Stolice

• Začetnik teme Začetnik teme Jacob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
А ти се не прави блесав НЕГО НАПРЕД У ВЕЗИ ТЕАТРА ДА МИ УПУТИШ ИЗВИЊЕЊЕ И ДА НАПИШЕШ КАО И ОНАЈ АНТОНИУС ДА ПОЈМА НЕМАТЕ О ИСТОРИЈИ ТЕАТРА............:evil::evil::evil::evil::evil:

Evo ja se izvinjavam. A sad pročitaj ovo PA NAUČI NEŠTO :dash:
JOKULATOR (lat. iocultor) Putujući srednjevekovni glumac, koji samostalno kao lutajući umetnik, ili u okviru pozorišne družine, prikazuje različite veštine (gluma, muzika, akrobatika, dresura, igra).
Stara knjiga o Faustu zna da čarobnjaci na svojoj visokoj školi u Krakovu barataju kaldejskim, perzijskim, arapskim i grčkim riječima i da ondje uče kako se navode takvi nazivi za prizivanje duhova i drugih čarolija – dakle, stječu umijeće pravog izgovora neobičnih slogova, što mi ovdje, razumije se, ne možemo pridodati našim primjerima magičnih čarobnjačkih stihova! I Paracelsus je utvrdio kako se u bezbrojnim knjigama crnih umjetnika, ili kako on lijepo kaže, nigromantijskih pjesnika, pojavljuju mnoge riječi koje ne spadaju ni u jedan jezik, zbog čega je svaki pokušaj njihova prevođenja osuđen na propast.
Ti putujući glumci, koji su živjeli i izvan i unutar čvrstog državnog sklopa i područja moći crkvenih vladara, ti su se putujući muzikanti, pjevači na godišnjim sajmovima – kao svjedočanstvo vremena treba samo pročitati Carminu Buranu ili Villonovu poeziju – osjećali iznad svih državnih i jezičnih granica, kao silovita cjelina: među njima je nastao neobični dijalekt autsajdera, argo, rotwelsch, jänisch itd.; dijalekti koji su međusobno lako razmjenjivali svoje izraze, a koji su višim slojevima bili nerazumljivi.
Kasniji protivnici čarobnjačkih knjiga tvrdili su otprilike kako su one morale biti nerazumljive, potpuno besmislene, već zbog toga što su se obraćale samom vragu, utjelovljenju svega zamršenoga, nesređeno-kaotičnog. Herpentilijeva crna magija, zapisana navodno u Salzburgu 1505., objašnjava, međutim, tobože zbiljski: Znanost prizivanja duhova ne sastoji se od mnogih i razmetljivih riječi, nego od tajnih i samo duhovima poznatih, a nama nepoznatih riječi.
I francuska, slično kao i švicarska narodna predaja dovodi u vezu torbare i putujuće glumce koji među građanstvom i seljacima ispod ruke šire osobito knjige crne umjetnosti, pune čudnovatih čarobnih formula i slika demona – s lopovskim bratstvima, koja čine nesigurnim ceste i godišnje sajmove. U Rusiji vidimo kako država i crkva progone prodavače ilustriranih knjiga i letaka kao one koji šire heretičke predodžbe o Bogu i svijetu. Ali ovdje je opet jasan upravo utjecaj lutkarskoga kazališta na pučki tisak tako da nam se sva umijeća starog šarlatana (glumca) čine kao izraz upravo jedne jedinstvene kulture podzemlja – kojoj je običan narod stoljećima upravo preko godišnjih sajmova imao zahvaliti za unošenje prilične raznolikosti u njegovu svakodnevicu.:think:

Evo jedan ISKREN odgovor na "pametno" pitanje. Prvo sam bio pionir, pa omladinac, pa član partije, pa sam onda kršten,pa sam bio predsednik jednog Crkvenog humanitarnog društva, pa sam onda video najprljavije poslove kojima se crkva bavila. Onda sam napustio SPC i otišao kod zilota da vidim kako tamo funkcionišu stvari.Tamo sam shvatio da bi oni bili gori od SPC samo da imaju dovoljno ovaca. Konačno sam shvatio da se popovi ni po čem ne razlikuju od komunista. U to sam se uverio kad sam letos VIDEO da je moj sekretar partijske ćelije (bivši naravno) dobio od Sinoda SPC orden Svetog Save.:hahaha:
Pa sam onda spustio loptu i sad sam opet u nekakvim odborima pri SPC i skupljam neke pare za nešto (uz proviziju naravno). RELIGIJA JE BIZNIS:ok:

Ali, zašto dopuštaš da te ljudska pokvarenost odvoji od Boga? Ti možeš imati zajednicu sa Bogom bez obzira kakve prljavštine radili popovi.

