Sulejman Veličanstveni

Serija je najobicnije neo-osmansko propagandno smece. Pravili su je tako da zadovolji segment poluobrazovanih, zatucanih i siromasnih slojeva turskog drustva. Njima je potrebno "svariti" tursku istoriju na nivo koji mogu da razumeju bez puno unosenja u detalje i iz konteksta njihovog danasnjeg zivota.

U tom smislu, cela serija je koncipirana da zadovolji:

a) polupismenog radnika/poljoprivrednika u Turskoj. Njemu je ponudjen lik Sulejmana koji vise lici na coveka iz 21. veka nego na otomanskog krvoloka iz 16. veka koji je pobio sopstvenu bracu i sinove. Turski ubogi radnik/seljak treba da kaze "e da nam je jednan ovakav danas, gde bi nam kraj bio", to je otprilike sve sto on treba da zakljuci iz cele serije.

b) njegovu polupismenu/nepismenu zenu, domacicu koja slabo izlazi iz sopstvene ulice. Njoj je namenjen sukob izmedju dve sultanije i Sulejmanove majke, cela plejada likova umesto jedne "ocinske" figure Sulejmana. Naravno, dijalozi i sam sukob su primereniji dansnjem okruzenju polupismene turske domacice nego stvarnom turskom dvoru. Prirodno, treba joj dati nesto na njenom nivou sto nesrecnica moze da razume kroz kontekst sopstvenih sukoba sa mrskom joj svekrvom, jetrvama i komsinicama.

Drago mi je da sam pogledao nekoliko epizoda, ali je ipak porazavajuce sto se ovakav propagandni sund emituje na jednoj srpskoj televiziji.

Poslednja izmena:
falcifitkat istorije, gde je to procitao u kuriru?
pa nije ovo dokumentarac da falcifikuje istoriju, ovo je bre serija, pravljena da zaradi pare i zabavi narod, nista vise, nista manje.

teško da kurir treba uzimati kao relevantno sredstvo obrazovanja iz istorije,
naročito što ovo nisu dometi diplomiranih istoričara, već onih koja osnovna znanja o istoriji sopstvene zemlje steknu u srednjoj školi recimo

uostalom, koji je problem da se ukaže na negativne aspekte nekog tv ili filmskog dela, pa ma u kakvu kategoriju spadalo bre, naročito ako isto u delovima koristi kao mizanscen neki istorijski kontekst, konkretan događaj, koji je dobro poznat - a pad Beograda je jedan od bitnijih u evropskoj istoriji ... i Kingodom of Heaven je isključivo namenjen zabavi, delom zasnovan na istinitim događajima, pa ne prikazuje jednu stranu kao pravične osvajače (? nonsens sam po sebi), a drugu kao morone vredne kakve osvete i tome slično

no dobro, videćemo kako će predstaviti propalu opsadu Malte, čije će glavne branioce upravo isterati sa Rodosa :mrgreen:

moram opet da dodam, ako me ne obrisu ili ne odjure sa teme...nisam pristalica ovih i slicnih serija koje samo zaglupljuju narod.
Ova serija je u najavi mnoge zainteresovala jer bih mogla da ima istorijsku podlogu...kako ti navodis (boldovano)..ALI NEMA. Sami dogadjaji vezani za SUEJMANA V. naravno imaju i te kakvu istorisjku tezinu koji su menjali istoriju..ali ovde je iskljucivo iskoriscena prica o SULEJMANU da bih se dobila samo jedna u nizu sapunica sa trala la prichom o intrigama na dvorovima...spletkama...izdajama...U STVARI ONIM STO IMA PRODJU kod sirokih masa gledalaca koji to prosto gutaju...

- dakle cista komercijala....

serija samo izgeda raskosno..SAMO IZGLEDA..kostimi i sve to, ali sve je snimano u studiju...skoro sve.
- Ako je neko ocekivao istorijske detalje...borbe itd..GRDNO SE PREVARIO...tako nesto je preskupo..ovo je serija tipa KASANDRE...SEHEREZADE itd...
cisto da se razonodi..pusti koja suzica dok nam ne stigne nova zabluda i tako u krug.

OVO JE SERIJA ZA RAZBIBRIGU...bez istorijske podloge vezane za taj period. Nparavljena je pitka prica koja pije vodu i to je to.

nadam se da ovo nece biti obrisano jer je vezano za DOTICNU SERIJU.

pozz

Ova serija je cist mentalni genocid. Ko razume shvatice.

ne svidja mi se kako ibrahim postupa sa onim sluskinjama... jednoj zalepio samarcinu, drugu davio i udarao o zid... strasno.

jadne gulsah i nigar-kalfa... inace, meni je nigar prelepa glumica :)

evo da vas pocastim nekim fotkama:

filiz-ahmet21.jpg

images

selen-ozturk-hurrem-gibi-olmazdim-314721h.jpg

:)

Poslednja izmena:
Serija je najobicnije neo-osmansko propagandno smece. Pravili su je tako da zadovolji segment poluobrazovanih, zatucanih i siromasnih slojeva turskog drustva. Njima je potrebno "svariti" tursku istoriju na nivo koji mogu da razumeju bez puno unosenja u detalje i iz konteksta njihovog danasnjeg zivota.

U tom smislu, cela serija je koncipirana da zadovolji:

a) polupismenog radnika/poljoprivrednika u Turskoj. Njemu je ponudjen lik Sulejmana koji vise lici na coveka iz 21. veka nego na otomanskog krvoloka iz 16. veka koji je pobio sopstvenu bracu i sinove. Turski ubogi radnik/seljak treba da kaze "e da nam je jednan ovakav danas, gde bi nam kraj bio", to je otprilike sve sto on treba da zakljuci iz cele serije.

b) njegovu polupismenu/nepismenu zenu, domacicu koja slabo izlazi iz sopstvene ulice. Njoj je namenjen sukob izmedju dve sultanije i Sulejmanove majke, cela plejada likova umesto jedne "ocinske" figure Sulejmana. Naravno, dijalozi i sam sukob su primereniji dansnjem okruzenju polupismene turske domacice nego stvarnom turskom dvoru. Prirodno, treba joj dati nesto na njenom nivou sto nesrecnica moze da razume kroz kontekst sopstvenih sukoba sa mrskom joj svekrvom, jetrvama i komsinicama.

Drago mi je da sam pogledao nekoliko epizoda, ali je ipak porazavajuce sto se ovakav propagandni sund emituje na jednoj srpskoj televiziji.

Mora narod sebi da skrati vreme pred spavanje... ne vidim nista lose u tom "propagandnom sundu" kako Vi rekoste,no dobro svako ima pravo na svoje misljenje...:D

Ubacicu se cisto da izratim svoje emocije....

Sulejman je super dasa... bas mi se doapada....:zaljubljena:

Back