Stres i zdravstveni problemi

Imala sam dosta stresova, ali moj licni problem je sto sam preterano emotivna i svasta nesto dozivljavam vrlo licno. Kao posledice stresa imala sam razne faze: nespavanje, aritmije, napade panike, podrhtavanje ruku ... uvek sa sobom nosila demetrin za smirenje... sad mi je jedino ostalo to sto sam naucila da se lako uznemirim i lako iznerviram pa izbegavam neprijatne situacije i ljude koliko god to mogu...
@Zefirra
vidi da li sama mozes da prevazidjes problem koje imas, ako ne otidji na razgovor kod psihijatra videces koliko pomaze...Nekada je resenje problema vrlo jednostavno i pred nosom ali mi ga ne vidimo

Znas li onu:

Boze daj mi :
STRPLJIVOSTI
da prihvatim stvari koje nemogu da promenim
HRABROSTI
da promenim stvari koje mogu
MUDROSTI
da uvek znam razliku izmedju njih.

Samo da se nadovrzem da ne postujem opet.

Svi imamo probleme manje vise , neki resivi , s nekim se treba suociti , o nekima ne vredi ni pricati a kamoli nervirati se . Prihvati ono sto mozes i moras ako nije Bog zna koliko strasno . Sto se stresa tice ja neznam dali neko moze da ignorishe stres. Jer je isti instant rezultat necega sto se nisi nadala i na sto nisi spremna. Neznam i ja sam ista previse se nerviram za sitnice , mada sto sam starija eskiviram da se nerviram zbog sitnica. Kazem smireno sta mislim da mi prodje muka .

baki 75 vidi da li sama mozes da prevazidjes problem koje imas:
...ona mi je u prvoj faksa prepisala lorazepam 1mg dva puta dnevno...otprilike nakon razgovora ''Sine a jel se ti nervirash oko tih ispita?'' ''Pa da...'' ''Evo ja cu tebi dati pilulice...''
...a tamo sam otisla zbog migrena...

...tako da kad skupim oko 200e da platim privatnika , mozda i odem...a i volela bih kod psihologa , na kauc....pa da kukam o detinjstvu...:)

I ja se nerviram oko svega...Takva sam.I ima ceste glavobolje,ali delom i zato sto sam metereopata.Cafetin mi je tada najbolji prijatelj :D Pre par godina sam odlucila da se ne nerviram oko svega,i ne znam kako,ali uspevala sam u tome neko vreme.Onda je opet pocelo.Ovih dana radim na reprizi te odluke.Prosto nema smisla kidati se.

Zefirra:
Kako prevazilazite stres u predispitnom roku?

...bdw jeste li probali neki antistresni lek? Ja sam pocela s persenom ali sta znam...ne primecujem neki efekat sem blage pospanosti , a ko sto sav vec rekla...nemogu tek tako da legnem i odmorim se ko covek...jer u kuci nemam te uslove (dodatni izvor nerviranja) ....uh...:(

Zefirra,
Svidja mi se tema, steta sto je prije nisam vidjela...

Kod mene je cudno to sto me velike stvari ne sekiraju toliko puno...mene pojedose sitnice....i nerjesive stvari...kad ne mogu ni da se borim, kad sam bespomocna u situaciji...
Migrena i neka blaga hiperventilacija.....
Migrena obavezno nakon ispita, nakon neke zeznute situacije,
Hiperventilacija skoro svakodnevno (ono da mi je zagusljivo, da nemam vazduha, nemam napade panike i sl) za najvece gluposti koje mozes da zamislis - hocu li stici u prodavnicu da nabavim svjeze kifle prije nego mi dodju gosti???!!!!
I ja se sve trudim da ih pometem pod tepih al se vracaju, stalno mi se vrte po glavi i nekad mi dodje da poludim.

Kako da se boris sa tim???
Ne znam...ja jos trazim....U nekim situacijama pomaze prica, u nekima (a te su mi najdraze) kad issue jednostavno mogu da rijesim i zavrsim sa tim, u nekima (pred ispit npr.) tabletica valerijana (samo noc prije ispita, cisto da ne zglajzam), setnja, ako mozes da se natjeras da citas - citanje, extremno sport (gnjavaza me extra zamara i onda tek ne mogu da dodjem do vazduha)
Tako nekako....
Uf, kako zvuci ovaj post.... A NORMALNA SAM MAJKE MI.

