Л
Лилит
Gost
Назире ли се у Кафкином делу макар трачак наде? Мислим да код Кафке не постоји срећан исход, тачније, да је сваки исход у његовом делу нужно рђав.
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: Za ovu funkciju potrebno je da sajtu pristupite pomoću ugrađenog pregledača "Safari".
mirror man:Jedina dva pisca (koliko mogu da se setim) kod kojih nisam uspeo da otkrijem ni tračak nade su Kafka i Beket.
mr_pleasure:pa mislim da se varas. ima krivice. on ponavlja da nije kriv ali kada to govori i sam sebi jako je neuverljiv. a uz to on se ponasa kao kriv kroz ceo proces. on se nikada ne zali da se postupak neopravdano vodi, njegove primedbe vezane su za proceduru i njegov tretman. capis?
mr_pleasure:pa to nema veze sa vezom. kada bi on proces shvatao u cisto juristickom smislu to bi znacilo svesti ga na nivo jednog filadendrona ili kamilice. upravo suprotno od toga. i reci mi jednu stvar, gde si ti osrtila da se on uzasava necega?
mr_pleasure:ok. ali navedi mi onda bar jedno mesto gde taj strah dolazi do izrazaja.
Лилит:Верујем да су многи од вас читали Кафкин "Преображај", па ме занима шта вас у тој причи највише запањује? Ја, рецимо, никада нећу моћи довољно да се начудим управо том недостатку чуђења, тј. ужасавања, због невероватног и језивог догађаја који је централна тема приче, као ни равном и релативно мирном тону приповедања о томе. Гротеска над гротескама - све је гротеска. Шта ви мислите?
Snezana67:Upravo taj nedostatak cudjenja i jeste kljucna stvar u Kafkinom delu, i predstavlja najvecu magiju kako za citaoca tako za proucavaoce njegovog opisa. U nizu raznih interpretatora i interpretacija, postoji nekoliko autora koji su to lucidno povezali sa mehanizmom sna i snova. Kao sto se snevac nicemu ne cudi u snu, ma kako situacije tj. snovi bili cudni, neobicni, iscaseni, tako se i Kafkini likovi nicemu ne cude, cak i ne postavljaju pitanje prihvatanja-neprihvatanja okolnosti i situacija, nego delaju u njima po nekom takodje nezacudjenom mehanizmu - opet kao u snu.
Mozda je zaista tu kljuc?