Strah od smrti

Чварков Ђорђе

Primećen član
Poruka
965
Čekanje je najgore. Nešto neminovno. Kad umre neko poznat, pa piše u novinama "Umro posle kraće-duže teške bolesti." "Pozlilo mu u 20. sati" Meni se smrkne pred očima, odmah zamislim te ljude kako su se patili i plašili tokom te duže ili kraće teške bolesti. I to "pozlilo". Samo sebe zamislim kako mi pozli, i onako dok se teturam i padam, uhvatim se za neku najnebitniju policu ili figuricu u kući, na koju nikada nisam obraćao pažnju ni kad čistim prašinu, i tako dole padnem i tresem se dok se ne ugušim konačno. To je samo jedan od mogućih scenarija.
Nešto si kao malo srećan kao derište, mada i tada kada sam bio obavešten da ću morati i ja da umrem, oh moj svet se srušio, morao sam da sednem i popijem čašu vode sa šećerom da dođem sebi.
Šta posle dolazi kao mladost, jaka mi mladost, svima samo seks smisao života i jurenje žena po nekakvim zagušljivim podrumima, i kad na takvu feštu odem, i tamo samo mislim kako će svi pocrkati. Nego kad si mlad, pomisliš ajde daleko je još starost i bolest, pa se kao tešiš, ali vreme leti, skoro je zastrašujuće koliko leti. Tako da ne znam kako ću da se tešim ako doživim neka starija životna doba.
Sve u svemu, stanje redovno, depresija.
Ono što mene zanima, kako se vi nosite sa tim problemom, samo ignorišete? Ja bih voleo da mogu to da ignorišem, ali ono, ne mogu, jer sam poremećen. Ili ste kao hrabri, što ne mogu da shvatim.
Više puta sam zaključio da nisam trebao da se rodim, jer kad se rodim, onda moram da se gušim i padam i uhvatim za policu i porušim stolice i figurice okolo i da se tresem dole u lokvi fekalija koje ću da ispuštam. Da se nisam rodio, bleja, jednostavno me nema. Tako da svako ko rodi dete, on ga je zapravo i ubio. Samo se toj deci ispere mozak kako je sve super i fino, ali na kraju svi shvate da su od života imali samo nekolicinu srećnih trenutaka, a ostalo je samo sivilo, blato, napor, ubijanje vremena, strah i bol. Jesam vas bacio u depresiju? Join the club. I to sve ovo dok sam, hvala Bogu, zdrav i prav. Ne dao Bog da me strefi nešto, kakav sam nikakav, ili bih poludeo, ili prosuo sebi mozak.

ma jok, ko ti je to rekao?

samo zaspis, mirno, od miline i vise se nikad ne probudis .)
banja:) kad vec mora....

znas kako, ako coveku dodje nesnosan bol, on i zeli samo da se to prekrati, da prekine i onda i prekine, nema vise, nestane ga...i bola i coveka. sve zabacis za ledja. sta je u tome problem?
sve se desava tako kako je u tom trenu najprirodnije.

na peronu covek se raduje samo dolasku svog voza, svi oni koji negde drugde idu, koliko god da su lepi i uredni, nisu zanimljivi jer nisu nasi :)

To kad nekome pozli i umre to je mogu reći i jedna od lepših smrti. Zapitaj se ti kako su Rusi u WW2. Lenjingrad prvo su jeli pacove, pa počeli međusobno da se jedu, pa kasnije umirali od raznih boleština. Staljingrad, snajperisti na sve strane, ruševine, bacači plamena, granate, ranjen si i ne možeš dalje, tenkista te ne vidi i pregazi, prospe ti rafal creva brrrr. Civilno stanovništo u okupiranim teritorijama, žene silovane i ubijane, muško stanoviništvo ubijano masovno bez ispaljenog metka, živi zakopavani, živi kremirani..... Ovo je samo površno, da ne ulazim u detalje :)
Što se tiče mene, dotiču me ovakvi zločini i jedino se plašim od smrti davljenjem na nekom okeanu ili reci, ostalo šta bude :D

