Strah od ismevanja i odbacivanja

milosst1995

Obećava
Poruka
51
Pozdrav, imam jedan problem, ranije sam bio odbacivan i ismevan, to je trajalo baš dugo i to mi se urezalo i sad je problem što imam strah od odbacivanja i ismevanja i ne pričam sa ljudima i obično sam sam, a nekad kad imam šta nekog da pitam na primer ili da kažem ja krenem to da uradim ali me nešto odvrati od toga i smatram da ne pripadam nekoj grupi ljudi i kao da nisam isti kao oni tako se osećam. Tražio sam na internetu taj problem i piše da se to zove Socijala fobija. A na poslu sam isto prošao svašta i to mi je još više otvorilo ranu. Šta da radim povodom toga i kako da rešim taj problem?

Pozdrav, imam jedan problem, ranije sam bio odbacivan i ismevan, to je trajalo baš dugo i to mi se urezalo i sad je problem što imam strah od odbacivanja i ismevanja i ne pričam sa ljudima i obično sam sam, a nekad kad imam šta nekog da pitam na primer ili da kažem ja krenem to da uradim ali me nešto odvrati od toga i smatram da ne pripadam nekoj grupi ljudi i kao da nisam isti kao oni tako se osećam. Tražio sam na internetu taj problem i piše da se to zove Socijala fobija. A na poslu sam isto prošao svašta i to mi je još više otvorilo ranu. Šta da radim povodom toga i kako da rešim taj problem?
Treba da potražiš stručnu pomoć terapeuta psihologa... ovde nema takvih...

Trebalo bi da potražiš stručnu pomoć psihoterapeuta...Licem u lice, ne ovako ovde. Razumem da ti je lakše ovako, jer te ovde ne vidi niko, pa te je manje stid, ali to ne menja stvari uopšte, moraćeš nekada i preko toga da predješ. Nije sramota imati problem i obratiti se za pomoć stručnom licu. Pomoći će ti da radiš na samopouzdanju i prepoznavanju svojih snaga. Postoji više vrsta psihoterapije, ukoliko vidiš da ti ne odgovara jedna ili da je ispunila svoju svrhu, predji na drugu, sve dok ne pronadješ onu najbližu sebi. Svako dobro i srećno :)

da bi dosao do njega treba da prevazidje najveci problem koji ima a to je stid
ako ga prevazidje i dodje do psihoterapeuta, onda mu isti i nije potreban.

to je infinity loop na zalost.
Naravno da mu jeste potreban, da mu pomogne da shvati kako da izgradi samopoštovanje i samopouzdanje koje mu nedostaje u socijalnim relacijama sa drugim ljudima.

I ja cu ti kao i drugi preporuciti strucnu pomoc. Psihijatar ce ti reci da li se tu stvarno radi o pravoj fobiji ili o nedostatku samopouzdanja, naucenom ponasanju i sl.
Ako nisi u mogucnosti pokusaj bar da na netu pronadjes ljude sa slicnim problem, pa sa njima porazgovaraj.
Verovatno to ovom temom sada i pokusavas. :)

Iz iskustva, depresivci imaju strah od ismevanja i odbacivanja, i povlace se u sebe zbog toga.

I da, imam neki osećaj da smetam i da sam višak, a prijatelje nemam puno, imam samo jednu drugaricu koja mi je kao sestra i pored nje nemam takve probleme ili strahove, ili kad se dopisujem preko društvenih mreža nemam taj problem nego samo uživo, to sam zaboravio da kažem
Realan osećaj ili samo pretpostavljaš da je tako? Da li si nekad osetio to, da si višak i nepoželjan?

