Stradanje hrišćana

gost 306236

Aktivan član
Poruka
1.734
СТРАДАЊЕ ХРИШЋАНА

У Немачкој је објављен годишњи извештај о страдањима у свету на верској основи. Констатује се да 90% страдања погађа хришћане. У свету има 2,2 милијарде хришћана. У протеклој години њих 90 хиљада платило је своју веру животом. Стотине хиљада њих у Азији и Африци било је изложено разним прогонима. У Индији све више хришћана страда од Хиндуса, у Индонезији од муслимана, а у Шри Ланки од будиста. У извештају се осим ове три земље, посебно помињу и Бангладеш, Пакистан и Турска.

Посебно се исцрпно описује све веће страдање Христових следбеника у Ираку и Еритреји. У Ираку, где се број хришћана последњих година преполовио, недавно је одрубљена глава једном 14-годишњем дечаку, као и једном свештенику. У Еритреји, која се пре једне деценије одвојила од Етиопије, затвори су пуни хришћана. У главном граду Асмари, двојицу су исламисти јавно мучили до смрти.

Веома тешко стање је и у Северној Кореји, Саудијској Арабији, Лаосу, Вијетнаму, Ирану, Туркменистану, Малдивима, Бутану, Бурми, а такође и у Кини.

У Руској православној цркви постоје спискови више хиљада новомученика пострадалих у време верских прогона у току двадесетог века. Они се свакодневно проширују. Њих је немогуће поименце помињати, а скоро да нема дана да се не слави спомен неких од њих. Представник патријаршијског одељења за унутрашње црквене послове, протојереј Димитрије Дудко, изјавио је да, иако у Руској цркви не постоји дан посвећен жртвама политичког терора, њима је посвећен сваки дан када се помињу руски новомученици. "Помињући њих, сећамо се и свих невино убијених, пострадалих у то време. Имена многих никада неће бити откривена, но Бог их све зна".

Извор: Епархија бихаћко-петровачка
 
HRIŠĆANI NAJPROGONJENIJI U SVETU

Prema istraživanju Komisije Biskupske konferencije pri Evropskoj Uniji 75 posto verskih progona u svetu čine progoni hrišćanskih vernika. Hrišćani se progone u raznim zemljama sveta, pa čak i u evropskim.

Komentarišući istraživanje Biskupske konferencije mitropolit volokolamski Ilarion pozvao je svetsku javnost da se prekinu progoni hrišćana, konstatujući: „Ako se tako nastavi hrišćanstvo će ostati vera o kojoj se pripoveda u knjigama.“ Ističe se da su 200 miliona hrišćana širom sveta žrtve progona i diskriminacije, da je čak 90 odsto ubistava iz religioznih razloga počinjeno nad hrišćanima. O tome se ne piše baš često, ali je izvesno da je nasilje prema hrišćanima prisutnu u mnogim zemljama. Setimo se kako je u Iraku ubijeno 58 katolika u ckrkvi u Bagdadu. Hrišćani imaju problema u Avganistanu, Jemenu, Somaliji. U Egiptu i Turskoj hrćanstvo je formalno dopušteno ali članovi crkve su često izloženi progonima i maltretiranju okoline. U Saudijskoj Arabiji im je zabranjeno da služe službe Bogu, u Kini van zvanično odobrenih crkava preti im se progonom, u Nigeiji su na meti izliva mržnje prema hrišćanima. Hrišćani se progone i u državama hinduističke tradicije, u Indiji, Burmi. U indijskoj pokrajini Orisa hiljade hrišćana moralo je da potraži utočište u izbegličkim kampovima i u džungli. „Mogu nas sve pobiti, ali mi nećemo ubijati,“ rekao je Sarat Shandra Nayak biskup grada Berhampura. U nestabilnim državama Latinske Amerike hrišćanski misionari i humanitarci često su meta napada i maltretiranja.

