Strah od ismevanja i odbacivanja

Naravno da imas gard, ali se osloni na intuiciju u izboru sagovornika, a realno nemas razloga da se stidis ili plasis.
Pretpostavljam da na poslu nemas komunikaciju sa drugim ljudima osim kolega, ali angazovanja u nekim udruzenjima su vrlo korisna, bilo sportska ili neka druga gde je komunikacija jednostavnija i nema borbe medju ljudima. Svet nije idealan i ne vode ga pametni i pristojni ljudi, tako da je za ocekivanje da se mnogi sluze bezobrazlukom da elliminisu potencijalne suparnike ili protivnike. Dok ne steknes sigurnost najbolji nacin je ignorisanje takvih ispada.
I na poslu ne pričam sa većinu kolega jer sam i na poslu prolazio sve i svašta i ta energija u firmi nije baš najbolja, u kontaktu sam sa dvojicu kolega

Pozdrav, imam jedan problem, ranije sam bio odbacivan i ismevan, to je trajalo baš dugo i to mi se urezalo i sad je problem što imam strah od odbacivanja i ismevanja i ne pričam sa ljudima i obično sam sam, a nekad kad imam šta nekog da pitam na primer ili da kažem ja krenem to da uradim ali me nešto odvrati od toga i smatram da ne pripadam nekoj grupi ljudi i kao da nisam isti kao oni tako se osećam. Tražio sam na internetu taj problem i piše da se to zove Socijala fobija. A na poslu sam isto prošao svašta i to mi je još više otvorilo ranu. Šta da radim povodom toga i kako da rešim taj problem?
Veliki problem u nasim krajevima, pokusaj da pronadjes grupu normalnih ljudi koji razumiju tvoj problem i druzi se sa njima dok ne stvoris samopouzdanje.

@milosst1995
Prvo prihvati sve sto se desilo, prihvati da si bio ismijavan, to ce donijet mir na duze staze, naravno da isprva nece. Naravno ni u jednom trenutku nemoj sebi umisliti da si manje vrijedan i slicno. Voli sebe bas zbog toga, reci sebi "ismijavali ste me, e pa bas sada necu popustiti, ja to mogu, ja to znam" i slicno.

Postavi sebi u glavi da druge ljude na prvu "ne zanimas" i da im nije u glavi samo da te uvrijede. To ce ti smanjito sumnjicavost. I da jest, neka je, ali ne obaziri se na takve ili im uzvrati istom mjerom.

Ako imas problem u kretanju medju ljudima a pri tome nemas prijatelje, predlazem ti da trcis, vozis biciklo ili nabavis sebi cuku - nesto od ovoga izaberi, ovo su aktivnosti koje ce ti omoguciti da se kreces medju ljudima a pri tome si sam, a drugima nece biti neobicno jer si sam, nece im biti upadljivo, kad bi setao sam - tad bi vec bili komentari "vidi ga" i sl.

Predlazem ti da sam to radis, da ne forsiras odmah prijateljstva jer bi ti bilo previse odjednom. Prvo to sam da krenes pa bi onda posvetio se medjuljudskim odnosima.

Pozdrav, imam jedan problem, ranije sam bio odbacivan i ismevan, to je trajalo baš dugo i to mi se urezalo i sad je problem što imam strah od odbacivanja i ismevanja i ne pričam sa ljudima i obično sam sam, a nekad kad imam šta nekog da pitam na primer ili da kažem ja krenem to da uradim ali me nešto odvrati od toga i smatram da ne pripadam nekoj grupi ljudi i kao da nisam isti kao oni tako se osećam. Tražio sam na internetu taj problem i piše da se to zove Socijala fobija. A na poslu sam isto prošao svašta i to mi je još više otvorilo ranu. Šta da radim povodom toga i kako da rešim taj problem?

Postoji jedno vrlo efikasno rešenje za taj problem, i mnoge druge slične. Kurcobolja. To znači da te zabole za mišljenje drugih ljudi. I onda sve u životu bude mnogo bolje ;)

Ismevanje je zaebano , odbacivanje nije toliko....
A najveci sudije su lajavci i neispunjeni slucajevi....
Na mene podsmeh ne deluje...ali opasnija varijanta deluje, saucesnistvo...znaci kad vidim da nase balkanske dive, kreature, a duhovne dr olje, oba pola pocnu da sakupljaju snage za napad na mene, e onda moras da se pripremis, jer tu logika ne vredi , postenje takodje, bice puno prljavih napada i udaraca....i na kraju obavezno zloupotreba svega sto moze..

A kakvi su balkanci lincheri , to bolje da ne znate......najvece postenjacine a ovamo smradovi teski...Tezak je ovaj kraj, jer tako je malo ljudi koji zive kao ljudi...

Problem je što ne mogu da prepoznam ko to radi a ko ne, na primer kad idem na nekom putovanju i ljudi s kojima putujem ne mogu da stupim u kontaktu jer sam imam taj gard prema ljudima, ne samo na putovanju nego i ovako kad se nađem u nekoj grupi ljudi, inače imam samo jednu drugaricu koja mi je kao sestra i prema njoj nemam nikakav gard ni bilo kakav osećaj nego je sve super. Ne treba mi takvo društvo naravno, takvo društvo je prošlost nego kad se nađem negde na nekom skupu ili nekoj žurci ja osećam neku fobiju i imam taj gard jer mi se čini da će i oni možda isto tako da rade i ako možda neće
Nije to nista lose imati taj gard....samo treba da tebe manje opterecuje....Svi oni kake...a tada smrde garantovano....
Ili si otvoren do daske prema ljudima , kao moj buraz, i zamisli niko ga ne kaznjava, a otvoren i ranjiv do daske, ja se nekad smrznem koliko mogu da ga razvale u ranjivosti...ali takvo okruzenje stvorio...bolje nego sto bih ja stvorio...
Ili si distanciran i imas svoje procedure za razne nivoe bliskosti....i tako to funkcionise..

