Quantcast

Стваралаштво Франца Кафке

  • Začetnik teme Лилит
  • Datum pokretanja

Snezana67

Primećen član
Poruka
506
Moguce je da je zaista i polazio od nekih svojih kosmarnih snova (ko bi to znao?), pa ih, naravno, pretakao i oblikovao u knjizevna dela. Jedino je izvesno da to i dan danas izmice potpunom tumacenju. A da nije tako, ne bi ni bio toliko veliki i intrigantan.

Da li je neko citao pricu "Krtica" (tako je prevedena u hrvatskom izdanju, ne znam kako je u srpskom)?
 

Лилит

Zainteresovan član
Poruka
230
Snezana67:
Da, verovatno je to ta prica (junak kopa jazbinu, pravi rezerve hrane... ocekujuci napad...). Uh, ta mi je bila najuzasnija od svih prica, stresem se i sad kad je se setim.

Sad mi dolaze u secanje i neke druge Kafkine price, mozda ne toliko poznate, recimo, ona o majmunu sa mornarima na brodu... kako se zove?

Језивија је, веруј ми, "Кажњеничка колонија", заправо, врви од натуралистичких описа. Читала си?
Проверићу како се зове прича с мајмуном. Знам на коју мислиш - кад се захваљујући опонашању најнижих људским порока мајмун ослобађа кавеза и постаје уметник у варијетеу.
Кафка иначе много "воли" животиње, и то због омиљене му гротеске (Кајзер, рецимо, каже да гротескно воли сву гамад), а многе приче су му "реалистичке басне" (људи јесу животиње).
 

furtvengler

Obećava
Poruka
97
Zaista je ohrabljujuće pratiti ovako ozbilnju, učenu raspravu. Nemojte mi zameriti što ću se potruditi da pružim jedan opšti komentar, u nadi da će on doprineti daljoj raspravi.

Mislim da je ključ za razumevanje Kafkinih priča sadržan u onoj rečenici iz jedne rane pripovetke, u kojoj se kaže da je «besmislenost mmnogo smislenija od smislenosti». Besmileni svet je lišen eshatološkog ispunjenja, isčupan iz proviđenja, pa je u tom smislu sudbina ljudi zastrašujeće prestala da bude sudbonosna.

Kada se Gregor Samsa budi iz nemirnih snova, i sebe ugleda kao veliku bubu, to pokazuje upravo izostanak koprene smisla. Dakle, svako je od nas jedno nepopravljivo smrtno biće, bez značaja i dodeljene uloge, u svetu koji je, tek, skup malih ljudskih nada. Svako je od nas obična buba, koja naprosto može da buide zgažena, da nestane, bez razloga, ne dosegnuvši nikakav transcedentno postavljeni cilj.

Nravno, Samsa je i ranije bio buba, samo što nije bio probuđen u saznanju o tome. On je običan trgovački putnik, njegov život, inače, ne poseduje čak ni imanentan smisao. On naprosto bivstvuje, rano ustaje, po ceo dan radi, odnosno, da upotrebimo onu recenicu iz americkih filmova o obuci vojnika – «kreće se, kao da ima neki cilj». Ukoliko postoji ikakva krivica Gregora Samse, onda je ona ista kao i krivica Jozefa K - oni su krivi jer njihov zivot naprosto nepovratno proice, a da ga oni, ni uzgredno, ne promišljaju.

Gregor Samsa je buba, ali on, probuđen u svojoj ništavnosti, nastoji da se približi ljudima, koji su takođe bube, iako to ne znaju. Ovaj poriv za približavanjem, ova iznenadna ljubav koju oseća jedan trgovački putnik (teško da možemo zamisliti bezdušnijeg stvora od trgovačkog putnika), sigeriše nam na nastojanje «preobraženog» da osmisli svoje nepotrebno i suvišno postojanje. I možda je samo svest o suvišnosti, na kraju priče, kao i ona sramota «koja će nadživeti» Jozefa K, spasonosni tracak svetlosti, koji jednu «bubu koja misli» čini istinski ljudskim bićem, u razlici spram antropomorfnih buba koje ga okružuju, odnosno dželata, koji su i sami žrtve, baš iz razloga što o tome ne raymišljaju.
 

Лилит

Zainteresovan član
Poruka
230
Управо тако, он је био и јесте буба, гњида, ваш, а ваши су сви око њега, па и његови најмилији: када Грегор умре и служавка га почисти метлом, његова породица иде на излет; читав тај призор уоквирен је готово идиличним пејзажем. Они, штавише, праве планове за будућност, а родитељи примећују ћеркину лепоту и бујност, размишљајући о томе како је стасала за удају. И, врхунац грозоте (како је приметио Морис Бланшо), Грета устаје и протеже своје једро тело. Прича се, дакле, завршава, бујањем чулности Грегорове сестре.
 

furtvengler

Obećava
Poruka
97
Naravno, bube su posebno slikovite. Tako se najbolje ukazuje na nistavnost ljudskog postojanja. Zeke, lije, kuce i mace imaju već bajkovitu auru, to nije nimalo užasavajuće.

