Studiranje u Beču

Obecao sam da cu napisati poruku vezanu za skolarine kada saznam, ja sam i za sledeci semestar platio samo 17E, skolarinu od 380 su vec uknjizili kao placenu, sto znaci da nasi studenti ne placaju ni naredne godine na Haupt Uniju u Becu. Mozda ima izuzetaka ako je neko presao starosnu granicu, ali mi na pocetnim semestrima ne placamo.
Vidim da je napisano par stranica, ali nemam vremena sada da citam, dobio sam i par privatnih poruka,izvinjavam se sto na njih nije odgovoreno, nadam se da ste nasli odgovore,posto nemam inace internet neko duze vreme, na odmoru sam :D

Obecao sam da cu napisati poruku vezanu za skolarine kada saznam, ja sam i za sledeci semestar platio samo 17E, skolarinu od 380 su vec uknjizili kao placenu, sto znaci da nasi studenti ne placaju ni naredne godine na Haupt Uniju u Becu. Mozda ima izuzetaka ako je neko presao starosnu granicu, ali mi na pocetnim semestrima ne placamo.
Vidim da je napisano par stranica, ali nemam vremena sada da citam, dobio sam i par privatnih poruka,izvinjavam se sto na njih nije odgovoreno, nadam se da ste nasli odgovore,posto nemam inace internet neko duze vreme, na odmoru sam :D
.
Ja sam nasao sve sto mi treba,u Becu sam,danas na Univerzitet da se upisem,a onda sredjivanje papira za vizu...:D

Da li je neko otišao na master studije u Beč a da mu finansira Ministarstvo RS preko Fonda za mlade talente ili putem onih stipendija za studente završnih godina?
Kolike su uopšte te stipendije, može li se živeti samo od njih u Beču? Može i neki poslić uz to naravno...

Da li je neko otišao na master studije u Beč a da mu finansira Ministarstvo RS preko Fonda za mlade talente ili putem onih stipendija za studente završnih godina?
Kolike su uopšte te stipendije, može li se živeti samo od njih u Beču? Može i neki poslić uz to naravno...

Pazi samo, raspitaj se jer sam cuo da master diploma iz inostranstva treba da se prevede kod nas a to je prilicno skupo i traje dosta dugo.

Imam jedno pitanje, da li kursevi B2 nivoa zaista kostaju 800e?

Da kurs se placa skoro 450e po semestru,znaci 434e kurs i 17,5e skolarina...Malo razocaravajuce s obzirom da sam i ja to saznao sad kad sam dosao...Ali ajd sta je tu je...Mada duzina trajanja kursa zavisi i od kog nivoa kreces...Ja krecem od nule a kako pise na strani unija da dostignes B2 nivo od nule treba ti oko tri semestra.

Caos ljudi, interesuje me da li je potreban CV i motivaciono pismo kada upisujem master na uni ili wu naravno uz svu ostalu originalnu dokumentaciju i prevod te dokumentacije koja je potrebna? Unapred hvala :-)

To verovatno zavisi od univerziteta do univerziteta,odes na sajt univerziteta koji zelis da upises i pogledas da li pise negde sta treba od dokumentacije,za sad znam da za Universität Wien ne treba CV i motivaciono pismo.

e cao,slucajno naleteh na ovo,pa aj ako si vec saznala il saznas,isto me interesuje studiranje tamo za industrijski dizajn,mada kako sam nesto cuo da vojvodjani imaju studiranje free a mozda i upola jeftinije kao i skoro da taj "zakon" hvata i deo srbije....evo ti moj mail marko-pavle@hotmail.com
:)

Studiranje u Austriji je besplatno samo ako univerzitet odluci da je tako,sto znaci da lako mogu uvesti skolarinu od sledeceg semestra posto je odavno donet zakon da univerziteti sami odlucuju o visini skolarine ili da li ce je biti ili ne...Tako da je besplatno studiranje za nase studente u principu njihova dobra volja...A i ne treba se previse hvatati za to da je studiranje besplatno,jer evo ako ne znas nemacki,kurs ces placati,kao sto sam napisao iznad,oko 450e po semestru...A skolarina koju je Uni trebao da uvede od ove godine je oko 360e.

