Suga/scabies

Dobar dan, pre oko dva meseca mi se pojavilo nekoliko plikova po telu. Otišao sam kod dermatologa, rečeno mi je da me je nešto ujelo i dobio sam elocom. Postojeci su nestajali, ali su se konstantno pojavljivali novi i tako u krug. Prošle nedelje sam otišao kod drugog dermatologa (kotira se kao jedan od najstrucnijih u Beogradu )koji mi je ustanovio sugu . Dobio sam permetrin. Posle prvog mazanja svrab i osip se intezivirao, te sam na kontrolu otišao nakon nedelju dana, umesto dve nedelje. Rečeno mi je da nastavim sa terapijom i još ubacim elocom na mesta koja su izražena i primim jednu injekciju. Na mazao sam se drugi put i primio injekciju tog dana, medjutim stanje se dodatno pogoršalo sve je gore i gore, tako da ne znam šta da radim. Od tog prvog permetrina me često svrab budi noću. Sve ovo me čini jako nervonzim, iz razloga sto ne znam da li je to neka uslovna reakcija ili je pogresna terapija ili dijagnoza (sto ne verujem, imam osip ispod pazuha, na preponama, intimnim delovima, između noznih prstiju itd.

Strogo sam se pridržavao svih ostalih uputstava.

Hvala puno na pomoći😄
Pozdrav.Koliko ste dugo imali svrab i osip posle terapije?

Šoga je danas kao dobar dan, sedneš u bus hopla šugica. Uhvatiš se za kvaku opaaa opet šugica. Probaš džemper u butiku opaaaa šugenzi, probaš cipele... Zlatno doba :mrgreen:

Pozdrav svima :)
Pre par dana sam bila u bliskom kontaktu sa osobom koja ima sugu. E sad, ona je pre toga vec koristila kremu Permetrin, verovatno, jer po opisu bih rekla da je zo ta krema. Zanima me da li sam potencijalno inficirana, ako je vec koristila tu kremu? 🥺 Inace, da li suga bas uvek prenese s osobe na osobu, ili ne mora da bude pravilo? O tome skoro da nigde nista ne pise. Zanima me, takođe, sta mogu prevencije radi da uradim za sebe, jer cekanje inkubacije zaista stvara pakao. Hvala unapred 😔

Pozdrav svima :)
Pre par dana sam bila u bliskom kontaktu sa osobom koja ima sugu. E sad, ona je pre toga vec koristila kremu Permetrin, verovatno, jer po opisu bih rekla da je zo ta krema. Zanima me da li sam potencijalno inficirana, ako je vec koristila tu kremu? 🥺 Inace, da li suga bas uvek prenese s osobe na osobu, ili ne mora da bude pravilo? O tome skoro da nigde nista ne pise. Zanima me, takođe, sta mogu prevencije radi da uradim za sebe, jer cekanje inkubacije zaista stvara pakao. Hvala unapred 😔
Zavisi kakav bliski kontakt je bio.

Ako je nešto kratko, površni fizički kontakt i sl. onda ne treba da brineš.

Zavisi kakav bliski kontakt je bio.

Ako je nešto kratko, površni fizički kontakt i sl. onda ne treba da brineš.
Neko je pomenuo, mislim Bella75, da nakon te kreme, parazit umire, pa nekom logikom se vodim, da i nisam u opasnosi, možda. Mislim, uopšte nemam neku sramotu, svakome moze da se desi, ali mi grozna pomisao da budem domaćin. Zanima me, posto su praznici i nema od lekara kod nas nista, da li bi mi mazanje neke kreme sprecilo pojavu iste?

Neko je pomenuo, mislim Bella75, da nakon te kreme, parazit umire, pa nekom logikom se vodim, da i nisam u opasnosi, možda. Mislim, uopšte nemam neku sramotu, svakome moze da se desi, ali mi grozna pomisao da budem domaćin. Zanima me, posto su praznici i nema od lekara kod nas nista, da li bi mi mazanje neke kreme sprecilo pojavu iste?
Nemoj mazati ništa.

Ako misliš da si možda zaražena posle praznika idi kod dermatologa.

Nemoj mazati ništa.

Ako misliš da si možda zaražena posle praznika idi kod dermatologa.
Mnogo sam pod tenzijom, vec drugu noc ne spavam. Kontam da ce domtor jednu od ovih krema da prepise, sta bi drugo pa mogao! :sad2: Konstantno perem stan i ribam domestosom sve osim sebe. Mada mi malo fali i sebe 😄 hvala puno na odgovorima.

Jel svrbi jel se češeš? Drapaš? Onda sigurno imaš. Tako se teško prenosi da se garderoba i posteljina spaljuju :lol:

A evo i kako izgleda 😁

download (1).jpeg

Koju paniku ako se češeš imaš šugu i mažeš se kremom. Ali tek posle praznika 🤪

Šugom danas može da se zarazi bukvalno svako ko uđe u gsb.
Jednostavno je grozna fotografija. I ne, ne cešam se još, inkubacija kod prvoobolelih (da tako kažem) traje od 2 do 6 nedelja, u zavisnosti. Kod ljudi koji su vec bili inficirani, krace od 1 do 4 dana. Mene zanima, posto vec znam za kontakt na vreme, kako da je sprečim da se manifestuje u ozbiljno. Šuga se ne dobija baš tek tako, postoje i ljudi koji su bili u kontaktu stalno sa obolelim, pa se nisu inficirani. :)

