Sulejman Veličanstveni

ja moram da postavim jedno mozda glupo pitanje, nisam pratila poslednjih par epizoda pa ne znam o kom vremenskom periodu je rech..
od kad je sultan otishao u pohod do momenta kad su ustanovili da je hurem trudna
kako ona baba vidarica moz da ustanovi tako malu trudnoću kad ni ona sama nije bila sigurna da je trudna

Majce, koliko ti treba vremena da dodjes brodom iz Turske. Beograd ti je na 1170-tom kilometru Dunava. Pa jos koliko ima do Istanbula. Ukupno 1900 kilometara. A koliko brzo su plovili ti brodovi. Ako su plovili kilometar na sat i sigurno nisu plovili nocu, trebalo im je bar 3-4 meseca da stignu do Beograda.

Majce, koliko ti treba vremena da dodjes brodom iz Turske. Beograd ti je na 1170-tom kilometru Dunava. Pa jos koliko ima do Istanbula. Ukupno 1900 kilometara. A koliko brzo su plovili ti brodovi. Ako su plovili kilometar na sat i sigurno nisu plovili nocu, trebalo im je bar 3-4 meseca da stignu do Beograda.

jao majke ti, koja rachunica:lol:

je l se stvarno nigde ne spominje koliko je trajao pohod?

Poslednja izmena:
nashla

"Половином маја 1521. Сулејман је завршио припреме и покренуо војску у правцу Београда. Угарска држава је била готово у расулу и неспособна да се ефикасно супростави османској војсци. Браниоци Београда пружали су жилав отпор, али због недостатка људства и ратног материјала морали су да предају град 28/29. августа 1521. године. Вест о паду једног од најважнијих хришћанских упоришта громогласно је одјекнула у Западној Европи. Хришћански свет је сваким даном постајао све забринутији за свој опстанак пред налетима османског експанзионизма. Изасланик Светог римског царства је забележио: Пад Београда је покренуо низ драматичних догађаја који су на крају уништили Угарску. Његова директна последица су били смрт краља Лајоша II у бици код Мохача 1526, заузимање Будима, окупација Трансилваније, пропаст краљевства у успону и страх суседних народа да ће доживети исту судбину…"

http://www.istorijskabiblioteka.com/art:sulejman-i-velicanstveni

nashla

"Половином маја 1521. Сулејман је завршио припреме и покренуо војску у правцу Београда. Угарска држава је била готово у расулу и неспособна да се ефикасно супростави османској војсци. Браниоци Београда пружали су жилав отпор, али због недостатка људства и ратног материјала морали су да предају град 28/29. августа 1521. године. Вест о паду једног од најважнијих хришћанских упоришта громогласно је одјекнула у Западној Европи. Хришћански свет је сваким даном постајао све забринутији за свој опстанак пред налетима османског експанзионизма. Изасланик Светог римског царства је забележио: Пад Београда је покренуо низ драматичних догађаја који су на крају уништили Угарску. Његова директна последица су били смрт краља Лајоша II у бици код Мохача 1526, заузимање Будима, окупација Трансилваније, пропаст краљевства у успону и страх суседних народа да ће доживети исту судбину…"

http://www.istorijskabiblioteka.com/art:sulejman-i-velicanstveni

Koliko je to polovina maja, kraj avgusta - 3-4 meseca. :D

Vidis da mi je tacna racunica. ;)

jel to beshe mama od Bihter? ono nekad ranije

Upravo ta, cuvena Firdevs, zena je znaci prelepa, kazem to bez zaebancije, kad sam negde procitao da je '44 godiste , umalo se ne onesvestih... Zena odlicno izgleda :)

nebahat-cehre-23121_0403_334.jpg

Mislim da se u serij pominje kako ima 2 meseca od kad je sultan otisao u rat
a inace, citala sam da su vidarice znale i da na jeziku vide dal si trudna
samo ti kaze isplazi jezik i eto
:lol:

Evo kaze Hurem da je zaljubljena, da je on dobar sultan
nije samo moc ;)

pa bash i nije
jer je beograd predat tad, a bilo je valjda nekih bitki i pre te
ona za shabac, zemun
a nije to jedan dan, pa aj opet...

Nije to sve vezano za Sulejmana. Sabac su opsedali lokalni Turci jos pre njegovog dolaska.

Evo sad sam nasao da je sam Sulejman krenuo 10. maja kopnom, krajem juna je stigao u Nis. Onda je krenuo na Sabac koji je osvojen 7. jula i napravljen je pontonski most da preko njega predje pesadija. U Zemun koji je u medjuvremenu pao je stigao sa vojskom 31. jula. Znaci, ono u seriji nije tacno da ga je on licno osvojio i sibao se po hodnicima sa Madjarima.

Nigde nisam nasao koliko je vremena trebalo brodovima. Ali sam nasao da je samo jedan manji deo dosao iz Crnog mora. Sto znaci da nije bas tacno ono u seriji da su ih pravili u Istanbulu.

Eto, Hurem je znaci bila trudna minimum 2 meseca i 20 dana (10. maj - 31. jul) kad je Sulja licno stigao do Beograda. :D

Evo sad videh u seriji za porez.

Pre desetak dana sam gledao Maricevu emisiju na tv-u. Elem, njegov gost je 500 godina pod Turcima objasnio time da je narodu bio laksi zivot posd Turcima nego pod nasim vladarima. Turci su sve pazljivo popisivali i odredjivali porez koji nije bio pretezak za narod, a bio je 3 do 4 puta manji nego pre njihovog dolaska.

I evo sad u seriji prva Sulejmanova odluka - da se sledece godine ne naplacuje porez narodu.

Back