Hvala na odgovoru, a posto si pre ove poruke spomenuo da se na uni placa ukupno oko 450 e (kurs+skolarina) po semestru, da li to znaci da ako se upise na wu prvih godinu dana dok pratim kurs placacu oko 700-800e (i skolarinu koja se tamo placa redovno i kurs), ili samo oko 450e kurs po semestru za kurs bez skolarine? Hvala unapred :-)

Meni je potrebna hitna pomoc, ja sam upisala ovdeekonomiju i u julu sam predala dokumenta na wu u becu, kasnije sam cula za online prijavu koju sam uradila sa drugaricom koja vec godinu dana studira tamo ali mislim da je nesto pogresila izabrala je PhD a to je za doktorat a ja treba da upisem Bachelor studije. Koliko ce me ta greska kostati?

Hvala na odgovoru, a posto si pre ove poruke spomenuo da se na uni placa ukupno oko 450 e (kurs+skolarina) po semestru, da li to znaci da ako se upise na wu prvih godinu dana dok pratim kurs placacu oko 700-800e (i skolarinu koja se tamo placa redovno i kurs), ili samo oko 450e kurs po semestru za kurs bez skolarine? Hvala unapred :-)

Izvini ja sam se pogresno izrazio mislim da je tih 17,50e neko osiguranje(ja sam to nazvao skolarinom posto su nasi studenti toliko placali studiranje dok je bilo besplatno :D),znaci na uni wien se placa samo kurs nemackog bez skolarine(koja od ove godine iznosi 360e),e sad Uni Wien je na svom sajtu naveo da ako nadjes neki drugi kurs koji zelis da ucis(posto te univerzitet inace posalje u Orient)moras da platis skolarinu.
Znaci trebalo bi i na WU da bude tako,znaci placas kurs a ne i skolarinu,sad da li je to tako 100% ne znam,trebala bi da potrazis na sajtu WU ili tamo da se raspitas...:)

Meni je potrebna hitna pomoc, ja sam upisala ovdeekonomiju i u julu sam predala dokumenta na wu u becu, kasnije sam cula za online prijavu koju sam uradila sa drugaricom koja vec godinu dana studira tamo ali mislim da je nesto pogresila izabrala je PhD a to je za doktorat a ja treba da upisem Bachelor studije. Koliko ce me ta greska kostati?

Pa sad postoji mogucnost da ce te odbiti,da ce ti traziti potrebne dokumente za PhD sto opet znaci da ce te odbiti posto nemas te dokumente ili ce skontati da si se zeznula,a sad da li ce ti progledati kroz prste ne znam,sve od njih zavisi
Probaj da izmenis u online prijavi to PhD na Bachelor,mozda jos nije kasno,nikad ne znas...
A cek jesu li ti poslali mozda e-mail ili nesto da su primili tvoje dokumente?
I koliko si sigurna da je tvoja drugarica pogresila?

Poslednja izmena:
Pa sad postoji mogucnost da ce te odbiti,da ce ti traziti potrebne dokumente za PhD sto opet znaci da ce te odbiti posto nemas te dokumente ili ce skontati da si se zeznula,a sad da li ce ti progledati kroz prste ne znam,sve od njih zavisi
Probaj da izmenis u online prijavi to PhD na Bachelor,mozda jos nije kasno,nikad ne znas...
A cek jesu li ti poslali mozda e-mail ili nesto da su primili tvoje dokumente?
I koliko si sigurna da je tvoja drugarica pogresila?

Nisu mi poslali e-mail, Dokumenta je predao moj rodjak i popunio je formular na kome je oznaceno da se ja prijavljujem za bachelor studije sad mozda ce da vide da sam pogresila. Pa mozda nekih 60 % sam sigurna, manje sam sigurna da nije pogresila. Kad uglavnom javljaju dal je neko primljen ili ne? Hvala na odgovoru.

Za master iz telekomunikacija sam konkurisao 23.07.2012. odgovor sam danas dobio, tj. 11.09.2012. što je ujedno i odgovor na pitanje koliko im je potrebno za odluku. U svakom slučaju odluka je pozitivna, bez obzira na to što im nisam dostaivio diplomu, već samo potvrdu o diplomiranju. Ukoliko neko ima pitanja u vezi sa procedurom upisa mastera na TU, može slobodno da mi se obrati putem PP.

