Strastvene rasprave na internetu

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Citam skoro opis novog iPhone-a i stignem do komentara i tu korisnici pisu kako je taj novi iPhone precenjeno djubre za snobove koji misle da su nesto posebno. Naravno, i snobovi uzvracaju udarac istom merom i to polako opis telefona postaje mesto za razmenu uvreda.
E sad, mozda mislite "gledaj ove budale, prepucavaju se oko telefona, svasta" i vasa reakcija je sasvim opravdana, ali....zasto se onda prepucavamo oko svakojakih tema, bilo da je to veganstvo, religija, pravo na abortus i koje je boje nebo, mi nadjemo razlog za prepucavanje.

Cemu sve to? Da li kada neko preispituje nase stavove mi to gledamo kao napad na sebe pa zato reagujemo agresivno ili sta je u pitanju?
Zasto je tesko voditi civilizovanu raspravu i kada neko kaze nesto sto nam se ne svidja, ili je to glupo, ili sta vec, jednostavno ne mozemo da kazemo sebi "pa dobro, neka misli sta hoce, ko ga sisa, ima pravo na to".

Zasto nas tudje misljenje ugrozava, bilo da je to da li je Samsung bolji od iPhone-a, da li treba legalizovati abortuse ili da li bog postoji ili ne ili sta vec. Zasto jednostavno ne mozemo da pustimo ljude da imaju svoja misljenja i da prestanemo da ih ubedjujemo, pa u neku ruku namecemo svoja? Nije problem razmena misljenja, "ja mislim ovako, ti ovako, ne slazemo se" vec je problem sto jedna strana misli da je u pravu i onda napada, ponizava sagovornika. Zasto sve to, zar je napad najbolja odbrana, ili je to mozda samo jedini nacin na koji oni koji ne prihvataju tudja misljenja funkcionisu?

Lolol, prosto je. Zbog pristrasnosti i subjektivnosti.

A mogao bi da izguglas i pojmove kao sto su confirmation bias i Cherry picking, 2 osnove po kojima se sve to desava sto se desava. Prvo je ustvari sveti gral psihickog dela coveka, zbog cega sve, a ovo drugo je omiljena tehnika u kvaziargumentaciji gde odabiraju one kvaziargumente koji se samo poklapaju sa njihovim cherrypickingom, a ostalo sve ignorisu i potiskuju, negiraju.

Ljudi sve ovo rade jer smo upravo u grupi animalia, mi smo zivotinje, a ne neka uzvisena bica koja je stvorio bog od prasine i rebra.
Radimo na hormone, neurotransmitere a onda se trazi da reagujemo kao roboti bez iceg.

Mozda tek za milijardu godina da se promeni nesto.

Cak i kada se neko vestacki trudi da bude kvazi miran, kvazi kulturan i kvazi srdacan, to ne uspeva nikako, jer sve to opet radi, samo pasivno, neprimetno.

Pa je tako socna prostacka uvreda zamenjena bezobraznim vredjajucim sarkazmom, znas ono sarkazam = uvrediti budalu a da budala i ne zna da je izvredjana.

Stvar je prilicno slozena o kojoj pitas, i nauka je proucava iz raznih uglova, ali diskutovanjem oko Ajfonaca i Samsungovaca neces mnogo duboko otici ka odgovorima. Sto se toga licno tice, tu se radi o praiskonskom evolutivnom poistovecivanju sa coporom. Iphone copor i Samsung copor. Bez obzira sto smo danas bezbedni na zemlji, imamo kuce od betona, porodice, hranu i vodu, u nama i dalje radi ono praiskonsko - "budi u coporu i brani copor, jer sve suprotno od toga je rizik da ostanes van copora, a to znaci veoma brzu smrt, jer pracovek sam u divljini brzo izumire, bilo od predatora drugih, bilo zbog hrane i vode odn nedostatka istih".