Baš mi je drago ! koje je orijentacije psihoterapeut ?
Kakav mu je pristup generalno...
Šta smatraš najkorisnijim za sebe od te posete?
Izvini , ja puno pitam,ali možda neko ko se dvoumi sazna od tebe iz prve ruke.
Kako koje orijentacije? Pristup je bio super. Za mene bi bilo najkorisnije to da nemam socijalnu anksioznost i da ne mislim da će neko da mi se nasmeje ili odbaci i da ne shvatam lično ako se to desi.

Kako koje orijentacije? Pristup je bio super. Za mene bi bilo najkorisnije to da nemam socijalnu anksioznost i da ne mislim da će neko da mi se nasmeje ili odbaci i da ne shvatam lično ako se to desi.
Orijentacije-Psihoanalitičke, Kognitivno-Bihejvioralne, Geštalt, Šema terapija,.. to su različiti pristupi u Psihoterapiji. On je trebao sam da ti kaže, nema veze.
A kako ti je dao lek, znači da je ipak osim terapeut
još i dr- Psihijatar ili Neuropsihijatar
(što isto ima razlike, čisto info)

Poslednja izmena:
Bio sam i kod psihijatra i dao mi je lek Pakston i osećam malo bolje ali imam neželjene reakcije, a to su, promena seksualnog nagona i funkcije, izostanak orgazma, poremećaj spavanja i ruke i noge kao da su se oduzele i kao da sam oslabio tako se osećam.
1-2 nedelje mogu biti simptomi privikavanja izraženi. Ne plaši se - takav je početak.
Drži se rutine dana koliko je moguće, odspavaj 15 min kad si u prilici i po danu, i oprezniji budi ako moraš da voziš.

za pocetak je dobro sto si definisao sta je problem. tu krece i resenje.
ako znas protiv cega se "boris" odmah si u prednosti.
imas dva neprijatelja sebe i fobiju.
sebe u startu postavi kao saveznika.
fobija se lako resava. lako ali ne BRZO i carobnim stapicem.

model 1 - pridjes nepoznatim ljudima na ulici i zapocnes razgovor "izvinita, zaboravio sam kuci mobilni i ne mogu da se snadjem , da li znate gde je ta i ta ulica" ... i tu krece dijalog. siguran sam da te nece oterati u tri lepe ili sl.
nema tog coveka koji ne zeli da pomogne nekome ! makar za sitnicu

model 2 - sam sebe nateraj da radis nesto sto bi nekom privuklo paznju da ti postavi neko pitanje...recimo ono sto je za danasnje vreme neobicno uzmi "ukrstene reci" i resavaj ih u kaficu dok pijes pice. kad zapnes onako polu glasno "jao kako se bese zove Ikarom otac.
Pa kad uhvatis tudji pogled (naravno da cete gledati kao cudaka jer ko jos resava ukrstene reci a da na bulji u mobilni) osmeli se i pitaj bilo da je musko bilo da je zensko.

da ne nabrajam jos poenta je jednostavna. kao kada vezbas u teretani tako se i mozak trenira. da se ojaca.
sam sebi si najveci neprijatelj jer u startu odbacujes mogucnost da nesto mozes.
mozes mnogo toga a za pocetak je da se frontalno suocis sa novim odbacivanjem. i ako opet budes "odbacen" a ti opet u glavu sto se kaze.

ako nista drugo uvek imas ovde nas "nevidljive" da ti damo savet, jer drugacije ne mozemo da ti pomognemo, da te ohrabrimo da se boris za sebe.
jako je bitno da zapamtis da ne postoji covek koji se necega ne plasi.
postoji a to je lud covek. u pravom smislu reci. lud = slobodan i bez straha.

Glavu gore i van iz kuce.... u pobedu ! makar dosla prekosutra ili za mesec dana.

"ne kreci u bitku ako nisi spreman da dobijes rat" !

Orijentacije-Psihoanalitičke, Kognitivno-Bihejvioralne, Geštalt, Šema terapija,.. to su različiti pristupi u Psihoterapiji. On je trebao sam da ti kaže, nema veze.
A kako ti je dao lek, znači da je ipak osim terapeut
još i dr- Psihijatar ili Neuropsihijatar
(što isto ima razlike, čisto info)
Psihijatar mi je dao taj lek, a psiholog me poslao kod psihijatra

Kako ću naći svoju šemu da funkcioniše?
Ovako: pije se lek ujutru po preporuci lekara do 8:30 najkasnije da ne utiče na večernje spavanje,
1. međutim nakon 2,3 nedelje jedan dan uzmi pola doze i uzmi je posle odnosa. Ok?
2.onda nastavi uobičajeno da piješ.
3. Zatim opet napravi nakon 2 meseca takav "izlet" da ne popiješ uopšte taj dan kad planiraš odnos (neće da škodi na kontinuitetu uzimanja) i opet nastavi kako je prepisano.

Poslednja izmena:

Back