Stolice

• Začetnik teme Začetnik teme Jacob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Е још када би ти знао било шта о ИСТОРИЈИ ТЕАТРА - онда би знао и то да је театар тј.позориште у данашњем смислу речи НАСТАЛО ИЗ ЦРКВЕ, тј. из храмова у којима су се а и испред којих су се често приказивале библијске сцене и сцене из живота светаца... тако да ти је примедба ван памети ! :amen:

Savremeni teatar nastao je iz antičkog grčkog mišljenja o umjetnosti. Sam je se teatar kroz historiju mijenjao i modifikovao, ali je nadasve ostao u formi onog prvobitnog teatra koji je bio vezan za religiju. Ta je religija bila vezana za kult Dionisa "...boga stvaralačkih snaga prirode. Njegovim inkarnacijama smatrane su biljke - drveće, vinova loza, ili životinje - bik, konj ili jarac; simbol Dionisa bio je falus, organ plodnosti. Dionis nije pripadao olimpskom panteonu, ali je se zbog tog drevnog narodnog kulta brzo širio Grčkom i s vremenom je uveden u sistem vrhovnih grčkih bogova "...kao sin Zevsa i Tebanke Semele, i u građanskom kultu grčkih opština on je dobio funkciju boga plodnosti, naročito boga vina i pijanstva, kao i gospodara duša pokojnika.
Poklonici toga boga, su najčešće bile žene, priređivale bi noćna bdijenja u kojima su sebe dovodile do ekstaze istovremeno žrtvujući samog Dionisa u tom ritualu iz kojeg je s vremenom proizašao sam teatar

Stvarno Mito da te pitam KOJOJ TI RELIGIJI PRIPADAŠ??!:rotf::dontunderstand::rotf:

Savremeni teatar nastao je iz antičkog grčkog mišljenja o umjetnosti. Sam je se teatar kroz historiju mijenjao i modifikovao, ali je nadasve ostao u formi onog prvobitnog teatra koji je bio vezan za religiju. Ta je religija bila vezana za kult Dionisa "...boga stvaralačkih snaga prirode. Njegovim inkarnacijama smatrane su biljke - drveće, vinova loza, ili životinje - bik, konj ili jarac; simbol Dionisa bio je falus, organ plodnosti. Dionis nije pripadao olimpskom panteonu, ali je se zbog tog drevnog narodnog kulta brzo širio Grčkom i s vremenom je uveden u sistem vrhovnih grčkih bogova "...kao sin Zevsa i Tebanke Semele, i u građanskom kultu grčkih opština on je dobio funkciju boga plodnosti, naročito boga vina i pijanstva, kao i gospodara duša pokojnika.
Poklonici toga boga, su najčešće bile žene, priređivale bi noćna bdijenja u kojima su sebe dovodile do ekstaze istovremeno žrtvujući samog Dionisa u tom ritualu iz kojeg je s vremenom proizašao sam teatar

Stvarno Mito da te pitam KOJOJ TI RELIGIJI PRIPADAŠ??!:rotf::dontunderstand::rotf:

Ја сам лепо српским језиком написао:

да је театар тј.позориште у данашњем смислу речи НАСТАЛО ИЗ ЦРКВЕ,

и ужасно ме мрзи да ти то сада детаљно објашњавам, покушај сам да пронађеш. А ове глупости си ко зна одакле копирао...

Ја сам лепо српским језиком написао:

да је театар тј.позориште у данашњем смислу речи НАСТАЛО ИЗ ЦРКВЕ,

и ужасно ме мрзи да ти то сада детаљно објашњавам, покушај сам да пронађеш. А ове глупости си ко зна одакле копирао...

Teatar,pozoriste u danasnjem smislu je nastalo u Grckoj

Evo vidi - Efes

am3vh0.jpg

Antoniuss proglasi i Mitu za unijatu...:eek:
Ovo je vrhunac gluposti....:aha:

Da ali tvoje!
Meti naočare pa se malo koncentriši na mitine postove( ТЕАТРА - amen). On verovatno pripada onoj struji u SPC koji okreću dupe oltaru kad vrše bogosluženje (po RKC) pa dobijaju i batina od "prostog naroda" koji ne bi trebao da se meša u bogosluženje. Verovatno će uskoro da se u cilju smanjenja alkoholiziranosti omladine uvede i pričešćivanje COCA-Colom.:dash:

Poslednja izmena:
Da ali tvoje!
Meti naočare pa se malo komcentriši na mitine postove. On verovatno pripada onoj struji u SPC koji okreću dupe oltaru kad vrše bogosluženje (po RKC) pa dobijaju i batina od "prostog naroda" koji ne bi trebao da se meša u bogosluženje. Verovatno će uskoro da se u cilju smanjenja alkoholiziranosti omladine uvede i pričešćivanje COCA-Colom.:dash:

A u kojoj si ti vjeri? :aha:

Teatar,pozoriste u danasnjem smislu je nastalo u Grckoj

Evo vidi - Efes

Још једном забоди нос у оно ШТО САМ ПОДВУКАО. Нисам говорио о античкој драми него о театру у данашњем смислу речи. Али вас двојица очигледно нисте завршили гимназију него ко зна коју школу чим немате основно опште образовање.