Poslednja izmena:
Čekanje je najgore. Nešto neminovno. Kad umre neko poznat, pa piše u novinama "Umro posle kraće-duže teške bolesti." "Pozlilo mu u 20. sati" Meni se smrkne pred očima, odmah zamislim te ljude kako su se patili i plašili tokom te duže ili kraće teške bolesti. I to "pozlilo". Samo sebe zamislim kako mi pozli, i onako dok se teturam i padam, uhvatim se za neku najnebitniju policu ili figuricu u kući, na koju nikada nisam obraćao pažnju ni kad čistim prašinu, i tako dole padnem i tresem se dok se ne ugušim konačno. To je samo jedan od mogućih scenarija.
Nešto si kao malo srećan kao derište, mada i tada kada sam bio obavešten da ću morati i ja da umrem, oh moj svet se srušio, morao sam da sednem i popijem čašu vode sa šećerom da dođem sebi.
Šta posle dolazi kao mladost, jaka mi mladost, svima samo seks smisao života i jurenje žena po nekakvim zagušljivim podrumima, i kad na takvu feštu odem, i tamo samo mislim kako će svi pocrkati. Nego kad si mlad, pomisliš ajde daleko je još starost i bolest, pa se kao tešiš, ali vreme leti, skoro je zastrašujuće koliko leti. Tako da ne znam kako ću da se tešim ako doživim neka starija životna doba.
Sve u svemu, stanje redovno, depresija.
Ono što mene zanima, kako se vi nosite sa tim problemom, samo ignorišete? Ja bih voleo da mogu to da ignorišem, ali ono, ne mogu, jer sam poremećen. Ili ste kao hrabri, što ne mogu da shvatim.
Više puta sam zaključio da nisam trebao da se rodim, jer kad se rodim, onda moram da se gušim i padam i uhvatim za policu i porušim stolice i figurice okolo i da se tresem dole u lokvi fekalija koje ću da ispuštam. Da se nisam rodio, bleja, jednostavno me nema. Tako da svako ko rodi dete, on ga je zapravo i ubio. Samo se toj deci ispere mozak kako je sve super i fino, ali na kraju svi shvate da su od života imali samo nekolicinu srećnih trenutaka, a ostalo je samo sivilo, blato, napor, ubijanje vremena, strah i bol. Jesam vas bacio u depresiju? Join the club. I to sve ovo dok sam, hvala Bogu, zdrav i prav. Ne dao Bog da me strefi nešto, kakav sam nikakav, ili bih poludeo, ili prosuo sebi mozak.

Ti si samo svestan a to je dobar put ka budjenju...
Zelis istinu?
SMRT nije kraj, mi smo vecni...
Stvoreni da zivimo vecno...
Bog ce nam dati vecnost...
To je jedini smisao... vecni zivot...
ostalo je nesmisao
Svako je pozvan da bir a izmedju ta dva puta
puta zivota, vecnog zivota, istine i ljubavi
i puta smrti patnje greha i unistenja
prvi je put istine koji je uzak i kojim ide manjina
a drugi je sirok put kojim ide4 vecina i koji vodi u unistenje
sta ces izabrati?

Poslednja izmena:
Smrt je normalan deo zivota (tacnije njegov kraj) i stoji, nije nesto lepo, ali i to se mora. Da se kao ljudi bojimo smrti, bojimo se, sta posle (da ne ulazimo u temu religije), jer jednostavno ne mozemo da pojmimo kako izgleda svet kada se nasa svesnost, tj. mozak ugasi.
Ne mislim nesto o tome kada i kako cu umreti, nadam se ne skoro i da cu umeti u starosti, po mogucnosti ne u nekoj saobracajci ili na operacionom stolu (mada nije da mogu da biram) i relativno zadovoljan zivotom koji sam ziveo.

Provlaci se tu i ono egizstencijalno pitanje, i to je jedino sto moze da baci (mene a i verujem druge) u neke mracne misli. Smisao zivota, sta radimo ovde, da li je bitno jesmo li jurili devojke, ucili vredno, bili dobri ljudi, uradili nesto sa svojim zivotom, kad ovako ili onako cemo umreti. Koji je smisao svega ako cemo umreti, zivis, postojis, radis, patis, umres.

Mozemo tu da se vodimo na razilicite nacine, "nema smisla i to je to, sta da radim" ili da ucinimo da ova voznja bude koliko-toliko dobra, i kada dodje vreme da se mre, da kazemo sebi "pa i nije bilo toliko lose, imao sam ok zivot, ne kajem se".
Kazu da ljudi na samrti najvise se kaju jer nisu bili slobodniji, jer su se previse bojali, kocili sebe. Ne treba to shvatati olako, stavise ima neke istine u tome. Moze se o tome filozofirati na milion nacina.

