"Sujeta, moj omiljeni greh"

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
381.400
narcizam-macak-300x190.jpg

Citala sam na netu neka zanimljiva razmisljanja o sujeti pa resih da na osnovu onog sto sam citala otvorim temu sa nekim pitanjima ?
Za naslov teme posluzila je recenica iz filma

U filmu „Đavolov advokat“ Al Paćino u jednom trenutku kaže: „Vanity, my favorite sin“ (Sujeta, moj omiljeni greh), podsećajući nas na sam početak naše zemaljske priče. Zaista, verska učenja u svojim premisama da smo svi isti i prolazni, sami sebi najvažniji, a bog koji je iznad nas, jedan i večan, sujetu smatraju velikim grehom iz kog proističu svi ostali. Samo sujetna osoba želi da i drugima bude najvažnija i ne želi da bude srećna već važna, želi da bude večna i neprolazna i iznad drugih, kao što je Bog.Ovo je sa verske tacke gledista

A opet Niče je rekao:
,,Svako poseduje onoliko sujete koliko mu nedostaje razuma.''

Isto tako cesto se mogu čuti izrazi poput : povređena mu sujeta, muška sujeta, ženska sujeta,”ako eliminišem svoju sujetu, šta će ostati od mene”?

Sve ovo nas navodi da se zapitamo Sta je zapravo sujeta i da li je sujeta greh ili nedostatak razuma po Niceu. Da li je sujeta djavolja rabota ili samo još jedna u nizu slabosti toliko običnih, i zapravo toliko ljudskih. Ima li razlike između muške i ženske sujete, i da li je sujeta ta koja nas određuje u odnosima sa ljudima, partnerima, prijateljima?

Poslednja izmena:
Sve zavisi od mentalnog sklopa.
Svima sujeta ponekad malo proradi.
Opasno je kad covek zbog rusenja zamka od peska pocne da se sveti.
Cesto se desi da je to obicna pakost.
Ali to zna da predje u mobing na poslu ili maltretiranja drugih vrsta mimo firme.
Ukoliko je veoma sujetna osoba politicar ili vojskovodja moze izazvati kaastrofu.
Veoma kompleksna tema.
Mislim da sujeta sama po sebi nije greh ako je covek svestan nje ali moze da ga izazove samo tako.
Malo nas moze da je iskontrolisse.

Auh! Kakva tema!

Đavolji advokat. Divan film! Kada uzmem taj film kao primer, sujetu gledam kao ukorenjenu karakteristiku. Sujetan sam, grize me savest zbog svog čina ali to je jače od mene. Proći će me ta griža savesti i ponavljaću taj greh do kraja života jer sam to naprosto ja i nije to jače od mene nego sam takav! Ja! I što je najgore više se neću osvrtati i gristi jer sam ubeđen da mogu sve i da to zaslužujem.

Zatim, sujetu mogu da svrstam pod/u: samoljublje, nedostatak samopouzdanja,

Sa druge strane sujete nema u ljudima koji su voljeni, koji vole, koji su empatični, zadovoljni sobom, duhovni, jaki, samosvesni. Ako si dovoljno samosvesan i samokritičan tu nema mesta sujeti. Ako znam da grešim, da ne znam, da nisam u stanju, da nemam snage, da nemam rešenje, da mogu bolje, da trebam bolje... ne mogu biti sujetna jer razumem i prihvatam svoje nedostatke. I to je ljudski.

I Niče i Al Paćino (:)) su u pravu.

U suštini da. Svaka osoba koja želi da se dokaže zbog nečega ili koja želi pohvalu za ono što je uradila, koja želi "tapšanje po ramenu" ima neku dozu sujete. Gde ima nesigurnosti tu ima i sujete.

Sve dok nešto ne radim sebe radi, sve dok nešto činim za druge jer očekujem pohvalu, osećam požrtvovanost i očekujem lovorike - sujetna sam!

A ja sam nešto razmišljala o profesionalnoj sujeti, koje profesije su najsujetnije ? I zašto ? U mojoj profesiji sam primetila da ima dosta sujete, priznajem,nekad podlegnem tom grehu, sve iz želje da neko primeti i pohvali moj rad, koji nekada smatram izuzetnim. Često su prosvetni radnici skloni sujeti,jer su svesni da rade odgovoran posao, samim tim očekuju pohvale za to, a često je i prisutna želja za dokazivanjem u smislu najbolja učiteljica .

nisam sigurna da postoji profesija u kojoj neko nije sujetan..
ja priznajem da sam sujetna u mom stvaralastvu jer znam da je to sto radim dobro , znam koliko sam emocija, znanja , rada i vremena ulozila
ali se trudim da ne pokazujem sujetu u smislu da sam bolja od drugih....niti drugima namecem svoje i sebe

Poslednja izmena:
Ja sam sa sujetom prvi put imala susret na poslu. Do tada ili je nisam primećivala ili sam bila mlada pa nisam ni znala da se sa njom suočavam.