Progoni se dešavaju i u Evropi, na Kosovu i Metohiji gde je hrišćanstvo prisutno vekovima. O stradanju Srba i nemogućim uslovima za život i porušenim pravoslavnim svetinjama na Kosovu i Metohji, mitropolit Ilarion se, kako navodi, i sam uverio boraveći na KiM nekoliko puta. Podsetimo da su ekstremni Albanci porušili, palili, oštetili 150 srpskih crkava i manastira, da se oni i danas uništavaju a Srbima ne obezbeđuje normalan život i povratak u domove.

Arhiepiskop Kipra Hristom tokom nedavnog razgovora u Briselu sa evropskim komesarem za pitanja proširenja EU Štefanom Fileom rekao je da Turska ima planove da uništi svaki trag hrišćanskog prisustva na ostrvu Kipar. Arhiepiskop je rekao da Kipar nikada nije imao problema sa Turcima – Kipranima, već sa Ankarom. File je sagovorniku obećao da će preneti njegovu zabrinutost turskoj strani.

Iznećemo ovde i razmišljanje arhimandrita Danila osnivača pravoslavne misije u Indoneziji, koji kaže da je veoma teško živeti u zemlji gde ne postoje religozne slobode. Hrišćšani su podvrgnuti psihološkom pritisku, na tv se samo govori o islamu, izdaje se mnogo knjiga u kojima se napada hrišćanstvo a nema mogućnosti da se na njih odgovori. Ako hrišćanin pokuša da zaštiti svoju veru on je prinuđen da kritikuje izlam a to je opasno, ističe arh. Danilo. „Mi ne provociramo druge ljude, ne rušimo religozne pogled drugih ljudi, govorimo, to je vaša vera a ovo je naša,“ kaže arhiepiskop Danilo ističući da se teškoće sa pripadnicima drugih konfesija na ličnom planu moraju pobediti jedino ljubavlju.
 
Hrišćani najprogonjeniji u 2010.

Humanitarna organizacija „Open doors“ objavila je indeks „o progonima“ hrišćana za 2011. godinu prema kojem je hrišćanima i dalje najgore u islamskim i komunističkim zemljama.
Proteklu godinu je obeležio atentat na hrišćane u Egiptu, u Aleksandriji, kako se završila 2010. u kojoj su, inače, nasilje i represije protiv hrišćana širom sveta naglo porasli, preneo je Dojče vele.

Na prvom mestu liste, na kojoj se nalazi 50 zemalja, po deveti put se našla Severna Koreja. U toj azijskoj, izolovanoj zemlji, hrišćani praktično nemaju pravo na egzistenciju, napomenuo je upravnik Nemačkog ogranka Humanitarne organizacije „Open Door“ (Otvorena vrata) Mihael Rode.

„S jedne strane, u toj zemlji imamo komunistički režim koji se plaši hrišćana, jer se hrišćani uvek povezuju sa zapadom. S druge strane u toj zemlji postoji kult vođe. To je posebna, iskonstruisana „religija“ koja hrišćane takođe vidi kao opasnost.“

Još jedna zemlja na ovoj listi, ponovo je na drugom mestu: Iran. I u toj zemlji je „Open doors“ registrovao talase hapšenja hrišćana. Policija često prati hrišćane i kontroliše bogosluženja. Hrišćani koji se angažuju u crkvenim opštinama, naročito su na meti vlasti.

Nasilje je izrazito naglo poraslo u Avganistanu i Iraku. Avganistan se sa mesta broj šest našao na mestu broj tri ove liste, dok je Irak „skočio“ sa 17. na šesto. Među prvih 10 država na ovoj listi, čak je osam islamskih zemalja.

„Open Doors“ je zabeležio pogoršanje i u Turskoj. U izveštaju se naglašava da su mržnju prema hrišćanima u toj zemlji naročito podgrevali nacionalisti. U Turskoj je takođe bilo ciljanih ubistava hrišćana.

U Kini se situacija popravila. Međutim, Rode ocenjuje da se ipak ne može govoriti o pozitivnom trendu: „Iz Kine je stiglo manje prijava, ali to ne znači da je tamo sloboda vera veća.“

Ulrih Pener iz nemačke katoličke Biskupske konferencije smatra da su podaci humanitarne organizacije Open Doors realni. Za nasilje prema hrišćanima u islamskim zemljama on optužuje fundamentalizam, jer mržnja prema hrišćanima ima duboke korene u tim društvima.

