Stonhendz

frost0

Aktivan član
Poruka
1.511
Najveci i nesumljivo najzagonetniji veliki kameni krug, Stonhendz, u engleskoj grofoviji Viltsajr, severno od Salisburija. Stonhendz se smatrao svetim mestom, ali je bio i u sluzbi astronomije. Kameni krug je podignut negde oko 1860. godine p.n.e. Time se iskljucuju Rimljani kao graditelji, a i Kelti, koji su se tek u 6. veku p.n.e. pojavili u Engleskoj. Prema tome, kao tvorci Stonhendza smatraju se nepoznati narodi koji nisu znali da citaju i pisu. Ali, kako se veliko kamenje prevozilo na fradiliste sa 200 kilometara udaljenih brda Preskel u Velsu? Ipak, radi se o kamenim gigantima teskim 4.5 tone, takozvanim plavim stenama. Stonhendz je geometrijski i astronomski tacno usmeren, pa tako lici na mnoge druge kamene tvorevine kojih jos ima u Evropi (oko 600). Dr. Alehander Tom, profesor masinstva na Oksfordu, prvi je 1967. godine otkrio da se u Stonhendzu primenjivala zajednicka merna jedinica: megalitski jard (2.72 stope). Svi krugovi se temelje na unutrasnjoj geometriji koja predstavlja upotrebu pravouglog trougla, a to je tek hiljadu goina kasnije "sluzbeno" otkrio grcki matematicar Pitagora. Da su tajanstveni graditelji megakitskih krugova bili i sjajni astronomi, dokazuju stene za obelezavanje, skele i urzi u brdima. Uz njihovu pomoc mogle su da se posmatraju zimska i letnja ravnodnevnica, kao i kretanje zvezda. Zato im je i bilo poznato "malo mirovanje" Meseca prouzrokovano elipsoidnim kretanjem satelita, sto se moze posmatrati svakih 18.6 godina. Engleski astronom cer Fred Hojl nasali se u vezi s tim dostignucem: "Verovatno su imali nekog Njutna ili Ajnstajna". Julije Cezar, koji je za vreme rimske okupacije Britanije posetio Stonhendz, javio je u Rim: "Svestenicka zajednica je morala da uci napamet mnoge stihove i cesto je provodila i 20 godina svog zivotau tome. Njihovo znanje nije smelo da se zapisuje iz dva razloga: prvo, da bi se tajne sacuvale od javnosti, a drugo, da bi se vezbalo pamcenje ucenika." Ali, s vremenom se to znaje izgubilo. Verovatno zauvek.
U evropi je poznato vise od 600 megalita ili menhira. Oni su delimicno ogromnih dimenzija. Na primer, veliki menhir "Bris" u Lokmarijakeru u Bretanji (severna Francuska) verovatno je nekada bio visok 50 metara i tezak oko 340 tona. Pre mnogo vremena zemljotres ga je srusio i on se raspao na cetri dela. U obliznjem Karnaku vise od tri hiljade stena pravi duge nizove koji strce iznad horizonta. Kako su se prvozile ove ogromne mase? Neki naucnici misle da je to bilo moguce usled levitacije, odnosno lebdenja, paranormalnlog fenomena pri cemu se predmeti uz pomc duhovnih sila oslobadjaju sile teze.
Megalitni i kameni krugoni koji se u glavnom mogu naci na evropskoj obali Atlantika pripadaju najstarijim gradjevinama covecanstva, a verovatno i najtajanstvenijim, tako da i danas arheolozima predstavljaju zagonetku: niko ne zna ko je podigao kamena zdanja, a koja i je bila namena, moze se samo nagadjati.
 
Navodno to je jedan od velikih energetskih centara na Zemlji. Tu je nekada dolazio izmedju ostalog i Vinston Cherchil da vrsi satanisticke rituale sa ostatkom ekipe a i danas pripadnici Iluminata na celu sa britanskom kraljevskom porodicom dolaze tu:

 
nije mi jasno, zasto svaka tema mora da se zas.re sa iluminatima, bushom i kraljicom elizabetom...

pre svega, pogresio si u naslovu teme.