Onog trenutka kada prosecni ajfon hejter skupi novac, on onda paradoxalno kupi ajfon, pa pocne da pljuje samsung i navodi argumente kako je nekada bio u krivu i ipak je priznao da je "gresio" i kako je ajfon najbolja stvar ikada, a zapravo, nikakvu gresku nije priznao, i dalje se ponasa isto, i dalje isti mehanizam iz njega odredjuje kako ce da razmislja, prica, zakljucuje.

Sto se tice diskusija oko boga, u pitanju je ovo :

13165835_1754162561469864_8708117877369522883_n.jpg

Veliki deo nasih "saznanja" zapravo nije nas, jednostavno je usvojen putem obrazovanja. medija, prijatelja, porodice.
Sva nasa verovanja o svetu oko sebe, taj gore navedeni mentalni model je u stvari sistem vrednosti. Npr: postojanje boga, teorija evolucije, politicko opredeljenje itd.
Sistem vrednosti je odredjen civilizacijski, kojoj kulturi pripadamo, porodicnim okolnostima itd.
Sva ta verovanja su medjusobno povezana kao cvorista povezana linijama i svaki put kada promenimo misljenje ta mentalna mapa se menja.
Da ne bude zabune mapa se uvek menja kao i mi sto se menjamo. Pre dve godine sam imao android ali sada imam windows telefon i moje misljenje je drugacije. Moje verovanje u boga se promenilo u zadnjih 10-15 godina.
Naravno ljudi imaju odbrambene mehanizme i ne menjaju svoja gledista tako lako.

Dobar primer bi mogao biti EKSTREMISTA u politickom, verskom ili bilo kojem smislu.

To je osoba koja odbija da menja sistem vrednosti uprkos informacijama koje dolaze iz spoljnjeg sveta. Rasudjivanje i delovanje je podredjeno tom kljucnom verovanju koje je obicno usvojeno,nauceno ili preneseno.
Ako bi se to kljucno cvoriste promenilo dobar deo sistema/mape bi morao da se menja i ekstremista to odbija da uradi. Znaci veliki ego i slabost je u pitanju.
Na ovo bi se moglo nadovezati pisanje bru zli-ja gde ljudi koriste odredjene metode da bi odbranili svoj stav i glediste i pobedili u argumentaciji, sto pothranjuje taj isti ego.

Osoba na visem stepenu tako da kazem ne vredja se lako, zna se i nasaliti na svoj racun i prihvatiti drugacije misljenje iako je to "bolno" takoreci (ego), dok je dogmaticna osoba sve suprotno.

Citam skoro opis novog iPhone-a i stignem do komentara i tu korisnici pisu kako je taj novi iPhone precenjeno djubre za snobove koji misle da su nesto posebno. Naravno, i snobovi uzvracaju udarac istom merom i to polako opis telefona postaje mesto za razmenu uvreda.
E sad, mozda mislite "gledaj ove budale, prepucavaju se oko telefona, svasta" i vasa reakcija je sasvim opravdana, ali....zasto se onda prepucavamo oko svakojakih tema, bilo da je to veganstvo, religija, pravo na abortus i koje je boje nebo, mi nadjemo razlog za prepucavanje.

Cemu sve to? Da li kada neko preispituje nase stavove mi to gledamo kao napad na sebe pa zato reagujemo agresivno ili sta je u pitanju?
Zasto je tesko voditi civilizovanu raspravu i kada neko kaze nesto sto nam se ne svidja, ili je to glupo, ili sta vec, jednostavno ne mozemo da kazemo sebi "pa dobro, neka misli sta hoce, ko ga sisa, ima pravo na to".

