nepotrebno.

3. Kakav je osećaj 6 dana u nedelji uroniti u atmosferu tog istorijskog razdoblja?

O.Y: Osećaš se kao da si u bajci. Prvi put glumim istorijsku ličnost. Jako čudno je glumiti nekoga ko je stvarno postojao i vrlo je uzbudljivo. Razmišljaš o pravom Ibrahimu, njegovoj ljubavi, ambicijama, željama, strasti, ponosu, sebičnosti. O njegovom životu pre nego je došao na dvor. Jako je uzbudljivo pokušati dokučiti kakav je stvarno bio kao čovek.

4. S druge strane, trebali ste dobro savladati jahanje, mačevanje. Kako ste to savladali, jeste li imali posebne treninge?
O.Y: Ah, kako da ne. Nije bilo samo mačevanje i jahanje, nego i sviranje violine, lutnje, flaute. Govorio je pet jezika. Učio sam grčki naglasak, italijanski. Tri meseca smo radili kao sumanuti da bi sve to savladao.

5. I nakon tako teških priprema, dobili ste kritike da kad svirate violinu, ne pogađate prave note?
O.Y: Po tom pitanju, i ja imam prigovor. Kad gledam samog sebe, i ja prigovaram. Kao, npr. ovde sam se trebao malo više saviti.

6. Zbog svoje uloge- požrtvovne ljubavi i romantičnog muškarca, imate vrlo velik broj fanova. Shvatate li da ste u njihovim očima božanstvo, zbog uloge u SV, sviranja violine i italijanskog jezika?
O.Y: Naravno da mi je bitno šta ljudi misle o meni, ali mislim da mišljenja drugih ne treba uzimati jako ozbiljno.

7. Kako se borite protiv loših dana?
O.Y: Ponekad je najbolje reći- biće dobro i izdržati. Ako baš nije neophodno, ne ustrajavam, nego se odmah prebacujem na nešto drugo.

8. Što Vam je nezamenljivo u životu?
O.Y: Porodica. Čovek po prirodi treba još neke stvari koje su mu neophodne.

9. Je li među njima i ljubav?
O.Y: Podrazumeva se. No, u pogledu ljubavi, ne mogu reći da sam baš jako uporan.

10. Treba li čovek nastojati pod svaku cenu biti s nekim?
O.Y: Ako vam se ne sviđaju neke stvari kod drugoga, ne trebate se previše truditi. To je gubljenje dragocenog vremena.

11. U kakvom okruženju živite?
O.Y: Imam prijatelje koji poznajem i s kojima se već godinama družim. Neki od njih su muzičari. Ponekad kod kuće kratim vreme svirajući. Idem na koncerte i u bioskop, ali uveče sam obično kući.

12. Što mislite o nagađanjima da su Ibrahim i sultan Sulejman bili seksualno bliski?
O.Y: Sultan je rekao: “Da sam mogao birati brata, izabrao bih tebe, Ibrahime.”
Mislim da je moć njihovog prijateljstva najslikovitije iskazana tim rečima.

Intervju s Okanom Yalabikom:
Okan Yalabik rekao je novinaru koji je vodio intervju da je to najduži intervju koji je dao do sad. Razgovarali su sat i 48 minuta. Novinar kaže da je zatvoren i tajnovit, i nije ga lako pročitati. Ne voli dati intervjue. Kao što sam reče: ''Ako puno govoriš o sebi, gubiš verodostojnost.“ Tokom celog intervjua bio je odmeren. O svakom pitanju bi najpre razmislio. Dugo je oklevao, odgovorio bi na moja pitanja pomno biravši reči. Dogodilo se da je odgovorivši na neka pitanja, tražio da se zapis izbriše i ponovo bi odgovorio. Ovo je sažetak našeg razgovora.

1. U ''Seti se voljene'' radnja se odvija od 1960 - 1990. U SV 1550-ih. Do sad Vas nije zanimala istorija. Je li ovo sudbinski obrt?
O.Y: Nikad nisam voleo istoriju u školi. Učio sam je samo zbog toga što mi je trebala da položim prijemni ispit. Period Osmanskog carstva nikad me nije privlačio.

2. Jeste li promenili mišljenje radeći na seriji?
O.Y: Ne baš. Još uvek mislim da je znanje o istoriji nepotrebno.

3. Kakav je osećaj 6 dana u nedelji uroniti u atmosferu tog istorijskog razdoblja?

O.Y: Osećaš se kao da si u bajci. Prvi put glumim istorijsku ličnost. Jako čudno je glumiti nekoga ko je stvarno postojao i vrlo je uzbudljivo. Razmišljaš o pravom Ibrahimu, njegovoj ljubavi, ambicijama, željama, strasti, ponosu, sebičnosti. O njegovom životu pre nego je došao na dvor. Jako je uzbudljivo pokušati dokučiti kakav je stvarno bio kao čovek.

4. S druge strane, trebali ste dobro savladati jahanje, mačevanje. Kako ste to savladali, jeste li imali posebne treninge?
O.Y: Ah, kako da ne. Nije bilo samo mačevanje i jahanje, nego i sviranje violine, lutnje, flaute. Govorio je pet jezika. Učio sam grčki naglasak, italijanski. Tri meseca smo radili kao sumanuti da bi sve to savladao.

5. I nakon tako teških priprema, dobili ste kritike da kad svirate violinu, ne pogađate prave note?
O.Y: Po tom pitanju, i ja imam prigovor. Kad gledam samog sebe, i ja prigovaram. Kao, npr. ovde sam se trebao malo više saviti.

6. Zbog svoje uloge- požrtvovne ljubavi i romantičnog muškarca, imate vrlo velik broj fanova. Shvatate li da ste u njihovim očima božanstvo, zbog uloge u SV, sviranja violine i italijanskog jezika?
O.Y: Naravno da mi je bitno šta ljudi misle o meni, ali mislim da mišljenja drugih ne treba uzimati jako ozbiljno.

7. Kako se borite protiv loših dana?
O.Y: Ponekad je najbolje reći- biće dobro i izdržati. Ako baš nije neophodno, ne ustrajavam, nego se odmah prebacujem na nešto drugo.

8. Što Vam je nezamenljivo u životu?
O.Y: Porodica. Čovek po prirodi treba još neke stvari koje su mu neophodne.

9. Je li među njima i ljubav?
O.Y: Podrazumeva se. No, u pogledu ljubavi, ne mogu reći da sam baš jako uporan.

10. Treba li čovek nastojati pod svaku cenu biti s nekim?
O.Y: Ako vam se ne sviđaju neke stvari kod drugoga, ne trebate se previše truditi. To je gubljenje dragocenog vremena.

11. U kakvom okruženju živite?
O.Y: Imam prijatelje koji poznajem i s kojima se već godinama družim. Neki od njih su muzičari. Ponekad kod kuće kratim vreme svirajući. Idem na koncerte i u bioskop, ali uveče sam obično kući.

12. Što mislite o nagađanjima da su Ibrahim i sultan Sulejman bili seksualno bliski?
O.Y: Sultan je rekao: “Da sam mogao birati brata, izabrao bih tebe, Ibrahime.”
Mislim da je moć njihovog prijateljstva najslikovitije iskazana tim rečima
.

sine, ako je intervju trajao 1:48, taj je baš dugo razmišljao :hahaha:

Back