...pa tako nesto i meni dodje...u sustini ispit je resiv problem...i zato mi svaka sitnica koja se pojavi u senci ispita izgleda preuvelicano...
...a bdw. Persen za spavanje pred ispit...pred mehaniku fluida sam uzela 3 Persena i opet nisam mogla da zaspim do 3 ujutro...:(

Zefirra:
Dakle moj problem je sto sam od nerviranja i pritisaka...(nebitno sad koje vrste i zasto)...dobila migrenozne glavobolje...
...takodje moj problem je sto sam negde zaturila nacin da se opustim i nikako vishe da ga nadjem....mada se trudim...

Pa me zanima , kakve ste vi zdravstvene probleme dobili zbog stresa i nerviranja. Ako ste ih dobili....
I kako se opustate , kad ste mnogo iznervirani , i kad vam nesto mnogo smeta a znate da josh dugo nista necete moci da doprinesete da se situacija promeni...
Sve zdravstvene probleme sam dobila od stresa i nerviranja iskljucivo.
Ima puno nacina da se resis toga... pokusaj sa kreativnom vizualizacijom za pocetak, to ce ti pomoci osim ako nemas neki mnogo ozbiljan razlog za stres...

meni tako nedavno ni ovo cudo nije moglo da pomogne... kada sam bila u panici u vezi sa porodjajem... strah je opasna stvar

Da, strah je opasna stvar ako pocne da te paralise u nekim normalnim zivotnim tj.svakodnevnim situacijama ( ja imam problem zbog straha od voznje liftom)...Mada strucnjaci savetuju da se ide strahu u susret tj. da se suocimo sa njim, tog momenta prodjes kroz pakao ali valjda ti posle bude lakse...ja samo u snovima ulazim u lift...pre kad to sanjam odmah po ulasku nastane mrak, a u poslednje vreme uspevam cak i da se vozim...

Od velike i konstantne doze stresa zbog ozbiljnih zivotnih problema zaradila sam tesko oboljenje debelog creva koje za sada drzim pod kontrolom uz pomoc lekova....dokle...nemam pojma.Tek kada sam se razbolela nesto u meni se prelomilo i pocela sam da ignorisem sve sto je manje vazno u zivotu a lici na neku vrstu problema.Ostavljam lufta samo ozbiljnim stvarima a i njih pokusavam da dozivim na manje dramatican nacin i da se u neku ruku mirim sa sudbinom.Opustenija sam na poslu...nece svet da propadne ako napravim neku gresku...prema detetu sam tolerantnija...pa sta ako i padne...do sada sam se strecala cim se saplete...na zvocanje familije...izbrojim do deset...odem u kupatilo i sminkam se...i.t.d.....Resila sam da samu sebe stavim na prvo mesto....ja pa svi ostali....

Sport uz dobru muziku je najbolje i najzdravije sredstvo za ublazavanje stresa.
Druzenje iskljucivo samo sa pozitivnim ljudima, smejanje makar najvecim glupostima...samo smeh...dobra knjiga...ucenje nekih novih vestina...rad na sebi uvek deluje...priroda...maksimalno koristenje slobodnog vremena...
Na mene stres cesto deluje inspirativno...ignorisem stresno stanje kroz iskljucivu koncentraciju na druge stvari, bar na momenat...

blizance:
Od velike i konstantne doze stresa zbog ozbiljnih zivotnih problema zaradila sam tesko oboljenje debelog creva koje za sada drzim pod kontrolom uz pomoc lekova....dokle...nemam pojma.Tek kada sam se razbolela nesto u meni se prelomilo i pocela sam da ignorisem sve sto je manje vazno u zivotu a lici na neku vrstu problema.Ostavljam lufta samo ozbiljnim stvarima a i njih pokusavam da dozivim na manje dramatican nacin i da se u neku ruku mirim sa sudbinom.Opustenija sam na poslu...nece svet da propadne ako napravim neku gresku...prema detetu sam tolerantnija...pa sta ako i padne...do sada sam se strecala cim se saplete...na zvocanje familije...izbrojim do deset...odem u kupatilo i sminkam se...i.t.d.....Resila sam da samu sebe stavim na prvo mesto....ja pa svi ostali....
strasno je sto si morala da dodjes do lekova da bi se promenila.jako se bojim za sebe jer stresiram zbog svega i svacega/pokusavam da relativizujem ali kako to nije moja priroda tesko je.znaci uvek uvek pomislim kako cu se osecati pri kraju svog zivota,koliko ce ta stvar imati vaznosti u mojim ocima,ali me opet nervira sto ja nisam takva direktno iz proizvodnje nego moram da se nadogradjuem:?