Zasto nas tudje misljenje ugrozava, bilo da je to da li je Samsung bolji od iPhone-a, da li treba legalizovati abortuse ili da li bog postoji ili ne ili sta vec. Zasto jednostavno ne mozemo da pustimo ljude da imaju svoja misljenja i da prestanemo da ih ubedjujemo, pa u neku ruku namecemo svoja? Nije problem razmena misljenja, "ja mislim ovako, ti ovako, ne slazemo se" vec je problem sto jedna strana misli da je u pravu i onda napada, ponizava sagovornika. Zasto sve to, zar je napad najbolja odbrana, ili je to mozda samo jedini nacin na koji oni koji ne prihvataju tudja misljenja funkcionisu?
da vise ne zivimo u civilizovanom svetu i nadjebavanje je jedini vid komunikacije, koje ima za cilj davanje laznog samopouzdanja

...
Zasto je tesko voditi civilizovanu raspravu ?
...

Od 2005. sam strastveni forumaš
i malo je trenutaka ( vidljivog ) slaganja sa sagovornicima.
Valjda nas na diskusiju bolje provociraju oni koji drugačije misle.

Zaista je bilo žestokih rasprava,
čak zakazivanja tuča ... ma svega je bilo.

A u pravu vatru sam upadao

1. kada vidim da se društvo organizovalo protiv mene
2. kada su nečiji argumenti uvrede

Najkvalitetniji forum na kome sam bio je Krstarica - najslobodniji je,
osim pdf "politika",
al' dobro, postoje "politički razgovori"
pa možeš da lamentiraš do mile volje.

Spomenuo bih
čet jedne radio stanice - mnogo adrenalina sam tu potrošio,
pa onda jedan turistički forum - gde sam bio samo tri nedelje, al' k'o "tri kondorova dana"
dalje
rijaliti forume - praćenje šta se zbiva, navijanje ... uf, baš je bilo žestoko ( to pre 6-7 godina )
jedan motociklistički forum u vreme dok sam i sam "bajkovao" - to je bilo tupavo iskustvo sa tupsonima
i Krstarica - po mojoj meri forum.

Eto,
ovaj život je vredeo zbog duhovne slobode koju osetih na internetu.

Sloboda iznošenja misli i lakoća dolaženja do informacija - krajnji oblik intelektualnog zadovoljstva.

krstarica forum je bio jako dobar ali odumire priznavali to ili ne,
održava se na aparatima, upumpava mu se veštačka krv popularnosti i održivosti,
'natalitet je manji od mortaliteta' gledano u kontekstu pridošlih, novih i i odlazećih starih članova...

...sve ima svoj uspon, zenit i pad

bio sam na mnooogoo foruma, malih, velikih, dolazio u kontakt sa raznoraznim situacijama,preturio toliko reči preko tastature i
rasprava i svuda je ista problematika koja naposletku rezultira sindromom - apsolutizma, svojtanja, privatizacije u privatizaciji,
jer fotelje su već toliko isprdene da je to strašno...ustajali vazduh se ne luftira nego se prdi i dalje a narod želi promene, ventilaciju,
malo čistog vazduha, ozona...

...bez tog nema pravilnog i zdravog funkcionisanja, jer na kraju i najlepši kolač dosadi ako se jede previše
i gleda se na stolu svaki dan više godina...postane otužan

elem, onda i raspravke na forumu se zombiraju (kao i članovi) i gube draž

ali šta je, tu je, to je isto kao i u državi kad se narod najmanje pita

Poslednja izmena:
krstarica forum je bio jako dobar ali odumire priznavali to ili ne,
održava se na aparatima, upumpava mu se veštačka krv popularnosti i održivosti,
'natalitet je manji od mortaliteta' gledano u kontekstu pridošlih, novih i i odlazećih starih članova...

...sve ima svoj uspon, zenit i pad

bio sam na mnooogoo foruma, malih, velikih, dolazio u kontakt sa raznoraznim situacijama,preturio toliko reči preko tastature i
rasprava i svuda je ista problematika koja naposletku rezultira sindromom - apsolutizma, svojtanja, privatizacije u privatizaciji,
jer fotelje su već toliko isprdene da je to strašno...ustajali vazduh se ne luftira nego se prdi i dalje a narod želi promene, ventilaciju,
malo čistog vazduha, ozona...

