Da vas nesto poucim...
U svakom sistemu postoji individualni razvoj, grupni razvoj , aka kafana , grupa , stela, mafija, i nacionalna, politicka korist..
Ono sto bi svi je da se urla o patriotizmu a da ostali imaju stete samo politicke jajare da imaju koristi..
Medjutim, ne moraju svi da idu na politicko angazovanje pa i korist...
A to znaci da ja mogu radi licnog interesa kao knindze, kordunasi , kosovari bosanci da trazim nesto i da me ne interesuje da se mnogo natezem oko politike..ko god bude meni dobro ,necu da se mesam u to..
Naravno i druga varijanta , nemesam se ali imam i vezare, grupu , moje krajisnike, moje drvarcane, moje pecane, karice...je takodje efikasna..
Niti ih ko tera da budu politicki aktivni niti jesu...osim ako im se isplati...
Najgore je ako teinteresuje politika ali ne dovoljno da bi stvarno razmisljao o tome sta mozes da promenis, nego da pokrijes pricu i igrice nekih drugih igraca...
Tada se obicno cuje da ti nemas pojma, nisi obavesten, da postoji resenje koje su oni izmislili , a nisu nista, da postoje novac ali u paralelnom univerzumu , koji samo oni videili mogu da koriste...
Apsurdno je da se raspravljas posto ti nemas paralelne univerxzume,
Ali sad se vi pitate ako ne razumeju i ne interesuje ih obican amaterski kontrolni angazman, zasto uopste ucestviju u tom politickjom planu....
Pa za litar ulja..
Ali niko tu niije dovoljno pametan, pola stvari ne razume, a pola i necuje...
Sta je bolje imati malo ili mnogo ovih koji nemaju pojma a ucestvuju u drustvenom zivotu na neki banalan minoran nacin..
kad ih je mnogo oni dodju sa individualnim zahtevima, da se meni uplati kes, meni da drzavni plac za izgradnju kuce itd itd..