Strožija evropska pravila za električne romobile

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
27.853
escooter_epa.jpg

Električni romobili su na prepad osvojili Evropu i ostatak planete, ali je sada tome došao kraj

Naime, nakon velikog broja nezgoda koje su izazvali korisnici električnih romobila (читај:тротинета) i, kako se navodi, gužvi i nesigurnosti koje stvaraju na trotoarima, evropski gradovi su odlučili drastično pooštriti propise.
Tako samo u Briselu posluje šest specijaliziranih kompanija za iznajmljivanje električnih trotineta sa ukupnom flotom od 7.000 vozila, ali od septembra će biti strogo ograničena mjesta na kojima će biti dozvoljeno njihovo parkiranje, a slijede i druga ograničenja.

Privlačnost tih vozila kao alternativnog prevoznog sredstva oslanja se na to što korisnici koji ih iznajmljuju mogu naći uvijek kada su im potrebna, a što često dovodi do prevelikog broja romobila koji pregrađuju trotoare i na razne druge načine ometaju pješake.
Tako je, recimo, i gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo maja ove godine zatražila ograničenje broja romobila u gradu i zatražila od kompanija koje se bave njihovim iznajmljivanjem da napuste prijestolnicu Francuske.
Povrijeđen dječak u Beogradu
Zabilježene su i nesreće sa ovim vozilima, a prva od njih sa smrtnim ishodom dogodila se u maju u Briselu, a u junu je jedan 25-godišnjak
izgubio život u sudaru s kamionom.

Nakon serije nesreća u kojima su učestvovali romobili širom Evrope, u švedskom gradu Helsingborgu su istog popodneva poslije pogibije jednog korisnika romobila, poslovnog čovjeka na pauzi za ručak, izbile demonstracije sa zahtjevom da se svi romobili svuda zabrane.

Prošle sedmice povrijeđen je sedmogodišnji dječak u Beogradu kada je na njega, ispred zgrade u kojoj živi, naletjela osoba na električnom romobilu.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/strozija-evropska-pravila-za-elektricne-romobile
Далеко је више повреда пешака које су изазвали корисници ,,електричних тротинета'' него што су у јавности познати. И углавном их изазивају они вештији возачи који уживају у својим вратоломијама док обилазе пешаке.
Потребно је апсолутно забранити употребу ,,електричних тротинета'' на јавним површинама намењених пешацима. Или ограничити брзину испод 5 км/час. То би требало прописати произвиђачима тих тротинета.

Исто тако и бициклистима који возе бицикле по тротоарима и трговима. Очевидац сам повређивању старије жене на тротоару и девојчице на тргу од стране бициклисте.

Видим да си шокиран(а) уводним постом. Не знам шта те толико чуди да дланом тестираш сопствену главу?
Ако су у питању електрични тротинети, та забрана још није донета. Слободно вози!
А ако су у питању бициклисти, њима није место на тротоарима и трговима. То каже и Закон о безбедности саобраћаја:
Члан 7.
13) бициклистичка трака је саобраћајна трака намењена искључиво за саобраћај бицикала, мопеда и лаких трицикала,
24) пешачки прелаз је означени део коловоза намењен за прелазак пешака преко коловоза,
25) пешачка стаза је пут који је намењен искључиво за кретање пешака,

26) бициклистичка стаза је пут намењен искључиво за кретање бицикала, .......

Видим да си шокиран(а) уводним постом. Не знам шта те толико чуди да дланом тестираш сопствену главу?
Ако су у питању електрични тротинети, та забрана још није донета. Слободно вози!
А ако су у питању бициклисти, њима није место на тротоарима и трговима. То каже и Закон о безбедности саобраћаја:
Члан 7.
13) бициклистичка трака је саобраћајна трака намењена искључиво за саобраћај бицикала, мопеда и лаких трицикала,
24) пешачки прелаз је означени део коловоза намењен за прелазак пешака преко коловоза,
25) пешачка стаза је пут који је намењен искључиво за кретање пешака,

26) бициклистичка стаза је пут намењен искључиво за кретање бицикала, .......

Daj primer jedne biciklističke trake u Beogradu, ali na slici.

Daj primer jedne biciklističke trake u Beogradu, ali na slici.
Одкуд знам има/нема ли бициклистичких стаза у Београду. Ја нисам из Београда.
Ако их нема, значи појели су их паркирани аутомобили. Онда са бициклом на коловоз, обавезно са бициклистичком кацигом, .... и наравано ако бициклима саобраћајним знаком није забрањен саобраћај. Ако јесте, бирај другу улицу, ...... и нека ти је Бог на помоћи!

Одкуд знам има/нема ли бициклистичких стаза у Београду. Ја нисам из Београда.
Ако их нема, значи појели су их паркирани аутомобили. Онда са бициклом на коловоз, обавезно са бициклистичком кацигом, .... и наравано ако бициклима саобраћајним знаком није забрањен саобраћај. Ако јесте, бирај другу улицу, ...... и нека ти је Бог на помоћи!