...bez tog nema pravilnog i zdravog funkcionisanja, jer na kraju i najlepši kolač dosadi ako se jede previše
i gleda se na stolu svaki dan više godina...postane otužan

elem, onda i raspravke na forumu se zombiraju (kao i članovi) i gube draž

ali šta je, tu je, to je isto kao i u državi kad se narod najmanje pita

Je l se salis ili?

ovaj forum ti je najpopularniji skoro forum, zato se ovde i sjatilo "s koca i konopca", svaka bagra koja misli da "ima misljenje" o necemu, kao i zadnjicu sto ima, je bas dosla ovde da to isto i iskaze, misleci da je relevantna u necemu. Najvise mediokriteta.

Ono uistinu postoje i izuzetno strucne osobe koje sretoh ovde, ili pak citah ono sto pisase, ali realno ovaj forum ti je isto ono sto je i PINK za televizije, ili sto je INFORMER za informisanje nekriticke mase preko novina.
E sad, ko zna mozda je za nekog to i "dobro i kvalitetno".....

A ne znam ni koliko si isao u proslost zbog ove reci "bio", mozda je nekada uistinu bio dobar i kvalitetan, jer su se okupljali mahom "introvertni, asocijalni streberi zaljubljenici u IT i ostale nauke", kada je "visim na kompu i dial up netu" bilo deklarisano kao bolest, a trazenje i upoznavanje srodnih dusa suprotnog pola preko neta - " "dokaz" da si nerd, streber i da imas neku tesku manu, da ti nesto fali, pa ne mozes u realu bla bla bla", a od kada prodase mnogi krave i imanja, te kupise kompove i uplatise net, sidjose u gradove, sad svi ti fensi jebachi prvi preko neta zbaruju ribe. Sad to vise nije dijagnoza i nesto ti fali, vec ono, kic i sund pozerajstvo i nesto cool. Kao i bele starke do juce, odn crvene patike danas. :bljak:

Je l se salis ili?

ovaj forum ti je najpopularniji skoro forum, zato se ovde i sjatilo "s koca i konopca", svaka bagra koja misli da "ima misljenje" o necemu, kao i zadnjicu sto ima, je bas dosla ovde da to isto i iskaze, misleci da je relevantna u necemu. Najvise mediokriteta.

Ono uistinu postoje i izuzetno strucne osobe koje sretoh ovde, ili pak citah ono sto pisase, ali realno ovaj forum ti je isto ono sto je i PINK za televizije, ili sto je INFORMER za informisanje nekriticke mase preko novina.
E sad, ko zna mozda je za nekog to i "dobro i kvalitetno".....

A ne znam ni koliko si isao u proslost zbog ove reci "bio", mozda je nekada uistinu bio dobar i kvalitetan, jer su se okupljali mahom "introvertni, asocijalni streberi zaljubljenici u IT i ostale nauke", kada je "visim na kompu i dial up netu" bilo deklarisano kao bolest, a trazenje i upoznavanje srodnih dusa suprotnog pola preko neta - " "dokaz" da si nerd, streber i da imas neku tesku manu, da ti nesto fali, pa ne mozes u realu bla bla bla", a od kada prodase mnogi krave i imanja, te kupise kompove i uplatise net, sidjose u gradove, sad svi ti fensi jebachi prvi preko neta zbaruju ribe. Sad to vise nije dijagnoza i nesto ti fali, vec ono, kic i sund pozerajstvo i nesto cool. Kao i bele starke do juce, odn crvene patike danas. :bljak:

hmm, da, verovatno sam upotrebio pogrešan i ishitren izraz - bio dobar pa da se ispravim -bio aktivan,
tačnije - bio aktivniji, puno, puno više, jer sam pisao u tom kontekstu u prethodnom postu i dobro je da si primetio to da se korigujem u izrazu,
jer kvalitet foruma ne može da se kategoriše kada se radi o svaštarija portalima(kao šo je krstarica), nego se vrši upoređivanje
između stručnih foruma raznih oblasti i po kategorijama, a forum gde postoji tušta i tma pdf-ova a tek su aktivni samo par njih,
jer su ostali odumrli ili su u toj fazi...'svakog čuda tri dana dosta'...