Zefirra ovo sto cu ti reci je citat iz nekog crtanog filma cini mi se "Nervozan si pored svih svojih nacela i stavova"! Inspirisala me tvoja rasprava na nekoj temi oko faxa i dece i pilula i kondoma u isto vreme i svasta nesto... Naravno da ne treba biti neodgovoran! Razumem ja tebe i slazem se delimicno ;) Neko ovde rece "svi imamo probleme". I s tim se slazem, ali imajte u vidu da ne reagujemo svi isto na njih. Ima nas koji smo isuvise emotivni (aj da ne kazem slabi i labilni :/) al eto. Inace sto se zdravstvenih problema izazvanih stresom tice prezivljavam i ja sve stadijume... I aritmije i tahikardije i znojenje i glavobolje i mucnine i dijareja pred jutro pred ispit... Ma ne znam ni ja sta sve vise. A da, nesanice i to peckanje u grlu koje ste spomenuli... Drugarici sam par puta rekla "ako se ubijem krivi su ili decko ili fax". Eto najcescih izvora mojih psihosomatskih reakcija. U nekim bas teskim situacijama lekar mi je propisivao neke minimalne doze lekova za smirenje. Mada mi se nije dopalo, jer ipak treba leciti uzrok. A sto se tice tehnika disanja i tehnika opustanja (neko ih je spomenuo) ima to efekta, mada uglavnom kratkotrajnih. Ja mogu da vam preporucim jedan kurs (nije reklama, meni se dopao). Mislim da se odrzava svuda u svetu pod nazivom "Oslobodi se stresa" ili tako nekako. Kurs traje 4 dana i ta 4 dana su bili najopusteniji dani mog zivota. I zao mi je sto nisam nastavila da vezbam i disem kao sto sam ucila na kursu. I tako... Tezak je zivot :(

Deckova majka je psihoterapeut za nervne bolesnike.Pa mi je objasnjavala koliko nasledni faktor , a i nervoza u trudnoci uticu na formiranje slabijeg nervnog sistema , labilnijeg i osetljivijeg podloznog stresu.
Tako da tacno , ima nas raznih. Ali i najjachi imaju svoju slabu tacku i moze da imase desi nesto sto ce ih oboriti s nogu...

Stres i problemi...Odreagovala sam tako sto mi se stitna zlezda od nerviranja popela bukvalno na jabucicu, i sada kada se iznerviram dobijem gusenje, ne mogu da udahnem kako treba. Krenula je i stitna da trokira sa radom ali sam to, srecom, uspela na vreme da sredim. Od tada se manje potresam, dosta hladno reagujem na sve, kao da mi je neki prekidac pomeren. Mnogo dobra stvar.
Ipak, zivot me opet osamario, sada sam dozivela tragediju koja me svakog dana kida i za koju nema leka, posledice tek ocekujem, nadam se samo da se nece odraziti na dete koje cekam vec na mene, pa sta mi bude.

Zefirra:
Dakle moj problem je sto sam od nerviranja i pritisaka...(nebitno sad koje vrste i zasto)...dobila migrenozne glavobolje...
...takodje moj problem je sto sam negde zaturila nacin da se opustim i nikako vishe da ga nadjem....mada se trudim...
I ja se mnogo trudim i nisam od osoba koje može baš svašta da iznervira,i poznato je bilo u krugu moje porodice i prijatelja da imam žute minute i onda se povlačim i punim baterije,ali u poslednje vreme .....Pogotovo kada imam glavobolje koje traju 3-4 dana.Čak što više u tim fazama glavobolja nerviraju me i banalne stvari koje nemaju veze samnom,recimo nešto što pročitam na forumu,kao na primer "po mojem mišljenju to je ...."!!!Alo,koji je to jezik!
Već drugi dan me boli glava i nervira me i jedna pčela što zuji ispred otvorenih vrata!!!!Te bi ušla,te ne bi ušla!!!Grrrrrr!
Pored glavobolja pojavio se i problem sa štitastom žlezdom,pa posle raznih pregleda ispostavilo se da imam ciste i u nadbubrežnoj! 'bem li ga,povezano ili ne,ko će ga znati!
Pored glavobolja i štitaste,tu je problem srca!Posle pregleda i mog objašnjenja simptoma kaže ti kardiolog meni da imam aritmiju,lupanje,šta sve već ne!Terapija je da smanjim pušenje (cigareta,da me nebi neko pogrešno shvatio) i da je to sve od stresa,da pokušam da se ne nerviram!Kako da se ne nerviram kad mi uze 1.700,00 dinara za nešto što sam i sama znala!
Hrana je posebna priča,ili jedem ili ne jedem,u bukvalnom smislu se podrazumeva i jedno i drugo!
Eto,izjadah se ja!!! :roll: Ne zamerite mi!Pozdrav svima!

Back