Stounhendž (engl. Stonehenge) je građevina iz neolitika i bronzanog doba, nalazi se u okolini Amensberija u Engleskom okrugu Viltšir, otprilike 13 km severozapadno od Solsberija. Stounhendž je deo UNESKO-ovog popisa Zaštićene baštine od 1986. godine.

Praistorijski spomenik na Solsberijskoj nizija, sever Solsberija, u jugozapadnoj Engleskoj datira iz mlađeg kamenog do starijeg bronzanog doba (3000 - 1000. pne). Spada među megalitne spomenike jer je građen od ogromnih kamenih blokova. Nije poznato kojoj je svrsi Stounhendž služio niti koji je bio motiv njegove izgradnje, ali većina poznavalaca smatra da je imao ulogu u paganskim ritualima tog vremena.

On nema jedinstvenu strukturu, nego seriju struktura koje su izmenjivane i ponovno građene za vreme perioda od 1500 godina. Malo je poznato o njegovim graditeljima. U 17. veku engleski sakupljač starina Džon Obri izložio je teoriju da je to druidski hram. Druga je pretpostavka da su sami Rimljani sagradili spomenik. Obe su pretpostavke osporene u 20. veku kada je dokazano da je Stounhendž sagrađen 2.000 godina pre dolaska druida i Rimljana na to područje. Danas se smatra da su neolitski narodi britanskih ostrva započeli gradnju Stounhendža prije 5.000 godina.

Iskopavanja Stounhendža 1950-tih su pokazala da je spomenik građen u tri glavne faze. Najranija je dovršena otprilike 2900. p. n. e. Sastoji se od kružnog jarka prečnika oko 110 m i dubine od 1,5 m. Arheolozi smatraju da su se kao motike koristili jelenji rogovi. U drugoj fazi koja je trajala od 2900. do 2500. pne podignuto je više drvenih debala koje su stavili u središte jama. Na severu odakle se ulazilo u hram su takođe podignute i grede. Stounhendž je uveliko promenjen za vreme treće faze gradnje, koja je trajala od otprilike 2550. do 1600. p. n. e. Otprilike 80 stubova (tzv. plavih kamena, zbog njihove boje) od vulkanskih stena je podignuto u dva koncentrična kruga u središtu mesta. Stubovi su stigli s planina Preseli u jugozapadnom Velsu, smeštenih 220 km od Stounhendža. Prevoz tih stubova, od kojih svaki teži četiri tone, bio je neverovatan poduhvat koji se odvijao po moru, rekama i kopnu. Za vreme te gradnje ubrzo su stubovi pomereni i doneseni novi, peščani, iz Marlboro doline, 40 km severno od Stounhendža. Podignuto je 30 monolita u krugu od 33 m prečnika. Na njih su dodani još i "nadvraci" koji su činili prsten na stupovima. Tako dva stupa sa gredom na njima čine luk zvan triliton (od grčkog što znači tri kamena). Od izvornih 30 danas stoji još 17 stupova i 6 "nadvrataka". Na seeveroistoku se nalazi otvor te tako ima oblik potkove.

StounhendžNa britanskim ostrvima se nalazi više od 1000 kamenih krugova, no Stounhendž je jedinstven među njima. Zašto je Stounhendž sagrađen ostaje nepoznato. Mnogi se naučnici slažu da je morao biti sveto ili posebno mesto religioznih rituala i ceremonija. Mnogi smatraju da je Stounhendž sagrađen od poštovaoca Sunca. Otvor u krugu je okrenut prema ljetnom izlasku Sunca. U Irskoj je sličan spomenik Njugrejndž, sagrađen približno u isto vreme okrenut prema zimskom izlasku Sunca. Ranih 1960-tih američki je astronom Džerald S. Hokins izložio teoriju u kojoj je Stounhendž zvezdarnica i kalendar iznenađujuće složenosti i ta teorija je i danas veoma popularna. On je smatrao da su stari ljudi pomoću Stounhendža predviđali astronomske pojave, uključujući i kratkodnevnicu i dugodnevnicu, pa i pomrčenja Sunca i Meseca.

Današnji naučnici mogu samo nagađati o tome šta je Stounhendž značio njegovim graditeljima i šta ih je nagnalo da ulože toliko rada i pažnje njegovom stvaranju.