Sve sam probala, ako nista drugo da se otresem stresa. Bas mi je grozna pomisao da me kopa po telu :dash: al' bolje šuga nego kuga 😄
верујем да је лош осећај, али ако они који су стално у контакту нису запатили,
вероватно ниси ни ти. (немам искуства са шугом) само претпостављам.
неколико дана па пролазе празници, и као по правилу, увек нас нешто снађе кад су празници. :roll:

и, да, боље и шуга него куга.
верујем да ћеш за празнике из опреза бити кући.
искористи време и прочитај Куга, ако раније ниси.(шалим се мало).;)

верујем да је лош осећај, али ако они који су стално у контакту нису запатили,
вероватно ниси ни ти. (немам искуства са шугом) само претпостављам.
неколико дана па пролазе празници, и као по правилу, увек нас нешто снађе кад су празници. :roll:

и, да, боље и шуга него куга.
верујем да ћеш за празнике из опреза бити кући.
искористи време и прочитај Куга, ако раније ниси.(шалим се мало).;)
Ne čitam ja ništa dok sam u inkubaciji 😄 na tu temu ili sličnu. Nisam ni ja mnogo upućena u šugu, i stvarno sam mislila da je nema toliko. Inace, ja zivim sama, osim sto mama ponekad dodje, možda jednom u mesec dana. Trudim se da je izbegavam sada oko praznika. U nekoj sam vrsti karantina skoro pa uvek. Mene ne plaši da ja sad ,,preležim to " nego da ne inficiram bližnje i napravim tako začarani krug.

Ne čitam ja ništa dok sam u inkubaciji 😄 na tu temu ili sličnu. Nisam ni ja mnogo upućena u šugu, i stvarno sam mislila da je nema toliko. Inace, ja zivim sama, osim sto mama ponekad dodje, možda jednom u mesec dana. Trudim se da je izbegavam sada oko praznika. U nekoj sam vrsti karantina skoro pa uvek. Mene ne plaši da ja sad ,,preležim to " nego da ne inficiram bližnje i napravim tako začarani krug.
Pod tim okolnostima teško da ćeš bilo koga inficirati, u prolazu se šuga ne dobija, a na prvom mestu ni ne znaš jesi li sama zaražena.

Sada cu da odem do stare gradske apoteke da vidim sta je i kako je. U većini slučajeva su me bolje opravili od doktora. Pa kad prođu praznici, pravac dermatologija. Hvala ti puno, cak i razgovor znaci za umirenje. ❤️

Screenshot_20230528-102005~2.png

ŠUGARAC OVAKO IZGLEDA, IZLEŽE JAJA I NAPRAVI VAM PAKAO OD ŽIVOTA! Lečenje traje nedeljama, osip je svuda, a kod DECE POSEBNO OVDE​

ZDRAVLJE

Koliko puta ste čili da neko od nekog beži kao da je taj drugi šugav? Da, ta floskula je veoma uobičajna, a šuga ustinu nije nimalo bezazlena.

Najčešći simptom infestacije je intenzivan svrab, posebno i prvoj polovini noći, te linearnih kanalića u rožnatom sloju kože, koje buše ženka šugarca kad u njima polaže jaja, ali i bubuljica i plikova kao posledice alergijske reakcije na antigene parazita.

Osip na koži je jak i praćen intenzivnim svrabom
OSIP NA KOŽI JE JAK I PRAĆEN INTENZIVNIM SVRABOMFOTO: SHUTTERSTOCK
Promene na koži i svrab mogu da zahvate veći deo tela, ili su ograničene na kožu ručnih zglobova, laktova, stomaka, pazušnih jama, između prstiju ruku, bradavica, butina. Kod odojčadi i dece najčešće je zahvaćena koža glave, lica, vrata, dlanova i tabana. Moguće su komplikacije u vidu lezija, odnono povreda kože, nastalih češanjem.

Lečenje šuge
Lečenje šuge sprovodi se skabicidnim sredstvima
, odnosno sredstvima koje ubijaju šugarac prepisanim od strane lekara.
Neophodno je lečiti članove porodice ili seksualne partnere infestirane osobe. Terapiju treba ponovo sprovesti ukoliko je svrab i dalje prisutan dve do četiri nedelje nakon primene skabicida.
Sekundarne bakterijske infekcije leče se odgovarajućim antibioticima.
Simptomi bolesti javljaju se četiri do šest nedelja nakon infestacije kod osoba koje se prvi put infestiraju. Kod osoba koje su ranije već imale šugu, simptomi nastaju jednog do četiri dana po ponovnoj ekspoziciji. Osoba je zarazna od momenta ekspozicije pa sve dok se šugarac i njegova jajašca ne unište odgovarajućim lekovima.
Lečenje šuge traje nedeljama
LEČENJE ŠUGE TRAJE NEDELJAMA
Šuga se prenosi direktnim, ali produženim kontaktom sa kožom osobe sa šugom. Prenošenje indirektnim kontaktom, odnosno preko donjeg rublja i posteljine ostvaruje se jedino ukoliko su oni neposredno pre toga infestirani od strane obolele osobe. Kod odraslih osoba najčešći put prenošenja šuge je seksualni kontakt.

Imati šugu nije znak da je neko prljav
, nemaran ili seksualno promiskuitetan.
Šugarac se ne prenosi kontaktom sa kućnim ljubimcima ili drugim životinjama.
Kurir.rs

Back