Sveća mora biti od VOSKA dakle nagradno pitanje je :Koje boje je vosak?:think:
Ako ćemo tom logikom zašto ispred ikone ne zapaliti mirisni štapić umesto tamjana. Pa zaboga bitna je suština tj. šta sv(ij)eća predstavlja!:mrgreen:

Восак је жут зато што није пречишћен. Врло једноставним начином се восак ИЗБЕЛИ. Тако да постоје и БЕЛЕ ВОШТАНЕ СВЕЋЕ.

Беле свеће се употребљавају за венчања или крштења и тада се узимају са сатенским изувијаним машнама и цветићима.Или, рецимо, за славу Аранђеловдан...

Ali, zašto dopuštaš da te ljudska pokvarenost odvoji od Boga? Ti možeš imati zajednicu sa Bogom bez obzira kakve prljavštine radili popovi.

Ja pokušavam da ostvarim tu zajednicu ali očigledno se to ne može kroz institucionalizovane crkve, to moraš uraditi sam i nikakav pop,hodža ili guru ne mogu ti pomoći.

Evo ja se izvinjavam. A sad pročitaj ovo PA NAUČI NEŠTO :dash:
JOKULATOR (lat. iocultor) Putujući srednjevekovni glumac, koji samostalno kao lutajući umetnik, ili u okviru pozorišne družine, prikazuje različite veštine (gluma, muzika, akrobatika, dresura, igra).

Шта бре да научим??? Ти очигледно уопште ниси ни прочитао оно што сам написао.

Ово што си ти послао није у супротности са мојим постом који се односи на време од 12. -15. века... тако да уопште не разумем зашто лупаш тинтаром о зид...

Восак је жут зато што није пречишћен. Врло једноставним начином се восак ИЗБЕЛИ. Тако да постоје и БЕЛЕ ВОШТАНЕ СВЕЋЕ.

Беле свеће се употребљавају за венчања или крштења и тада се узимају са сатенским изувијаним машнама и цветићима.Или, рецимо, за славу Аранђеловдан...

Ajde me nauči bavim se amaterski pčelarstvom ali nikad nisam uspeo da izbelim vosak. On je beo samo nekoliko dana (dok ga pčele prave) a posle požuti i OSTAJE ŽUT. Ako ti znaš recept pa da namlatimo pare da uvalimo stari vosak (tamni) za mladi (svetli).

A znam da se koriste i BELE sveće ali u RKC :rotf::rotf::rotf:

Ajde me nauči bavim se amaterski pčelarstvom ali nikad nisam uspeo da izbelim vosak. On je beo samo nekoliko dana (dok ga pčele prave) a posle požuti i OSTAJE ŽUT. Ako ti znaš recept pa da namlatimo pare da uvalimo stari vosak (tamni) za mladi (svetli).

To i ja vrlo dobro znam

Beo je u kosnici ali vremenom postaje zut i ne mozes ga izbelis da ga hebes :lol::lol::lol:

Ццццццц....... свашта... а КАКО СИ БЕЛИО ВОСАК ??? :lol:

Ццццццц....... свашта... а КАКО СИ БЕЛИО ВОСАК ??? :lol:

Sunčani topionik, filtracija, pa 3 puta u vrelu vodu i uvek je žut. Mislim da znaš da se ne smeju dodavati hemikalije jer se to smatra falsifikovanjem voska i izbace te iz udruženja (teoretski):confused:

p.s. probao sam i u mleku (opet žut)

Poslednja izmena:
Још једном забоди нос у оно ШТО САМ ПОДВУКАО. Нисам говорио о античкој драми него о театру у данашњем смислу речи. Али вас двојица очигледно нисте завршили гимназију него ко зна коју школу чим немате основно опште образовање.

Мистерије
У Средњем веку јављају се нове теме и нове садржине. Из верских пропагандних разлога Црква је створила једну врсту драме за потребе такве, чисто верске пропаганде. То су тзв.мистерије 12. - 15. век) - црквене драме у којима се углавном, на основу тема из Светог писма у облику драмских сцена приказивао живот Христов или живот Богородице, или личности у вези са њиховим животом. Мистерије су настале из самог литургијског обреда и прво се јавиле у облику литургијских драма на латинском језику које су се строго придржавале библијског текста и самог црквеног обреда (текст се и певао) - а затим су се у ту драму почеле уносити и друге појединости, због којих се драма као дело које се представља морало изнети из цркве и поставити на сцену ван ње.

Иако је религиозни садржај драме остајао, та религиозна усмереност њена током времена почела је да слаби и у драму се почели уносити и световни елементи, нарочито од времена када је позориште прешло из руку свештенства у руке занатлијских еснафа. Ипак, мистерије су се дуго времена представљале проширујући своју садржину и мењајући облик.

