Штокавски језик - слажете ли се?

gost 434892

Veoma poznat
Poruka
12.912
Ukoliko bude světa, jedinstvo kulturnog prostora doněće kroz 60-ak godina unifikovani
ŠTOKAVSKI JEZIK

Štokavski jedinstveni standardni jezik objedinjuje sve srbofone standarde. Imaće:

• tri ravnopravna izgovorna standarda (trojaki pravogovor): ijekavski, ekavski i ikavski;
  • jedinstveno pismo (latinica s grafemama: č, ć, đ, ě, š, ž), jedinstven rěčnik, jedinstvenu gramatiku i pravopis s grafemom jat (ě).

Premijerno - Ćirilično-latinični i latinično-ćirilični transliterator © Dr Merlocampi (program za prevođenje ćirilice u latinicu i obrnuto.

Može li nacija nastati tamo gdě tri crkve ljude děle? Samo ako svi stave državu ispred crkve i bolje s Bogom povežu!

U međuvremenu, kako se meni čini, ovo ostaje problem
crkvenih para… (C.M.)
(https://kovceg.tripod.com)

Причајте бугарски,да ви цео свет разуме :D
Не си зборувамо блгарски да не цел свет разбира, него си говоримо староштокавски, призренскотимочки кој је српски з'тошто на њега зборував Срби и тој говор је повез'н с'с новоштокавски. Тој што га ви викав да је блгарски, тој је ствар на ве.

Не не занимав тој. Блгарски је татарски и турски. Овој је словенски, штокавски.

Je l' ti mene oces da ucis moj jezik?
Isti onaj sto koristim u kucu i kad izlegnem na dvor.
Неће ја тебе ништо да учим. Не се љутиш, мори! Ја ти говорим како ни кажува карта од српски дијалекти

Драго је на мене к'г чујем да се тека говори и у тимочку крајину, благодарим на Бога!

1693229552246.png

Еве

Back