Za lošu situaciju u Severnoj Koreji ili Kini Pener navodi druge razloge.

„Hrišćanstvo je protiv totalitarizma komunističkih i postkomunističkih država. Zbog toga nije omiljeno u tim krajevima sveta, u svakom slučaju ne od strane vlastodržaca, ali to ne važi i za narod.“

Open Doors procenjuje da je širom sveta progonima izloženo oko 100 miliona hrišćana. To znači da su hrišćani najugroženija grupa u svetu, kada je o represijama na osnovu vere reč.

Organizacija „Open doors“ od 1993. godine objavljuje Indeks o progonima hrišćana širom sveta. Izveštaj je zasnovan na osnovu anketa hrišćana, a u obzir se uzimaju i podaci o nasilju nad hrišćanima i mišljenja stručnjaka.

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2011&mm=01&dd=10&nav_id=484757
 
Pa što se ne iseliš ako ti je loše?
Nije ni cudo sto vas proganjaju iz drugih teokratskih drzava. Ako bi ti, kad bi mogao, proterao Srpkinju i hriscanku iz njene zemlje, zemlje u koju je rodjena i zivi, samo zbog toga sto je druge hriscanske denominacije, pitama se zasto musliman ne bi proterao hriscanina iz svoje. Postavljajuci ovu prilicno sizoidnu temu o prognu hricana, njeni sastavljaci su pri tome racunali na neukost i glupost vernika, na nepoznavanje istorije hriscanstva. Pri tome, ni slucajno ne pominju 14 krstaskih ratova, progone i masakre nehriscana u Vizantijskoj imperiji jos od prve polovine cetvrtog veka nove ere, istreljenje bogumila, babuna, patarena, katara, itd. itd. pa masovno ubijanje-spaljivanje jeretnika sirom Evrope od strane hriscanskie Inkviizicije, zatim lov na milione crnih robova i njihov transport u Novi Svet i njihov masovni pomor u toku plovidbe okenom i uzasan tretman koji su imalu u hriscanskim zemljama formiranim u Nvom Svetu.. Treba li pomenuti dva dugotrajna verska rata u Evropi (Stogodisnji i Tridesetogodisnji), dva uzasna Svetska rata koja su izazvali i vodili sami hriscani, itd. itd. I, sada imamo jednu "studiju" jedne ni malo miroljubive i milostive religiozne organizacije koja se usudjuje da raspravlja o progonu hriscana od strane drugih nehriscanskih drzava i na taj nacin siri versku mrznju prema nehircanima..
 
Hoces da kazes da su ateisti registrovani od strane SPC, u slucaju da se organizuje progon nevernika po srednjevekovnom uzoru.

Kao po obicaju, pogodak u sam centar ivice.


Nije ni cudo sto vas proganjaju iz drugih teokratskih drzava. Ako bi ti, kad bi mogao, proterao Srpkinju i hriscanku iz njene zemlje, zemlje u koju je rodjena i zivi, samo zbog toga sto je druge hriscanske denominacije, pitama se zasto musliman ne bi proterao hriscanina iz svoje. Postavljajuci ovu prilicno sizoidnu temu o prognu hricana, njeni sastavljaci su pri tome racunali na neukost i glupost vernika, na nepoznavanje istorije hriscanstva. Pri tome, ni slucajno ne pominju 14 krstaskih ratova, progone i masakre nehriscana u Vizantijskoj imperiji jos od prve polovine cetvrtog veka nove ere, istreljenje bogumila, babuna, patarena, katara, itd. itd. pa masovno ubijanje-spaljivanje jeretnika sirom Evrope od strane hriscanskie Inkviizicije, zatim lov na milione crnih robova i njihov transport u Novi Svet i njihov masovni pomor u toku plovidbe okenom i uzasan tretman koji su imalu u hriscanskim zemljama formiranim u Nvom Svetu.. Treba li pomenuti dva dugotrajna verska rata u Evropi (Stogodisnji i Tridesetogodisnji), dva uzasna Svetska rata koja su izazvali i vodili sami hriscani, itd. itd. I, sada imamo jednu "studiju" jedne ni malo miroljubive i milostive religiozne organizacije koja se usudjuje da raspravlja o progonu hriscana od strane drugih nehriscanskih drzava i na taj nacin siri versku mrznju prema nehircanima..