Ko zna, mozda i svaki dan treba ziveti kao da je poslednji.

Smrt je normalan deo zivota (tacnije njegov kraj) i stoji, nije nesto lepo, ali i to se mora. Da se kao ljudi bojimo smrti, bojimo se, sta posle (da ne ulazimo u temu religije), jer jednostavno ne mozemo da pojmimo kako izgleda svet kada se nasa svesnost, tj. mozak ugasi.

Ништа после.

Не постојиш и то је то.

Али, то није тако лоше.

Da se nisam rodio, bleja, jednostavno me nema. Tako da svako ko rodi dete, on ga je zapravo i ubio. Samo se toj deci ispere mozak kako je sve super i fino, ali na kraju svi shvate da su od života imali samo nekolicinu srećnih trenutaka, a ostalo je samo sivilo, blato, napor, ubijanje vremena, strah i bol. Jesam vas bacio u depresiju? Join the club. I to sve ovo dok sam, hvala Bogu, zdrav i prav. Ne dao Bog da me strefi nešto, kakav sam nikakav, ili bih poludeo, ili prosuo sebi mozak.

Nisi, to smo već sve znali i sami.
Samo što ti nemaš depresiju, nego tanatofobiju. Depresivne boli qrc što će da riknu.

Kad pogledaš onako realno, smrt je jedina stvar koja nam je zajednička sa svakim živim stvorom na ovoj planeti, samo što mi, iz straha od nepoznatog, zatvaramo oči pred njenim postojanjem. Ako je prihvatimo kao stvarni i neizbježni dio života, onda je lakše, jer život je ionako čekanje na nešto ili nekog, Godoa...u ovom slučaju bar znamo da će doći.

Slazem se sa jaguarkom.
mi smo avatari u igrici. to jedino ima logike

ili kugle u bilijaru.. http://forum.krstarica.com/showthread.php/716034-Bilijar

Slicne misli sam imao u proslosti, kazu ljudi da se treba uzemljiti.
Dobro je da jos nemas izrazen sindrom Final destination filma, da svuda samo cekas da se nesto otkaci i bizaran nacin nestanes.

da nisi jarac u horoskopu?.
samo mi razmisljamo o esencijalnim pitanjima, dok se drugi zabavljaju.
Tako da svako ko rodi dete, on ga je zapravo i ubio. Samo se toj deci ispere mozak kako je sve super i fino

Došla smrt kod babe i pita je: ‚‚Kafa ili sok?“ Baba: ‚‚Sok.“ Smrt: ‚‚Sok!“ i ubi babu. Došla smrt kod dede: ‚‚ Kafa ili sok?“ Deda: ‚‚Kafa.“ Smrt: ‚‚Sok!“ i ubi dedu.

Kad umrem,voleo bi da budem lep les z:) Da rucam pre toga,da kenjam,da se okupam,obrijem,natapiram kosu,operem zube,nasfrckam se dezodoransom...Legnem u krevet,odgledam neki lep film,pokrijem se i... KVRRC !!! To je smrt! A ne da me kupe lopatama po ulici.. :)

Mali je jedan ljudski vek drustvo, taman steknes neko iskustvo i cao. Kad budem umro bolece me uvce za sve, ali iz perspektive jos zivog, nekako mi je zao stvari koje sam zeleo da prozivim i vidim a nisam. Npr. neki matori zaljubljenik u astronomiju nece imati priliku da vidi slike svemira iz Evropskog-ekstremno velikog teleskopa, a voleo bih... da se ja pitam zivelo bi se 150-200god.

Mali je jedan ljudski vek drustvo, taman steknes neko iskustvo i cao. Kad budem umro bolece me uvce za sve, ali iz perspektive jos zivog, nekako mi je zao stvari koje sam zeleo da prozivim i vidim a nisam. Npr. neki matori zaljubljenik u astronomiju nece imati priliku da vidi slike svemira iz Evropskog-ekstremno velikog teleskopa, a voleo bih... da se ja pitam zivelo bi se 150-200god.

i to je malo... zivot je vecan po samoj svojoj prirodi...

Bog nam nudi vecan zivot.

Back