Мистерије
У Средњем веку јављају се нове теме и нове садржине. Из верских пропагандних разлога Црква је створила једну врсту драме за потребе такве, чисто верске пропаганде. То су тзв.мистерије 12. - 15. век) - црквене драме у којима се углавном, на основу тема из Светог писма у облику драмских сцена приказивао живот Христов или живот Богородице, или личности у вези са њиховим животом. Мистерије су настале из самог литургијског обреда и прво се јавиле у облику литургијских драма на латинском језику које су се строго придржавале библијског текста и самог црквеног обреда (текст се и певао) - а затим су се у ту драму почеле уносити и друге појединости, због којих се драма као дело које се представља морало изнети из цркве и поставити на сцену ван ње.

Иако је религиозни садржај драме остајао, та религиозна усмереност њена током времена почела је да слаби и у драму се почели уносити и световни елементи, нарочито од времена када је позориште прешло из руку свештенства у руке занатлијских еснафа. Ипак, мистерије су се дуго времена представљале проширујући своју садржину и мењајући облик.

Уношење нових световних елемената утицало је и на промену сцене представе су се давале прво пред црквом, затим на трговима, најзад је било и покретних сцена-подијума на колима (амбулантна сцена) која су ишла кроз градове. Глумци су у почетку били само духовна лица - свештеници, али су их доцније заменила световна лица. Од малих драма, са неколико сцена, мистрије су се развиле у веома дуге драме са огромним бројем лица (било је драма од око 50 000 стихова и са преко 200 лица!)

Мистерије су се нарочито неговале у западним католичким земљама (у Француској, Немачкој, Енглеској) али их је било и у некадашњим "нашим крајевима" у приморској књижевности.

Осим мистерија, црквена драма је развила још две врсте: миракуле и моралитете... итд.итд.итд.

п.с.
Заиста сте веома заморни,
тврдоглави
и безобразни
и поврх свега
веома С М А Р А Ј У Ћ И !!!!!!!!!!!!

Poslednja izmena:
Meni ne smetaju ni žute ni bijele, ni voštane ni parafinske....Bitno je što ta sveća predstavlja...:aha:

Sveća mora biti od VOSKA dakle nagradno pitanje je :Koje boje je vosak?:think:
Ako ćemo tom logikom zašto ispred ikone ne zapaliti mirisni štapić umesto tamjana. Pa zaboga bitna je suština tj. šta sv(ij)eća predstavlja!:mrgreen:

a kakve su svece bile pre pojave parafina?:mrgreen:

А ти се не прави блесав НЕГО НАПРЕД У ВЕЗИ ТЕАТРА ДА МИ УПУТИШ ИЗВИЊЕЊЕ И ДА НАПИШЕШ КАО И ОНАЈ АНТОНИУС ДА ПОЈМА НЕМАТЕ О ИСТОРИЈИ ТЕАТРА............:evil::evil::evil::evil::evil:

А ти се не прави блесав НЕГО НАПРЕД У ВЕЗИ ТЕАТРА ДА МИ УПУТИШ ИЗВИЊЕЊЕ И ДА НАПИШЕШ КАО И ОНАЈ АНТОНИУС ДА ПОЈМА НЕМАТЕ О ИСТОРИЈИ ТЕАТРА............:evil::evil::evil::evil::evil:

Tebi?:hahaha:

Ajde cuti tu pokrij se usima:hahaha:

Daklem u tvojoj vjeri, koju ti pališ?:mrgreen:
Ili možda klanjaš? :mrgreen:

Evo jedan ISKREN odgovor na "pametno" pitanje. Prvo sam bio pionir, pa omladinac, pa član partije, pa sam onda kršten,pa sam bio predsednik jednog Crkvenog humanitarnog društva, pa sam onda video najprljavije poslove kojima se crkva bavila. Onda sam napustio SPC i otišao kod zilota da vidim kako tamo funkcionišu stvari.Tamo sam shvatio da bi oni bili gori od SPC samo da imaju dovoljno ovaca. Konačno sam shvatio da se popovi ni po čem ne razlikuju od komunista. U to sam se uverio kad sam letos VIDEO da je moj sekretar partijske ćelije (bivši naravno) dobio od Sinoda SPC orden Svetog Save.:hahaha:
Pa sam onda spustio loptu i sad sam opet u nekakvim odborima pri SPC i skupljam neke pare za nešto (uz proviziju naravno). RELIGIJA JE BIZNIS:ok:

Evo jedan ISKREN odgovor na "pametno" pitanje. Prvo sam bio pionir, pa omladinac, pa član partije, pa sam onda kršten,pa sam bio predsednik jednog Crkvenog humanitarnog društva, pa sam onda video najprljavije poslove kojima se crkva bavila. Onda sam napustio SPC i otišao kod zilota da vidim kako tamo funkcionišu stvari.Tamo sam shvatio da bi oni bili gori od SPC samo da imaju dovoljno ovaca. Konačno sam shvatio da se popovi ni po čem ne razlikuju od komunista. U to sam se uverio kad sam letos VIDEO da je moj sekretar partijske ćelije (bivši naravno) dobio od Sinoda SPC orden Svetog Save.:hahaha:
Pa sam onda spustio loptu i sad sam opet u nekakvim odborima pri SPC i skupljam neke pare za nešto (uz proviziju naravno). RELIGIJA JE BIZNIS:ok:

Hvala na iskrenosti...Tvoj evolutivni put je vrlo interesantan...:sad2:

Back