razloga za to ima više, neki od njih sam pomenuo, a po mom mišljenju krajnji rezultatant u zbroju tih činioca je - ravnodušnost , dosada, nezainteresovanost...
tu nema više ni raspravki, i žuči, niti volje za ubeđivanjem, doduše, ne verujem da je iko ikog ubedio u nešto, ili bar se to retko priznaje,
što ima za uslov - principijalnost, inat, kategorično rigidni stav, itd...

i između ostalog, u forum je ulagano i ulaže se kao u albanski turizam i bukvalno i što se tiče rekostruktivnih reformi
iz oblasti administracije, a o korisničkom interfejsu i da ne pričamo, ovo sve ovde podseća na ovekovečene antičke gradove
koji "ponosno" stoje sa svojim okrnjenim stubovima davno prošlih vremena i sada se samo čuju vetrovi kako duvaju oko i kroz te zidine...

u medicinskom rečniku to su 'vetrovi', a u forumskom - prdeži

Forumi evoluiraju, i tako treba da bude,
a mi treba tome da se prilagođavamo ili nađemo nove ljubavi.

Posećenost nije merilo kvaliteta diskusije,
eno pogledajte na pdf hronika.

Tema o padu Nede Arnerić sa balkona ili o ubistvu Jelene Marjanović
se posle par postova saučešća pretvorila u takav bal vampira
da je to užas !

Jednom rečju
nekrofilska onanija na internet groblju.

Kada bi ljudi pisali ono sto znaju ili bar misle forum bi lako evoluirao u delovima koji nisu zabavni,
a na zabavnim delovima ne smeta zucna rasprava, jer je to mnogima potrebno praznjenje.
U svakom slucaju nadlezni propustaju kontrolu gde je potrebna, a stezu gde nije bitna.

Ne znam koliko dugo ali sigurno ne malo bi mi trebalo vremena da pronađem razlog zašto se u društvo ustaljilo mišljenje da svako može misliti šta hoće. To je pogrešno jer nečije razmišljanje ima presudni uticaj na nečije ponašanje, a ako ne možemo dozvoliti da se svako ponaša kako hoće a ne možemo, ne smijemo dozvoliti ni da svako misli šta hoće. A i kad mislimo da je ono što mi znamo istina ljudska potreba za pomaganjem drugima u njihovom neznanju se aktivira i kao posljedicu ima ova reagovanja opisana u temi. Ovo je za mene individualno jedini razlog zašto bih se i na forumu i van njega sa nekim upuštao u raspravu ali vjerujem da ih ima još

koliko vidim, ovome Lollol smeta sve sto je strastveno i sto je ljudsko

Lolol, prosto je. Zbog pristrasnosti i subjektivnosti.

A mogao bi da izguglas i pojmove kao sto su confirmation bias i Cherry picking, 2 osnove po kojima se sve to desava sto se desava. Prvo je ustvari sveti gral psihickog dela coveka, zbog cega sve, a ovo drugo je omiljena tehnika u kvaziargumentaciji gde odabiraju one kvaziargumente koji se samo poklapaju sa njihovim cherrypickingom, a ostalo sve ignorisu i potiskuju, negiraju.

Ljudi sve ovo rade jer smo upravo u grupi animalia, mi smo zivotinje, a ne neka uzvisena bica koja je stvorio bog od prasine i rebra.
Radimo na hormone, neurotransmitere a onda se trazi da reagujemo kao roboti bez iceg.