Уношење нових световних елемената утицало је и на промену сцене представе су се давале прво пред црквом, затим на трговима, најзад је било и покретних сцена-подијума на колима (амбулантна сцена) која су ишла кроз градове. Глумци су у почетку били само духовна лица - свештеници, али су их доцније заменила световна лица. Од малих драма, са неколико сцена, мистрије су се развиле у веома дуге драме са огромним бројем лица (било је драма од око 50 000 стихова и са преко 200 лица!)

Мистерије су се нарочито неговале у западним католичким земљама (у Француској, Немачкој, Енглеској) али их је било и у некадашњим "нашим крајевима" у приморској књижевности.

Осим мистерија, црквена драма је развила још две врсте: миракуле и моралитете... итд.итд.итд.

п.с.
Заиста сте веома заморни,
тврдоглави
и безобразни
и поврх свега
веома С М А Р А Ј У Ћ И !!!!!!!!!!!!

Sa svim ovim se slažem. Naročito sa idejom da je religijski karakter prvih pravih pozorišnih predstava (misterija) postepeno slabio, tako da se na kraju stiglo da pozorište sve više liči na stare grčke amfiteatre napunjene ruljom koja je sedela na stepenicama dok su neki maskirani ispred njih nešto glumatali na "sceni".

Banda crvena je ovu površnu sličnost pokušala da zloupotrebi i falsifikuje poreklo pozorišta. Naročito insistiraju na sličnosti "tema" koje obrađuje klasična grčka drama. Ljubomora, pitanja života i smrti... Prave teme za bezbožnike koji se ne libe ni u vreme posta da posećuju ove izvitoperene naslednike nekadašnjih srednjovekovnih misterija.

Međutim, sveti duh na čelu sa drugom mitom ne dozvoljava da se izgubi karakter misterija. Jer i danas vidimo već po naslovu da su to ipak misterije. Recimo "Grobnica za Borisa Davidoviča". Komad koji je napisao Jevrejin o Jevrejinu koji je stigao u grobnicu. Ovo je recimo klasični hrišćanski motiv.
:neutral:

PS Bele sveće su danas stearinske, a nekada su bile lojanice. :D

Sunčani topionik, filtracija, pa 3 puta u vrelu vodu i uvek je žut. Mislim da znaš da se ne smeju dodavati hemikalije jer se to smatra falsifikovanjem voska i izbace te iz udruženja (teoretski):confused:

p.s. probao sam i u mleku (opet žut)

Бељени восак никада није бео као млеко - него добије боју слонове кости. Не знам шта си и како си ти белио восак и зашто ти није успело.

Ево рецепта:
- насецкати восак у широку посуду,
- налити доста хладне воде,
- загревати све док не почне да кључа када ће восак прећи у течно стање,
- склонити посуду са ватре и оставити да се охлади
- восак ће се као лакши идвојити на површини воде у виду бледе чврсте
масе а вода испод њега биће прљава, воду бацити и
- поступак се понавља све док восак не добије боју слонове кости.

Бељени восак никада није бео као млеко - него добије боју слонове кости. Не знам шта си и како си ти белио восак и зашто ти није успело.

Ево рецепта:
- насецкати восак у широку посуду,
- налити доста хладне воде,
- загревати све док не почне да кључа када ће восак прећи у течно стање,
- склонити посуду са ватре и оставити да се охлади
- восак ће се као лакши идвојити на површини воде у виду бледе чврсте
масе а вода испод њега биће прљава, воду бацити и
- поступак се понавља све док восак не добије боју слонове кости.

Je si li ti ovo probao u PRAKSI. Ja ti kažem da nakon 3 takve ture još bude ŽUT. E sad jedino da ponovim 30 puta.:dontunderstand:

Je si li ti ovo probao u PRAKSI. Ja ti kažem da nakon 3 takve ture još bude ŽUT. E sad jedino da ponovim 30 puta.:dontunderstand:

Јбт...... па пробао сам човече и онако је како ти кажем. Једино можда да ти ниси довољно загревао воду (треба да баци неколико кључа)... или си ставио исувише велику количину воска у односу на величину посуде и количину воде... немам друго објашњење...

Јбт...... па пробао сам човече и онако је како ти кажем. Једино можда да ти ниси довољно загревао воду (треба да баци неколико кључа)... или си ставио исувише велику количину воска у односу на величину посуде и количину воде... немам друго објашњење...

Probaću čim ponovo zapatim pčele. Misteriozno su sve pomrle, nisu bile bolesne nego ih je nešto pojelo(leže mrtve bez zadka), neko kaže da to mogu stršljenovi:rida:

Back