Mislim da lekari, zdravstvo tu prednjači. Mada, sa tim se svi najčešće susrećemo. Sigurna sam da je ima i u drugim naučnim oblastima.

sujeta je deo svih nas. Brakovi pucaju zbog sujete. Jer je jaca i od ljubavi. Dakle, onaj ko uspe da stavi ljubav iznad sujete, postigao
je nesto u zivotu.
Sa ovim se ne slažem. Od ljubavi ne može ništa biti jače. Ako je nešto jače od ljubavi onda sama ljubav nije dovoljno jaka. Ovo je tema za drugu temu :)

Ali to da je sujeta deo svih nas, jeste. Sa tim se slažem.

Ali to da je sujeta deo svih nas, jeste. Sa tim se slažem.

Evo, kanim se da napišem da mogu bez sujete, ali je ipak osećam skoro sve vreme, ili-osećam sujetu kako je sama razumem... i dok pišem, i dok živim, generalno. Moja sujeta se oslanja na ponos.
Želja mi je da uvek imam čime da se ponosim kad pogledam ko sam, gde sam i šta sam.
Stroga sam prema sebi, i konstantno sebe posmatram iz nekog oblačka iznad kako bih ostvarila nekakav ponos.
Nema to veze sa uspehom, pohvalama od strane drugih... nema veze sa materijalnim, ali... da, hvatam sebe u momentima da, eto, ipak želim da imam čime da se ponosim.

Evo, kanim se da napišem da mogu bez sujete, ali je ipak osećam skoro sve vreme, ili-osećam sujetu kako je sama razumem... i dok pišem, i dok živim, generalno. Moja sujeta se oslanja na ponos.
Želja mi je da uvek imam čime da se ponosim kad pogledam ko sam, gde sam i šta sam.
Stroga sam prema sebi, i konstantno sebe posmatram iz nekog oblačka iznad kako bih ostvarila nekakav ponos.
Nema to veze sa uspehom, pohvalama od strane drugih... nema veze sa materijalnim, ali... da, hvatam sebe u momentima da, eto, ipak želim da imam čime da se ponosim.

Mislim da nas to čini ljudima. Dokle god smo svesni zrnca sujete i suočavamo se sa njom, borimo se, to nas čini boljim ljudima.

Ne može sve da se podvede pod sujetu.... Ako nekome sa strane izgleda nevažno omalovazavanje drugoga ne znači da svaki otpor ili reakcija znače sujetu. Sklonost glupih je da sve što njima ne smeta (kod drugih) tumače kao povređena sujeta. Slično je među partnerima. Nema veće i manje sujete, sujeta je bolest ambicije, želja da se postigne cilj bez sposobnosti ili rada.

Mislim da nas to čini ljudima. Dokle god smo svesni zrnca sujete i suočavamo se sa njom, borimo se, to nas čini boljim ljudima.
Eto... ma koliko skromnosti i svesti o veličini tj. maleckosti sebe, izgleda da je nemoguće živeti bez iole sujete.
Pitam se da li niži oblici života mogu da imaju sujetu... :D
U filmovima, čak i dokumentarnim... životinjama se dodaje ljudskog karaktera, alii čini se da imaju svoj karakter i sujetu, i te kako. Mi koji imamo ljubimce... npr. možemo da primetimo tako nešto. Zabavno je... i može ukazivati na to da sujeta nije nikakav usavršeni oblik ponašanja... Anyway... :cvet:

Ne može sve da se podvede pod sujetu.... Ako nekome sa strane izgleda nevažno omalovazavanje drugoga ne znači da svaki otpor ili reakcija znače sujetu. Sklonost glupih je da sve što njima ne smeta (kod drugih) tumače kao povređena sujeta. Slično je među partnerima. Nema veće i manje sujete, sujeta je bolest ambicije, želja da se postigne cilj bez sposobnosti ili rada.
Imas i sebicnost i pohlepu.

Back