Stres u zdravstvenim ustanovama

tgdanijela

Poznat
Poruka
7.092
Sama briga za svoje zdravlje izaziva dovoljnu količinu straha i napetosti..Ne znate šta vam je i šta bi tek moglo da vam bude( vama ili vašim bližnjima)..a onda dolazite u zdravstvenu ustanovu i nailazite na 'brojne' prepreke a u suštini Samo želite da nastavite svoj život 'tamo gdje je stao' .. ili da ga bar nastavite bez boli ..
Koji su to faktori koji vas dodatno čine napetim i nervoznim, odn. faktori koji vas nerviraju pri dolascima u zdravstvene ustanove ili pri boravku u istim ..

Sama briga za svoje zdravlje izaziva dovoljnu količinu straha i napetosti..Ne znate šta vam je i šta bi tek moglo da vam bude( vama ili vašim bližnjima)..a onda dolazite u zdravstvenu ustanovu i nailazite na 'brojne' prepreke a u suštini Samo želite da nastavite svoj život 'tamo gdje je stao' .. ili da ga bar nastavite bez boli ..
Koji su to faktori koji vas dodatno čine napetim i nervoznim, odn. faktori koji vas nerviraju pri dolascima u zdravstvene ustanove ili pri boravku u istim ..

na zapadu medicinsko osoblje zna za te stresove stim se odrzavaju redovne seminare ili ti supervisionen i donose najbolja rjesenja! Istina je da pacijentu nikad neces u potpunosti moci oduzeti strah niti ces mu u potpunosti moci boravak uciniti "finim i bezbriznim" jer on nije dosao u hotel vec je dosao u neizvesnosti a cesto i bolovima! Tu je i familija koja odmah hoce da nestanu bolove najmilih koji ocekuju specijalne tretmane po fazonu "pacijent okom a sestre i doktori skokom" tako nazalost nemoze!

Koliko god da je pacijent pod stresom toliko je cesto i medicinsko osoblje---> sestre cesto rade po 12 dana u komadu a jos cesce u ljuljanjem dakle radi dva dana prvu pa zatim ide u drugu smjenu pa opet u prvu, onda jos jave da je koleginica bolesna pa jos radis ispod kapaciteta radne snage a broj pacijenata i dalje ostaje isti! sto znaci da je i to osoblje izlozeno stresu! Istina je da se na zapadu u bolnicama forsira "pomoc najblizih" kao sto je naprimjer hraniti Baku, deku, tatu, mamu sto se tice najmladjih pacijenata svakako majka ili otac boravi uz svoje dijete sto znaci ima i komforan pomocni krevet pored svog malisana!

Svi su izlozeni stresu

Uh, imam srece, pa mi je keva lekar, a sve sto podje naopako, ima veze sa onim sto ona zna :)
Medjutim, cujem da se ljudi stalno zale, a i u srednjoj sam bila na praksi u rh centru i videla kakvih morona ima..
razumem ja one koji zavrse faks, a posto nam je drzava takva kakva je, prinudjeni su da rade sa srednjom skolom za minimalne pare
nije ni cudo sto su isfrustrirani

al' nisu mi jasni oni sa kul poslom, mislim, zavrsis medicinu, specijaliziras, radis kao fizijatar uz divnu platu i maltretiras ljude zato sto ti se moze :roll:

Bežim od bolnice ko djavo od krsta:evil:. Idem samo kad umirem:zcepanje:, tj. kad baš moram. Prvo, sve medicinske sestre trebalo bi poslati na kurs kulturnog ponašanja:). Svakoj kupiti Bonton:bye:. I zašiti im usta...sve te dijagnoze znaju i samo prepričavaju...doktori...sad kad se bore za pacijente kao fini, uh tek mi je to bljak...U stvari tu je meni najveći problem što medicinsko osoblje ne doživljavam kao humane ljude...:dash:I onda ne mogu ni da im verujem :(:rumenko:

Bežim od bolnice ko djavo od krsta:evil:. Idem samo kad umirem:zcepanje:, tj. kad baš moram. Prvo, sve medicinske sestre trebalo bi poslati na kurs kulturnog ponašanja:). Svakoj kupiti Bonton:bye:. I zašiti im usta...sve te dijagnoze znaju i samo prepričavaju...doktori...sad kad se bore za pacijente kao fini, uh tek mi je to bljak...U stvari tu je meni najveći problem što medicinsko osoblje ne doživljavam kao humane ljude...:dash:I onda ne mogu ni da im verujem :(:rumenko:

Ne valja ni ici iz krajnosti u krajnost.
Ako si ispizdela na par med. sestara, ne mora da znaci da su sve takve.
Znam kakvih sve rospija ima, ali ima i dobrih, ofkors :)

U opisu posla je da budu ljubazne, predusretljive, fine i strpljive :)
Naravno, to neće ispoštovati svako,
ja ti samo kažem da ima i onih koje rade posao kako treba, pa nemoj sve da ih mrziš :)
Ne mrzim ih, nema potrebe...u krajnjoj liniji sestre su samo obični ljudi:think:...u stvari, trebalo bi da se ophode prema pacijentima onako kako se ophode prema doktorima:D, i eto ceo bi problem lako bio rešen. Samo malo ljubaznosti da prebace sa doktora na nas...:(

zdravstvenu sutanovu nisam posetio 10 godina i necu do patologije
tako da se ne stresiram ič
izbegavam i priče u fazonu "iskustva iz spskih zdr. ustanova" jer 8/10 ljudi tvrdim ubio je isključivo naš 0 zdravstveni sistem, da ne kažem lekari, čast stručnjacima