Završetak priče, to Gretino protezanje na kraju, navraća nas iznova na razmišljanje o ništavnosti našeg postojanja. Greta je samo telo, puka fiziloška struktura, koja propada, stari, i nestaje, kao zgažena buba.
 

Snezana67

Primećen član
Poruka
506
Лилит:
Језивија је, веруј ми, "Кажњеничка колонија", заправо, врви од натуралистичких описа. Читала си?

Da, jesam. Ali ova me je posebno dotakla kada sam je prvi put citala jer se neverovatno podudarila sa nekim mojim tadasnjim (a srecom, sada uveliko davnasnjim) nocnim morama i strahovima, koji su otprilike bili u stilu "biti ziv zakopan"
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
 

Лилит

Zainteresovan član
Poruka
230
furtvengler:
Završetak priče, to Gretino protezanje na kraju, navraća nas iznova na razmišljanje o ništavnosti našeg postojanja. Greta je samo telo, puka fiziloška struktura, koja propada, stari, i nestaje, kao zgažena buba.

Може се тумачити и тако; ја мислим да та епизода има функцију контрапункта, откривање свих нискости људске природе и, не на последњем месту, постизања ефекта гротеске и парадокса (омиљених Кафкиних књ, техника). Захваљујући поменутој епизоди, Кафка, рекла бих, доводи до врхунца и извесну структуралну градацију, бар када је реч о реакцијама чланова породице на оно што је снашло Грегора.
 

Modruna

Aktivan član
Poruka
1.612
Дакле, Кафка, писац који је као ретко који његов колега оставио дубок траг и снажно се утиснуо у душу човека 20. века.

Шта он каже сам о себи, осим ове реченице коју сам ставила као наслов?

„Смилуј се на мене, грешан сам до у најскривенији кутак свог бића. А имао сам дара, склоности које нису биле за презирање, мале, добре способности, расипао сам их, неразборито створење какво сам био, сад се ближим крају, управо у време када би се споља све могло окренути на добро по мене. Не гурај ме међу изгубљене.“
(Дневник)

„Без предака, без брака, без потомства, са помамном жудњом за прецима, браком и потомством. Сви ми пружају руку: преци, брак и потомство, али одвећ далеко за мене.“

„У мени самом, без људских односа, нема никаквих видљивих лажи. Ограничен круг је чист.“

„Писање је нека врста молитве.“
 

Modruna

Aktivan član
Poruka
1.612
Занимљиво је то да се у званичној књижевној критици фрагментарност Кафкиних дела не тумачи као случајна и жаљења вредна већ као смислена и чак логична појава. Очајање модерног човека због егзистенцијалне ситуације, његова питања без одговора, усамљеност, баченост у свет који је можда бесмислен ... све то скоро да и не допушта затворен облик приповедања, заокружену и логично довршену причу. Ни сам Кафка ни његови ликови до краја не успевају да одгонетну загонетку свог (и нашег) постојања, па то неминовно доводи до недовршености приче. Тако Кафкина проза постаје дневник једне изгубљености која се више никад није пронашла, опис једног животног бродолома без чамца за спасавање.

Кафка поставља прилично озбиљна егзистенцијална питања свима који имају храбрости да се суоче с њима.
 

Modruna

Aktivan član
Poruka
1.612
Велики успех Кафкиних дела, нарочито у послератној Европи, вероватно је последица (случајног?) поклапања његових приватних и дубоко проживљених проблема и проблема модерног човека и савременом свету.

Кад му је његов издавач Курт Волф замерио да је приповетка У кажњеничкој колонији «мучна», Кафка му је одговорио: «Ради објашњења уз ту приповетку додајем да није само она мучна већ да је и наш општи и мој посебни тренутак био и остао врло мучан».

Упадљива је на пример несразмера између скромног обима Кафкиног дела и огромне литературе о њему. Кафка је тумачен са тачке гледишта психоанализе, митологије, социологије, религијске психологије ...... али није дефинитивно растумачен. Његова дела и даље остају загонетка.

Ја бих скоро рекла да је Кафка нешто као наличје Томаса Мана. Он види ону другу страну медаље грађанског света, његов отуђујући и одљуђујући аспект, не «милине обичности» него страх, усамљеност и безизлаз.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.