Ih, siri mrznju, pa ako mrznja do sad ne postoji ( a ne postoji) nece je uzrokovati nijedna organizacija nekakvih istrazivanjima.

Osim toga hriscani su svesni progona i ovo nije nista - TEK ce da pocne, ali od antihrista, tako je zapisano u Bibliji.
 
Poslednja izmena:
Kao po obicaju, pogodak u sam centar ivice.

Ih, siri mrznju, pa ako mrznja do sad ne postoji ( a ne postoji) nece je uzrokovati nijedna organizacija nekakvih istrazivanjima.

Osim toga hriscani su svesni progona i ovo nije nista - TEK ce da pocne, ali od antihrista, tako je zapisano u Bibliji.
I to je sva mudrost koju imas da kazes na moj tekst o krivavim hriscanskim avanturama kroz istoriju. I danas hriscani prolivaju arapsku, tj. muslimansku krv u Iraku, Avganistanu, Libiji, Somaliji, pa i u Ruskoj Ceceniji. Hriscani imaju ruke umocene u krvi do lakata, ali svoje zlocine ne vide, odnosno misle da su im oprosteni. Ocito je da zivite u zabludi.
 
I to je sva mudrost koju imas da kazes na moj tekst o krivavim hriscanskim avanturama kroz istoriju. I danas hriscani prolivaju arapsku, tj. muslimansku krv u Iraku, Avganistanu, Libiji, Somaliji, pa i u Ruskoj Ceceniji. Hriscani imaju ruke umocene u krvi do lakata, ali svoje zlocine ne vide, odnosno misle da su im oprosteni. Ocito je da zivite u zabludi.

Da, to je sve sto imam da kazem na tvoju "umotvorinu".
 
Nisam rekao da se suprotstavljaju Americi, nego američkom uterivanju demokratije.
Turci imaju podršku EU, a Saudijska Arabija imanaftu. Pa ti vidi. :kafa:

O tome ti i pričam. :kafa:

Nije ni cudo sto vas proganjaju iz drugih teokratskih drzava. Ako bi ti, kad bi mogao, proterao Srpkinju i hriscanku iz njene zemlje, zemlje u koju je rodjena i zivi, samo zbog toga sto je druge hriscanske denominacije, pitama se zasto musliman ne bi proterao hriscanina iz svoje. Postavljajuci ovu prilicno sizoidnu temu o prognu hricana, njeni sastavljaci su pri tome racunali na neukost i glupost vernika, na nepoznavanje istorije hriscanstva. Pri tome, ni slucajno ne pominju 14 krstaskih ratova, progone i masakre nehriscana u Vizantijskoj imperiji jos od prve polovine cetvrtog veka nove ere, istreljenje bogumila, babuna, patarena, katara, itd. itd. pa masovno ubijanje-spaljivanje jeretnika sirom Evrope od strane hriscanskie Inkviizicije, zatim lov na milione crnih robova i njihov transport u Novi Svet i njihov masovni pomor u toku plovidbe okenom i uzasan tretman koji su imalu u hriscanskim zemljama formiranim u Nvom Svetu.. Treba li pomenuti dva dugotrajna verska rata u Evropi (Stogodisnji i Tridesetogodisnji), dva uzasna Svetska rata koja su izazvali i vodili sami hriscani, itd. itd. I, sada imamo jednu "studiju" jedne ni malo miroljubive i milostive religiozne organizacije koja se usudjuje da raspravlja o progonu hriscana od strane drugih nehriscanskih drzava i na taj nacin siri versku mrznju prema nehircanima..
Zašto tolika mržnja izbija iz tebe? Koje si ti vere? Krstaški ratovi su bili ratovi zarad bogatstva istočnih gradova, pre svega Carigrada, tako da se ne možemo ga smatrati verskim ratom iako je opravdavan verom.

A tema je stradanje hrišćana a ne krstaški ratovi. Pozdrav.
 

Back
Top