Za master iz telekomunikacija sam konkurisao 23.07.2012. odgovor sam danas dobio, tj. 11.09.2012. što je ujedno i odgovor na pitanje koliko im je potrebno za odluku. U svakom slučaju odluka je pozitivna, bez obzira na to što im nisam dostaivio diplomu, već samo potvrdu o diplomiranju. Ukoliko neko ima pitanja u vezi sa procedurom upisa mastera na TU, može slobodno da mi se obrati putem PP.

Pa nekome stigne i brze odgovor,meni je stigao za tri nedelje od kad sam ga poslao...Poslao ga 13-og Jula DHL-om stiglo im 16-og u ponedeljak,23-eg mi javili da su im stigli dokumenti i 6-og Avgusta mi stigao odgovor stim sto predpostavljam da je odgovor najvise proveo u posti,tj. da sam naveo adresu tetke u Becu verovatno bi i brze stigao odgovor...

Pozdrav svima, upravo sam zavrsio drugu godinu Ekonomskog univerziteta, i zeleo bi da ovu ili pak cetvrtu zavrsim u Austriji. Pa me interesuju sledeca pitanja, kao prvo malo sam se raspitivao i najbolji univerzitet vezan za Ekonomiju je 'WU'.

Sta mi je potrebno od dokumenata za apliciranje na WU univerzitetu?

Da li priznaju sve ispite, ili neke?(Od cega zavisi)

Sa obzirom da sam nasao da im semestar pocinje 1 oktobra, da li sam zakasnio? Premda posto nemam znanja iz Nemackog jezika, znaci da cu prva dva semestra potrositi na ucenje jezika, a to mu dodje pola godine? I pocinjem tek iduce sa predavanjima? Moze li neko da mi pojasni?

Koja je cena ucenja Nemackog? Koja je cena po semestru?

Koja je zahtevnost profesora na ispitima?

Postoji li dom ili moram u pocetku traziti smestaj u nekom hostelu..? I koja je cena doma?

Kakav je zivot u Becu za jednog studenta?

Osobama koje studiraju ili su studirale tamo, koliko vam treba otprilike godisnje za normalan boravak i studiranje u Becu, znam da je ovo relativno pitanje i zavisi od osobe do osobe, ali uzmite neki standard.

Gde da apliciram online,ili je jedino resenje da se ide u Bec i da se direktno predaju dokumenta http://www.wu.ac.at/ ?

Poslednja izmena:
Cao, ja sam iz Beograda, maturankinja sam i planiram da sledece godine odem da studiram u becu medjunarodno pravo po mogucstvu ali ne zatvaram i druge opcije. Ako ima ovde bilo ko ko moze da mi kaze sta je potrebno da bi se otislo u bec na studije, da li je neophodno prvo ovde upisati i koliko je novca otprilike mesecno potrebno, najmanje? Hvala unapred :)

Komšinice svaka ti čast :D, čak si se i Hofera setila :lol: . Ja sam 1080 :D.
Sve je devojka objasnila. Ako neko ima pitanja i ja sam tu, iskustva imam prilično i imam načine da saznam ono što mi već nije poznato i vrlo rado ću svakome da pomognem. Neko mi je pisao na PP pre, ali preko leta nisam bio pri kompu, pa onda nisam znao je li više aktuelno.
Ne oklevajte da mi pišete na PP, jer nisam baš često na ovom topiku (zaboravim, a nije baš ni prometan :D), ali postavite pitanje i ovde, radi drugih koje to zanima.

Pozdrav svima...

Htela bih da te pitam ako si vec zainteresovan da pomognes, da li mozes da mi kazes par informacija vezana za studiranje u Becu. S obzirom da sam ja jos srednja skola ja bih upisala nesto u Becu ali da su studije na engleskom jeziku, pa me zanima koji fakulteti mogu da se upisu na engleeskom tamo i koliko se placaju i da li je i koliki nivo znanja nemackog jezika potreban. :) Hvala unapred.

Back