Do samog početka 20. veka, većina monolita koja sačinjavaju Stounhendž nije se nalazila na svojim originalnim lokacijama. Razlog tome je povećan broj posetilaca koji su se često penjali po monolitima i na taj način ih pomicali. Provedene su 3 faze konzervatorskih radova vezanih uz zaštitu Stounhendža od daljnjeg propadanja. Palo i oštećeno kamenje je vrlo uspešno i pažljivo zamenjeno i postavljeno na prvobitne pozicije. Stounhendž je dodat u UNESKO-v popis Zaštićene baštine 1986. godine.

ngs_t1-200806-2.jpg
 
Nasao sam ovu staru temu da ne bih otvarao novu. (I soknuo se kad sam procitao koliko bespotrebnih postova tu ima, moderatori moraju da budu mnogo strozi i brisu sve sto nema veze sa temom u konstruktivnom smislu, narocito besmislena prepucavanja)

Elem, razlog za "vaskrsavanje" ove, inace ne preterano posecene i generalno "otrcane" teme, je najnoviji clanak na koji sam naleteo:

http://www.tanjug.rs/novosti/48302/otkrivena-misterija-stounhendza.htm

Ovo je nas link, i sve sto u njemu pise je da je misterija izgleda resena. Ni reci vise od toga, niti link ka nekom izvoru!!! :eek: Uopste mi nije jasno kakva im je to vest. Moje, inace katastrofalno, misljenje o nasim novinarima samo se potvrdjuje, a njihova reputacija pada u bezdan brzinom kao da se tamo nalazi jezgro crne rupe.

No, vest se moze naci na poznat nacin, i evo jedne od njih:

http://www.huffingtonpost.co.uk/2012/06/25/stonehenge-mystery-solved-built-to-unify-britain_n_1623512.html

Da skratim, vrli naucnici iz bratske nam Britanije dosli su do "genijalnog" zakljucka o nameni Stonehenge-a:

After 10 years of archaeological investigations they claim to have rock-solid evidence that Stonehenge was in fact a monument built to unify the peoples of Britain, after a long period of conflict and regional difference between eastern and western parts of the country.

Posto ja smatram da je ovo notorna glupost, o cijoj besmislenosti bih mogao da napisem mali esej (ali me mrzi i nemam vremena), sta vi mislite da li su britanski naucnici pogodili namenu Stonehenge-a?

Podseticu da to nije jedini spomenik tog tipa, sto bi eventualno (da je jedini) moglo da potkrepi donekle njihovu tvrdnju. Ovako, cak i pretpostavka da je to bio javni WC mi se cini verovatnija od ove "bratstvo-jedinstvo" teorije.
 
Ima neke logike u tom njihovom otkriću.
Nije da nema.
Da bi izradnja jednog takvog spomenika bila uopšte moguća, alatima i tehnikom koja su bile na raspolaganju u vreme poslednjeg ujedinjenja britanskih plemena, verovatno je bilo potrebe za svakim zdravim čovekom, a i šire.
I to je to
Eto ujedinjenja.
Svi su se skupili u tom istorijskom trenutku, da zajedničkim snagama mobilišu evidentne potencijale naroda i narodnosti Ostrva (a i šire) i kao što je svakom dobronamernom istoričaru jasno
Pred ujedinjenim narodima (i narodnostima) nema nerešivh zadataka!
Istorija je to konačno i pokazala i u to ime, sve vas pozdravljam,
Živeli!
Ups, malo sam se zaneo.
Recimo da je to stvarno i bilo tako i da je tad bilo načina da se ne jedan megalit od nekoliko desetina tona, podigne na dva prethodno uspravljena, na visinu od oko deset metara, a da se čitava skalamerija ne surdukne kao kula od domina i ne spljeska sve živo i mrtvo pod sobom. Recimo.
Još uvek ostaje otvoreno pitanje, ko bi u to veoma prosvećeno doba, kada su saksonci pekli škote na ražnju i obrnuto, kelti drali žive saksonce i zatvarali ih u šuplje hrastove (verovatno nešto slično i obrnuto), mogao sve njih da nagovori da prestanu sa međusobnim razmiricama i pristupe problemu zajedničkim snagama udarnički i samopregorno?
Odgovor je doduše na rubu nauke ali je isto tako veoma logičan
Čarobnjak Merlin
 

Back
Top