E baš to, "neka ti je Bog na pomoći". Htedoh da kupim bajs za mlađu decu, kad rekoše da bi dobio garanciju moram da obavim nulti servis negde u gradu. Odmah sam odustao. Ko će bre da vozika taj bajs do nultog servisa kroz grad u kome ne postoji krštena biciklistička staza.

E baš to, "neka ti je Bog na pomoći". Htedoh da kupim bajs za mlađu decu, kad rekoše da bi dobio garanciju moram da obavim nulti servis negde u gradu. Odmah sam odustao. Ko će bre da vozika taj bajs do nultog servisa kroz grad u kome ne postoji krštena biciklistička staza.
Ево јутрос гледам и слушам размишљања како треба регулисати статус ,,ел.тротинеташа''. Кажу морају да буду обележени флуо-прслуцима, кацигом за бициклисте, да имају потврду о познавању Правила у саобраћају, површине на којима могу да возе ел. тротинете, ......и још што-шта
Кад' се све то сабере, не исплати се куповати ово средство за превоз/забаву!

Pa i mnogo pesaka ne zna,da treba da se ide levom stranom puteva,ako nema trotoar.Sigurno bi trebalo da se poduce nekako.Mi smo to nekada ucili u skoli.Imali smo cak i casove prve pomoci.
Pesaci su problem jer su u cudu kad ih napicis sto idu biciklistickom stazom,da vidis kako se brecaju jos te i psuju retosi
Па и ви сте пешаци и сигурно се исто тако понашате или сте се тако понашали. А ако вас псују, псујете те ви и њих.
Да не буде забуне: ја сам мало бициклиста, мало аутомобилиста а више пешак. Исто радим као ви и остали пешаци!

Ja sam sve to + auto vozim i kamion,ali ne pesacim biciklistickom stazom i njima dajem prednost tu i na putu,ne vozim 200/h pored bicikliste sto se meni desilo svojevremeno,da se prekrstim sto ziv ostah,da sam navato tog metak bi mu sabio u oko,imam milion primera kad su me na bajsu ugrozili a ni1 da me biciklista zaebo dok pesacim i vozim kola

Ja sam sve to + auto vozim i kamion,ali ne pesacim biciklistickom stazom i njima dajem prednost tu i na putu,ne vozim 200/h pored bicikliste sto se meni desilo svojevremeno,da se prekrstim sto ziv ostah,da sam navato tog metak bi mu sabio u oko,imam milion primera kad su me na bajsu ugrozili a ni1 da me biciklista zaebo dok pesacim i vozim kola
Једно је јасно: учешће у саобраћају доноси велике ризике било да си у саобраћају са возилом или пешак. У предходном посту, хтео сам да кажем да су псовке само нус-појава учесника који мисле да су у праву.

Nek narod misli sta hoce,pravila saobracaja ne znaju ni vecina s dozvoom,preko pesackog pricaju telefonom,5000 je kazna,oni misle da su bogom dani i ne gledaju levo pa desno da li se bezbedno mogu upustuti u prelazak,da sebe i druge ne ugrozavaju,bez obzira sto nema semafora moraju da sacekaju da se vozilo zaustavi pa tek onda da kroce na kolivoz, e a ja svaki dan mogu na 10ine opusteno da pregazim jer to nisu ispostovali,sa 50/h nisam prekrsio pravilo saobracaja a od drugog vozila ne mogu da vidim dal je neki pajser vec krenuo da prelazi,njihov pogled ne govori da se brinu sto ce pod tocak,nego je fazon ko te iebe ja imam tu prednost,da ali nisi upoznat s pravilom saobracaja da stanes i pogledas levo-desno,bez telefona, pa ako se niko ne priblizava mozes da predjes

Једном сам се преварио и одмах ,,ујео за језик'' јер сам бициклисту који је возио тротоаром и на тргу пријавио полицајцу-позорнику. Наиме, још под утиском незгоде коју је доживела старија жена у коју је ударио бициклиста и раскрварио руку, успут сам пријавио том полицајцу-позорнику да опомене бициклисте, питао ме је: ,,А шта теби сметају бициклисти''. Рекао сам му само ,,Извини''!

Ko ne vozi bajs ne kapira kakve su to povrede pa iz mesta da se srusi a ne u voznji,nema razloga da biciklista iznenadno promeni pravac,dok unezvereni pesaci to rade upravo preko biciklistickih staza,naidje zujanje tocka oni se uplase i uvek bas na tu stranu gde ne treba,a ovaj normalno vozi nema tripova i nije nadrk,mnoge bajs smiruje i spas je za mozak i telo

Ево јутрос гледам и слушам размишљања како треба регулисати статус ,,ел.тротинеташа''. Кажу морају да буду обележени флуо-прслуцима, кацигом за бициклисте, да имају потврду о познавању Правила у саобраћају, површине на којима могу да возе ел. тротинете, ......и још што-шта
Кад' се све то сабере, не исплати се куповати ово средство за превоз/забаву!
То су глупости. Зашто би се уводило то? Ми, уосталом немамо ни крштене стазе за бициклисте, а камоли нешто друго. Ово што постоји су само другачије обојене пешачке површине.

Back