Ne znam tačno da li osećam ili predpostavljam ali mislim da tu ima i jedno i drugo. Osetio sam u periodu kad sam to prolazio od drugih ljudi
Ali sad mi se samo čini tako, da sam nepoželjan jer je to rana koja je ostala iz tog perioda
Onda ti,verovatno, to nije stvarna slika o sebi, samo tvoj transfer prethodnih osećanja na sadašnje situacije...ali bi morao da porazgovaraš sa profesionalcem

Treba mi svakako i zato sam se javio na forumu, a potražiću i pomoć od nekog psihoterapeuta
To je, svakako, pohvala za tebe jer si prepoznao da ti je pomoć potrebna...tako da si prvi korak već uspešno uradio
A što se tiče psihoterapeuta, prvo se dobro raspitaj koji je dobar, jer loš napravi više štete nego koristi...i dzabe si krečio :mrgreen:

Prvo, ne treba zameriti tim ljudima, njihova slabost je strah od svega drugacijeg nego sto su navikli. Ti verovatno i govoris kao sto pises jasno, pristojno i logično, dok se najglasniji postapaju doskocicama proverenim za ismevanje.
Ne vidim razlog da ti takvo drustvo treba, medjutim, da bi nasao prijatelje i drugacije ljude moras da komuniciras. Dakle, ignorisi ismevanje i obracaj se onima koji to ne rade, makar se i smejali.

Prvo, ne treba zameriti tim ljudima, njihova slabost je strah od svega drugacijeg nego sto su navikli. Ti verovatno i govoris kao sto pises jasno, pristojno i logično, dok se najglasniji postapaju doskocicama proverenim za ismevanje.
Ne vidim razlog da ti takvo drustvo treba, medjutim, da bi nasao prijatelje i drugacije ljude moras da komuniciras. Dakle, ignorisi ismevanje i obracaj se onima koji to ne rade, makar se i smejali.
Problem je što ne mogu da prepoznam ko to radi a ko ne, na primer kad idem na nekom putovanju i ljudi s kojima putujem ne mogu da stupim u kontaktu jer sam imam taj gard prema ljudima, ne samo na putovanju nego i ovako kad se nađem u nekoj grupi ljudi, inače imam samo jednu drugaricu koja mi je kao sestra i prema njoj nemam nikakav gard ni bilo kakav osećaj nego je sve super. Ne treba mi takvo društvo naravno, takvo društvo je prošlost nego kad se nađem negde na nekom skupu ili nekoj žurci ja osećam neku fobiju i imam taj gard jer mi se čini da će i oni možda isto tako da rade i ako možda neće

To je, svakako, pohvala za tebe jer si prepoznao da ti je pomoć potrebna...tako da si prvi korak već uspešno uradio
A što se tiče psihoterapeuta, prvo se dobro raspitaj koji je dobar, jer loš napravi više štete nego koristi...i dzabe si krečio :mrgreen:
Ranije sam osećao da nešto nije kako treba ali ne znam tačno šta a pre neki dan sam ustanovio šta je. Tražio sam psihoterapeuta na internetu i gledam ko ima pozitivne ocene i našao sam jednog i zakazao sam pa ćemo videti šta će biti

Ranije sam osećao da nešto nije kako treba ali ne znam tačno šta a pre neki dan sam ustanovio šta je. Tražio sam psihoterapeuta na internetu i gledam ko ima pozitivne ocene i našao sam jednog i zakazao sam pa ćemo videti šta će biti
Meni nije problem što nemam društvo nego što imam osećaj da će neko da me odbaci i da ću da doživim neku neprijatnost

Naravno da imas gard, ali se osloni na intuiciju u izboru sagovornika, a realno nemas razloga da se stidis ili plasis.
Pretpostavljam da na poslu nemas komunikaciju sa drugim ljudima osim kolega, ali angazovanja u nekim udruzenjima su vrlo korisna, bilo sportska ili neka druga gde je komunikacija jednostavnija i nema borbe medju ljudima. Svet nije idealan i ne vode ga pametni i pristojni ljudi, tako da je za ocekivanje da se mnogi sluze bezobrazlukom da elliminisu potencijalne suparnike ili protivnike. Dok ne steknes sigurnost najbolji nacin je ignorisanje takvih ispada.

Back