1. neljubazno- bezobrazno osoblje
2. maltretiranje, zajebavanje, ulazak ljudi preko reda- preko veze
3. nestrucnost osoblja
4. manipulisanje pacijentom
5. ne davanje potpune informacije

...... mogla bih jos duuuugo ovako

Potpisujem...i dodajem jednu situaciju radi ilustracije...Dobijem nalaz, cekam jos jedan...u medjuvremenu se raspitam sta je u pitanju, prije nego odem do dr, po drugi nalaz...I dobijemo oba i pitam i sta sad? I kaze dr-nista, sacekacemo sledeci, pa cemo pratiti... do vidjenja. Ja paf-A do tad, pitam? I pocnem da objasnjavam sta sam saznala u vezi s tim...I tad ona kaze, e sad mozemo da razgovaramo jer vidim da znate o cemu se radi...i rasprica se nekih 20 min., preporuci mi neku "alternativu"...i da svoje misljenje sta bi ona radila da je na mom mjestu...usput kaze masu informacija da ti se sledi krv u zilama, o nacinu lijecenja, nedovoljno ispitanim lijekovima, nedostatku adekvatne apartature, itd. , i kako su pacijenti masovno neupuceni u osnove, a bar danas su informacije lako dostupne...
...Ne volim bolnice, sreca iste i ne posjecujem cesto, skoro nikako...osim onih redovnih kontrola... Vise volim preventivu/sama sprijeciti koliko se moze...

Nervoznim me čine čekanje na red koje može da se otegne i do dva sata,ne ljubaznost medicinskog osoblja-sestre i tehničari koji u pojedinim situacijama daju sebi previše za pravo i "dižu nos" kao da su specijalisti ili upravnici klinike a ne likovi sa srednjom medicinskom školom, prenošenje nervoze sa već iznerviranih pojedinaca koji naglas gunđaju i psuju u čekaonici,ulaženje preko reda i "preko veze", patološka lekarska sujeta (čast izuzetcima) a često se događa da lekar u toku radnog vremena bez obrazloženja samo napusti radno mesto na pola sata.
Napetim me čini samo neizvesnost pri tumačenju rezultata analize i pri davanju dijagnoze.

Nigdje nema toliko sujetnih ljudi kao u zdravstvenim ustanovama..nije li dovoljno to što moramo da tražimo pomoć,što smo uplašeni,zabrinuti i zatečeni sami nad sobom..pa nam još treba odnos koji je često lišen najosnovnije humanosti i ljubaznosti..
Ne želim da kritikujem jer svi znamo šta nam smeta,koji je nivo kulture i brige..
...gledala sam mjesecima žene na neurologiji,sestre koje rade zaista težak posao ..ne vjerujem da imaju snage za osmijeh nakon bezbrojnih katetera i pelena koje promijene nepokretnim pacijentima..ali,one su same birale svoje zanimanje,zar ne..prihvatam da je dobar dio njih sanjao kako će završiti medicinski fakultet i kako nije ostvario snove,ali zar je to razlog da budu neljubazne..
Sujeta je ono što kvari svakog čovjeka,a bahatost i bezobrazluk nešto što i najzdravijem smeta..igranje Svemoćnog..ljudi su ogorčeni i najvećim dijelom su u pravu..čast izuzecima koji postoje u medicinskom kadru.

..evo još jedne vrste stresa ...
...pacijent odgađa odlazak ljekaru jer se srami svoje bolesti (bol je u predjelu polnih organa) - Izvinite ja bih muškom (podrazumjeva se urolog) doktoru. U redu..Nakon dijagnostikovanja bolesti od strane urologa pacijent opet dolazi da bi rekao kako želi biti iskren i da je zapravo i prvi put htio tražiti uput za spermogram jer žena i on već više godina braka nemaju djece (iako iz prvog braka oboje imaju djecu..), ali ga je bilo sramota ...
...kaže ne voli ići doktoru zbog faktora koji su uglavnom navedeni, ali pored toga postoji i faktor 'sramote' ..Kad je društvo u pitanju postoje društveni normativi prihvatljivog, različiti od kulture do kulture, ali kad je bolest, odn. prava priroda čovjeka u pitanju ne postoje organske (uključujući i tzv. psihičke) granice dozvoljene istine ..
Ovaj raskorak između područja bez društvenih normativa (nauke) i društvenih normativa koji su prisutni svuda u društvu, (od ulice, kafane, kuće..) i prenose se i na 'društveni život' zdravstvene ustanove su jedan od izvora stresa ..čini mi se ...
Ljudi reaguju na 'nepoznato' sa nekom vrstom strahopoštovanja ..određuju svoj odnos prema onom što ne razumiju ali što vide da 'ima moć' ...
..profesionalizam bi bio distanciranje od društvenog uticaja na prirodu istine (organske, nauka o bolesti..), ali čini se da kod nas ta distanca još ne postoji ...

Početni stres koji uočavam kod pacijenata je prilikom prvog iznošenja svoje bolesti i situacije,,kad se uspostavi povjerenje između ljekara i pacijenta taj stres gotovo da nestane ...
Da li bi zdravstvene ustanove trebale biti potpuno oslobođene društvenih predrasuda, normativa, hijerarhijskih kompleksa ili su oni neminovnost i čak i ogledalo postojećih društvenih odnosa ? ...

Back