Mozda tek za milijardu godina da se promeni nesto.

Cak i kada se neko vestacki trudi da bude kvazi miran, kvazi kulturan i kvazi srdacan, to ne uspeva nikako, jer sve to opet radi, samo pasivno, neprimetno.

Pa je tako socna prostacka uvreda zamenjena bezobraznim vredjajucim sarkazmom, znas ono sarkazam = uvrediti budalu a da budala i ne zna da je izvredjana.

Stvar je prilicno slozena o kojoj pitas, i nauka je proucava iz raznih uglova, ali diskutovanjem oko Ajfonaca i Samsungovaca neces mnogo duboko otici ka odgovorima. Sto se toga licno tice, tu se radi o praiskonskom evolutivnom poistovecivanju sa coporom. Iphone copor i Samsung copor. Bez obzira sto smo danas bezbedni na zemlji, imamo kuce od betona, porodice, hranu i vodu, u nama i dalje radi ono praiskonsko - "budi u coporu i brani copor, jer sve suprotno od toga je rizik da ostanes van copora, a to znaci veoma brzu smrt, jer pracovek sam u divljini brzo izumire, bilo od predatora drugih, bilo zbog hrane i vode odn nedostatka istih".

Onog trenutka kada prosecni ajfon hejter skupi novac, on onda paradoxalno kupi ajfon, pa pocne da pljuje samsung i navodi argumente kako je nekada bio u krivu i ipak je priznao da je "gresio" i kako je ajfon najbolja stvar ikada, a zapravo, nikakvu gresku nije priznao, i dalje se ponasa isto, i dalje isti mehanizam iz njega odredjuje kako ce da razmislja, prica, zakljucuje.

Sto se tice diskusija oko boga, u pitanju je ovo :

13165835_1754162561469864_8708117877369522883_n.jpg

sigumund frojd nije izjavio ovo citirano, ovo je lazni citat i cak ne pise ni iz kojeje knjige jer je lazni.

Njemu ovde smeta nekultura na internetu, cinjenica da pojedinci ne mogu da prihvate da neko ima misljenje drugacije od njihovog te stoga namecu svoje. Mozes biti i strastven i civilizovan u isto vreme.

ne mozes, jer jedni misle da ne postoji dobro i zlo, osnovna linija po kojoj ja diskutujem, pa kako onda da sa njima diskutujem ako ne znaju razliku dobra i zla?

"Uvidio sam da dobro i zlo i ne postoje, ali da kad bih to htio da uvidim onda bih propao potpuno" (ili tako nesto)
(Nikolaj Vsevolodovic Stavrogin, Zli dusi/Neciste sile, Dostojevski)

ne mozes, jer jedni misle da ne postoji dobro i zlo, osnovna linija po kojoj ja diskutujem, pa kako onda da sa njima diskutujem ako ne znaju razliku dobra i zla?

"Uvidio sam da dobro i zlo i ne postoje, ali da kad bih to htio da uvidim onda bih propao potpuno" (ili tako nesto)
(Nikolaj Vsevolodovic Stavrogin, Zli dusi/Neciste sile, Dostojevski)

Kako sad ovde uplete pricu oko dobra i zla :lol:. Jednostavno i ti i sagovornik iznesete svoje argumente povodom nekog pitanja pa ako se slozite slozite ako ne nista. Svaka diskusija moze proci i bez vredjanja i provokacija, kao jednostavna razmena misljenja.

Kako sad ovde uplete pricu oko dobra i zla :lol:. Jednostavno i ti i sagovornik iznesete svoje argumente povodom nekog pitanja pa ako se slozite slozite ako ne nista. Svaka diskusija moze proci i bez vredjanja i provokacija, kao jednostavna razmena misljenja.
Ne mozes, jer ja o svemu diskutujem vezano za postojanje ralzlike dobra i zla. Ne citas sto pisem. ja sam dijalektican

Poslednja izmena:

Back